рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Помаранчеве диво - гарбуз

  1. Лікувальні властивості насіння гарбуза
  2. Гарбуз з медом корисна для здоров'я
  3. гарбузовий сік
  4. Гарбузовий сік в косметиці
  5. Як приготувати гарбузовий сік

Давньогрецький лікар Гіппократ казав свого часу: «Наша їжа повинна бути ліками, а наше ліки повинні бути їжею»

Давньогрецький лікар Гіппократ казав свого часу: «Наша їжа повинна бути ліками, а наше ліки повинні бути їжею». Повністю відповідає вимогам геніального медика минулого всім відома корисна гарбуз. Гарбуз - просто чудо-ягода! Прикраса будь-якого городу! Коли дивишся на золотисту гарбуз, виникає відчуття, що вона ввібрала в себе всю силу сонця і його енергію. Її також вважають овочем. Деякі люди обходять прилавки з гарбузом стороною. Але все це тому, що вони ще не знають наскільки вона корисна. Так в чому ж користь гарбуза?

Виявляється, всіма улюблена, добре знайома гарбуз - американка!

Ця ліана ще 5 тисяч років тому росла в тропіках Мексики і Техасу, радуючи аборигенів смачними соковитими плодами. Потім вона стала європейської мешканкою, і тільки в 16 столітті потрапила на руські землі. Тут вона припала до двору, сподобалася своєю невибагливістю, відмінним смаком і цілющими властивостями. З тих давніх часів накопичилося безліч рецептів страв з гарбуза.

У наш час існує більше 10 видів гарбузів, в тому числі багаторічні, декоративні, є навіть непридатні для їжі. Звичайна гарбуз, про яку сьогодні піде мова, також має майже сотню родичів, і всі вони використовуються в декоративних цілях або в їжу. У тому числі з багатьох сортів гарбуза роблять дуже корисний і смачний сік.

Гарбуз - переможниця серед овочів за вмістом заліза, а це гарантує вам гарний колір обличчя і бадьорий настрій. Крім заліза містяться мінеральні речовини, які також беруть участь в кровотворенні (цинк, мідь, кобальт). М'якоть гарбуза багата вітамінами А, В, С, D, F, PP, і рідкісним вітаміном T, який покращує обмінні процеси в організмі. Каротину в помаранчевих сортах гарбуза більше, ніж у моркві.

Якщо у вас проблеми з шлунково-кишковим трактом ШКТ, то вам, без сумніву, допоможе гарбуз. Адже в її м'якоті міститься багато пептидних волокон, які здатні налагодити роботу навіть самого «ледачого» шлунка і допомогти кишечнику позбутися шлаків.

Це засіб особливо ефективно при колітах, що супроводжуються важкими замками. Її також можна давати дітям, які страждають на хронічні запори.

Гарбуз сприяє виведенню з організму зайвої рідини, що благотворно позначається на фігурі.

Сечогінний ефект, яким володіє гарбуз, дозволяє використовувати її при гострих і хронічних циститах, пієлонефритах і деяких формах уретритів. В цьому випадку гарбуз треба вживати два рази в день у вигляді каші.

А ще гарбуз цінується через високий вміст бета-каротину, наш організм перетворює його в вітамін А. Цей елемент, як відомо, бореться з вільними радикалами, головними винуватцями старіння. Крім того, в гарбузової м'якоті багато лютеїну, речовини, яке активно протистоїть віковим погіршення зору.

Магній, натрій, сірка, кальцій, залізо, фтор, мідь марганець - обов'язкові складові невеликого шматочка гарбуза. Вони благотворно впливають на роботу нервової системи і судин, нирок, шлунка, печінки, нормалізують обмінні процеси і кровотворення.

Сирий тертої м'якоттю лікують екземи, пику і шкірні запалення інфекційної природи. Особливо корисні такі маски підліткам, у яких в силу гормональної нестабільності спостерігаються вугри, прищі і розширені пори. Завдяки цинку поліпшується стан шкіри при вугрової висипки, оскільки при вуграх рівень цього мікроелемента в організмі знижується. Необхідно в день з'їдати по 50-60 зерен.

Недокрів'я - ще одна причина згадати про чудовий плоді: високий вміст в м'якоті гарбуза вітаміну А і заліза нормалізує формулу крові. Правда, тут є одна хитрість: вітамін А найкращим чином засвоюється організмом тільки в поєднанні з будь-яким жиром, тому в страви з гарбуза потрібно додавати трохи масла на ваш вибір - вершкового або рослинного. Тепер стає зрозумілим, чому, наприклад, гарбузові каші прийнято готувати саме на молоці: воно містить невелику кількість молочного жиру, який допомагає організму повноцінно отримувати і засвоювати каротин.

Список станів і захворювань, при яких гарбуз і страви з неї їсти не можна, на щастя, дуже короткий, що ще раз доводить її високу лікувальну, живильну і дієтичну цінність:

  • Діабет (через високий вміст вуглеводів і цукрів);
  • Гастрити зі зниженою кислотністю;
  • Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.

Лікувальні властивості насіння гарбуза

Лікувальні властивості насіння гарбуза

Ви любите поласувати гарбузовим насінням? Чудова звичка! Адже насіннячко гарбуза багата на вітамін E, сильним антиоксидантом, який оберігає наш організм від передчасного старіння.

У насінні гарбуза виявлені також такі цінні мікроелементи, як магній, селен, цинк. Останній елемент, перш за все, необхідний чоловікам, оскільки він бере участь в утворенні сперми і вироблення тестостерону. На підставі цього факту народна, а слідом за нею і офіційна медицина рекомендують всім представникам сильної статі вживати щодня по 2 ст. ложки (по 60-70 зерен в день) насіння гарбуза для профілактики таких захворювань, як простатит і аденома передміхурової залози. Насіння допомагають скоротити ризик захворювання на рак передміхурової залози.

Жменя щодня з'їдених гарбузового насіння - запорука чоловічого здоров'я і сили. Напевно, тому українські дівчата в старовину «виносили гарбуза» (так по-українськи називають гарбуз) невдалим нареченим, коли відмовляли під час сватання: йди, мовляв, рідний, підкріпися спочатку, а потім свататися приходь ..

А ще насіння гарбуза застосовують як ефективний глистогінний засіб. Основна їхня перевага перед іншими антигельмінтними препаратами - це відсутність протипоказань і токсичної дії. Злегка підсушені «хрустяшкі» допомагають вигнати глистів, особливо коли протиглистні препарати приймати не можна - наприклад, під час вагітності.

У гарбузовому насінні є амінокислота - кукурбитин - глистова отрута, який нешкідливий для людини. З огляду на те, що близько 50% людей ходить з паразитами в жовчному міхурі, то з'їсти насіння буде дуже корисним. Щоб позбутися від глистів, три дня з'їдайте на сніданок 100г гарбузового насіння, запиваючи їх рідиною.

Розтерті в ступці або перемелені насіння гарбуза навпіл з конопляним, заварені окропом, - відмінний засіб при запаленні нирок: якщо в аналізах з'являється білок, спостерігаються тягнуть болі в попереку, набряклість - значить, пора попити «молока» з такої суміші насіння.

Гарбуз з медом корисна для здоров'я

300 г - очищених насіння розтираємо невеликими порціями в ступі. Потім заливаємо розтерті насіння 50-60 мл води.

Для поліпшення смаку можна додати 100 г меду або ж варення.

Отриману суміш ретельно перемішуємо і приймаємо натщесерце вранці, лежачи в ліжку, невеликими дозами і протягом години.

Через три години випиваємо проносне і через півгодини, незважаючи на реакцію кишечника, ставимо клізму.

Їсти дозволяється тільки після стільця, викликаного дією клізми.

У Китаї гарбузове насіння вважають засобом від депресії.

гарбузовий сік

гарбузовий сік

Багато хто знає, що овочеві соки - це структурована рідина, яка налаштовує клітини організму на гармонійне існування. Так ось, гарбуз на 90% складається з цієї самої структурованої води, а, отже, може принести велику користь нашому організму. У соку гарбуза також багато каротину і вітаміни А, К, В і Е, є аскорбінова кислота. Присутні солі цинку, мінеральні солі, а також білки і жири. Особливо унікальним компонентом гарбузового соку є вітамін К, якого немає практично ні в яких інших овочах. Він нормалізує згортання крові.

Однак найцінніше, що є в гарбузовому соку - це пектин. Ця речовина відіграє дуже важливу роль в обміні речовин, а це багато значить. Отже, пектин сприяє зниженню холестерину в крові, поліпшенню периферичного кровообігу і нормалізації перистальтики кишечника. Він очищає живі організми від багатьох шкідливих речовин, в тому числі радіоактивних елементів, токсинів і пестицидів.

Гарбузовий сік дуже корисний для людей з серцево-судинними захворюваннями, він допомагає чоловічому організму надовго зберегти молоді сили і енергію, а також успішно бореться з застудою. Вітаміни А і Е - відомі борці зі старінням і зморшками, вітаміни групи В допоможуть від стресу і збережуть здоровими волосся і нігті. При захворюваннях печінки необхідно пити гарбузовий сік, так як він добре очищає печінку. І навіть від безсоння можна врятуватися за допомогою гарбузового соку.

Гарбузовий сік не тільки надзвичайно смачний, але і здорово допомагає знижувати температуру при застудах, береже зубну емаль від тріщин і карієсу, заспокоює і дарує міцний, здоровий сон.

Дітям з самого раннього віку необхідно давати гарбузовий сік, тому що це дуже цінний дієтичний продукт. Лікар-дієтолог або гастроентеролог обов'язково розповість про необхідну щоденній нормі цього соку, а в середньому дітям треба випивати від 1 до 3 склянок соку гарбуза в день.

Здоровим людям для профілактики досить приймати півсклянки свіжовичавленого соку гарбуза вранці за 30 хвилин до їди. Для поліпшення смакових якостей соку можна додавати в нього сік лимона, також дуже добре він поєднується з яблучним і морквяним соком. При цьому такий коктейль з соків є багатий комплекс всіх необхідних мінеральних речовин, які здатні значно оздоровити організм людини і наситити його вітамінами і мінералами.

При захворюваннях рекомендують збільшити прийом гарбузового соку до двох або трьох разів на добу, залежно від смакових пристрастей і особистої переносимості соку, курс прийому - не менше 10 днів, одноразовий прийом - не менше половини склянки.

При безсонні випивають півсклянки соку гарбуза з медом на ніч. Гарбуз налаштовує організм на нормальну роботу, тому зазвичай відчувається, коли сік вже не потрібен, і людина засинає легко.

При сечокам'яної хвороби - по половині склянки гарбузового соку 3 рази в день протягом 10 днів. При необхідності краще проконсультуватися з лікарем і курс повторити через два тижні.

При ожирінні корисно проводити розвантажувальні дні на гарбузовому соку. Для більш помітного результату такі дні бажано проводити регулярно, 2-3 рази в тиждень, при цьому значно розширивши раціон за рахунок свіжих овочів і фруктів і відмовившись від прийому їжі після 18 годин вечора.

При цукровому діабеті можна ввести в раціон сік гарбуза, і після його регулярного прийому провести дослідження крові на цукор.

Чоловікам із захворюваннями передміхурової залози народна медицина рекомендує щоквартально проводити курс «гарбузової терапії», випиваючи щодня по склянці гарбузового соку в день. Курс прийому - до трьох тижнів.

Для позбавлення від опіків, прищів, вугрового висипу і екземи сік гарбуза застосовують зовнішньо.

Гарбузовий сік в косметиці

Тонік для всіх типів шкіри: соком гарбуза просочити багатошарову марлеву серветку або тонкий шар вати, накласти на обличчя на 15-20 хвилин, потім змити прохолодною водою. Повторювати 2-3 рази в тиждень, всього зробити 15-20 процедур. Можна чергувати сік з кашкою гарбуза.

Як приготувати гарбузовий сік

Гарбузовий сік з лимоном

Приготувати 500 г очищеної гарбуза і 1 лимон. Гарбуз натираємо на дрібній тертці. Додаємо сік з лимона, додаємо його до гарбузі. Також за смаком можна додати мед або сироп агави. В кінці все збити будь-яким з доступних способів - міксером, блендером, віночком. Зберігати такий сік краще в холодильнику не більше однієї доби.

Свіжовичавлений сік гарбуза

На сік краще брати молоду гарбуз, яка б не втратила вологу. Очищаємо, нарізаємо, відправляємо в соковижималку - гарбузовий сік готовий. Якщо немає соковижималки - можна натерти на дрібну терку і віджати через марлю. Макуха можна використовувати для маски на обличчя.

Сік краще готувати безпосередньо перед прийомом, так як вже після однієї години зберігання він починає втрачати корисні властивості.

Обидва види соку добре приймати вранці за 30 хвилин до їжі по дві третини або половині склянки.

Протипоказання гарбузового соку

Сік гарбуза не рекомендують людям зі зниженою кислотністю шлунка, гострими розладами шлунково-кишкового тракту, схильністю до діареї, так як це дуже сильне очищає засіб, яке може викликати роздратування в шлунково-кишковому тракті і загострення вищеназваних захворювань.

Скільки варити гарбуз

Гарбуз очистити, нарізати на невеликі шматки і варити в підсоленій воді 20-30 хвилин.

зберігання гарбуза

Дозріває до осені гарбуз може без втрати смаку і корисних речовин зберігатися в прохолодному, темному місці всю зиму. Єдине, що рекомендується зробити перед закладкою гарбуза на зберігання, - видалити насіння. Тоді половинки або часточки плода в шкірці не зіпсувати і з них можна буде готувати смачні каші, пудинги, запіканки, робити начинку для відкритих пирогів.

Викидати насіння з гарбуза - божевільне марнотратство: їх краще промити і добре висушити, щоб потім є смаженими або сирими. Смажені подрібнені насіння з медом - чудове ласощі, яке так люблять діти.

Гарбузовий сік можна отримати за допомогою соковижималки і законсервувати, а ще - готувати соки-фреш, щоб всю зиму бути з вітамінами, а навесні - не знати, що таке авітаміноз. Їжте гарбуз - простий, дешевий і корисний плід завжди буде на сторожі вашого здоров'я.

http://avega.net.ua

Так в чому ж користь гарбуза?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com