рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Лялька-мотанка - історія, обряди, як зробити самостійно

  1. Історія появи ляльки-мотанки
  2. Мотанки та древні магічні обряди
  3. Що потрібно знати, щоб самостійно зробити сакральний оберіг
  4. Де купити ляльку-мотанку

Це один з найдавніших символів, який сотнями і навіть тисячами років супроводжував наших предків. Ляльку-мотанку мати клала у колиску дитині, в скриню з рушниками і сорочками, коли дочка заміж виходила. Мотанка оберігала і оберігає оселі українців. Мовчазна лялька зберігає таємниці цілого роду, адже переходить з покоління в покоління, від матері до дитини.

Історія появи ляльки-мотанки

Чи не одну тисячу років назад лялька-мотанка увійшла в життя наших предків. Ще в давнину матері загортали в тканину шматочок м'якого хліба і давали дитині. Називали це «лялькою». Ній дитини заспокоювали, до того часу поки не винайшли соски-пустушки. Згодом, коли дитина підростав, йому потрібно було чимось бавитися. Ось примотували до «ляльці» ще шматочок тканини у вигляді спіднички. У такий ляльки могло і не бути рук. І що важливо, у мотанки не було і немає ніг.

Мотанку робили зі старого одягу - спідниць, вишитих сорочок членів сім'ї. Створюючи ляльку, жінка вкладала в неї щирі почуття. Робили її на щасливу долю, міцне здоров'я чи шлюб. Тому вважається, що у ляльки сильна енергетика, і вона здатна оберігати. Як окремої людини, так і весь будинок. Тому часто її вішали над дверима. Також ставили на покуті.

Джерело фото: sumno Джерело фото: sumno.com, автор - Тетяна Білокрилец.

На території нашої країни ляльки-мотанки були поширені на Наддніпрянщині. Нині це території Київської, Полтавської та Черкаської областей. Однак відома мотанка з хрестом замість обличчя, найімовірніше, прийшла до нас з Азії, де теж були поширені такі ляльки.

Мотанки та древні магічні обряди

Такий оберіг з сильною енергетикою, звичайно ж, використовували і зараз використовують в різних обрядах. Деякі з них навіть можна назвати магічними. Тому мотанку і роблять без обличчя. Адже наші предки вірили, що маючи очі або рот, мотанка могла уособлюватися з дитиною, який з нею грав. А отже - і прив'язати до себе його душу. А це вважалося дуже бажаним, адже могло використовуватися з недобрими намірами. Тому замість обличчя у ляльки-мотанки хрест - символ сонця.

Важко повірити, але навіть звичні для сільської місцевості опудала - це теж давні обереги. Те ж стосується і опудала, яке спалюють на Масляну. Ці та інші символи, що оточують нас, мають відношення і до маленьких Ляльки-мотанки, які оберігають наш сімейний затишок, благополуччя, здоров'я. Сакральне значення для наших предків мали і інші предмети, які ми зараз сприймаємо як іграшки. Більше про них можна прочитати в матеріалі « Іграшки, зроблені в Україні. Пограємо? ».

Джерело фото: chask Джерело фото: chask.net.

Мотанки, які мати передавала своєї дочки, дівчина після заміжжя брала в свій новий будинок. Їй дозволялося і далі грати з ляльками. Наші предки вважали, що так швидше у молодої пари народяться діти. Коли немовля з'являвся, мати клала у колиску ляльку, яка оберігала вже нового нащадка роду.

Іноді ляльки-мотанки робили і з конкретною метою. Наприклад, щоб викликати дощ у посуху. Або для гарного врожаю. Також був цікавий звичай робити 12 маленьких мотанок і одну велику. Кожна уособлювала якусь хворобу. Робили їх, щоб уберегти людину від недуги. Часто в середину ляльок клали цілющі трави від хвороб і давали грати дітям. Зазвичай такі ляльки, після того, як вони виконували свою місію, спалювали.

Хоча лялька-мотанка асоціюється з добром і позитивною енергетикою, були і такі, які робили зі злим умислом. Таке явище спостерігалося, зокрема, на Гуцульщині (Галичина, Буковина і Закарпаття). Яскраво це показано в культовому фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Більше про цю стрічку і інших фільмах, що знімалися на території України, читайте в матеріалі « А у нас кіно знімали: де в Україні створювали знамениті фільми ».

Одна з давніх традицій, пов'язана з ляльками, збереглася і понині. Практично кожному з нас доводилося бачити на капоті машини молодят красиво вбраних ляльок. Зараз, правда, вважають за краще просто квіти або американських ведмежат Тедді.

Джерело фото: euphoria Джерело фото: euphoria.lviv.ua.

А в давнину ляльку прив'язували до підводи, на якій їхали молоді до церкви на вінчання. І ця мотанка була особливою: ляльки зображували чоловіка і жінку. Однак руки у них були загальними.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Це символізувало любов і злагода в майбутнього подружнього життя. Адже з моменту вступу в шлюб жінка і чоловік ніби ставали одним цілим.

Що потрібно знати, щоб самостійно зробити сакральний оберіг

З огляду на те, що лялька-мотанка сакральний оберіг, до її створення потрібно підходити з гарним настроєм і чистими думками. А для її виготовлення знадобляться речі, які знайдуться в кожному будинку: кілька шматочків тканини (для головки - біла), нитки (для волосся - муліне), шматочок поролону, вати.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Поролон обворачіваем білою тканиною, зав'язуємо ниткою. Ниткою іншого кольору обв'язуємо голову, створюючи сакральний хрест.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Далі беремо тканину, яку приготували для спідниці. Вона може бути різнокольоровою, щоб наша мотанка вийшла яскравою. Цю тканину, зібравши в складки, обмотуємо навколо ляльки. Не поспішайте обрізати нитку. Нею потрібно обмотати талію від голови. Цією ниткою в процесі можна примотати і фартушок для нашої ляльки.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Далі робимо руки. Для цього шматок тканини потрібно обмотати ниткою. Руки прімативаем до тіла ниткою хрест-навхрест.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Для волосся беремо нитки-муліне. З одного боку розрізаємо, з іншого - на місці розділу зав'язуємо нитку. Кріпимо волосся, прімативая їх ниткою до шиї.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

У берегині повинні бути коси, також лялечки можна зав'язати стрічку на голову або зробити віночок. Прикрасити мотанку можна і намистом і взагалі всім, що підкаже фантазія.

Джерело фото: pustunchik Джерело фото: pustunchik.ua.

Однак варто пам'ятати, що ляльку-мотанку категорично не можна проколювати голкою, шпильками і взагалі щось пришивати. Адже тоді весь сенс мотанки втрачається.

Де купити ляльку-мотанку

Ляльку-мотанку можна зробити самостійно, а можна і під наглядом досвідченої майстрині. Зазвичай такі майстер-класи обходяться досить дешево, адже платити треба тільки за матеріали, які використовуються. В останні роки вони стали досить популярними.

Часто майстрині влаштовують майстер-класи або продають мотанки на ярмарках, де збирають кошти для військових, які перебувають в зоні АТО.

Джерело фото: culturno Джерело фото: culturno.te.ua.

Потрапити на майстер-клас з виготовлення мотанок можна мало не в кожному музеї України. Варто просто стежити за анонсами закладів. Зокрема, навчитися робити мотанку можна в етнокомплексе «Українське село» .

Де знаходиться: село Миколаївка, Київська область.

Вартість майстер-класу: договірна.

А ще в музеях часто експонують ляльки-мотанки відомих майстринь. Одна з них - Варвара Мацелла. Майстриня з Київщини присвятила останні десятиліття створення мотанок. У 1930-х роках, коли Варвара була ще маленькою дівчинкою, у неї не було іграшок. Тільки одну солом'яну ляльку з кам'яними ручками подарувала їй хрещена. І лялька розбилася. За створення мотанок майстриня взялася вже в 1980-х роках, на пенсії. Її роботи виставляються в музеях не тільки України, а й світу.

Джерело фото: qha Джерело фото: qha.com.ua.

Ляльки-мотанки - популярний сувенір. Ціни на такі обереги варіюються. Мотанка може коштувати і 20 гривень, і 600. Все залежить від матеріалу, з якого виготовлена ​​мотанка, яким майстром вона зроблена. Якщо лялька прикрашена атласними стрічками, мереживом, шовком, то і ціна буде відповідною.

Авторську ляльку-оберіг можна купити в Обухові, в магазині «Дизайн». Фахівці відзначають: ідентичних ляльок не роблять, кожна по-своєму індивідуальна. Ляльку можна купити як безпосередньо в магазині, так і замовити онлайн на сайті. На виготовлення авторської ляльки майстриня може витратити і 5 днів, і цілих два тижні!

Джерело фото: netherlands Джерело фото: netherlands.mfa.gov.ua.

Де знаходиться: Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, 119.

У Дніпре і Києві сакральні обереги можна купити в «Етнодоме». А також підібрати для себе національний одяг і прикраси для будь-якого урочистої події.

Де знаходиться: місто Київ, вулиця Верхній Вал, 58/28; місто Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 22.

Зазвичай майстрині співпрацюють з сувенірними крамницями. Тому оберіг можна купити в магазинчиках або онлайн в мережі Інтернет. Зокрема таким чином можна знайти сторінки майстринь: Оксани Богуміл, Тетяни Білокрилец. Також твори майстринь можна з легкістю знайти в онлайн-спільнотах майстрів хенд-мейд в соціальних мережах.

Тому якщо ви хочете здивувати рідних чи друзів оригінальним подарунком або придбати сакральний оберіг для свого будинку, то лялька-мотанка - це кращий вибір. Саме вона уособлює мудрість століть, є національним надбанням, з історією якого повинен бути знайомий кожен українець. І не думайте, що дарувати мотанки друзям-іноземцям не можна. Не тільки можна, а й треба! Щоб поділитися з ними частинкою нашої історії і культури.

Якщо стаття сподобалася, розкажіть друзям :)

Пограємо?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com