рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Як зробити кайт, трапецію і планку своїми руками і матеріали для їх виготовлення

  1. Історія повітряного змія
  2. Про бодісёрфінге
  3. Виготовлення кайта своїми руками
  4. Етап другий - крій кайта
  5. Етап третій - шиття кайта
  6. Виготовлення трапеції для кайта своїми руками
  7. Виготовлення планки для кайта своїми руками
  8. Висновок

Кайти - це своєрідні «повітряні змії», які спортсмени використовують для катання по воді, піску, снігу, де їх тягне вперед вітер, вловлює цим самим кайтом. Такий вид спорту став відомий як кайтсерфінг і з самого свого зародження завоював безліч сердець шанувальників активного відпочинку. Хоча й устаткування для нього не відрізняється особливою дорожнечею, у деяких людей виникає бажання зробити кайт своїми руками і тим самим заощадити. Більш того, можна зробити планку і трапецію для кайта. І в цьому, повірте, немає нічого вкрай складного.

використовують для катання

Історія повітряного змія

Про перші повітряних зміїв не збереглося жодного писемної згадки, але достеменно відомо, що вони були винайдені в стародавньому Китаї. Найперші моделі виготовлялися з листя рослин і легких стебел бамбука, а після відкриття секрету виробництва шовку в 2600 році до н. е. листя замінялися цієї дорогоцінної тканиною. Як не дивно, але найчастіше застосовувалися повітряні змії не стільки для розваги, скільки для серйозних військовий завдань: наприклад, для обчислення відстані між армією і укріпленнями ворога або для запуску в повітря розвідників.

Є легенда, що оповідає про епізод, що стався в 202 році до н. е. Якийсь генерал Хуан Тенг зі своїм військом потрапив в оточення ворога, і становище було критичним. І коли сильний порив вітру зірвав головний убір генерала, Хуан Тенгу прийшла геніальна ідея - він вирішив побудувати безліч повітряних зміїв, забезпечених елементарними звуковими пристроями з паперу. Вночі вони літали над головами супротивника, видаючи виють звуки, і цим вселили в їхні серця забобонний страх перед нічними демонами. В результаті такої психологічної атаки вороги генерала в паніці розбіглися.

У VII-VIII столітті н. е., завдяки буддійським місіонерам, повітряні змії перекочували через Індокитай в Японію, де придбали величезну популярність. Японці почали створювати нові їх види, і незабаром з'явилися моделі у вигляді полотен, пофарбовані в яскраві фарби. За повір'ями, повітряні змії були ланкою, яке пов'язувало богів і людей. Також вони оберігали від підступів злих духів, захищали від негараздів, давали міцне здоров'я. І на сьогоднішній день в Японії вони не втратили популярність і навіть перетворилися на своєрідне мистецтво.

Але є і альтернативна версія - європейська. Відповідно до неї, повітряний змій був винайдений грецьким математиком Архітасом в 400 році до нашої ери і виглядав як дерев'яна птах, чия аеродинаміка була запозичена з спостережень за птахами справжніми.

Відповідно до неї, повітряний змій був винайдений грецьким математиком Архітасом в 400 році до нашої ери і виглядав як дерев'яна птах, чия аеродинаміка була запозичена з спостережень за птахами справжніми

Римляни теж використовували повітряних зміїв - вони запускали летючі військові прапори-флюгера, що представляли собою різних тварин з величезними ротами і які піднімалися на жердинах, для того щоб зловити вітер. Вид таких прапорів лякав супротивників римлян, а їм самим вселяв упевненість в серця. Також флюгера були гарною підмогою стрільцям, які по ним визначали силу і напрям вітру.

У 1405 році в Європі з'явилося найперше вірний опис повітряного змія і було воно знову ж в збірнику військових технологій. Кілька століть знадобилося винаходу, для того щоб стати повсякденним явищем, яке заворожувало глядачів різних уявлень і радувало маленьких дітей. Навіть найвідоміший вчений Ісак Ньютон проводив експерименти, для того щоб виявити, яка форма змія була б найбільш економічною. А в XVIII столітті захоплення ними стало повальним, і до кінця XIX століття проводилося безліч експериментів з підняття як різних вантажів, так і людей. Пройшовши тисячоліття, повітряний змій до сих пір займає чільне місце у світовій культурі та повсякденному житті.

Про бодісёрфінге

Одним з найцікавіших видів кайтинга є кайтбодісёрфінг, що представляє собою найпростіший приклад застосування повітряного змія на воді. І багато для нього не потрібно - всього-на-всього побільше води, вітру і керований кайт. Спортсмен ловить вітер і мчить за допомогою нього по водній гладі. При скачках швидкості кайтер може злітати в повітря на кілька метрів вгору, а дія підйомної сили дозволяє йому зберігати рівновагу.

Для заняття кайтбодісёрфінгом потрібен вітер, що дме зі швидкістю не менше 7 метрів в секунду. Для того щоб виконувати різні маневри, пілоту потрібно лише вправно управлятися з кайтом, створюючи надлишкову тягу. Це дозволяє долати багато кілометрів і не відчувати від цього ніякої фізичної втоми.

Це дозволяє долати багато кілометрів і не відчувати від цього ніякої фізичної втоми

В основному спортсмени використовують 4-стропні повітряні змії, які мають близько 45 метрів в довжину, що дає можливість підняти кайт дуже високо і зловити потужний потік повітря.

Для того щоб заняття цим спортом не завдали шкоди спортсмену, проходять вони тільки в тому випадку, коли вітер дме паралельно берегової лінії. Поверхня води повинна бути добре проглядається, для того щоб вчасно побачити різні перешкоди у вигляді каменів, рифів, дамб тощо. Глибина повинна бути не менше метра, щоб не битися ногами, а на спортсмена повинні бути найкращі страхувальні системи, які дозволять йому відчепитися від кайта в момент небезпеки.

Виготовлення кайта своїми руками

Матеріали та обладнання

  1. Для того щоб зробити кайт своїми руками, вам знадобиться будь-яка швейна машинка. Чому будь-яка? Тому що шов, який буде потрібен, самий звичайний - прямолінійні рядки. Хоча вимога до неї все ж є - це привід, який повинен бути або ножним, або електричним, тому як вам знадобляться обидві руки. Якщо ж у вас не було досвіду шиття - перед створенням кайта варто підучитися і напрацювати навички.
  2. Також потрібен комп'ютер і принтер, і дуже добре, якщо він здатний друкувати великі формати - менше клопоту буде надалі.
  3. Папір. А краще - багато паперу, для того щоб створити лекала. Беріть одну-дві пачки.
  4. Розмір кайта варто підбирати по силі вітру, який збираєтеся ловити:
  • Двометровий кайт підійде для катання в дуже сильний вітер (10-12 м / с).
  • П'ятиметрові моделі застосовують, коли вітер дме зі швидкістю 10 м / с.
  • Довжина кайта вісім метрів ідеальна для середніх і рвучких вітрів (7-10 м / с).
  • Величезні десятиметрові повітряні змії зловлять слабкі вітри, що дмуть зі швидкістю 5-8 м / с.
  1. Тканина. Найкращим вибором буде курточна-плащова тканина, але тільки легка різновид з найбільшою непродуваемость. Для перевірки продувності можна зробити невеликий, але ефективний тест - прикладіть до рота шматочок тканини і втягніть повітря. Такий матеріал без проблем можна знайти в будь-якому магазині, і ціна на нього дуже невисока.
  2. Стрічка для кріплення строп. Найкращим варіантом буде брючна стрічка, яка продається мотками по 25 м.
  3. А ось на стропи доведеться витратитися. Самому їх створити навряд чи вийде, тому їх потрібно купувати, керуючись такими вимогами:
  • на розрив вони повинні витримувати 100-150 кг;
  • діаметр повинен бути невеликим;
  • поверхня повинна бути гладкою;
  • розтяжність повинна прагнути до нуля;
  • схильність до скручування неприпустима;
  • розмотати стропа не повинна назад скручуватися в форму котушки;
  • покупка їх обійдеться приблизно в 50 доларів.
  1. Ручки можна виготовити зі старих лижних палиць, а якщо їх немає - купіть ручки від лиж і прикріпіть до дюралюмінієвим трубах. Довжина їх повинна бути близько 40 см.

Етапи виготовлення кайта своїми руками

Етап перший - вибір розмірів і виготовлення лекал для кайта

Для того щоб створити кайт, потрібно для початку визначитися, наскільки він повинен бути великим. Для прикладу візьмемо технологію виготовлення повітряного змія, має габарити 2,4 метра. Приступимо до розрахунку всіх величин для кайта.

Одним з кращих варіантів буде використання спеціального програмного забезпечення, такого як TW-NPW5 Calculator. Вона володіє простим інтерфейсом, доступним для розуміння будь-якому новачкові - потрібно знайти вікно Panel A Height, в якому додати значення 140, найоптимальніше і економне для отримання розгортки кайта в 2,4 метра. Далі, потрібно знайти вікно FABRIC LAYOUT, в якому, власне, і будуть відображені всі креслення для лекал.

Після виконаних маніпуляцій варто дістати заготовлену пачку паперу і канцелярське приладдя у вигляді метрової лінійки, кутника з прямим кутом, клею «Момент», олівця, канцелярського ножа або ножиць. Тепер можна приступити до роздруківці і склеюванні лекал для повітряного змія.

Склейку потрібно проводити таким чином, щоб потім можна було нанести розміри панелей кайта, яких всього три. Центральна матиме розміри 140 на 70 см, малий бічний трикутник - 107 на 99 і на 41 см і великий бічний трикутник вийде 140 на 99 і на 99 сантиметрів.

Центральна матиме розміри 140 на 70 см, малий бічний трикутник - 107 на 99 і на 41 см і великий бічний трикутник вийде 140 на 99 і на 99 сантиметрів

На аркуші паперу (а краще - ватмані) за допомогою припасений кутника проставляем розміри кайта з форою в 12 мм, яка потрібна для припусків на шви. В іншому випадку кайт зменшиться на їх розмір і хороша летючість змія може бути під питанням. Не забудьте зробити ножицями надрізи по краях, де будуть вшивається петлі для підв'язки строп і складки.

Звичайно, можна обійтися і без лекал, але це зажадає від вас чималого досвіду шиття, а якщо такого немає, то в створенні кайта без них не обійтися.

Етап другий - крій кайта

Тепер потрібно звільнити відповідну площу статі і розкласти на ньому куплений матеріал для виготовлення повітряного змія, розстелити і накласти отримані лекала, поєднуючи один з країв з краєм матеріалу. Також треба стежити, щоб не утворилися складки і перекоси - для цього візьміть гірку старих книг і використовуйте їх як вантажі. Тепер обводимо лекала і не забуваємо про отвори для строп і складок кайта.

Коли всі лінії нанесені, то пора зняти лекала і по лініях розпустити заготовку. Трикутник потрібно кроїти, враховуючи виворіт матеріалу, тобто, викроївши одну частину, потрібно перевернути лекало і викроїти іншу в дзеркальному відображенні. Це потрібно для того, щоб крило кайта вийшло красивим, в іншому випадку одне крило кайта буде блищати, а інше залишиться матовим через те, що на нього нанесено шар силіконової плівки.

Це потрібно для того, щоб крило кайта вийшло красивим, в іншому випадку одне крило кайта буде блищати, а інше залишиться матовим через те, що на нього нанесено шар силіконової плівки

Після закінчення роботи у вас повинно бути на руках 5 деталей кайта: центральний трикутник, два малих і два великих бічних.

Далі, потрібно підготувати петлі для строп кайта. Тут знадобиться брючна стрічка або ремінних тасьма, з якої виготовляються 36 смужок по 5 см і шість стрічок по 8 см, які підуть на передню кромку. Після нарізки візьміть запальничку і обпалити кромки. Отже, крій кайта готовий.

Етап третій - шиття кайта

Приготована швейна машинка забезпечується лавсановими нитками (з поміткою ЛЛ на котушці). Найкращі номери - 33, 45 і 50. Головне - не беріть капронові, а так згодиться і нейлон. Голка потрібна під номером 90, дешеві не купуйте - інакше доведеться бігти міняти зламану. Не скупіться. Довжина стібків кайта повинна бути близько 4 або 5 мм - потренуйтеся на обрізаннях.

Перед тим як зшивати всі деталі кайта, краю потрібно зміцнити клеєм «Момент», який наноситься уздовж країв тонкою смужкою. Тут головне швидко скласти обидві деталі по шву і вирівняти, поки клей не висох. Через 20 хвилин деталь кайта готова до шиття.

Запропонованими діями ми непогано полегшуємо собі життя за рахунок уникнення зсуву матеріалу - посадки. Там, де повинні бути петлі для строп кайта, вклеиваем по заздалегідь зробленим отворів і очікуємо, поки висохне. Якщо будуть надлишки клею - його треба стерти губкою. Після прошиває.

Основна частина повітряного змія у нас є. Далі, візьміть ручки і зберіть каркас кайта. Найкраще використовувати сталеві хомути. Нічого складного в цьому немає, і незабаром у вас в квартирі буде стояти відмінний саморобний кайт. Але на цьому робота не закінчується, оскільки потрібно потурбуватися про трапеції і планці, які також можна виготовити самостійно.

Виготовлення трапеції для кайта своїми руками

Трапеція для кайта представлена ​​в кілька варіантах, які відрізняються надійністю, особливостями конструкції, простотою використання і іншими важливими моментами. Для самостійного виготовлення найчастіше вибирається сидить варіант трапеції. Щоб самому зробити трапецію для кайта, необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Для силової основи майбутньої трапеції для кайта необхідно використовувати альпіністську альтанку, яка попередньо повинна бути посилена і доопрацьована. Конструкція заснована на використанні жорсткої нейлонової стрічки, яка здатна витримати навантаження на розрив близько тонни. Вона повинна бути замкнута в кільце і прошита кілька разів в місцях перетину. Передня частина, в якій регулюється ширина і розташовується гак, прикріплюється до основи за допомогою жорсткої сталевої скоби з одного боку і застібкою, взятої від авіаційних ременів, з іншого.
  2. Крюк в трапеції для кайта повинен бути зроблений і жорсткого прута зі сталі, його діаметр не повинен бути менше 6 мм. Крюк закріплюється на широкій пластині зі сталі, яка вшивається в стрічку і розташовується між її шарами.
  3. Трапеція для кайта своїми руками повинна бути надійною, захищати найбільш вразливі ділянки тіла, тому необхідно потурбуватися про забезпечення таких важливих властивостей. Щоб спина перебувала під захистом, а трапеція була комфортною і володіла плавучість, на її задній стороні повинна знаходитися підкладка з ЕВА. Це етиленвінілацетат, який є жорстким, міцним, водонепроникним і пружним матеріалом. По суті, це пластик, який має дрібнопористий структуру, невелика вага і здатність зберігати тепло. Подібний матеріал часто використовується для обробки підлоги в спортзалах. У магазинах такий матеріал продається під виглядом матів для занять фітнесом. Товщина ЕВА повинна знаходитися на рівні 12 мм. З внутрішньої сторони підкладку необхідно обшити флисом, а для зовнішньої обшивки потрібно вибирати матеріал «болонья». Підкладку необхідно пришивати до трапеції з боків і закріплювати ще двома гвинтами, які додадуть трапеції міцності.
  4. Попереду трапеції для кайта розташовується аналогічна підкладка. Її ширина залежить від особистих переваг кожного і параметрів тіла. Скоби не виступатимуть ззаду, оскільки їх кріплення глибоко втоплено за рахунок наявності перемичок під матеріалом.
  5. Кільця, до яких кріпиться страхувальний лиш, намертво вшиваються між шарами стрічки. Держак вшивається, оскільки вона служить безперервним елементом кільця трапеції. За рахунок такої конструкції відрив ручки стає неможливим.
  6. На трапеції можна зробити кілька містких кишень, які будуть закриватися на блискавку або липучки.
  7. Нижня кромка потребує посилення за допомогою смужок дакрон або нейлонової стрічки.

Трапеція для кайта виходить жорсткою в необхідних місцях, тому спина не прогинається. Стрічка, через яку протягується ноги, добре лягає і не приносить дискомфорту, оскільки трапеція зроблена за індивідуальними вимірами. Зазорів і зсувів не повинно бути. А також відсутня необхідність в регулюванні довжини стрічки, яка охоплює ноги.

А також відсутня необхідність в регулюванні довжини стрічки, яка охоплює ноги

Схема планки, трапеції, дошки і кайта

Виготовлення планки для кайта своїми руками

Планка для кайта своїми руками - це цілком реально. Ну і нехай вона не буде виглядати настільки ж стильно і солідно, як фірмові варіанти, зате ні в кого такої не буде - це вже точно. Для початку варто визначитися з матеріалом, з якого буде створюватися планка. Є кілька варіантів. Дерево використовувати можна, але небажано. Оскільки такий матеріал є недостатньо міцним і може зламатися, як то кажуть, в самий невідповідний момент. Зате працювати з деревом простіше, ніж з будь-яким іншим матеріалом, до того ж воно найдешевше. Підійде навіть держак від лопати. Склопластик і вуглепластик є шкідливими матеріалами, працювати з якими вкрай незручно. Алюміній легко гнеться, що зовсім неприйнятно для занять кайтсерфінгом.

А ось дюраль - самий підходящий матеріал для створення саморобної планки для кайта. Вибирати потрібно марку сплаву Д16Т, відповідним діаметром буде 22 мм, з товщиною стінки 2 мм. Довжина майбутньої планки для кайта безпосередньо залежить від розміру повітряного змія, який буде використовуватися в парі з нашим винаходом.

В середині планки для кайта не варто робити отвір, оскільки це суттєво знизить міцність матеріалу і збільшить ймовірність поломки. Більш оптимальним варіантом буде кільце, прикріплене на гвинтах по центру збоку. Для виготовлення кільця підійде відрізок з цієї ж труби. А можна пошукати в спеціалізованих магазинах, які займаються реалізацією автомобільних запчастин або комплектуючих для яхт.

Рогу, які розташовуються на краях планки для кайта, необхідні для закріплення строп і зручного їх намотування. Для створення цього елемента можна використовувати оцинковані деталі, в конструкцію яких входить гвинт і кільце. Діаметр менше 6 мм вибирати не варто, оскільки вони швидко зігнуться від робочої напруги під час кайтсерфінга. Наявні отвори можна закрити за допомогою звичайних пластикових заглушок, які використовуються в монтажі водопроводу.

Саморобна кайт-планка потребує захісної обробці. Для цих цілей може бути використана велосипедна камера, пінка, термоусадочний кембрік або на крайній випадок скотч. Оздоблення не повинна сильно впливати на діаметр планки для кайта, оскільки вона стане незручною.

Висновок

Як ви бачите, при деякій вправності кайт можна виготовити власноруч. Тому, якщо не хочеться витрачатися на магазинну модель, запасіться терпінням і матеріалом - і завдяки нашій технології ви зберете повітряний змій за кілька днів.

Чому будь-яка?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com