рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Як правильно кип'ятити білизну в домашніх умовах

Термічна обробка дозволяє продезінфікувати і привести в порядок дитячі речі, постільну білизну, медичну форму, будь-який одяг з льону та бавовни. За допомогою кип'ятіння можна усунути навіть сильні забруднення і надати речі первозданну білизну. Також виварювання використовують для обробки особистих речей інфекційних хворих, видалення в'їдаються плям з кухонного приладдя. Білизна грудних дітей кип'ятять в мильно-содовому розчині з метою запобігання алергічних реакцій.

1

Що знадобиться для кип'ятіння

Для того щоб провести виварювання правильно в домашніх умовах, знадобиться велика ємність - таз або каструля. Можна пристосувати і відро.

При виборі посуду для кип'ятіння потрібно враховувати матеріал, з якого вона виготовлена, її технічний стан і обсяг. Посуд з нержавіючої сталі або з емальованим покриттям підійде для кип'ятіння, а алюмінієві тази - немає, так як під впливом високих температур вони окислюються і надають речам іржавий колір.

На внутрішній поверхні ємності не повинно бути слідів іржі, пошкоджень емалі, забруднень. Підбирають посуд за обсягом брудної білизни.

Для процесу розмішування знадобляться дерев'яні щипці. Їх можна замінити будь-який інший чистої палицею або пристосувати дерев'яну качалку.

Миючі засоби, що використовуються при виварювання:

  • відбілювач з хлором і без;
  • господарське мило;
  • порошок;
  • підручні засоби: перекис водню, харчова сода, сіль.

При змішуванні цих компонентів результат кип'ятіння буде більш ефективним.

При змішуванні цих компонентів результат кип'ятіння буде більш ефективним

Як відбілити і відіпрати махрові рушники: найефективніші способи

2

Рекомендації по виварюванню

Перед кип'ятінням вироби струшують, а потім сортують. Білі речі відокремлюють від кольорових. Замочують на пару годин в Ваніш, якщо є жирні плями. Лляні та бавовняні речі замочують окремо. Температура води в цей час не повинна бути гарячою, інакше плями "зваряться" і не виведуться з тканини.

Білизна в ємність слід класти вільно. У 10-літрове відро можна покласти 1,5-2 кілограми білизни.

Не всі тканини підходять для кип'ятіння. Рекомендується вивчити ярлик на одязі із зазначенням складу тканини і дозволених режимів прання. Якщо в одязі є синтетичні волокна, вони можуть пожовтіти під впливом високих температур.

Дотримуючись умов і режим кип'ятіння, можна зберегти зовнішні параметри тканини в нормі.

Технологія кип'ятіння передбачає виконання таких операцій:

  1. 1. У воді розчиняють миючий засіб. Якщо використовується тверде господарсько мило, то його подрібнюють на тертці.
  2. 2. У розчин поміщають білизна. Воно повинно бути повністю покрито водою - це обов'язкова умова.
  3. 3. Ємність з водою доводиться до кипіння, і далі процес триває на повільному вогні.
  4. 4. Речі періодично перемішують, щоб досягти рівномірності в кип'ятінні.
  5. 5. Точних рекомендацій по часу процесу немає. Залежно від забруднення і використовуваних миючих засобів білизна кип'ятять від 30 хвилин до 2 годин. Попередньо замочені речі кип'ятять менше, ніж речі, не піддані замочуванню.
  6. 6. Після відключення плити дають речам охолонути в тому посуді, де вони оброблялися.
  7. 7. Речі віджимають і полощуть у чистій воді, два-три рази повторюючи процес. Можна прокрутити їх у пральній машині в режимі "Полоскання".
  8. 8. Сушити краще на вулиці, щоб зберегти свіжість білизни.

3

способи кип'ятіння способи кип'ятіння

Існують різні варіанти виварювання, що залежать від типу тканини і ступеня забруднення. Дитячі та кольорові речі не кип'ятять з відбілювачем. Кухонні рушники вимагають більш агресивного кип'ятіння з використанням сильнодіючих миючих засобів.

Можна підібрати оптимальний варіант для конкретного типу речей. Всі пропорції, описані нижче, вказані для розведення в 10 л води.

  1. 1. Для кип'ятіння білої білизни, текстилю користуються хлорсодержащими засобами. Але не слід часто піддавати ці речі кип'ятіння, так як вони швидко зношуються. Щоб зберегти міцність тканин, радять варити вироби один раз на 7-8 прань. Відбілювач і пральний порошок беруть в співвідношенні 1: 1, тобто 100 г порошку і 100 мл відбілювача. Плями від фруктів і кави ефективно видаляються при використанні 1 ст. порошку і 0,5 ст. 3% -ного перекису водню. Для того щоб відбілити пожовклі речі, порошок не беруть, а додають тільки перекис. Можна використовувати для відбілювання 10 таблеток гідропериту. Досить півгодинного кип'ятіння в такому розчині.
  2. 2. Процедуру кип'ятіння кухонних рушників можна проводити з білизною і рослинним маслом. Такий розчин допоможе видалити навіть застарілі плями. 3-4 ст. л. відбілювача розмішуються з 1 ст. порошку. Потім в воду додається 2 ст. л.растітельного масла. Кип'ятити білизну потрібно всього 5 хвилин, але потім речі залишають в розчині до охолодження.
  3. 3. Для кип'ятіння майок і блузок можна використовувати борну кислоту. У воду додають 6 ст. л. кислоти. Спочатку речі замочують в теплій воді, потім доводять до кипіння і виварюють 60 хвилин. Такий метод застосовують для дезінфекції одягу хворих або постільної білизни.
  4. 4. Для кольорових речей не застосовують засоби, що містять відбілювачі. Їх замочують на годину, потім піддають термічній обробці. Але їх не можна довго кип'ятити. В якості миючого засобу можна взяти подрібнене господарське мило 72% - близько 40-50 г, 4 ст. л. кальцинованої або харчової соди. Сіль відбілює тканини, а сода пом'якшує воду. Замість господарського можна використовувати мило "Антіпятін".
  5. 5. Дитяча білизна вимагає щадного режиму. Для розчину беруть дитяче мило або спеціалізований дитячий порошок. Для знезараження достатньо 15 хвилин кип'ятіння, а для очищення потрібно прокип'ятити пелюшки близько 40 хвилин.
  6. 6. Найскладніше відіпрати робочу форму, просочену мазутом або жиром. Для цього готують спеціальний розчин, що містить кілька компонентів: на 10 л води потрібно по 300 г кальцинованої соди і силікатного клею, 500 г подрібненого на тертці господарського мила. Проварюючи речі на повільному вогні, додають 50 міліграмів гасу і виробляють півторагодинне кип'ятіння білизни. Потім ще 30-45 хвилин кип'ятять в мильному розчині. Полощуть вироби спочатку в гарячій (температура повинна бути близько 70 градусів за Цельсієм), потім в теплій і потім в холодній воді.

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com