рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

❶ Турецька лазня (хамам) / в домашніх умовах, користь і шкода для жіночого організму, при набряках ніг, від вугрів, протипоказання, російська лазня :: JustLady.ru

  1. Хамам: користь
  2. Хамам: протипоказання

Історики кажуть, що турецька лазня (хамам) не є, власне, турецької, її ідея була запозичена у римлян з їх знаменитими термами. Однак турки теж непогано постаралися, зробили свої лазні частиною культури і релігії, якоїсь національної пам'яткою, і приохотили до цієї процедури стриману Європу.

Що ж такого цікавого в турецькій лазні, чим вона відрізняється від європейської сауни або російської лазні?

По-перше, турецька лазня (хамам) зазвичай має дуже гарний внутрішній інтер'єр - стіни традиційно оздоблені мармуром, як і лавки для ширяння, їх прикрашають мозаїчні панно. Окремих кабінок для ширяння не передбачено, для цього є просторий зал з зручними лежаками по периметру і великим «плоским каменем» в центрі.

Також посередині залу зазвичай знаходиться басейн з водою, але на відміну від європейців, турки в нього не занурюються - він потрібен для підтримки кількості пара на певному рівні.
Всюди звучить спокійна приємна музика, яка сприяє розслабленню.
Люди приходять в турецьку лазню (хамам) насолоджуватися відпочинком і спілкуванням і можуть провести тут весь день.

До речі, про всяк турецька чоловік просто зобов'язаний щотижня відпускати свою половину в баню, і турецькі жінки користуються цим правом з великим задоволенням. Вони влаштовують тут справжні посиденьки з подружками і перемивають кісточки чоловікам, попутно з миттям і іншими приємними процедурами.

А «інших приємних процедур» тут цілий набір.
Починається все з розігріву тіла, і тут ми впритул підходимо до основних відмінностей турецької лазні від інших.
У хамаме дещо інша система ширяння. Якщо сауна - це сухе і жарке повітря, а російська лазня-пар і, знову ж таки, висока (до 100оС) температура, то турецька лазня - це м'яке тепло (не вище 60оС) і висока вологість повітря (до 100%).

Турецька лазня (хамам) влаштована так, що в ній прогрівається не тільки повітря, окремо гріються також стіни, підлогу і лежаки. На останніх, власне, і починаються всі приємні чудеса.

Ополоснувшісь в проточній воді (в душі), слід з комфортом влаштуватися на теплому ложі і лежати хвилин 20, поки тіло прогрівається. В цей час м'язи розслаблюються, відкриваються пори, і ви самі занурюєтеся в млість під музику і приємні запахи ефірних масел.

Потім настає черга пілінгу. За допомогою спеціальних засобів і жорстких мочалок все тіло очищається від бруду, відмерлих клітин шкіри і попутно від шлаків.
Знову ополоснувшісь, ви проходите етап намилювання.

Це зовсім не те намилювання, яке ви влаштовуєте вдома у ванній. В процесі цього дійства на вашому тілі збивається об'ємна повітряна піна, яка огортає все тіло м'яким хмарою. Ось тут і з'являється фахівець з масажу.
Так, так, вам запропонують традиційний мильний масаж , В процесі якого кожен сантиметр тіла, від голови до ступень, буде гарненько розім'ятий, оброблений мочалкою і розслаблений руками місцевого умільця.

Після всіх очисних процедур вам належить відпочинок.
Турецька лазня (хамам) має на увазі під цим питво ароматних трав'яних чаїв і куріння кальяну в спеціальній кімнаті, яка на національній мові називається «кейф». Назва говорить сама за себе - думається саме від цього терміна сталося вираз «кайф», яким ми позначаємо стан безмежного задоволення.

З культурою і відмінностями все зрозуміло, а тепер розберемося, в чому полягає користь і протипоказання хамама.

Хамам: користь

Турецька лазня (хамам), як і будь-яка інша, перш за все процедура очищає. З тіла в процесі миття, пілінгу і масажів видаляється поверхневі і глибші забруднення, організм позбавляється від шлаків і токсинів.

Жорсткі щітки і мочалки попутно покращують мікроциркуляцію крові, що дозволяє шкірі «дихати» і робить її більш еластичною. Подібна процедура також допомагає боротися з целюлітом.
Тепло і масаж дозволяє м'язам розслабитися, а тілу скинути напругу. До того ж під час процедур ви відволікаєтеся від всіх зовнішніх проблем, заспокоюєтеся і відпочиваєте, що називається, тілом і душею.

Завдяки порівняно низькій температурі ширяння користь хамам очевидна для тих, хто не переносить гарячої пари російської лазні або розпеченого повітря сауни. До того ж вологе років, на відміну від сухого, чи не пересушує волосся і шкіру, що теж важливо.

Ефірні масла, які часто додають при ширянні, надають цілющу дію. причому це корисно не тільки для тіла і всього організму, але і для нервової системи.
Тут є ще один важливий момент. Пар в турецькій лазні подається постійно, тому вплив ефірних масел відбувається безперервно (і сприймається, до речі, краще), на відміну від сауни, де пар потрібно додавати час від часу.

Процедура ширяння так само благотворно вплив на травну систему, покращує обмін речовин, тепло лежаків сприяє глибокому прогріванню м'язів і суглобів, в чому і полягає користь хамам для людей, які страждають суглобовими болями.

Років під впливом повітря високої вологості дозволяє прискорити процес потовиділення. Тому в турецькій лазні потіють навіть ті, кому це важко вдається в інших видах лазень.

Хамам: протипоказання

Що стосується хамам, протипоказання тут такі ж, як і у інших видів бань.

Перш за все, це онкологічні захворювання, запалення внутрішніх органів в стадії загострення, хвороби шкіри.
Слід проконсультуватися з лікарем показана вам турецька лазня (хамам), якщо у вас є серцево-судинні захворювання.
Якщо недуга не загрожує вашому житті, вам, швидше за все, дозволять насолодитися процедурою, але порекомендують не захоплюватися ширянням і не допускати різкої зміни температур (ополіскування в холодній воді після парилки).

Як бачите, список протипоказань хамаму можна вважати незначним, порівняно з іншими процедурами, що робить його доступним для більшості людей. Користь хамама, між тим, очевидна.
Тому варто при нагоді відвідати турецькі лазні, щоб отримати свій «кайф» і скласти власну думку про одну з основних традицій сходу.

Олександра Панютина
Жіночий журнал JustLady

Що ж такого цікавого в турецькій лазні, чим вона відрізняється від європейської сауни або російської лазні?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com