рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Музей міста Мельник запрошує на виставки старих іграшок

Регіональний музей міста Мельник   У період між двома світовими війнами особливою популярністю в Чехословаччині користувалися конструктори, знімні жорсткі диски, а також моделі, які приводило в рух електрику і пар Регіональний музей міста Мельник У період між двома світовими війнами особливою популярністю в Чехословаччині користувалися конструктори, знімні жорсткі диски, а також моделі, які приводило в рух електрику і пар. Ці феноменальні іграшки, незважаючи на свій поважний вік, до сих пір пищать, пихтять, стрекочуть і дзижчать.

«У нашому Регіональному музеї проходять семінари історичних танців, організатор яких виявився захопленим колекціонером старих механічних іграшок. Дуже шкода, коли такі унікальні речі просто десь припадають пилом. Чому б не показати їх сучасним дітям, щоб і вони знали, з чим же грали їхні бабусі та дідусі, прабабусі і прадідусі. Ось ми і прийшли з власником цих скарбів до обопільної згоди організувати таку виставку.

Вперше вона відкрилася в травні 2008 року. Тоді ми виставляли історично перші іграшкові електричні паровозики і вагончики, перші металеві конструктори, що випускалися, в першу чергу фірмою «Меркур», але також «Едісон», «Вашек», «Мерклин». Виставлялися нами моделі парових машин і перші механічні заводні іграшки », - розповідає Рената Бртнікова з Регіонального музею міста Мельник.

Виставка «Старі механічні іграшки» користувалася великим успіхом у відвідувачів і тому, як мине рік її вирішили оновити, зробивши акцент на заводні, електричні і парові іграшки, що випускалися в Чехословаччині з самого початку 20 століття до кінця шістдесятих, а одна частина експозиції була повністю присвячена іграшковим залізницям, що випускався відомими чеськими фірмами.

«У вітринах знайшли своє місце перші моделі парових машин, металеві заводні машинки і літаки. Перлиною виставки став іграшковий залізничний вокзал з чинним паровозиком, ліхтарики і семафори для якого в 30-х або 40-х роках минулого століття зробив невідомий нам майстер. Цю унікальну модель нам надав для виставки приватний власник ».

Інтерес відвідувачів не згасав, що і підштовхнуло працівників мельницького музею знову дещо змінити тематику експозиції, щоб у всій красі показати те, чим чехословацькі фірми розважали дітей в період між двома світовими війнами, тобто з 1918 по 1939 рік.

«Попередником знаменитого« Меркурій »в Чехословаччині був конструктор« Інвентор », який виставлений в цей раз. У 1930 році свої зусилля об'єднали два виробника, Геллер і Шиллер, які і почали випускати знімні жорсткі диски під маркою «Гуш». Конкуренцію їм тоді вже складали перші електричні паровозики «Меркур», а потім і іграшкові парові машини «Ластра» (1938 рік), які випускав заводчик Ладіслав Страсскій. Залишилася в експозиції діюча модель вже згаданого залізничного вокзалу, а в якості новинки ми вирішили виставити моделі заводських верстатів, які колись в рух приводив пар. Увага дітей, напевно, приверне і конструктор «Архімед». Він схожий на знаменитий «Меркур», але зроблений з дерева ».

Популярність механічних іграшок в період між двома світовими війнами в Чехословаччині була пов'язана з бурхливим розвитком промисловості і, в першу чергу, автомобілізму.

«Кожен хлопчисько в той час хотів, щоб у нього була машинка або який-небудь парової верстат, з яким він міг би грати. У нас на виставці відвідувачі можуть побачити і історичну металеву дитячу кухню, з якої дівчинки тоді грали. Природно, що все в повному порядку. Як і тоді, все дверцята відкриваються, а в шухлядки можна що-небудь покласти. Популярні тоді вже були і проектори для діапозитивів, які також представлені на виставці. Дітей приваблювало все, що було створено для дорослих », - розповідає Рената Бртнікова з Регіонального музею міста Мельник.

Різдвяні подарунки в чеські будинку, традиційно приносить немовля Ісус, якого діти напередодні свята пишуть листи зі своїми заповітними побажаннями Різдвяні подарунки в чеські будинку, традиційно приносить немовля Ісус, якого діти напередодні свята пишуть листи зі своїми заповітними побажаннями. Але, щоб диво здійснилося, і в дитячих очах заблищали іскорки радості від отриманого подарунка, чаклувати доводиться батькам, таємно відвідував дитячі магазини.

«Наша друга, виключно різдвяна виставка« Коли задзвенить дзвіночок », оповідає якраз про те, що ж могли купити батьки для своїх улюблених чад в передріздвяний час. Ми вибрали період з 1890 по 1970 рік. Ви зможете зазирнути, як на вуличну ярмарок, де продавалися іграшки, зроблені руками кустарів, так і розглянути прилавки магазинчиків різних років », - вступає в розмову про різдвяних виставках, що відкрилися в Регіональному музеї Мельника співавтор створення даної експозиції та музейний педагог Йітка Кралова.

«На рубежі двох століть були популярні ляльки з порцеляновими головками, які, проте, служили в якості декорацій і рідко потрапляли в дитячі руки. Улюбленими подарунками в різдвяний час були лялькові коляски та дерев'яні складні візки. На виставці представлені і настільні ігри, завдяки яким діти багато цікавого дізнавалися про свою батьківщину і історичних героїв. На рубежі 19 і 20 століть з'явилися і перші пазли, а також паперові ляльки для вирізання. Унікальним експонатом ми вважаємо і кам'яні кубики, з яких можна було будувати, наприклад, будиночки або ж звести ціле місто ».

У 20-х і 30-х роках минулого століття в якості подарунків для дітей магазини пропонували книжки, плюшеві іграшки, конструктори, вже з'являлися і іграшки з целулоїду, наприклад, ляльки. Сьогодні дітям дарують різні варіанти «Барбі» або фігурки з мультфільмів, а на початку 20 століття діти грали з ляльками, схожими на них же самих.

«Це просто ляльки, схожі на немовлят, вони не зображують будь-яких« зірок »того часу», - розповідає Йітка Кралова.

Однак не всі могли придбати для своїх дітей подарунки в магазині або ж на ярмарку. У багатьох сім'ях іграшки робили своїми силами.

«Такі іграшки робили з підручного матеріалу, який був удома «Такі іграшки робили з підручного матеріалу, який був удома. Якщо батько сімейства був ремісником, наприклад, столяром - то дерево, якщо мама була куховаркою - то якісь шкарлупки. Якщо не було ні того, ні іншого, то батьки просто вирушали в ліс за шишками. Все було з природного матеріалу. І в нашій вітрині виставлені іграшки з дерева, шишок, винних пробок ».

Ті ж матеріали використовують і музейні педагоги, які для дітей придумали спеціальну програму. В імпровізованій майстерні діти самі для себе роблять іграшки, які можуть взяти додому.

«Моделі для саморобок ми знайшли в старих книгах. Це, наприклад, черепашки-брязкальця з горіховою шкаралупи, з якими можна було влаштовувати і змагання. Їх запускали, як машинки, по похилій площині. Робимо ми з дітьми і лялькові меблі, фігурки і будиночки з гороху », - завершує розповідь педагог Регіонального музею в місті Мельника Йітка Кралова

Для малюків і школярів в цьому музеї підготовлені і різні ігрові кімнати. Малюки можуть пограти «в магазин» з іграшками, які були популярні в 80-х, а школярі познайомитися з забутими сьогодні іграми або ж провести ціле розслідування, вивчаючи ту чи іншу стару іграшку.

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com