рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Новий рік в Японії: традиції О-сегацу

  1. Як зустрічають Новий рік (О-сегацу) в Японії
  2. Про прихід Нового року за 5-10 хвилин сповіщають 108 ударів дзвонів, звук яких доноситься опівночі...
  3. Кожен бог, яких японці називають з ввічливою приставкою -Сама, символізує одне з хороших якостей:
  4. Що готують на новий рік в Японії
  5. Традиційні японські коржики моті
  6. Новорічні ігри та традиції в Японії
  7. Це різні новорічні талісмани і сувеніри:
  8. Під звук дзвонів починається перше в новому році відвідування храмів - хацумоде.

Новий рік в Японії (япон
Новий рік в Японії (япон. О-сегацу) - найулюбленіший і барвисте свято, що відзначається 1 січня по Григоріанським календарем, прийнятому в 1873 році, через п'ять років після Реставрації Мейдзі . До цього часу дата Традиційного японського Нового року була заснована на китайському місячному календарі і припадала на початок весни, як у Китаї та інших країнах Східної Азії.

Як зустрічають Новий рік (О-сегацу) в Японії

Новий рік (О-сегацу) - найважливіше свято в календарній обрядовості японців. З ним пов'язано безліч ігор, ритуалів і церемоній. на новорічні свята в Японії припадає найбільша кількість відпусток. Зазвичай святкові дні розтягуються з 29-30 грудня по 3-4 січня, і практично всі державні і комерційні установи країни не працюють.

В кінці грудня, напередодні Нового року, японці прибирають свої оселі, купують подарунки для друзів і близьких, відправляють новорічні вітальні листівки, готують святкові страви, виставляють біля входу в будинок соснові прикраси кадомацу ( «Сосна біля входу»), які символічно охороняють будинок від злих сил.

Зазвичай це прикраса робиться з сосни, бамбука, сплетеної з рисової соломи мотузки (сіменава), прикрашеної гілками папороті, мандаринами, а іноді - пучком водоростей і сушеної креветкою. Кожна з деталей має свою символіку.

У новорічні свята багато японців відправляються в рідні місця, відвідують храми, де моляться і просять благополуччя собі і своїм близьким. Дівчата і жінки з нагоди такої події надягають барвисті кімоно .

Особливе значення має і сімейна новорічна трапеза, яка починається ввечері 31 грудня (омісока-но yoру). За традицією вона повинна пройти тихо і чинно, без гучних бесід і застільних пісень. Ніщо не повинно відволікати від думок про те, що чекає кожного в наступаючому році.

але в сучасній Японії всі разом дивляться новорічні телепрограми, грають в традиційні або ж сучасні відео-ігри, випивають і закушують. Сам новий рік багато японців зустрічають безпосередньо за столом, смачно поглинаючи рисову локшину «соба». Справа в тому, що цей ритуал також повинен принести щастя, так як довга тонка локшина символізує довге життя без зайвих турбот, хвороб і негараздів.

Про прихід Нового року за 5-10 хвилин сповіщають 108 ударів дзвонів, звук яких доноситься опівночі з кожного храму.

Відповідно до буддійських вірувань, людини обтяжують 108 згубних гріхів і турбот, а кожен удар дзвону проганяє одну з цих турбот.

Коли проб'є останній удар - люди виходять на вулицю, щоб зустріти новий рік з першими променями сонця. Багато хто вірить, що саме в ці хвилини в Японію припливають на своєму чарівному кораблі сім богів щастя .

Кожен бог, яких японці називають з ввічливою приставкою -Сама, символізує одне з хороших якостей:
  • Дайкоку-сама - успішність
  • Ебісу-сама - щирість
  • Бентон-сама - дружелюбність
  • Бісямон-тен-сама - гідність
  • Дзюродзин-сама - довголіття
  • Хотей-сама - великодушність
  • Фукурокудзю-сама - доброзичливість

Вранці 1-го січня всі поспішають прокинутися раніше, на стіл подається особливий новорічний суп дзоні (суп на настоянці з риби і овочів з великою рисової коржем моті ). Після сніданку сім'ї відправляються до храмів.

Потім японці читають поздоровлення (ненгадзё) і ретельно перевіряють відповідність списку надісланих листівок і списку отриманих. Якщо вони не збігаються, то тут же відправляються відсутні привітання, які будуть доставлені адресату в найближчі дні.

У другій половині дня японці відправляються наносити візити родичам і знайомим, а також всім, хто був поруч у минулому році. Іноді ці відвідування обмежуються тим, що прийшли залишають візитні картки на спеціально виставленому таці.

2-го січня в багатьох храмах проводиться урочиста церемонія каки-дзоме - перше в новому році написання чергового щасливого ієрогліфа.

Що готують на новий рік в Японії

Традиційні страви, які японці їдять на Новий рік, називаються осеті-рері або просто осеті.

Спочатку зміст «осеті» складалося з непортящихся продуктів, за допомогою яких можна було нагодувати сім'ю і гостей в усі дні новорічних свят і не стояти постійно на кухні.

Однак останнім часом стало популярно робити розкішні набори з великою кількістю смачних страв, що не дає бідним японським домогосподаркам спокійно відпочити. Правда досить часто осеті сьогодні купується в універмагах або на новорічних прилавках супермаркетів, тому багато молоді японки вже не мають поняття про те, як ці страви готувати самим будинку.

Зазвичай новорічний святковий стіл в Японії складається з варених водоростей (омбу), рибного пирога (камабоко), пюре з батату з каштанами (курікінтон), вареного кореня лопуха (кімпіра гобо) і солодкої чорної сої (куромаме). Багато з цих страв солодкі, кислі, або сушені і тому можуть зберігатися без холодильника.

Існує безліч варіантів осеті в різних регіонах Японії. Трапляється, що страви, які вживаються в одному регіоні, можуть не вживатися (або навіть бути заборонені) в іншому.

Традиційні японські коржики моті

Важко уявити новорічний японський стіл без моті - круглих хлібів-короваїв або коржів з клейких сортів рису (мотігоме).

Зварений рис спеціального дуже липкого сорти викладають в особливу дерев'яну бочку. Після чого двоє людей по черзі молотять його досить великими і важкими дерев'яними молотками, а ще один або два помічника після кожного удару перевертають тісто. Спочатку приготуванням «моті» в глибинці займалися тільки чоловіки, проте останнім часом чоловіче населення сіл і маленьких міст різко скоротилося, так що багато задовольняються коржиками, приготовленими машинним способом або ж придбане в магазинах.

«Моті» - це не тільки їжа, це ще й святковий піднесення богам, тому вони завжди присутні на новорічному столі кожної японської родини. До того ж коржі дуже довго зберігаються, що дає можливість домогосподаркам в новорічні свята не проводити багато часу на кухні.

Моті на О-сегацу - це символ процвітання, багатства і доброго врожаю в наступному році. З давнини круглі моті асоціювалися з круглими дзеркалами, обов'язковими атрибутами богині Аматерасу - богині сонця і прародительки імператорського роду.

Існує звичай прикрашати оселю бамбуковими або вербовими гілками з підвішеними на них моті в формі риб, фруктів, квітів і. т. д. Ці прикраси називаються мотібана , Вони розфарбовуються в різні кольори (жовтий, зелений або рожевий) і встановлюються на видному місці або підвішуються до стелі біля входу. Робиться це для того, щоб входить в будинок божество О-сегацу - тосігамі, згадувало про свою «обов'язки» подбати про господарів в новому році. Після закінчення свят мотібана з'їдається. За традицією кожен член родини повинен з'їсти стільки, скільки років йому виповнилося в цьому році.

Іншим видом святкових моті є кагами моті (дзеркальні рисові коржі) - дві моті, з'єднані між собою, і прикріпленим зверху японським помаранчею (дайдай).

Новорічні ігри та традиції в Японії

На Новий рік у японців прийнято грати в традиційні новорічні ігри. це:
  • ханецукі - гра в волан
  • сугороку - настільна гра в кості з пересувними фішками
  • УТА-Гарут - новорічні карти з віршами
  • хякунін іссю - запускання повітряних зміїв і Волчков

Підготовка до свята починається задовго до його настання. Проводяться новорічні ярмарки, на яких можна купити все - від сувенірів і одягу до ритуальних предметів.

Це різні новорічні талісмани і сувеніри:
  • Хама - стріли з білим оперенням і затупленим вістрям, що оберігають будинок від зла і бід
  • кумаде - граблі з бамбука, схожі на «ведмежу лапу», якими за повір'ям можна «загрібати» щастя
  • такарабуне - кораблики Семи богів удачі, наповнені рисом та іншими скарбами

При кожній покупці відвідувачі магазинів отримують в подарунок традиційну фігурку тварини, під знаком якого пройде новий рік.

Існує давній новорічний звичай дарувати дітям гроші - отосідама. Гроші кладуть в маленькі прикрашені конверти, звані потібукуро. Кількість грошей в конверті залежить від віку дитини. Але якщо в сім'ї кілька дітей, то суми зазвичай однакові, щоб ніхто не відчував себе обділеним.

Під звук дзвонів починається перше в новому році відвідування храмів - хацумоде.

Останнім часом молодь збирається разом, щоб з перших же хвилин нового року потрапити в найближчий сінтоісткіх храм і загадати там перші бажання.

Крім хацумоде, існують і інші події, «перші в новому році», наприклад хацухіноде - перший світанок, Сигот-Хадзіме - перша робота, хацугама - перша чайна церемонія , і так далі.

Діти найчастіше проводять новий рік за теле- і комп'ютерними іграми, які вже давно замінили такі традиційні розваги як запуск повітряного змія, карткові ігри або особливий вид японської постоли Хагоита-цукі, в якій використовують особливі дерев'яні дощечки, багато прикрашені традиційними новорічними візерунками. Ну, і звичайно ж, спільні з батьками походи в сусідні універмаги і парки розваг - теж невід'ємна частина новорічного проведення часу.

Як правило, святковий настрій триває перші три дні нового року, після чого народ потихеньку починає готуватися до виходу на роботу, хоча за традиційними поняттями О-сегацу новий рік в Японії триває до 15-го січня.

7-го числа, за традицією, готують особливу рисову кашу нанагуса-Каю, - каша з добавкою семи основних весняних трав , А 15-го числа (останній день новорічних урочистостей) всі новорічні прикраси приносять в храм і спалюють.

Схожі записи на сайті miuki.info:

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com