рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

У Москві виробляють папір за середньовічними технологіями - Російська газета

На підприємство, яке працює за середньовічними технологіями, ми і вирушили На підприємство, яке працює за середньовічними технологіями, ми і вирушили. Цікаво ж самому своїми руками зробити аркуш паперу, точно такий, на якому міг би друкувати свої праці Іван Федоров. А в якості вихідної сировини ми прихопили з собою відслужили своє білі джинси - мрію Великого комбінатора.

Невелике і досить прохолодне приміщення приватного підприємства недалеко від метро "Філі". На вулиці -20 градусів, всередині - близько +10. Тому трудівники виробництва "хенд-мейд" пропонують нам не роздягатися. Самі робітники працюють в куртках, джемперах, тілогрійка ... Проте ми викривали: це для них робота, а для нас чисте цікавість. Ну дійсно цікаво, як з білих джинсів, які ми принесли з собою, вийде той самий предмет, за яким ми приїхали, - той самий паперовий лист, який всі звикли бачити в принтері або ксероксі. Правда, не зовсім простий.

Для початку знайомство з процесом суто візуальне. Один з майстрів віджимає на валику масу жовтого кольору. Як пиріжки випікає: відформованої, виклав з форми - тільки печі не вистачає і качалки. Останню операцію замінює прес.

Суть процесу виготовлення паперу проста як двічі два. Береться сировину - їм може бути будь-який волокнистий матеріал, що піддається помолу. Потім воно мелють в млині, сунути руку в яку не рекомендує ніхто - ножі там як зуби у акули. Після все те, що вийшло, ще розбавляється в чані водою з добавкою сполучних і фарбувальних речовин. А потім майстер бере в руки сито і черпає з чана цю масу. Вода зливається, і на сітці залишається шар волокон. Його пресують, сушать, дають відлежатися між двох твердих і гладких пластин і "вуаля" - готово. Але, як і скрізь, "диявол криється в дрібницях".

- Коли ми показуємо нашу папір професійним гаманцям, вони дивуються, як нам вдалося її зробити, - каже нам Олексій, один з головних укладачів рецептів паперу на цьому підприємстві. - Вони розкладають її на атоми і розуміють, що з цих атомів скласти те, що ми в підсумку зробили, неможливо. Причому ми не завжди самі знаємо, як у нас вийшов той чи інший рецепт. Процес замісу нового сорту паперу - шаманство.

Але про все по порядку. Ми ж не процес приїхали досліджувати, а конкретні штани в папір перетворювати! Отже, приступаємо до подрібнення джинсів. Для початку звичайними ножицями легким рухом руки брюки перетворюємо в строганину: стос квадратних шматків п'ять на п'ять сантиметрів. Можна дрібніше. Але це не суть. Майстри попереджають, щоб всі шви були вирізані, а то млин - вона ж на професійному сленгу "рол" - почне так ревіти, що всім доведеться в коридор виходити. Вирізаємо шви. Насправді заняття захоплююче: коли ще в своєму житті так ось, ножицями, по 501-му "Левіс", та ще квадратиками п'ять на п'ять ... І ось сировина готова. До речі, ісходником для паперового листа можуть стати не тільки джинси. Спочатку, коли виробництво тільки відкривалося, на виготовлення паперу йшли футболки, всяке бавовняну утильсировину: труси, шкарпетки, майки. Потім процес почали ускладнювати. У справу пішли і не зовсім звичайні матеріали для виробництва цього продукту. Варвара Дмитрієва, керівник цього виробництва, скаржиться, що їй досі шкода улюблений светр, що відправився в чан в якості "піддослідного кролика". Єдине, чим вона втішає себе, - це надія на те, що папір, виготовлена ​​з нього, десь ще існує. Зараз у виробництві основну сировину - бавовна. До речі, як стверджують самі гаманці, найкраща сировина для виробництва - це картонний лоток для яєць. Пам'ятайте, були такі в радянських магазинах? Та й зараз зустрічаються, правда, рідко. Може, все на папір пішли?

Порізані джинси відправляються в рол. Це така своєрідна млин, переробна машина. Вона "Дракон" буквально все, що в неї звалилося, "в крупу". Волокон не залишається. Густа рідина чистого вихідного продукту. В даному випадку бавовни з додаванням целюлози. На руку береш - каша кашею. Рідка манка. Навіть більше схоже на щойно розмішаний крохмаль, який ще не встиг увібрати всієї рідини ... І ось це були джинси? І ось з цього буде папір? Як казав свого часу Станіславський і як повторюють міліціонери досі: "Не вірю!"

І тим не менше джинси помелені буквально в труху. Після чого масу, отриману з них, переливають в чан. Туди додають вже будь-якої хімії: клеї, загусники, туди ж вкладати відра всяких інших складових, наприклад, тирси, нитяні обрізки, всякий інше сміття, в залежності від рецепту, за яким дана папір повинна бути виготовлена. О, якщо б знали, из какого сора ... Скажімо, в нашій присутності в одному з чанів вирувала маса небесно-блакитного кольору, в якій плавали маленькі блискітки-зірочки. До речі, і листівки з цієї маси потім зробили у вигляді зірок.

Потім одного з нас майстер озброює ситом Потім одного з нас майстер озброює ситом. Це головний інструмент творення на готовому листі паперу водяних знаків.

- Водяний знак утворюється ділянками паперу з щільністю, що відрізняється від решти листа, - продовжує присвячувати нас в таємниці паперового ремесла Олексій. - А досягається ця різниця рельєфом на сітці сита.

Він демонструє нам аркуш паперу. Лист як лист. Злегка схожий на обгортковий папір. Але якщо подивитися його на просвіт, то побачиш диво. У його товщі сховалася ... Мадонна з немовлям. Найтонша гра напівтонів передає найменші деталі зображення і надає малюнку обсяг. Здається, що ти дивишся голографію.

- Це теж водяний знак, - пояснює, насолодившись нашим подивом, Олексій. - Він демонструє сито, за допомогою якого був зроблений цей малюнок. На його поверхні викарбувана рельєфна копія щойно побаченої картинки.

- Раніше це робилося вручну, - розповідає наш наставник. - Зараз для цього використовуються сучасні цифрові технології. Тому виготовлення сітки займає менше дня. А якщо робити її вручну, знадобляться 22 китайця і два дні.

Залежно від того, як тримати сито, можна отримати два види водяних знаків. Якщо опуклістю вгору, то знак вийде світлий. Якщо опуклістю вниз - темний. Взагалі виробництво водяних знаків - ще більше шаманство. Деякі технології нас навіть попросили не фотографувати.

Здавалося б, все просто, аж ні - є тут і свої хитрощі і тонкощі. Грати з різними майбутніми зображеннями в якості водяних знаків вражають уяву. Від портретів конкретних людей до реальних текстових запрошень на вечірку. Щоб таке зобразити і вигравіювати на решітці, з тим щоб потім отримати належне зображення на папері, за словами майстрів, доводиться повозитися іноді з місяць. І ще один важливий момент - грамотність. Не та буква на решітці - весь тираж під ніж, решітку нову виготовляти. Це не комп'ютерний редактор. Ось вже дійсно, що написано, то не вирубати.

До речі, спеціально запитували, папір, яка шлюб, і ту, що не підійшла, назад у виробництво відправляють? Виявляється, немає. Чи не ті часи, коли макулатуру на пару з сусідом бігали здавати. Тут виробництво тонке. Хіба мало, що було в якості інгредієнта до цього паперу? Може, для нових листів воно не годиться? З цієї ж причини у виробництві не використовується макулатура. Одному Богу відомо, з чого виготовлялася ця папір, що там за домішки.

Але повернемося до виробництва. Отже, сито затиснуте в руках і в.о. майстри (один з нас) готовий зачерпнути з чана майбутній паперовий лист.

- Сито треба тримати строго горизонтально, - наставляє Олексій. - Інакше лист буде мати нерівномірну товщину.

Витримую його, даю воді стекти. Так, раз-другий зачерпнути - ще нормально. Але проробляти це десятки разів на дню при такій температурі що повітря, що води - задоволення нижче середнього. До речі, потім запропонували руки сполоснути від осіли на них матеріалах виробництва. Вирішив, що краще так, ніж знову в воду. З осілим на решітці прототипом майбутнього листа йду до напівциліндра, встановленому горбом вгору на ніжках. На ньому закріплена пластина повсті. Прикладаю один кінець сита до краю повсті і акуратно, але сильно притискаючи, перекочувати його по горбу. Протобумага залишається на повсті. Потім накриваю її другим листом повсті і відправляю під прес.

- Зараз ми відіжміть зайву воду, - пояснює Олексій - Зараз ми відіжміть зайву воду, - пояснює Олексій. - А якби знадобилося, то і надали б особливу фактуру.

А різноманітність можливих варіантів вражає уяву. Від дзеркально гладкої поверхні до місячного ландшафту в мініатюрі.

Потім вже практично готовий папір ми відправляємо на просушку. Поки чекаємо, звертаємо увагу на контролера, який перевірятиме якість готової продукції. Він прискіпливо розглядає кожен готовий лист, а потім ... прикладає його до щоки.

- Я перевіряю, чи достатньо висушена цей папір, - відповідає він на наше здивоване "Навіщо?" - Рукою цього не відчуєш.

Але здається, що він ділиться з папером своїм теплом.

- Краса врятує світ, - підтверджує нашу гіпотезу Вікторія, одна з працівниць підприємства. - Мистецтво творить великі справи з людиною. Ті, хто буде користуватися нашою папером, обов'язково відчують наше тепло. І світ стане добрішим.

Довідка "РГ"

Щоб зробити папір для книги, знадобився в 8-10 разів більшого розміру шматок деревини. Але ж щоб виростити повноцінне дерево, потрібно 50-80 років.

60 кг макулатури зберігає від вирубування 1 дерево;

З тонни макулатури можна виготовити 25 000 зошитів;

1 тонна макулатури заощаджує 200 кубометрів води і 1000 кВт / год електроенергії.

Корисні дрібниці

Методика виготовлення паперу з макулатури

Матеріали та обладнання: старі газети й інша макулатура; мелкоячеистая дротова або пластмасова решітка; тканину, добре вбирає вологу; відро; кювети або тази (краще прямокутної форми); деревяна ложка; барвники; вантаж.

Послідовність дій

1. Увечері замочіть подрібнену папір у відрі з водою.

2. Вранці перемішайте паперову масу і за бажанням додайте барвник, виготовлений, наприклад, з рослинних матеріалів, таких, як кора, ягоди або пелюстки.

3. Віджимаючи надлишок води, перенесіть паперову масу в кювету або таз і додайте обсяг води, що дорівнює об'єму маси. Перемішайте суміш.

4. Відріжте шматок решітки за розміром аркуша паперу.

5. Акуратно занурте грати в паперову масу, потім підніміть. Решітка повинна бути покрита шаром паперової маси.

6. На чисту поверхню покладіть аркуш паперу. Зверху накрийте його шматком тканини. Швидко переверніть грати і покладіть її на тканину паперової масою вниз.

7. Сильно притисніть грати і обережно видаліть надлишок паперової маси по краях. Зніміть решітку, а залишився шар паперової маси накрийте ще одним шматком тканини. Повторюйте дії, описані в п. 3-5, до тих пір, поки не закінчиться паперова маса.

8. Накрийте "листковий пиріг" з паперової маси і тканини кількома газетами і притисніть його вантажем.

9. Через кілька годин розгорніть "пиріг" і розкладіть аркуші паперу для просушування.

Для отримання візерунка на папері прокладете листя між шарами паперової маси.

Спробуйте також зробити ароматизовану папір, додавши трохи духів або натуральних ароматичних масел (наприклад, лаванди або м'яти).

Пам'ятайте, були такі в радянських магазинах?
Може, все на папір пішли?
І ось це були джинси?
І ось з цього буде папір?
До речі, спеціально запитували, папір, яка шлюб, і ту, що не підійшла, назад у виробництво відправляють?
Хіба мало, що було в якості інгредієнта до цього паперу?
Може, для нових листів воно не годиться?
Я перевіряю, чи достатньо висушена цей папір, - відповідає він на наше здивоване "Навіщо?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com