рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Інформація про пристрій російської хати і традиціях

Російська хата почала свою історію з незапам'ятних часів. Археологічні розкопки Новгорода показали, що вже в XII столітті на Русі будувалися хати з колод. В ті часи сім'ї були великими (чоловік тридцять і більше) і на таку споруду іноді могло йти до ста дерев. Сокира був головним інструментом при будівництві з деревини, тому і прийнято було говорити «зрубати» хату, а не «побудувати».

За даними істориків, такий інструмент, як пила, увійшов в ужиток селян тільки в кінці XVII століття. Існує думка, що пилу не використали навмисно, тому що вона рвала волокна колоди і відкривала доступ вологи, а сокира в місцях рубки заминає волокна і закривав їх. Цвяхи не використовувалися, тому що навколо них швидше гнило дерево.
Не тільки в селах, а й у містах будувалися хати. Наприклад, Москва, була переважно дерев'яним містом.

Наприклад, Москва, була переважно дерев'яним містом

Російська хата


Навіть цар жив в хоромах з дерева, а всі парадні покої, зали були кам'яними. Наші предки вважали, що дерево корисніше для здоров'я.
За конструкцією хата була квадратним або прямокутним будовою (зрубом). Стінами служили горизонтально укладені колоди, які зв'язувалися по кутах врубками. Під загальною покрівлею знаходилися житлові і господарські приміщення.
Будівництвом займалися спеціальні майстри. Можна було купити і готову хату. До неї пристроювалися сіни, як би передпокій, і виходила хата з однієї «кліті» - кімнати. Хто міг дозволити собі, купували дві хати, виходив будинок «про двох клітях».
Бояри і купці будували будинки на кам'яних подклетях, де зберігали товари, гроші, документи.
За конструкцією хата була квадратним або прямокутним будовою (зрубом). Стінами служили горизонтально укладені колоди, які зв'язувалися по кутах врубками. Під загальною покрівлею знаходилися житлові і господарські приміщення.
Спочатку хати топилися «по-чорному», і хата від сажі, диму і кіптяви ставала почорнілою. Але потім, коли наші предки спорудили димохід, хати стали «червоними», тобто красивими.
Як правило, хата складалася з одного житлового приміщення. Куточок для роботи жінок називався «бабин куть», який знаходився за грубкою по праву сторону від входу і відгороджувався фіранкою. Часто замість фіранки ставили дерев'яну фільончасті перегородку, яка не піднімалася до самої стелі і була прикрашена розписом.
Тут господині займалися приготуванням їжі та іншими своїми справами.
Навпаки знаходився «червоний кут», де стояв стіл, а над ним висіли ікони і горіла лампадка. У «червоному кутку» сидів господар будинку і глава сім'ї.
Центральне місце в російській хаті займала піч. І це не випадково, адже вона і годує, і гріє. Піч символізувала ідею домашнього затишку і вогнища. Саме в обробку архітектури печі і її розпис народні майстри вкладали всю свою любов і душу. Багато легенд і звичаїв пов'язано з піччю. Наприклад, якщо батьки не хочуть одруження сина на якійсь дівчині, а вона виявилася моторної, забігла в хату і схопилася за грубку, то нічого вже тут не поробиш, - доведеться змиритися з вибором сина.
Уздовж всіх стін житлового приміщення влаштовувалися нерухомі лавки на підніжках. Межу підніжками майстри могли робити засувні дверцята і, таким чином, виходили скриньки для зберігання різних речей.
А яка ж російська хата прикрашена химерними різьбленими візерунками ?! Часто сам господар будинку був майстром і прикрашав різьбленням карнизи, лиштви, краю даху, ганок.
Всередині хата покривалася розписом: на стелі малювалося сонце або кола, гірлянди з квітів і плодів. На стінах з колод найчастіше малювали рослини, дерева, як символ життя.
Особливе місце в хаті займали і скрині. Найчастіше розміри їх були значними (довжиною до 2м). Скрині скріплювалися залізними деталями і прикрашалися розписами і різьбою. У них зберігали одяг, тканини. Особливо виділялися красою весільні скрині, куди дівчата складали своє придане.
При виборі місця для будинку існував спеціальний обряд: вперед пускали корову і де вона ляже, там будувати будинок будуть. Вважалося, що корова вибирає найтепліше, сухе і світле місце.
У фундамент будинку укладали кістки коня, як символ того, що для селянина кінь - основа всього.
Також вірили в духу будинку - будинкового. Жив він, як правило, в печі. Господиня, щоб залучити будинкового зі старого будинку в новий, приносила вугіллячко зі старої грубки. Іноді вважалося, що домовик селився в підпіллі. Щоб його задобрити, перший коровай завжди відносили в підпілля.

А яка ж російська хата прикрашена химерними різьбленими візерунками ?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com