рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Велике життя маленької пляшки: як зі сміття народжуються красиві речі

Пластикова пляшка і поліетиленовий пакет - сміття. Використали і викинули у відро. Потім приїхав сміттєвоз, відвіз контейнери, і все сміття поховали на полігоні. Але разом з тим і пляшку і пакет можна переробити. І якщо викинути їх в спеціальний контейнер, то вони потім можуть прожити ще довге і дивне життя. TUT. BY і "Цель99" починають спецпроект "Друге життя", в якому ми розповімо про людей і підприємствах, які не тільки рятують природу, а й роблять гроші на відходах. Ми побували на заводах, де пластикових пляшках і іншому сміттю дають друге народження.

Щоб пластикова пляшка перетворилася в іншу, корисну в побуті річ, її спочатку потрібно відправити в контейнер для збору пластику. При цьому її бажано сплюснути: так в контейнер поміститься в кілька разів більше пляшок, і сміттєвоз не стане возити повітря. Далі пластикове сміття (а також зібрані окремо відходи паперу, скла) відправляються на сортування, звідки вже в упакованому вигляді поїдуть на підприємства, що займаються переробкою. "РеПлас-М" в Могильові - одне з них. За словами його директора Дениса Католікова, до них приїжджає 90% всіх зібраних в країні пластикових пляшок.

- Пляшка, яку ми беремо на переробку, може складатися з декількох компонентів: власне пляшка - це поліетилентерефталат (ПЕТ), етикетка - поліпропілен, а пробка - це або поліпропілен, або поліетилен низького тиску, - пояснює Денис Олександрович. - Наша лінія це все автоматично розділяє, а потім окремо це переробляється. Ми сьогодні переробляємо майже всі види полімерів, за винятком ПВХ, і забезпечуємо дроблення, мийку, поділ, сортування і екструзію полімерів. У нас три лінії мийки, два екструдера, і сировину будь-якого ступеня забруднення ми можемо переробити.

Пластикова пляшка і поліетиленовий пакет - сміття

Денис Католиків тримає банку з готовою продукцією - ПЕТ-пластівцями

На переробку приймаються ПЕТ-пляшки, пляшки з поліетилену низького тиску (наприклад, від кетчупу або майонезу), плівки (пакувальна, від парників і т.п.). При прийманні не допускається технічна тара: скажімо, "пшикалки" з миючими засобами. Це теж ПЕТ-пляшки, але спочатку вони зроблені для технічних цілей, плюс в конструкції є пружинки, кульки та інші деталі з різних матеріалів.

Чому не беруть пляшки з ПВХ-етикеткою? ПВХ - дуже токсичний полімер. Але він дешевий - і в цьому його головна перевага. Якщо раніше такі етикетки клеїли, в основному, на пляшки з молочною продукцією, то зараз вже і на деякі види соків і напоїв. У Білорусі число пляшок з ПВХ-етикеткою становить до 20% від усіх ПЕТ-пляшок. Проблема цього полімеру в тому, що не допускається попадання ні найменшої його частки в перероблені ПЕТ-пляшки, і якщо в тонні перероблених пляшок буде хоч найменший шматочок ПВХ, то вся ця тонна йде в шлюб. Питома щільність ПЕТ і ПВХ майже однакова, тому автоматично розділити ці два типи полімерів неможливо. Так що пляшки з ПВХ-ярликами закуповуються дуже невеликими обсягами і за низькою ціною: необхідність відділення етикеток робить їх переробку невигідною. А при виробництві білої непрозорої пляшки для "молочки" в ПЕТ-масу додають діоксид титану, який при переробці забиває фільтри установок. "РеПлас-М" передає таку сировину "на аутсорс" - на сусіднє підприємство. Чому не беруть пляшки з ПВХ-етикеткою

Денис Католиків розвінчує міф: перед тим, як викинути пляшку, не потрібно відкручувати з неї пробку. На лініях сортування встановлено обладнання, що дозволяє підготувати ПЕТ-пляшки для подальшого використання. Це спеціальні прокаливателі (перфоратори), що працюють в зв'язці з пресом. Також немає необхідності мити пляшки. Але важливо стежити, щоб всередині них не було залишків продуктів і сторонніх предметів.

З усіх пляшок, які в Білорусі викидаються, на переробку відправляється лише близько 35%. У деяких містах - наприклад, в Могильові або Бресті, - збирається до 70% всіх викидаються пляшок, а ось в Мінске- лише 15-20%. Скільки в місяць збирають з усієї країни - стільки ж на місяць в Мінську заривається в землю. До 90% всіх зібраних пляшок потрапляє на "РеПлас-М", інші 10% - ще на один завод тут же, в Могильові, або на експорт.

В місяць завод переробляє близько 900-1000 тонн всіх видів сировини. Близько третини всього приходить з-за кордону: в Білорусі поки не збирають таких обсягів, щоб цілком завантажити потужності заводу.

Майже в кожній пляшці буде недопиту напій, дуже часто - налиплий пісок, адже багато пляшки збирають на вулицях і на звалищах. Нерідко засовують упаковку від чіпсів / сухариків. Техніка може розділяти ці речі, але краще все-таки не напихати ємність чим попало.

Техніка може розділяти ці речі, але краще все-таки не напихати ємність чим попало

Тюки від постачальника-новачка. Серед пляшок можна помітити поліетилен, картон, залишки мішків від картоплі. Видно і пляшки з колпачком- "носиком": схоже, від чистячих засобів

У "РеПлас-М" 220 постачальників, і якщо з'являється новий, то до нього обов'язково будуть зауваження. Ось, наприклад, гомелський "Спецкомунтранс" працює з заводом з першого дня - і в 95% випадків з їх постачанням проблем не виникає.

"РеПлас-М" купує пляшки як змішаних квітів, так і розділені за кольором. Найбільше приїжджає прозорих пляшок, на другому місці - прозоро-блакитні, далі коричневі і, нарешті, зелені. Але останнім часом частіше завозять пляшки нових кольорів: на ринку з'явилися енергетичні напої в непрозорих жовтих, зелених, червоних, синіх ємностях.

Хтось пресує тюки щільніше, хтось - вільніше; один тюк може важити 80 кілограмів, а інший, подібний з ним за розмірами, - 150 кіло. У незапрессованном вигляді пляшки не приймаються, тому що вийде, що вантажівки возять повітря. З кожної машини навантажувач дістає тюки і спочатку відправляє їх на зважування, а потім відвозить на склад і розподіляє залежно від кольору пляшок.

З кожної машини навантажувач дістає тюки і спочатку відправляє їх на зважування, а потім відвозить на склад і розподіляє залежно від кольору пляшок

Спеціальне обладнання розриває тюки і викладає пляшки рівним шаром на транспортерну стрічку. Тут використовуються магніти, що видаляють метал (якщо він не всередині ємності); далі стоять сортувальники, які вибирають пляшки з ПВХ-етикетками, поліетиленову та технічну тару, з чужорідним сміттям всередині. Їх відправляють на ручне сортування, де з них видалять етикетки, і придатні пляшки далі пускають в оборот.

Їх відправляють на ручне сортування, де з них видалять етикетки, і придатні пляшки далі пускають в оборот

Після етапу флотації (поділу в воді) пляшки потрапляють на одну лінію, а пробки і етикетки - на іншу. Щільність пробок і етикеток приблизно однакова, так що якийсь час вони обробляються разом. Все це потрапляє в дробарку, далі промиванням видаляються легкі забруднення (скажімо, пісок). Потім подрібнену сировину потрапляє в блок, який відокремлює пробку і етикетку: важчі шматочки перших падають вниз, а більш легкі шматочки наклейок несуться повітрям вгору.

У цьому чані - перероблені поліпропіленові етикетки

Уся сировина потрапляє в величезну "пральну машину": чистячі засоби розчиняють клей, яким кріпилася етикетка, видаляють залишки жиру (якщо пляшка була від соняшникової олії або майонезу); потім сушка, видалення дрібної полімерної пилу.

Пластівці від пляшок проходять через комп'ютерну установку, яка фотографує їх в польоті, аналізує колір і склад матеріалу, і якщо якийсь шматочок не підходить, то за допомогою форсунок повітрям відстрілює в відходи.

Пробки на завод приходять всіх кольорів - від білого до чорного з безліччю проміжних забарвлень. Їх по квітам не ділять, а змішують разом, додають крейду і сухий поліетилен (колись це були пакети з магазинів, пакувальна плівка), - і на виході отримують гранули темно-зеленого або сірого кольору. А з поліпропіленових етикеток роблять гранули.

У цьому мішку - тонна нарізану на дрібні шматочки пробок від пляшок. Поки що вони грають усіма барвами веселки ... У цьому мішку - тонна нарізану на дрібні шматочки пробок від пляшок ... але скоро перетворяться ось в такі сірі гранули, схожі на кулі від дрібнокаліберної спортивної гвинтівки

Нарешті, коли все техпроцеси пройдені, ПЕТ-пластівці і гранули надходять у великі мішки. З кожного відбирають проби і відправляють на аналіз в лабораторію.

Лаборант відстежує відповідність пластівців за розміром, кольором, вологості, наявності сторонніх домішок, пилу; аналогічно перевіряються гранули. Якщо матеріал занадто вологий, то при подальшій обробці він втратить в'язкість, і партія буде забракована. Сьогодні проба показала 0,94% - це в межах норми; якщо значення перевищить 1,5% - то це вже шлюб.

Серед білих пластівців допускається 0,5% блакитних, або 0,1% зелених, або 0,01% коричневих, тому що темні пластівці сильніше позначаються на прозорості матеріалу. Якщо по одному з параметрів проба перевищила допустимі норми, то вся партія відправляється на повторну переробку. Сьогодні ринок прагне до того, щоб вторинну сировину було максимально однорідним.

Сьогодні ринок прагне до того, щоб вторинну сировину було максимально однорідним

ПЕТ-пластівці - чисті і сухі, готові перетворитися в різні товари

Далі гранули і пластівці відправляються на склад готової продукції, де зберігаються в: великих мішках - "біг-бегах". У кожному - 1 тонна, і на неї пішло 30 тисяч пляшок. Щомісяця покупцям відправляють до 100 мішків гранул і до 800 мішків пластівців. До речі, "біг-беги" завод робить сам з поліпропілену, але поки що не з вторинного. Денис Католиків каже, що на заводі замислюються над тим, як забезпечити себе мішками з переробленого матеріалу.

Денис Католиків каже, що на заводі замислюються над тим, як забезпечити себе мішками з переробленого матеріалу

Борисовський завод пластмасових виробів - один з покупців продукції з могилевського заводу "РеПлас-М". Раніше в Борисові випускали товари і з ПЕТ-сировини, але зараз перейшли повністю на поліетилен - як первинний, так і перероблений. Колишні пробки від пляшок перетворюються тут у нові форми життя. Останні кілька років завод закуповує по 300 тонн вторинних гранул на рік, плюс близько 8000 тонн первинного матеріалу. Скоро на БЗПІ запустять лінію, яка сама зможе виробляти гранули з відходів.

Зараз на заводі реалізується проект з переробки полімерних відходів підвищеного забруднення (забруднена поліетиленова плівка), велика частина якого фінансується за гроші коштів виробників і постачальників товарів і упаковки, які надійшли на рахунок "Оператора вторинних матеріальних ресурсів".

Більше половини всього закуповуваного матеріалу йде на виготовлення плівки - в основному, її роблять з "первинки". Але деякі види плівок виробляють з перероблених відходів. Всього завод випускає понад тисячу видів різних товарів. У деяких з них частка переробленого матеріалу невелика, деякі (совок для сміття, лопати, граблі і т.п.) можуть бути цілком виготовлені з колишніх кришечок від пляшок. Інші товари - такі, як труби для питної води або газові - можна випускати тільки з чистого, первинного матеріалу.

В одному з цехів дивимося, як агрегати "витягають" плівку. У мішках з сировиною - темніші і світліші гранули, темні - це "вторинка". Відповідно, і плівка з них виходить більш темною.

На сусідніх верстатах роблять побутові товари. На такому верстаті, в залежності від встановленого оснащення "пуансон-матриця", можна випускати 15-20 найменувань: відра, тазики, кошики, підноси, етажерки і т.п. Зараз якраз роблять основу для сміттєвого відра з педаллю. Воно виготовляється з суміші первинного і вторинного матеріалів. Серед гранул можна помітити маленькі чорні крихти: це барвник, його тут до 3%. Значить, і готове відро буде чорним. Заміни барвник на будь-який інший - і вироби теж заграють різними кольорами. Витримка під тиском займає 14 секунд, витримка під охолодженням - 55 секунд. Разом 69 секунд на відро, або 52 відра на годину. Ще потрібно виготовити вкладиш в відро, педаль, тягу і кришку.

Новий вид продукції - каналізаційний люк, робиться повністю з відпрацьованого поліетилену. Його випускають на замовлення однієї європейської фірми - так що пробка від вашої пляшки мінералки може в такому вигляді виїхати за кордон.

На задньому плані - оглядового каналізаційний люк, теж цілком з "вторинки" і теж на експорт

Всього на заводі близько сімдесяти різних верстатів з випуску пластмасових виробів.

Австрійська ливарна машина Engel Duo 800 може вводити розплавлене сировину під тиском 1.600 бар

Вторинна сировина коштує приблизно на 40% дешевше, ніж первинне, тому деякі види товарів доцільно робити саме з переробленого матеріалу.

Кабельні труби, на відміну від питних і газових, роблять цілком з "вторинки"

У каталозі продукції БЗПІ можна знайти і, здавалося б, зовсім несподівані речі. Завод випускає побутову хімію - пральні порошки, чистячі і миючі засоби. Тару для них роблять тут же.

каністри для хімічної продукції теж зроблені з додаванням "вторинки", отриманої з відходів

Або ось іграшки: кеглі, санки, совочки-грабельки-відерця і навіть розбірна пірамідка, яка була, напевно, у кожної дитини. Товари для дітей виготовляються тільки з "первинки".

Товари для дітей виготовляються тільки з первинки

А методом ротаційного формування виготовляють контейнери для збору сміття об'ємом від 120 до 700 літрів.

У цій страшній на вигляд "колісниці" остигають компоненти майбутнього сміттєвого бака

При їх виробництві використовується і перероблене сировину. Виходить забавна рекурсія: відпрацьований сміття може стати сховищем іншого відпрацьованого сміття. І щоб сміття втілився в корисних товари, важливо його правильно зібрати і переробити.

У наступних статтях циклу ми детально розповімо, як слід збирати і сортувати сміття; яке сміття переробляється, а який - ховали; розвінчаємо деякі міфи про роздільний збір і з'ясуємо, яку економічну користь приносить вдумливе ставлення до відходів.
У наступних статтях циклу ми детально розповімо, як слід збирати і сортувати сміття;  яке сміття переробляється, а який - ховали;  розвінчаємо деякі міфи про роздільний збір і з'ясуємо, яку економічну користь приносить вдумливе ставлення до відходів

Читайте всі матеріали проекту "Друге життя".

Читайте всі матеріали проекту Друге життя

рух "Мета 99" ініційовано установою "Оператор вторинних матеріальних ресурсів" . "Мета 99" - прагнення переробляти максимум побутових відходів в Білорусі. Збирайте окремо відходи! Маленьке зусилля кожного з нас - великий ефект для країни.

Чому не беруть пляшки з ПВХ-етикеткою?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com