рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Вивчаємо струни разом | Які струни купити в Москві, низькі ціни | Магазин музичних інструментів Muzmart Москва

  1. Матеріал, що використовується у виробництві струн
  2. нейлонові струни
  3. металеві струни
  4. Обшивка
  5. плоска обплетення
  6. калібр струн
  7. Поради по догляду
  8. Рекомендована частота заміни струн
  9. Поради по заміні струн
  10. резюме

Багато гітаристів, як новачки, так і зрілі музиканти, поряд з підвищенням рівня аккомпоніаторского мистецтва, прагнуть досягти і кращого звучання, внаслідок чого піддають свої інструменти тих чи інших технічних удосконалень

Багато гітаристів, як новачки, так і зрілі музиканти, поряд з підвищенням рівня аккомпоніаторского мистецтва, прагнуть досягти і кращого звучання, внаслідок чого піддають свої інструменти тих чи інших технічних удосконалень.

Це можуть бути такі заходи, націлені на модифікацію гітари: заміна звукознімачів і потенціометрів, вибір нового матеріалу порогів, повна зміна грифа або деки гітари, оскільки інший сорт дерева дасть і новий тон.

Такі операції часом дійсно призводять до бажаного результату і суттєво змінюють звук інструменту. Однак чи завжди в цьому є необхідність? Адже знайти бажаний тон можна і іншим, менш трудомістким способом - всього лише змінивши сплав і калібр струн, що, безумовно, набагато простіше і дешевше.

У нашій статті ми якраз і поговоримо про це нескладному і ефективному варіанті зміни звучання інструменту. Але в такому випадку нам доведеться глибше розібратися в існуючих типах струн, як для електричної гітари, так і для акустики, крім того, розглянути варіації різних сплавів і покриттів, видів обмотки, калібрів, технологічних тонкощів виготовлення і провести оцінку впливу всіх перерахованих факторів на звучання гітари.

Матеріал, що використовується у виробництві струн

Струни з кишок

Перші струни людина навчилася виробляти з жив і кишок тварин, в основному - представників домашньої худоби: корів і овець. Для кращого розуміння уявіть собі сарделечную оболонку, гранично ретельно вичищену і добре висушену. У примітиві, приблизно така була і технологія виготовлення струн, але на практиці, звичайно, істотно складніше. Спочатку по кілька днів жили вимочували у воді і очищали за допомогою золи. Після їх витягали, вискрібали, скручували і переплітали. Нарешті, вибілювали діоксидом сірки, просушували, відшліфовували річковим піском, знову чистили і промазували рослинним маслом.

Такі струни отримали цілком логічна назва «органічні». Звучання органічних струн по праву радувало наших предків завдяки своїй м'якості. Але був і недолік - поступово вони починали зсихатися і приходити в непридатність унаслідок підвищується ламкості і крихкості. Ще один нюанс - після тривалої гри на інструменті на подушечках пальців зберігався характерний масляний запах. До речі, представники сучасної класичної та іспанської шкіл гри на гітарі все ще використовують схожу технологію. Правда, подібне виготовлення збереглося лише для струнного сердечника, обплетення застосовується вже строго з металу.

В даний час струни бувають нейлоновими або металевими.

нейлонові струни

нейлонові струни

Органічні струни залишалися актуальними аж до початку Другої світової війни. Справа в тому, що воєн такого масштабу, з таким неймовірною кількістю поранених на полях битв - історія ще не знала. Військовій медицині потрібні значні кількості тих самих тварин кишок, що використовувалися для випуску гітарних струн. Одночасно французька компанія «Дюпон» почала виробляти свою нову розробку - синтетичний матеріал «нейлон». Він володів відмінними характеристиками міцності, був легким на вагу і став успішно застосовуватися в текстильній галузі, для пошиття одягу, виготовлення парашутних строп і волосіні для лову риби.

Гострий дефіцит заготовок з кишки навів майстри Альберта Августина на вдалу думку використовувати нейлон для виготовлення гітарних струн. Результатами цього експерименту були приголомшені все. Міцність і текстура нових виробів відрізнялися від старих параметрів, і як наслідок, невпізнанно змінилося звучання. Фірма «Альберт Августин» понині залишається неперевершеним лідером у виробництві нейлонових струн.

В наші дні нейлоновими струнами користуються прихильники класичної школи гри на гітарі. Дані набори зазвичай обходяться без обмежувального кільця на кінці струни, так що їх доводиться прикручувати безпосередньо до бриджу. Але стали з'являтися і з кільцями. Товсті струни складаються з нейлонового сердечника і бронзової або нікелевої обплетення.

У 17 столітті з'являються перші товсті струни із застосуванням обмотки, сильно нагадують рояльні. А до 19 сторіччя на гітарі все частіше можна було зустріти звичний для нас сьогодні Шестиструнний комплект.

металеві струни

Зараз без металевих струн неможливо собі уявити ні електричну, ні бас-гітару. Струни можуть бути плоскі або в оплетке, різного складу і покриття. Взагалі, струни з обмоткою - це спадок фортепіано і рояля, де вони застосовувалися спочатку. Але з приходом на авансцену музичних інструментів електричної гітари стали з'являтися і такі нововведення, як гнучкість, еластичність, малий діаметр струн, що укупі вивело цю найважливішу деталь струнного музичного інструменту на абсолютно новий щабель якості.

Засадничими вимогами до модифікації струн в результаті стали:

- посилення магнітних властивостей для найкращого контакту зі звукоснимателем;

- збільшення показника довговічності завдяки підвищенню міцності;

- опір корозійних і окислювальним процесам.

Обшивка

кругла обплетення

кругла обплетення

Включає в себе цілий сердечник, на який спірально намотана дріт круглого перетину. Виробництво круглої обплетення не становить великих складнощів і цілком дешево. Вона дає середнє натяг і дзвінкий тон. Це лідер за популярністю серед наявних на ринку оплеток; добре підходить як для електричних, так і для акустичних гітар.

Шорсткість струн з круглою опліткою - більше, ніж з плоскою, але менше, ніж з гексагональної (шестикутної) опліткою. Тому знос ладів буде приблизно середнім, і такі прийоми гри, як слайд, також будуть даватися з середньою складністю.

плоска обплетення

плоска обплетення

Для виробництва струн з плоскою опліткою доводиться задіяти кілька ускладнені технології виробництва, в зв'язку з цим виріб завжди має досить високу ціну. Сердечник в даній варіації круглий, але перетин намотаною на нього дроту являє собою квадрат із закругленими кутами.

Такий тип обмотки дає особливу бархатистість тони з чудовим низом і пом'якшеним верхом, що дуже витончено, наприклад, вміють використовувати в своїх експресивних музичних замальовках джазмени. Завдяки плоскій поверхні струн довше прослужать і лади.

напівкругла обплетення

напівкругла обплетення

Це в деякому роді гібрид між двома попередніми видами струн, причому не тільки технічних, але і за звучанням.

Технологічний процес виготовлення цих струн такий же, як у струн з круглою опліткою, тобто на сердечник навивается кругла дріт, однак після цього поверхню струни шліфується або використовується прес для додання плоского профілю поверхні струни.

При всіх хитрощах струни з напівкруглої опліткою не так популярні, як інші підвиди. Найчастіше їх використовують бас-гітаристи для гри на безладові басах.

гексагональна обплетення

гексагональна обплетення

Конструкція даної обплетення є шестигранний сердечник з намотуванням круглої дроту. Вартість такого виробу приблизно збігається з ціною круглої обплетення.

Тон у даних струн набагато виразніше завдяки щільному взаємодії сердечника і обплетення. Прослужать вони досить довго, але гострота їх ребер значно скоротить ресурс ладів і, швидше за все, принесе невеликий дискомфорт в процесі гри.

калібр струн

калібр струн

Така термінологія прийнята для визначення його діаметру, а вимірюється калібр - в сотих частках дюйма, які для ясності вітчизняного споживача іноді переводяться в міліметри.

Калібр не менш важливий, ніж матеріал, з якого виконані струни.

Гучність звуку, комфортність гри, тривалість взятої ноти - на всі ці складові при підборі струн також впливає їх калібр. В основному, струни з більшою товщиною забезпечують найбільш гучний і щільний звук. Це безпосередньо пов'язано з співвідношенням маси струни з одиницею її довжини - воно дозволяє з меншими втратами передавати колебательную енергію струни корпусу і струнотримач. Хоча - маючи справу з тонкими струнами - виникає менше складнощів з грою, підтяжками, притисненням струни до грифа і т. Д. Загалом-то, проблема гучності зараз благополучно знята застосуванням високочутливих звукознімачів, що дають насичений звук навіть з тонкої струни.

Зверніть увагу, що при цьому на якість звуку будуть в більшій мірі впливати звукосниматели, ніж матеріал корпусу. Коли стоять товсті великокаліберні струни, дерево починає помітно резонувати. Багато музикантів здавна знайомі з такою фішкою і не проти скористатися їй, вибираючи інструмент з виразною віддачею від струн. Скажімо прямо, сильний резонанс не визначає хороший звук, проте виникає приголомшливе відчуття, ніби дерево «співає» при грі. Такий ефект дуже багатьом доводиться до смаку.

Калібр повелося вказувати згідно товщині першої струни набору. Наприклад, на фабричної етикетці фірмою-виробником вказуються такі параметри: 010-013-017-026-036-046. Це означає, що діаметр першої струни - 0,01 дюйма, а шостий - 0,046 дюйма (1 дюйм дорівнює 25,4 мм). У нашому випадку набір має 10 калібр.

У музичних магазинах ви зможете придбати набори, починаючи з 8 і закінчуючи 13 калібром. Для початківців гітаристів, а також виконавців, які сповідують легкі стилі, рекомендується зупинити вибір на малому калібрі (8 або 9). Чим жорсткіше ваш стиль гри, тим більше знадобиться калібр. 10 і 11 - отака золота середина, яка, якщо не заглиблюватися зокрема, підійде практично всім.

На струнах малого калібру простіше освоювати гру на гітарі, «набивати» пальці, практикуватися в бендах і швидких пасажах. Але і у великого калібру є плюси, яких не відняти - вони додають звуку своєрідною щільності. Варто знати ще й про те, що чим більше обраний калібр, тим істотніше навантажується гриф і бридж. Не вибирайте великі розміри струн для гітар сумнівної якості - таке поєднання може закінчитися поломкою інструменту.

Поради по догляду

Поради по догляду

Щоб струни прослужили вам максимально довго, за ними важливо забезпечити відповідний догляд.

По-перше, струни слід завжди тримати в чистоті. Початківцям музикантам слід ввести собі в правило не брати інструмент в руки, заздалегідь не помивши їх з милом. Після гри струни бажано протирати сухою чистою тканиною, адже навіть при дотриманні всіх санітарних норм на струнах все одно залишатимуться частки бруду і ороговілої шкіри, а також сліди поту. Все це неминуче призводить до утворення оксидів, несприятливо впливають на звучання інструменту.

По-друге, як мінімум раз на тиждень треба обробляти струни спецзасобом для їх очищення. Сьогодні на ринку засобів по догляду за струнами представлений широкий спектр спеціально розроблених рідин, якісно видаляють жирові і грязьові скупчення з поверхні струн. Як альтернатива фірмовим засобів, підходить використання для даних цілей і звичайних спиртовмісних складів - за умови акуратного контакту зі струнами і непотрапляння їх на інші частини інструменту.

Як альтернатива фірмовим засобів, підходить використання для даних цілей і звичайних спиртовмісних складів - за умови акуратного контакту зі струнами і непотрапляння їх на інші частини інструменту

Існують і спеціально розроблені мастила, що виготовляються з мінеральних масел. Вони забезпечують утворення найтоншої захисної плівки на поверхні струн, що з рівною ефективністю дозволяє запобігати їх забруднення.

Всі перераховані заходи по догляду за струнами гарантовано збільшать термін їх служби і сприятливо позначаться на бажаному звучанні інструменту.

Рекомендована частота заміни струн

Взагалі, не прийнято говорити про якийсь твердо фіксованому терміні служби струн. Мабуть, в цьому питанні все індивідуально. Окремі гітаристи змінюють комплект струн після кожної репетиції, а тим більше концерту. Інші музиканти без проблем і нарікань користуються одним комплектом від року і довше. Але якщо ви наполягаєте на конкретних цифрах, то все ж рекомендується проводити зміну струн кожні 2 місяці. Чи практикуєте гру на гітарі до 10-12 годин на добу? Тоді зміну комплекту бажано проводити щотижня. При грі менше години на добу, комплект відмінно прослужить вам півроку і навіть трохи довше.

Іншими словами, багато що залежить від інтенсивності гри на музичному інструменті. Знос струн у професіоналів відбувається набагато швидше. У любителів, які мають можливість обмежити інтенсивність гри на гітарі, ці терміни більше. Однак любителі не завжди можуть чітко визначити, настав чи момент для заміни. Зазначимо на деякі очевидні чинники, які допоможуть це встановити:

1. Зовнішні ознаки зносу, як-то: з'явилася корозія, подряпини і розриви в обмотці;

2. знизився яскравість звуку; з'явилося відчуття глухоти звучання, нехарактерною для свіжого комплекту;

3. Пливе лад: настройка стає некомфортною і в підсумку неможливою.

Поради по заміні струн

Поради по заміні струн

Початківці гітаристи впевнені в тому, що зміна струн - найпростіша процедура, що не таїть в собі ніяких хитрощів. Але свої нюанси є скрізь, і процес заміни струн - теж не виняток. Наприклад, не рекомендуємо вам знімати всі струни разом. Подібний необачний крок може викликати деформацію грифа. Тому міняйте струни покроково, починаючи з першої (тонкої). І лише помінявши її, переходьте до другої. Аналогічним же чином - далі до шостої (найтовщій). Врахуйте, в разі деформації грифа, нормальна настройка стане надалі неможливою.

Провівши правильно заміну струн, переходимо до підстроювання мензури і висоти струн. Звертаємо вашу увагу: нові струни будуть тягнутися ще 2-3 дні, тому після декількох початкових налаштувань лад ще буде уползать на 1-2 тони. Це в порядку речей і не варто ваших передчасних занепокоєнь.

Матиме значення і число витків на кілках інструменту. Їх зайва кількість буде провокуватиме постійне розлад гітари, недостатнє - змушувати провертатися кілочок навколо струни. Для 1 і 2 струни рекомендується робити 4-5 витків, для 3 струни - 3-4 витка, а для товстих струн буде досить 2-3 витків.

резюме

Як ви змогли побачити з нашого огляду, існуючі відмінності сплавів і калібрів струн не дозволяє виділити якийсь ідеальний набір - для кожної індивідуальної завдання потрібно вибирати відповідні струни. Тому слід спочатку визначатися з пріоритетами, які властивості для вас важливіше: комфортність гри, яскравість тону, термін служби або зовнішній вигляд. Сподіваємося, що скориставшись нашими рекомендаціями, кожен музикант, незалежно від стажу гри на гітарі, обов'язково підбере для себе найоптимальніший варіант!

Широкий асортимент струн за приємними цінами ви завжди можете знайти на нашому сайті в розділі струни

Однак чи завжди в цьому є необхідність?
Чи практикуєте гру на гітарі до 10-12 годин на добу?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com