рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Токарний верстат ТВ-16 - складові частини, характеристики і конструктивні особливості + Відео

  1. 1 Токарно-гвинторізний верстат ТВ-16 і загальні відомості про нього
  2. 2 Опис електричного обладнання верстата
  3. 3 Передня і задня бабка верстата - конструктивні особливості
  4. 4 Коротка інформація про інші вузлах верстата
  5. 5 Супорт і робочий стіл верстата

Токарний верстат ТВ-16 - спеціальне настільний обладнання, яке випускалося в Радянському Союзі в 1950-х роках минулого століття.

1 Токарно-гвинторізний верстат ТВ-16 і загальні відомості про нього

Агрегат, про який піде мова в цій статті, є токарську установку універсального типу, яка призначена для навчання молоді на промислових підприємствах, в професійно-технічних училищах і школах. І до сих пір на цьому верстаті свій перший досвід виконання токарних робіт отримують тисячі молодих людей.

ТВ-16 був створений на базі чехословацької установки TOS MN80.

В СРСР описуваний настільний токарно-гвинторізний верстат виготовлявся поруч комбінатів. Серед них виділимо такі:

  • "Завод імені Кірова" (місто Алма-Ата);
  • "Комбінат імені Ворошилова" (м Уральськ);
  • "Кобринський інструментальне підприємство";
  • Краснодарський комбінат "Сельхозмашцепь";
  • завод "Жовтень" (м Дубно);
  • "Іркутський механічний комбінат".

Завод імені Кірова (місто Алма-Ата);   Комбінат імені Ворошилова (м Уральськ);   Кобринський інструментальне підприємство;   Краснодарський комбінат Сельхозмашцепь;   завод Жовтень (м Дубно);   Іркутський механічний комбінат

пропонуємо Вам ознайомитися

Конструктивно верстати від зазначених заводів нічим не відрізнялися один від одного (їх технічні характеристики також ідентичні). Розрізнялася лише форми лиття станин агрегатів, а набір вузлів і механізмів ТВ-16 від будь-якого виробника залишався незмінним.

Складові компоненти даного токарного агрегату для роботи по металу наступні:

  • станина;
  • стіл:
  • передня бабка;
  • супорт;
  • механізм подач;
  • привід;
  • електричне обладнання;
  • задня бабка;
  • інструмент і спеціальне приладдя.

станина;   стіл:   передня бабка;   супорт;   механізм подач;   привід;   електричне обладнання;   задня бабка;   інструмент і спеціальне приладдя

Завдяки нехитрої конструкції ТВ-16, будь-яка людина може освоїти принципи і правила виконання робіт по металу, розібравшись із суттю токарного оброблення.

2 Опис електричного обладнання верстата

Паспорт токарной установки говорить нам про те, що її електрообладнання дає можливість виконувати вмикання і вимикання агрегату, запускати при необхідності функціонування двигуна в реверсному режимі. Також дане обладнання призначається для миттєвої блокування верстата і захисту його від зменшення напруги в електромережі і від короткого замикання.

Схема електрообладнання включає в себе наступні компоненти:

  • пакетний реверсивний перемикач;
  • магнітний пускач з кнопками управління "Стоп" і "Пуск";
  • спеціальні запобіжники;
  • блокуючі контакти (призначені для відключення установки в тих випадках, коли дверки пристрої подач або дверки столу знаходяться у відкритому положенні);
  • колонка з трьома клемами (до них підводиться напруга від електромережі).

пакетний реверсивний перемикач;   магнітний пускач з кнопками управління Стоп і Пуск;   спеціальні запобіжники;   блокуючі контакти (призначені для відключення установки в тих випадках, коли дверки пристрої подач або дверки столу знаходяться у відкритому положенні);   колонка з трьома клемами (до них підводиться напруга від електромережі)

Керівництво по роботі з ТВ-16 (паспорт верстата) вимагає обов'язкового заземлення даного агрегату. Заземлення приєднується до верстата за допомогою спеціальної колодки, яка розташовується на його бічній частині.

Якщо подивитися на креслення електрообладнання верстата (на принципову електричну схему), можна побачити, що нічого зайвого і надскладного в "електроначінке" ТВ-16 немає. Розібратися з тим, як він функціонує, зовсім нескладно.

3 Передня і задня бабка верстата - конструктивні особливості

На шарикопідшипнику передньої бабки встановлюється шпиндель. Його передній торець забезпечений радіальним (наполегливою) шарикопідшипником, який дозволяє сприймати осьові і радіальні зусилля. На шпинделі монтується шків (він має три ступені). Клиноременева передача подає обертання саме на шків, забезпечуючи безперебійне функціонування верстата. Для реверсу подачі призначений трензель, встановлений на передній бабці.

На задній бабці верстата є напрямні призматической конфігурації. Вони необхідні для того, щоб при переміщенні бабки по станині вона займала правильне (потрібне для роботи) становище. Рукоятка з ексцентриковим пристосуванням з'єднує станину і задню бабку.

Рукоятка з ексцентриковим пристосуванням з'єднує станину і задню бабку

По нижній плиті бабка пересувається за допомогою гвинта. Необхідність в такому установчому переміщенні, поперечним у напрямку, виникає тоді, коли на верстаті виконуються операції по точіння конусів. На пиноли бабки (задньої) передбачено отвір. У нього поміщається центр з конусом.

У нього поміщається центр з конусом

Пересувається піноль руками оператора. Для цього використовується гайка з гвинтом і маховичок з німбом. Показник пересування можна виставити за шкалою з міліметровими розподілами. Щоб виконати цю операцію, не потрібно вивчати паспорт агрегату - все інтуїтивно зрозуміло і цілком доступно.

4 Коротка інформація про інші вузлах верстата

Привід ТВ-16 виконується від асинхронного індивідуального двигуна, який монтується всередині тумби на санчатах. Його потужність дорівнює 0,5 кіловат, працює він від трифазного струму. Шпиндель отримує обертання від асинхронної установки через проміжний вал за допомогою двох передач клиноремінного виду. Відзначимо, що вказаний вал здатний виконувати натяг ременів (клинових).

Для цього на ньому є ексцентрикове пристрій. На шпинделі і двигуні агрегату передбачені шківи (паспорт верстата вказує на їх ступінчасту форму), які забезпечують шпинделя шість різних швидкостей.

Станина розглянутої установки дозволяє з'єднувати один з одним, надійно закріплювати і підтримувати всі наявні механізми та компоненти агрегату. Зроблено він по литий методикою з чавуну, характеризується коробчатой ​​конфігурацією. Монтується станина на столі (на підставі) з дерева разом зі спеціальним коритом.

У передній частині станини є рейка і гайка з ходовим гвинтом (представлений креслення ТВ-16 показує, де саме вони розташовані). Задня бабка на станині закріплюється в пазах Т-подібної форми, а супорт рухається в поздовжньому напрямку по призматичним направляє.

Задня бабка на станині закріплюється в пазах Т-подібної форми, а супорт рухається в поздовжньому напрямку по призматичним направляє

Фартух агрегату, призначеного для здійснення робіт по металу, з'єднується з кареткою супорта за допомогою гвинтів. В фартуху є спеціальна роз'ємна гайка (дивитися креслення верстата). За допомогою рукоятки вона включається і відключається. А фіксується в крайніх положеннях гайка і рукоятка простим кульковим пристосуванням.

Опори фартуха змащуються за допомогою наповнення резервуара масляним складом. Подається він через каретку. Сам же резервуар розташований в корпусі фартуха (креслення верстата локалізує цю ємність у верхній частині елемента, що розглядається агрегату).

Налаштування нарізування різьблення і подач в поздовжньому напрямку на описуваної токарной установці виконується механізмом подач. Виконується вона за допомогою монтажу планетарної передачі на ходовий гвинт. Дана передача обкатується по змонтованої на коробці (нерухоме кріплення) шестерні, що забезпечує істотне (в 30 разів) зниження кількості оборотів ходового гвинта.

Дана передача обкатується по змонтованої на коробці (нерухоме кріплення) шестерні, що забезпечує істотне (в 30 разів) зниження кількості оборотів ходового гвинта

Як ми говорили, при відкриванні дверцят електричний двигун, яким має в своєму розпорядженні настільний агрегат, автоматично припиняє працювати. Цим процесом керує кінцевий вимикач, розташований на коробці. Потреба в відкриванні дверки виникає тоді, коли оператору необхідно дістатися до механізму зубчастої передачі.

5 Супорт і робочий стіл верстата

Складові частини супорта ТВ-16:

  • санчата;
  • каретка;
  • держатель різця.

Всі компоненти супорта несе на собі каретка, що переміщається по напрямних станини. Санчата у верхній частині агрегату (на них знаходиться резцедержатель) рухаються по поворотному колі, забезпеченому власними напрямними. Такий рух виконується перпендикулярно до осі токарной установки.

У поздовжньому напрямку супорт переміщається вручну (для цього використовується рейка і шестерня) або механічно (гайка і ходовий гвинт). Вручну пересуваються поперечні і верхні санчата (за допомогою маткової гайки і декількох гвинтів). Причому гайка має особливий розріз, призначений для вибірки зазору, а на гвинтах є лімби.

Тримач різця на верстаті виконано з чотирма сторонами. Його допускається повертати на 360 градусів (при повороті на кожні 45 градусів можна фіксувати тримач в заданому положенні). Зазор в направляючих легко регулюється за допомогою гвинтів, розташованих на клинах.

Зазор в направляючих легко регулюється за допомогою гвинтів, розташованих на клинах

Стіл верстата кріпиться за дерев'яним підставою гвинтами. Електрична апаратура, а також привід знаходяться в його лівій тумбі. Права тумба призначена для зберігання змінних шестерень і робочого інструмента. Зберігати ті чи інші пристосування можна і в ящику, що знаходиться в центральній зоні столу. Як бачимо, будь-яка гайка, гвинт і вузол токарного агрегату мають своє власне призначення.

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com