рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Зараження, наслідування і навіювання як механізми масового впливу.

КАТЕГОРІЇ:

Автомобілі Астрономія Біологія Географія Будинок і сад Інші мови інше Інформатика Історія Культура література логіка Математика Медицина металургія механіка Утворення Охорона праці Педагогіка політика право Психологія релігія риторика Соціологія Спорт Будівництво технологія туризм фізика Філософія фінанси хімія Креслення Екологія Економіка електроніка


Складність питання про психологічні механізми формування і розвитку масового поведінки пов'язана з ситуативностью і швидкоплинністю існування самих мас. Це особливий ряд поведінкових явищ, дослідження яких неможливо за допомогою експерименту та, в цілому, не піддається моделюванню. Єдиним інструментом психолога тут залишається спостереження, причому виключно в природних умовах. Все інше - плоди умоглядних логічних спекуляцій над цими спостереженнями та конструювання внутрішньо несуперечливих часткових моделей, що пояснюють хоча б окремі фрагменти взаємин людини і маси. Люди гуртуються в маси під впливом психологічних феноменів зараження, наслідування, навіювання і режеубежденія, причому кожен з названих феноменів існує реально, виконуючи свою специфічну роль.

Найбільш часто при поясненні масової поведінки говорять про зараження. Мається на увазі, що емоційно збуджена маса як би заражає нових індивідів, включаючи їх в себе навіть незалежно від їх бажань. Зараження - багато рівневий феномен. Починаючись на психофізіологічному рівні, воно здійснюється і на загальнопсихологічному, і на соціально-психологічному рівнях.

Вищим рівнем можна вважати смислове зараження особистості, що носить вже не тільки емоційну, але і змістовну забарвлення. Однак сила зараження завжди обмежена рівнем готовності людини заразитися масовими переживаннями, ступенем згоди (усвідомленого або неусвідомленого) наслідувати масі.

Готовність до наслідування або схильність до навіювання - умови ефективного зараження. З наукової точки зору, зараження - швидше за яскравий художній образ, ніж реальний психологічний механізм формування маси.

Другим за ступенем участі у формуванні маси вважається феномен навіювання. Впливаючи на людину вербальними або невербальними засобами, у нього можна викликати певні стани, створити деякі відчуття, сформувати уявлення, порушити емоційні стани і навіть вольові спонукання - умови здійснення певних дій. Вселяє вплив надає як сама маса, так і зовнішні обставини, що сприяють її формуванню (наприклад, в разі масової паніки). Однак, як правило, ефективне навіювання не відбувається спонтанно. Для успішного впливу потрібен суггестор. У прямому чи переносному сенсі, це завжди гіпнотизер. Таку роль зазвичай беруть на себе лідери, «ватажки» маси. Однак аналіз показує, що саме по собі навіювання не здатне пояснити всі нюанси масової поведінки. Дієве навіювання вимагає готовності сприйняти його, т. Е. Схильності до зараження або схильності до наслідування з боку об'єктів впливу. Найбільш ефективно навіювання в так званих «штучних» масах - типу армії, де молодший за званням вихований в дусі обов'язкового виконання наказу начальника. Навпаки, в «природних», стихійно і мимоволі виникають масах роль навіювання слабшає. Такі маси як би первинні по відношенню до своїх лідерів і гірше піддаються управлінню - на відміну від «штучних» мас, швидше за вторинних по відношенню до сформували їх керівникам, похідним від їх зусиль.

4. Найбільш загальним психологічним явищем, реально стоїть як за успішним зараженням, так і за ефективним навіюванням, є феномен наслідування. Саме готовність до наслідування забезпечує результативність усіх інших способів впливу маси, її лідерів і навіть зовнішніх обставин на індивіда, включення його в масу або поглинання нею. Основа наслідування - проходження будь-якому наприклад, зразком. В кінцевому рахунку, психіка людини досить економічна. Самостійне, творче, інноваційна поведінка займає порівняно малу частину часу. Велика частина нашого життя складається з досить стандартних, автоматизованих нормативних дій, які ми здійснюємо по сприйнятим колись від когось зразкам. Серед різновидів або форм наслідування в якості базової основи виділяють просту імітацію, властиву навіть тваринам. У людини чисто імітаційна поведінка спостерігається в екстремальних ситуаціях, коли свідомість тимчасово відключається або через брак часу на самостійний аналіз подій, або через включення чисто рефлекторних дій. Більш складний варіант - буденне наслідування, нормативне повсякденну поведінку, в якому ми навіть рідко усвідомлюємо його наслідувальну суть. Ще складніше наслідування авторитету, значимого для людини, або референтної групи, за нормами якої він хоче жити. Нарешті, існує і наслідування як наслідок заниженої самооцінки. Невпевнений в собі людина схильна наслідувати кому і чому завгодно просто тому, що не має достатніх знань і впевненості в собі. Особливий випадок - наслідування як цілком розважливе дію в надії на досягнення певних вигод. В основі наслідування, як би штовхає людину в масу, лежить потреба в поділі своїх емоцій з аналогічними станами інших людей. Для того щоб впоратися з сильними емоційно-афективними процесами, люди готові наслідувати тим, хто, з їх точки зору, вже впорався або справляється з подібними проблемами. Тільки володіючи певною готовністю до наслідування (як раз і пов'язаної з наявністю потреби в регуляції своїх емоцій через їх поділ з масою), ефективним виявляється те, що з боку сприймається як зараження або навіювання. В кінцевому рахунку, саме виражена готовність до наслідування виявляється основним власне психологічним, внутрішнім для людини, механізмом його входження в масу. Потреба в наслідуванні, стаючи самодостатньою, спонукає людину до відтворення сприйманого їм поведінки інших людей, маси і проходженню пропонованим йому зразкам регуляції своїх емоцій.

5. Взаємовідносини індивіда і маси настільки складні, що не можуть бути пояснені винятковим дією якогось одного психологічного механізму. Тільки сукупна дія наслідування, зараження і навіювання, при якому кожен з даних феноменів виконує свою роль, забезпечує все різноманіття варіантів цих відносин і складається в єдиний загальний механізм виникнення і розвитку масового поведінки.

Дата додавання: 2015-04-21; переглядів: 36; Порушення авторських прав

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com