рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Вишивка: основи шиття і прості шви

Марія-майстриня | Автор

Казань

Що ж таке вишивка, запитаєте ви? Вишивка - це отримання на готової тканини швів і візерунків за допомогою голки і нитки, свого роду малювання, при якому фарби замінені нитками з вовни, паперу, шовку або шматочками кольорового тканини.
Перво наперво треба правильно сісти і тримати роботу.
Як же правильно сидіти під час рукоділля? Поза повинна бути вільна, а не напружена; не слід класти ногу на ногу. Не потрібно ставити лікті на стіл. Роботу потрібно тримати на відстані 40-50 см від очей: інакше можна зіпсувати зір!
Роботу слід взяти в ліву руку: тобто покласти на вказівний і середній пальці, зверху притиснути великим пальцем, а іншими злегка притримувати, щоб вона була пряміше на місці шва. Голку беруть великим і вказівним пальцем правої руки. Наперсток надягають на середній палей правої руки. він повинен сидіти туго, не хитатися. якщо наперсток великий, то треба обматать палець шматочком матерії або ватою. За допомогою наперстка середній палець підштовхує голку і наживає на неї, щоб проколоти тканину і подолати опір матерії. Вістря голки направляється при шиття справа наліво, тобто у напрямку до великого пальця лівої руки (а).
Коли голка вколюється в матерію - це називається зробити кілочок. Нитка, розташована на тканини між першим і другим кілками, називається стібком.
Як же правильно робити стібок? А ось як: спочатку робимо кілочок, тобто вводимо гострий кінець голки в тканину, пропускаємо його під тканиною, перевіряючи напрямок голки вказівним пальцем лівої руки на дотик. Потім проштовхує за допомогою наперстка голку вперед, а вказівним пальцем лівої руки направляємо вгору. тепер перехоплюємо правою рукою виступає назовні кінець голки. і нарешті виймаємо голку з тканини разом з яка за нею ниткою. Далі шиття продовжують повторенням тих же прийомів справа наліво.
Шов - ряд однакових стібків, наступних один за іншим. Шви бувають прості і прикрашають. Перші служать переважно для зшивання і скріплення тканин, другі - тільки для прикраси.
Обметування - обшивання матерії ниткою по краю.
Важливо з самого початку правильно користуватися голкою і наперстком. Спочатку незручно тримати голку тільки великим і вказівним пальцями. Особливо незручно користуватися наперстком, надітим на середній палець. Тому багато хто намагається шити, надягаючи наперсток на вказівний палець. Однак якщо наперсток надітий на вказівному пальці, він заважає тримати голку, не дозволяє швидко схопити її після кілочка, змушує робити багато зайвих рухів!
Тканина складається з поздовжньої і поперечних ниток. Верхня, зовнішня сторона називається лицьовій, або особою, а нижня, внутрішня сторона називається виворотом. Часто лицьову сторону називають правою стороною, а виворіт - лівої.
Тепер потрібно навчитися правильно одягати нитку в голку. Спочатку слід відрізати нитку довжиною близько 50 см. Більш довга нитка незручна: вона крутиться, плутається і значно уповільнює роботу. Потім треба скрутити міцно двома пальцями кінець нитки так, щоб він був рівний, без "вусиків". Тримаючи цей кінець в одній руці, а голку вушком вгору в інший, втягає нитку у вушко. При цьому треба привчити себе тримати голку в правій руці, а нитку в лівій: для швидкості при роботі треба вміти лівою рукою всунути нитку, перехопити кінець, зробити вузлик, не випускаючи голку з правої.
А зараз зробимо вузлик, щоб нитка не проскочила з тканини слідом за голкою після першого стібка. Вузлик зав'язується так: голку тримаємо в правій руці. Кінець нитки міцно беремо подушечками вказівного і великого пальців лівої руки. Обгортали нитку навколо кінця вказівного пальця кільцем і захоплюємо в тому ж місці, де затиснутий кінець нитки. Потім обертовим рухом великого пальця скочується з нігтя це колечко і одночасно правою рукою тягнемо нитку. Колечко стискається й перетворюється в вузлик (б).
Однак по можливості слід намагатися закріплювати кінець нитки двома-трьома кілками на одному місці замість вузлика.

Марія-майстриня |  Автор   Казань   Що ж таке вишивка, запитаєте ви

Унікальність: 100%

Марія-майстриня | Автор теми

Шов "вперед голку".
Цей шов робиться на зразок черточному пунктиру. Голка рівномірно вколюється в тканину і виймається з неї, потім знову вколюється і виймається через однакові проміжки, наприклад, через кожні 0,5 см. Шов виходить абсолютно однаковий з особи і з вивороту (а).
Під час шиття слід враховувати:
- Все стежки і все проміжки мжду ними повинні бути рівні по довжині
- Кожен стібок повинен бути прямим, чи не відхилятися в сторону
- Вся рядок повинна бути рівною, тобто йти строго по протягнути нитці.
Цей шов можна прискорити, насаджуючи на голку відразу три-чотири хвилі тканини і робити відразу по три-чотири стібка (б).
Цей же шов, але з великими рідкими кілками, що чергуються з дрібними (в), застосовується для тимчасового скріплення двох або декількох шматків матерії, прикріплення викрійки. Великі кілки дозволяють шити дуже швидко, а дрібні міцніше тримають тканину.

Великі кілки дозволяють шити дуже швидко, а дрібні міцніше тримають тканину

Марія-майстриня | Автор теми

Шов "за голку" або "назад голку".
Цей шов робиться справа наліво. Голка не йде весь час вперед, а після кожного стібка повертається назад, за голку. Якщо дивитися на цей шов з лицьового боку, то можна сплутати зі швом "вперед голку" (а), але на його зворотному боці нитка другого стібка заходить за нитку першого (б). Робиться це так: зробивши простий перший стібок, ми для другого стібка вколюємо голку не далі за вліво, а правіше, позаду попереднього стібка. Однак вістря голки направлено вліво, вперед. Проколюємо, ведемо голку під тканиною і виводимо назовні. Протягуємо, витягуємо голку, знову колемо правіше (позаду) того місця, де вийняли, і так продовжуємо далі. Вперед голка йде тільки під тканиною, а на лицьовій стороні вона з кожним стібком повертається назад. Тому іноді такий шов називають "назад голку".
Щоб шов вийшов гарним, на вивороті має бути втричі більшу відстань, ніж на лицьовій стороні. Наприклад, на вивороті голка пропускає вліво дев'ять поперечних ниток, а на лицьовій стороні повертається вправо на три нитки. Іноді буває потрібно, щоб нитка на лицьовій стороні була трохи помітна. В такому випадку на вивороті пропускають 6-10 ниток, а на лицьовій - повертаються на 1-2 нитки.
Цей шов міцніше, ніж шов "вперед голку". Він щільніше тримається на тканини. тому цей шов часто вживається для зшивання шматків матерії, частин одягу.

Марія-майстриня | Автор теми

Шов "рядок".
Цей шов за зовнішнім виглядом лицьового боку схожий на шов, прострочений на швейній машинці. Але на вивороті він більш схожий на шов "за голку". Шов "" рядок "щільніше, ніж шов" за голку ". У нього верхні стібки зійшлися щільно один до іншого. Це означає голка вколюється там, де вона була вийнята в попередньому стежці. При цьому шві кожен стібок на вивороті по довжині дорівнює двом стежках лицьового боку. звідси ясно, що якщо на обличчі ми отримуємо одну суцільну лінію (а), то на вивороті виходить подвійна строчка, тобто суцільна лінія з двох ниток (б).
Шов "рядок" ще міцніше і щільніше, ніж шов "за голку". Він вживається в тих випадках, коли потрібно щільна і міцна рядок. Але цей же шов можна застосувати і для прикраси. Їм можна зобразити будь-яку лінію або контурну фігрку.

Марія-майстриня | Автор теми

Обметування "через край".
Це простий вид обметки, тому що має абсолютно однаковий вигляд на обличчі і на вивороті. Роботу при цьому треба тримати обшивають краєм вгору. З цього краю шов йде справа наліво, точніше - від правої руки на себе і похило. Голку вколюємо до себе, а не від себе. Рухається голка зверху вниз з ухилом вліво. перехопивши пальцями вколоти голку, ми витягуємо нитку вперед, нас ебя, закидаємо її назад і робимо наступний кілочок. Стежки повинні бути рівними по величині і по нахилу, тобто стібки повинні бути на рівних відстанях як один від одного, так і від краю матерії.

Марія-майстриня | Автор теми

Обметування петельним швом.
Цей вид обметки теж є простим, але трохи ускладненим. Ускладнено він петлею, яка накидається за голку при кожній кілку. Ця петля затягується на самому краю тканини. При петельному шві край тканини попередньо загинають на 3-4 мм, щоб матеріал не обсипався і було легше накладати на нього стежки.
Найскладніше в цьому шві - накидання петлі. Робиться це так: вколюємо голку зверху вниз з задньої сторони краю тканини, на себе. Так починається перший стібок. Витягнувши голку й нитку вперед, починаємо другий стібок: вколюємо тим же способом ззаду зверху внізз і, не висмикуючи голки, накидаємо на вістрі голки петельку. Тоді витягуємо на себе голку і за нею тягнемо нитку, а на нитці вже вийшла петля. Ця петелька затягується саме на краю матерії. Таким же чином робимо наступні стібки.
Під час роботи слід дотримуватись таких правил:
- Рівні відстані між стібками
- Рівна довжина стібків, тобто рівну відстань від краю матерії до виходу голки
- Обов'язкове накидання петлі на голку, поки ще вона не вийнята з тканини
- Тягнути голку вгору для затягування петлі
- Відсувати петлю до краю матерії.
Обметку петельним швом часто вживають для обшивки кромки речей, щоб краю матерів не обсипалися, або для прикраси. Якщо ті ж стежки робити дрібніше і стиснути щільно один до іншого, щоб нитка стосувалася нитки, то ми отримаємо обметку петель.

Марія-майстриня | Автор теми

Крайовий "косою" шов.
Цей шов використовується для обшивання краю матерії. З його допомогою ми зробимо крайку з самої матерії або "підробити край".
Якщо цим швом ми робимо кромку або рубець на одному шматку матерії, то в самому початку підрізаємо ножицями всі нерівності з того краю, де ми хочемо зробити крайку - край повинен бути абсолютно рівним! Потім загинаємо до себе край по всій довжині тканини на 0,5 см; тримати тканину при Загинання потрібно великим і вказівним пальцями обох рук. Потім проминаємо край матерії: міцно стискаючи поздовжній згин пальцями, робимо гармошку короткими поперечними зморшками. Загинаємо до себе зігнутий край матерії вдруге по всій довжині на 1-2 см. Знову проминаємо поперечними зморшками з тією ж метою. Наживляємо весь рубець наметочним швом, щоб не розігнувся під час шиття.
Тепер починаємо шити сам керамічний шов. Закріпивши нитку на кінці кромки, вколюємо голку в основну тканину під кутом 45 градусів вліво від низу до верху. Проколюємо всі три шари матерії в напрямку від вивороту на-віч і таким чином скріплюємо кромку. Після цього висмикуємо і видаляємо наметочним нитку, а кромку загладжуємо праскою.
При такому обшивання на обличчі і на вивороті виходить дуже помітні похилі стежки.

Марія-майстриня | Автор теми

Крайовий "потайний" шов.
Цей шов також використовується для обшивання краю матерії. З його допомогою підрубують тонкі тканини і нашивають латки.
Цей вид керамічного шов дещо складніше "косого" керамічного шва. Закріпивши нитку на кінці кромки, ми робимо короткий кілочок в основеую матерію під рубцем, потім проколює знизу зігнутий край кромки, проводимо вістрі голки всередину згину на 5 мм і виводимо голку назовні на самому згині. Чи не віддаляючись від цього місця, починаємо наступний стібок, тобто робимо короткий кілочок в основну тканину. Таким чином скріплюємо весь рубець.
При такому обшивання на вивороті ледь видно стежки довжиною в 1-2 нитки, а з особи непомітно зовсім ніяких стібків.

Марія-майстриня | Автор теми

Білизняний шов.
Французький шов є основним при шиття будь-якого виду білизни. Вручну він шиється рядком. Особливістю його є те, що він служить для зшивання двох шматків матерії.
Спочатку складаємо зшиваються шматки матерії лицем до лиця. При цьому верхній край нижнього шматка виступає з-під краю верхнього шматка на 0,5-1 см. У цьому положенні скріплюємо шматки наміткою на відстані 1-2 см від краю (а). Потім виступаючий край нижнього шматка загинаємо на край верхнього шматка і прострочуємо рядком або потайним швом (б). Після цього висмикуємо намітку, а нижній шматок матеріалу відгинаємо, випрямляючи матерію в одну площину обличчям вниз. Зігнутий край нашого шва загинаємо ще раз на себе. Прошиваємо другий рядок (в).
Таким чином, з вивороту шов має в остаточному вигляді два рядки, а з лицьового боку - одну сходинку (друга прихована всередині).

Марія-майстриня | Автор теми

Подвійний шов.
Іноді цей шов ще називають "французьким". Подвійний шов виконується за допомогою двох швів "рядок".
Зшиваються шматки матерії кладемо один на одного виворотом до вивороту. Краї їх збігаються. Потім на відстані 0,5 см від краю вони зшиваються рядковим швом (а). Після цього ретельно підрізаємо всі нитки і нерівності по краю ножицями, які потім могли б виступити на лицьовій стороні. Підрізавши, перегинаємо обидва шматка матерії так, щоб вони зійшлися і склалися лицем до лиця (б). Склавши щільно, зшиваємо вдруге на відстані 0,5 см від краю рядком так, щоб краю виявилися прихованими всередині шва (в).
В результаті з лицьового боку шов виходить зовсім невидимим, тоді як на вивороті від виступає у вигляді рубця.

потихеньку вивчаю, всі пальці сколола вже)))

Просте шиття для початківців.
Навіть якщо ви ніколи не брали нитку з голкою в руки, навчиться шиттю ніколи не позднл.
Досвідчені швачки радять новачкам в швейному справі починати з пошиття предметів текстилю:
наволочки:
ліжко для дитини;
фартух;
прихватки.
Якщо такі предмети в побуті не потрібні, тоді можна спробувати пошити спідницю прямого крою. Зараз продаються журнали, зі спеціально розробленими моделями для новачків. В основному там пропонуються базові речі, які під силу початківцям швеям. Такі вироби можна пошити за 1 вечір. Розкроєні деталі складають разом за допомогою шпильок і потім зшивають наметочним швом вручну. Якщо все підійшло після примірки, тоді їх слід зшити машинкою.
Після вибору моделі необхідно купити тканину для неї. Найбільш підходящий матеріал для перших робіт - бавовна щільної структури. Його буде легше кроїти і обробити швейною машинкою. Тканина недорога, тому, якщо її зіпсувати, то такий результат не спричинить за собою великі втрати. Якщо перша річ вийшла вдалою, тоді можна переходити до іншого виду виробів або пошити більш складну спідницю або одяг для своєї дитини. Навички майстерності приходять з часом і тільки з досвідом можна зшити складні речі, наприклад, вечірню сукню.

Написати повідомлення

Як же правильно сидіти під час рукоділля?
Як же правильно робити стібок?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com