рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Легенди Одеси: Залізна логіка шляхів сполучення

У ХVIII столітті тих, хто залізниці називав «засобом пересування завтрашнього дня» без всякого блату влаштовували в психіатричну лікарню, щоб там з комфортом підкоригувати їх точку зору У ХVIII столітті тих, хто залізниці називав «засобом пересування завтрашнього дня» без всякого блату влаштовували в психіатричну лікарню, щоб там з комфортом підкоригувати їх точку зору. Навіть французький президент Тьєр був категоричний, говорячи: «Парижанам залізниці потрібні тільки як іграшка. Я впевнений, що поїзди ніколи не повезуть по ним ні пасажирів, ні вантажі ». Таке враження, що Т'єр щось знав про поїзд Hyundai.

для благопроцветанія

А ось російський імператор Микола І вважав, що залізні дороги потрібні, особливо провідні в Одесу. З їх допомогою можна забезпечити приплив в цей споруджуваний місто коштів. План був тямущий, не без родзинки. Як міркував імператор? По дорозі в Одесу, нудячись в вагоні від нудьги, іногородні пасажири сядуть коротати час за преферанс з попутниками-одеситами. Фарт одеситів загальновідомий. Так що питання, хто виграє, не питання! Ось вам і приплив грошей в Одесу, а гроші - це благопроцветаніе краю.

Західна Європа ще не здогадалася, що так просто і швидко можна вирішити фінансові проблеми, і залізні дороги будувала з лінню, не розуміючи, на фіга винайшли цей паровоз. В Англії, наприклад, лише влаштовували гонки: коні і паровоза Стефенсона, причому, регулярно перемагала кінь. А у Франції приймалися ставки: дострибне чи паровоз до другого поверху і як він звідти зістрибне. Такі суперечки в Одесі викликали тільки усмішку - тут паровоз виліз на дах одеського «Пасажу» (а це четвертий поверх) і спускатися не збирався.

Так, в Одесі відразу зрозуміли, що залізні дороги будувати треба Так, в Одесі відразу зрозуміли, що залізні дороги будувати треба. У 1842 році з Бельгії був запрошений досвідчений типово бельгійський інженер з типово одеської прізвищем Зібер. Звичайно, спрацювали не бельгійські, а саме одеське коріння прізвища Зібер. Він, як тільки глянув одним оком на фронт робіт, так відразу і скалькуліровать: «10 мільйонів 530 тисяч». Ось що значить європейська економічна культура - адже 530 тисяч рублів він, як ні щеміло серце, все ж мав намір вкласти в будівництво, а 10 мільйонів, вже вибачайте, вкласти в банк на прізвище Зібер.

Але тут втрутилися турки. Прикинувши, що якщо залізниця зв'яже портову Одесу з Європою, то товари з Одеси вже не попливуть через Босфор і Дарданелли, а поїдуть товарняком, минаючи турецьку митницю. І турки тут же оголосили залізниці війну, а заразом вже і Росії (1853 рік). Так турки вперше зіткнулися з паровозом, і, треба сказати, це зіткнення дуже охолодило їх запал. Турки зрозуміли, що шаблею паровоз не візьмеш - вона гнеться. З тих пір на озброєнні турецької армії були криві шаблі, погнуті про одеський паровоз.

Вокзал для своїх Вокзал для своїх

До слова, цікава історія одеського вокзалу. Спочатку ніхто не здогадався його будувати, та й потреби в ньому не було. Перший потяг з Одеси відбув від дебаркадера, який побудували внизу Миколаївського (Приморського) бульвару, прямо у кромки моря. Автори проекту керувалися високими естетичними міркуваннями: як романтично, коли над паровозом кружляють білокрилі чайки, а пасажири з вікон вагона закидають вудки і ловлять собі вечерю.

Але в 1884 році запрошений до Одеси для продовження будівництва дороги колишній Естляндським предводитель дворянства барон К.К. Унгерн-Штернберг вніс на височайше затвердження проект з дуже обгрунтованими доводами: «А давайте пригощати не погано чайок, а чайком довірливих пасажирів з особливою платою за чайок і сахарок». Міністерству шляхів сполучення відразу сподобалася «плата за сахарок», і з тих пір «солодке життя» вже не снилася тому міністерству, а стала його повсякденністю. Так в Одесі з'явився стаціонарний вокзал, який отримав назву «Куликове поле». Але з часом це безглузде назву замінили на абсолютно логічне «Одеса-Головна» (бо бути Одесі головною - це цілком логічно).

Подібно величезною літерою «П» вокзал охоплював залізничні колії. Зали для пасажирів ділилися на класи. Для престижних 1-го і 2-го класів було виділено праве крило вокзалу з дорогими меблями і окремим рестораном. Широкі платформи були критими: ні дощ, ні сніг, ні сонце доступу туди не мали. Вихід на перон був платним. Тут розмістилися дивовижні для одеситів автомати з продажу перонних квитків. Суворого виду контролер перевіряв у кожного наявність такого квитка і попереджав суворим басом: «Квитки зберігати аж до остаточного виходу з вокзалу. А то буде, як з Анною Кареніної ». Публіка не сперечалася, розуміючи, що Лев Толстой, загострюючи увагу на сумному залізничному фіналі Кареніної, явно щось знав про перонні квитки, але мовчав, мабуть, отримуючи свій відсоток від залізниць.

Але, крім міжміських залізничних ліній, в Одесі прокладалися і особливого роду комунікації для зручності особливого роду одеситів, а конкретно, міських правителів Але, крім міжміських залізничних ліній, в Одесі прокладалися і особливого роду комунікації для зручності особливого роду одеситів, а конкретно, міських правителів. Так директор Російського товариства пароплавства і торгівлі (РОПіТ) Н.М. Чихачов проклав залізничну гілку до купалень Куяльницького лиману, щоб по ній возити на лиман «курочок» (тобто секретарок) зі своєї канцелярії. Як Луї Пастер, Чихачов ставив досліди на собі і відкрив, що, якщо прикладати до хворого місця не тільки Куяльницьку бруд, а й молоденьку «курочку», це підсилює цілющу дію бруду на старіючий начальницький організм. Витівка з брудом була «брудною», але гілка служила аж до 1930 року, так як і «курочки», і старіюче кабінетні «півники» вічні.

Ванька-Головатий Ванька-Головатий

Ще одним чисто одеським винаходом був трамвай на паровій тязі або просто паровик.
Купивши козячої бринзочкі, взявши степової помидоркой, одесити відправлялися і відправляються на Великий Фонтан попляжився, і навряд чи хтось замислюється, чому вагоновод називає зупинки «станціями». А адже це зумовлено історично. Колись і тут бігав маленький паровозик з величезною трубою, названий за свій фасоністий вид «Ванька Головатий». Втім, дехто коріння цієї назви бачить в тому, що винайшов «Ваньку Головатого» не менше гордий своїм ім'ям Сенько Тямущий.

Маршрут «Ваньки» пролягав від вокзалу до біса в зуби, тобто на 16-ту станцію Великого Фонтану. Оскільки топили паровозик брикетами з вугільного пилу, димівшімі і коптити всю дорогу, то їхали на Фонтанській пляжі пасажири по дорозі швидко темніли. Отриманий бронзовий колір шкіри був досить стійкий, практично не відмивали і тримався з весни до осені (причому, з весни 1887 до осені 1895 го). Тому у одеситів склалося тверде переконання, що засмагнути простіше і швидше за все саме на Великому Фонтані.

Паровик став гордістю Одеси. Його швидкість була рекордною для того часу. Саме тому ще одна гордість Одеси - знаменитий спортсмен Сергій Уточкін - викликав «Ваньку Головатого» на змагання: хто швидше добіжить до 16-ї станції. Для того щоб зрівняти шанси, було вирішено, що і той і інший доставлять на собі на Фонтан не менше 30 пасажирів.
І ось старт був даний.

Спочатку Уточкін відстав, бо на 6-й станції змушений був прикупити на тамтешньому базарчику оселедець і малосольних огірочків для компанії, яка чекала його на пляжі «Золотий берег». Потім відстав «Ванька», так як на 10-й станції трохи затримався поговорити з одним знайомим Шлагбаумом. На 11-й станції вболівальники «Ваньки», бачачи, що той програє, стали підкидати в нього брикети вугільного пилу. Помітивши це, вболівальники Уточкина стали кидати брикети і в того ... Так, ухиляючись і тікаючи від важких брикетів, Сергій Уточкін прийшов на фініш першим, де його захоплено зустріли друзі. Восторг їх зрозумілий: до оселедець з огірочками Уточкін по шляху прихопив ще й пляшку зі стаканчиками - за роки тренувань досвідчений спортсмен добре засвоїв науку перемагати.

Правда, вже на наступний день результати змагань переглянули, і перемогу Уточкіну не зарахували, оскільки, як виявилося, в дорозі він не завжди встигав відривати і продавати проїзні квитки, а за це трамвайне управління строго карало. Але навіть це не змогло втішити паровичок. Чи не перенісши поразки, він в той же літо зламався, і до кінця серпня на Фонтанській лінії залишився курсувати один Уточкін, здійснюючи, як і «Ванька», по 30 рейсів в день.

Отже, димлячий трубкою, як Шерлок Холмс, поїзд став частинкою життя, яка саме в ньому і проходить, коли одного разу нас закликає муза далеких доріг Отже, димлячий трубкою, як Шерлок Холмс, поїзд став частинкою життя, яка саме в ньому і проходить, коли одного разу нас закликає муза далеких доріг. Ми піднімаємося на верхню полицю, відкриваємо заповітний детектив, і раптом усвідомлюємо, що це «Вбивство в Східному експресі» Агати Крісті або ж «Смерть в спальному вагоні» Себастьєн Жапрізо, тобто розлучитися з горезвісним поїздом нам не судилося. Він усюди! Може бути, велике чудо кінематографу і не полюбилося б світу, не назви брати Люм'єр перший в історії фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла-Сіота». Ось з тих пір і мчить він по рейках, а ми підстрибом вслід його веселому перестуку коліс.

І закономірно, що в Одесі перший поїзд з'явився теж вчасно або, кажучи професійною залізничним мовою, «за розкладом», і цю традицію намагаються не порушувати.

Валентин Крапива

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як міркував імператор?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com