А ви закриваєте на зиму солоний часник цілими готування - такий, як продають на ринку? У цій закуски простий рецепт, а результат - смачний і красивий. Але не плутайте його з маринованим на зиму часником - це не зовсім одне і теж. Для соління найкраще використовувати молодий часник, зібраний за кілька тижнів до покладеного терміну. У такого часнику ще не дуже жорсткі перегородки і шкурка, але головки вже щільні, що сформувалися, в цей період часник найбільш соковитий.
Складові:
- 1 кг часнику;
- 2 столові ложки солі (60 г);
- 1 л води;
- 1 невеликий стручок гострого перцю;
- 1-2 листи хрону;
- 3-4 вишневих листа;
- 3-4 порічкових листа.
Приготування солоного часнику головками
Готуємо часник. Молодий часник промиваємо, акуратно знімаємо шари лушпиння, залишаючи один, найнижчий. Видаляємо коріння і злегка підрізаємо прикореневе донці. Відрізаємо стебло часнику.
Банки ретельно промиваємо у воді з содою, обполіскувати. Якщо соліть часник у великих банках (1 л), половину спецій кладіть на дно банок, а половину - зверху на часник. Якщо ж банки маленькі, спеції можна покласти як на дно банок, так і зверху. Зручніше закривати такий часник в маленьких баночках - відкрив одну, з'їв, потім - наступний ... У підготовлені банки щільно укладаємо головки часнику.
Листя хрону, чорної смородини і вишні ретельно промиваємо. Листя хрону нарізаємо на шматочки, викладаємо зелень і перець в банки.
Воду наливаємо в каструлю, на великому вогні доводимо до кипіння і насипаємо сіль. Перемішуємо до повного розчинення кристалів і знімаємо з вогню. Ставимо каструлю з розсолом в прохолодне місце, щоб він швидше охолов (підготувати розсіл можна заздалегідь). Заливаємо остиглим розсолом часник в банках.
Прикриваємо банки негерметично кришками. Що залишився розсіл не виливайте - він ще знадобиться. Банки з часником ставимо в глибокі миски (в процесі бродіння розсіл може вилитися з банки). Ставимо миски з банками з часником в затемнене місце на кухні. Наглядати за банками з часником: коли розсіл почне переливатися через край банки, доливаємо в банку розсіл - щоб часник завжди був покритий розсолом.
Банки з часником витримуємо при кімнатній температурі 5-6 днів, а потім переносимо в льох або холодильник. Витримуємо ще 2 тижні - і можна пробувати.
джерело