рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Як містити і розводити курей.

  1. Селекція в домашніх умовах
  2. Про годівниці і поїлки і «вдома» для птиці
  3. Тепер про годування
  4. Ми - і ветлікарі

У 1996 ми переїхали жити в село, стали селянами. Багато знайомих відмовляли нас, але ми все-таки купили невеликий будиночок з городом і садом, завели курей і стали вести господарство.
Якщо з садівництва та городництва ми літературу мали, то про домашньої живності в той час в руки нічого не потрапляло.

Адже будь-який господар в селі без курки не обходиться. І ось уже п'ять років розводимо курей. За іншої живності, то життя покаже, вона «підійде» до нашого двору. А курей тримаємо не тільки для матеріальної вигоди, але і для душі, тому вони у нас незвичайні.

Наші кури почали свій родовід з харківського ринку. За порадою знайомої чоловік поїхав на ринок подивитися, де і яку породу курей продають. Познайомився з господарями і купив у них 21 яйце. Це було в березні 1996. Наші знайомі взяли їх на інкубацію і з них вилупилося 15 курчат. Оскільки господарі яєць тримали в стаді курей різних порід, то у нас вивелися схрещені курчата, а коли підросли, то виділилися три півня і три курочки породи Брама. Один півень, правда, дуже нагадував кохінхінская породу, а у курочки почали рости волосся і борода. Побачивши таких дивних курей, стали шукати господарів подібної птиці. І куди ми не зверталися і куди не писали, а наслідків ніяких. І тоді я сама зважилася на власну селекцію.

Селекція в домашніх умовах

Спочатку тримали десяток-другий, проблем не було. А коли вдалися до селекції, стали тримати сотню і проблеми посипалися, як з неба град в ясний день. Заради селекції довелося самим змайструвати власний інкубатор. Але одна справа читати і уявляти, а інше, коли візьмешся за якусь справу. І з'ясувалося, що це не так просто, якщо навіть користуєшся тими порадами та рекомендаціями, які подаються в публікаціях. Довелося шукати вихід, і ми його знайшли. Знайшли шлях до Інституту птахівництва. І дуже вдячні фахівцям і бібліотекарям Інституту, які так багато надавали нам уваги.
Отже, для того щоб відібрати два-три десятка курчат, які відповідали б нашим вимогам за зовнішнім виглядом, доводиться закладати на інкубацію до двох тисяч яєць. Стали продавати своїх курчат. І на питання, який вони породи, відповідаємо так:
- Кури для душі м'ясо-яєчного напрямку.
Ці, скажімо, нашої селекції, кури при належному догляді набирають маси від 2,5 до 4 кг, несучість - 140 - 180 яєць на рік. За чотири роки селекції вивели хороших чубатих-бордових, димчастих, білих і чорних. Кури дуже спокійні, ручні, і є прикрасою двору.
Ця робота великих прибутків не дає, але наше господарство все ж рентабельно. А найголовніше, що кури приносять нам велике задоволення. Нашого одного знайомого прооперували - катаракта. Змушений був днями просиджувати вдома на самоті. Ми подарували йому курку і він просто повеселішав. Придумав їй ім'я, вона на нього відгукується. Годує її, а курочка всюди його супроводжує, і не відходить від нього.
Щоб придбати наших курей і курчат, люди приїжджають з різних областей. Зрозуміло, хочеться мати здоровий молодняк, потрібно, щоб він відбувався від здорових курей, а потім і з високоякісних яєць. Та ще й належний догляд за птицею, від якої сподіваємося мати якісне потомство.
Отже, покупцям курей даю поради з власного досвіду. Про свій досвід утримання та виведення молодняку ​​розповім і в цьому матеріалі.

У 1996 ми переїхали жити в село, стали селянами Про годівниці і поїлки і «вдома» для птиці

Годівниці і поїлки повинні бути скляні або пластикові, або емальовані, можуть бути і дерев'яні, але не металеві, які окислюються. Це пов'язано з тим, що курчат доводиться поїти кислим молоком, марганцівкою, водним розчином, в який додаю антибіотики, йод.
Ми зупинилися на вакуумних поїлках, що є в продажу, а годівниці у нас дерев'яні. Якщо скористатися власною фантазією, то годівниці можна виготовити з одноразових пластикових пляшок, розрізавши їх уздовж осі. Для піску, гравію, черепашок і сухого корму придатні і консервні банки.
Курчат без квочки вирощуємо в картонних коробках-вольєрах, розміри яких можуть бути різні. У нас, наприклад, 100 × 60 см і заввишки до 30 см. Це для 20-30 курчат. Вольєри обладнаємо самі з кількох коробок. Зараз на ринках їх можна добути в достатній кількості. Дно коробки застеляють плівкою. На плівку в два-три шари кладемо газети, які вбирають вологу, а на газети стелимо дрібне сіно, солому, стружку або лузгу від насіння, але ні в якому разі не тирса. Вся ця маса повинна бути суха, чиста і без цвілі. У приміщенні для курчат потрібно підтримувати температуру не нижче
+ 30 ° С, особливо в перші два тижні після виходу їх на світло.
Один край коробки обладнується так, щоб вийшов будиночок, вгорі прикріплюємо настільну лампу потужністю 25 Вт. Можна зробити і по-іншому. Таку ж лампу з патроном вмонтували в літрову банку, скориставшись капроновою кришкою. У нижній частині «будиночка» робимо отвір-нірку. Це і є «мама-квочка», де курчата гріються. І тут головне - гарантувати пожежну безпеку.
Для обігріву використовуємо і пластикові пляшки. Наповнюємо їх гарячою водою (до 70 ° С), обворачіваем старими газетами і розкладаємо в коробках. Коробки-вольєри ставимо на стільцях, дивані, столі або на будь-який підставці, тільки не на підлозі, щоб швидко не охолоджувалися.
Курчата, які переохолоджуватися частіше хворіють. Отже, головне тут умова - щоб було чисто, тепло, сухо і ясно.

Тепер про годування

Перші три дні курчат годуємо вареним яйцем, протертим на дрібній тертці, і замішаним з меленої кукурудзою і трав'яний борошном з сушеного листя кропиви. Оскільки курчат НЕ вакцинуємо, то для профілактики захворювання перші два тижні в корм додаємо биовит, до складу якого входять вітамін В12 і антибіотик тетрациклін. Зараз деякі радить застосовувати байтрил - антибіотик широкого спектру дії. Ми його використовували, але відмовилися, що на нашу думку, він не дає того ефекту, на який сподівалися. Адже це не вакцина і захворювання він не запобігає.
Вважаємо, що биовит підвищує опірність організму захворюванням. Препарат додаємо до ранкової годівлі згідно з інструкцією. Якщо застосовуємо Біола-80, то по 0,63 г на кілограм живої маси. Нас деякі запитують, а як це визначити і зробити? Добовий курча важить 30-40 г, якщо, наприклад, в господарстві два десятка курчат, то вони важать в середньому 700-800 г.
Отже, одна чайна ложечка биовита з гіркою важить приблизно 1 г, а це і буде норма для двадцяти курчат. Починаючи з тижневого віку, норму подвоюємо, тобто даємо дві чайні ложечки.
Вранці в мішанки з яйця і кукурудзяних круп додаємо биовит, легко воложимо кислим молоком, перемішуємо і розкладаємо в годівниці.
З четвертого дня після вилуплення курчат намагаємося, щоб годування була різноманітним: яйце замінюємо сиром, а замість кукурудзи даємо зернову суміш: 50% меленої кукурудзи, 40% меленої пшениці і 10% меленого ячменю. До цієї маси додаємо ще варену моркву, а з п'ятого дня починаємо вводити варену картоплю з розрахунку одна картоплина завбільшки з куряче яйце, на десять курчат.
Картопля перетираємо на терці, ретельно перемішуємо з меленої зернової сумішшю.
Починаючи з п'ятого дня, в поїлки завжди є кисле молоко. З мінеральних добавок - крейда, черепашки і протерті на дрібному ситі яєчні шкаралупи. І обов'язково цю шкаралупу необхідно прожарити в духовці або печі або проварити для дезінфекції. Даємо також дрібний гравій і річковий пісок. З першого дня - зелену або сушену кропиву, а в міру росту курчат до зеленого корму додаємо ще кріп, амарант, люцерну, петрушку, зелену цибулю, часник, лободу. Все це подрібнюємо, кладемо в годівниці, а курчата вже вибирають, що їм до смаку.
До цієї суміші поступово додаємо і іншу зелень: кульбаба, подорожник, деревій. І головне - це премікси - вітамінно-мінеральні добавки з мікроелементами.
І ще хотів би звернути увагу тих, хто розводить курей, на режим годування. Маса для годування лежить в годівницях постійно, весь день. Курчата самі собі встановлюють режим: одні гріються, інші пасуться. Світло включаємо з шостої ранку і до 20 години вечора, якщо рано темніє. На ніч курчат переселяємо в окремі коробки, на дно яких кладемо сіно. Коробки обставляємо пляшками з гарячою водою і обворачіваем ці пляшки, щоб вони повільно остигає. Такого тепла курчатам вистачає на всю ніч.
Коробку накриваємо легкою тканиною і залишаємо невеликі отвори, через які надходить свіже повітря. А якщо на вулиці тепло і сонячно, вольєр виносимо і ставимо на стільці. Одну частину коробки прикриваємо - затінює, якщо прохолодно, - накриваємо прозорою плівкою. А коли земля вже належним чином прогрілася і суха, то з тижневого віку випускаємо курчат на траву, але на то місце, яке з осені було всипане вапном і перекопано. Радимо так робити всім. Це також в якійсь мірі запобігає захворюванню курчат. Премікси для курчат даємо до п'яти місяців, а потім переходимо на премікси для курей і вже годуємо, як дорослу птицю. Вранці - зволожена сироваткою зернова суміш з макухою, висівками і преміксами по нормі, а протягом дня - різні мішанки.
Приблизний їх склад такої. Варену картоплю, коли варимо, трохи кладемо солі і ще червоний гострий перець з меленої зернової сумішшю і макухою - це заправка для овочів. До складу овочів входять: кормові і цукрові буряки, бруква, дайкон, топінамбур, гарбуз, різна капуста, морква. А ще додаємо і некондиційні яблука. Овочі подрібнюємо сапкою в дерев'яному ящику.
Весь рік даємо зелень: влітку - свіжу, взимку - сушену. А також сушимо на зиму і ряску. Збираємо ягоди червоної горобини. У спеціальних ящиках, в хлівах, завжди є гравій і черепашки. Молодняк, вже підріс, влітку годуємо чотири рази на день, а до осені переходимо на триразове годування. У міру скорочення світлового дня включаємо світло. Увечері світло горить до двадцяти годин, а вранці включаємо з п'яти.
Хотілося б відзначити, що в 1999р., Коли вимикали струм, несучість практично припинялася. А зараз, коли вже світло не вимикають, кури несуться дуже добре. Сарай наш дерев'яний, теплий, в ньому вентиляція. Кури породи Род Айленд, виведені в перших числах травня, вже в листопаді почали нестися, а ті, що важче, почали нестися на початку січня і в лютому.

Ми - і ветлікарі

Тепер про захворювання, з яким нам довелося зіткнутися. Літо 1999 р. У нашій місцевості запам'яталося великою відмінком птаха. У деяких господарствах він становив до 90%. Односельці приходили за допомогою, але і ми самі були не в кращому становищі. Чоловік взяв курчат, хворих і поїхав в Інституту птахівництва, в відділ хвороб.
В Інституті ветспеціалісти встановили у наших курчат запалення всіх внутрішніх органів. Порекомендували кілька антибіотиків, але ми вже їх застосовували. І тоді самі почали шукати причину захворювання птиці. Переглянули всю спеціальну літературу, яка була в нашій бібліотеці, і прийшли до висновку, що це кокцидоз. Захворювання почалося через два-три дні після дощу, - було надзвичайно спекотно і надлишок вологи, а це найсприятливіші умови для розвитку кокцидий. Знаючи про це, ми вже влітку 2000 тримали курчат після дощу в металевих клітках, але, як тільки земля просохла, випустили їх в сад. Дня через три вранці помітили, що кілька курчат пригнічені, - до годівниць не підходять, зобики в них порожні, але роздуті.
Перш за все розвели Байкокс і курчат, що захворіли, поселили в клітку і примусово зі шприца влили по два кубика розведеного по нормі в воді препарату. Якщо курчата самостійно не підходили до поїлки, процедуру через годину повторювали. До обіду їх стан покращився, але не годували, поїли кислим молоком і сироваткою. Все поголів'я два дні поїли Байкокс. Вважаємо, що цей препарат ефективний і зручний в застосуванні.
З антибіотиків можемо ще порадити левоміцетин. На 1 л води одна таблетка 0,5 г і ще додати 0,5 г піперазину. Отпаивать 5 днів. До корму можна ще додавати сульфадиметоксин. Це лікування необхідно, оскільки курчата, які перехворіли, відстають у рості.
Але кокцидіозом хворіють не тільки курчата, а й дорослі кури, якщо в приміщенні, де вони містяться, волого і брудно. У них може виникнути запалення яйцевода, а також вони помітно худнуть. Стан курей визначаємо за кольором яєць і по посліду. Вранці включаємо світло і дивимося, який послід під сідалом. Кури ще сидять на своїх місцях і легко визначаємо, під якою куркою він рідкий. Таку курку оглядаємо, уважно обмацуємо. Якщо зоб у неї не спорожнів за ніч, значить, щось з нею не так. Забираємо з стада, поїмо кислим молоком. Якщо кишечник заробив, зобик вивільнився, тоді даємо їй 0,25 г левоміцетину вранці і ввечері і годуємо меленої зернової сумішшю з биовита. Так лікуємо три дні. Якщо в осінньо-зимовий період йде дощ і волого, то биовит періодично додаємо до ранкового годування всьому поголів'ю. Такий режим витримуємо близько двох тижнів.
А також періодично робимо дегельмінтизацію. На ніч кожної особини до дзьобик вкладаємо 0,25 г піперазину, це, звичайно, дитяча доза, але ми вважаємо, що більше і не треба. У літературі рекомендують давати вранці, але ми відмовилися від цього, і ось чому. Якщо ліки давати вранці, то глисти, потрапляють в підстилки, в вольєр і кури їх можуть клювати. А нічний послід залишається під сідалом, вранці його прибираємо, пересипаємо хлорним вапном і закопуємо.
Послід в пташнику прибираємо щоранку, підстилку міняємо раз в тиждень. Пол посипаємо сухий вапном (негашеним) і настилаємо шар соломи. Періодично (раз на тиждень) випоюють нутро.
Хвороби ніг лікуємо так. У літрової ємності готуємо крутий розчин марганцівки (темно-вишневого кольору), температура води не вище плюс 40'С. Ставимо курку лапами в посудину і тримаємо 10-15 хв., Після чого лапки сушимо і змащуємо маслом з неостомазоном. Суміш така: один кубик неостомазона на півлітра олії. Якщо хвороба не запущена, то однієї процедури вистачить, якщо не очистилися, то через тиждень повторюємо. Можна ще змащувати відпрацьованим маслом або автолом.

Нас деякі запитують, а як це визначити і зробити?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com