Наближається літо - час, що радує око, зеленого розмаїття, пора фруктів і овочів. З усього різноманіття рослинної їжі яскраво виділяється невибагливий у вирощуванні, гіпоалергенний і просто дуже смачний овоч - кабачок. Про нього можна говорити довго, але зараз ми торкнемося лише однієї теми. Поговоримо про рецепти страв, які можна приготувати з кабачків просто і смачно.
У наш час кабачок - культура поширена, яка виростає в літні місяці на багатьох городах країни. Чим же примітний цей овоч? Ну, по-перше, низькою калорійністю і швидкої засвоюваність. Завдяки цьому кабачок знайшов застосування в дієтичному харчуванні для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і дитячому прикорму. Калорійність кабачка становить всього 27 Ккал на 100 г продукту. По-друге, кабачок багатий вітамінами групи С, РР і В (В1, В2 і В6), а також залізом.
Крем-суп
Почнемо, як годиться, з перших страв, тому представляємо вашій увазі крем-суп з кабачків. Для його приготування нам знадобляться:
- власне кабачки - 2 шт .;
- цибуля ріпчаста середній - 1 шт .;
- вершкове масло - 10 г;
- корінь селери - 300 г;
- бульйон курячий - 700 мл;
- один зубчик часнику;
- сметана - 200 г;
- дві чайних ложки каррі;
- сіль і перець за смаком.
Кабачки миємо й очищаємо від шкірки, якщо вона досить товста. Якщо ж овоч молодий і шкірка тонка, то її можна залишити. Далі чистимо і дрібно нарізаємо часник, цибулю і селеру. Потім візьміть каструлю об'ємом не менше 2 літрів, і в ній розтопіть вершкове масло. Коли воно повністю розтане, додаємо цибулю і часник, смажимо 5-6 хвилин до появи легкої золотистої.
Після цього до цибулі і часнику додаємо нарізані невеликими кубиками кабачки і селеру. Обсмажувати ще 5-6 хвилин, часто помішуючи. Тепер додаємо бульйон і варимо протягом 5 хвилин після закипання.
Наступним кроком буде зняти каструлю з вогню. Тепер можна додати в кабачковий суп сметану, посолити і поперчити. А щоб страва мала необхідну ніжну консистенцію, відправте його в блендер і подрібніть до однорідної маси. Повернувши крем-суп в каструлю, додаємо карі і прогріваємо на повільному вогні, щоб розкрився аромат спецій.
м'ятний суп
Рецептура цього першого блюда включає в себе такий несподіваний інгредієнт, як м'ята. Для того, щоб приготувати кабачковий суп з м'ятою, нам знадобляться наступні компоненти:
- кабачок - 350-400 г;
- великий картопля - 2 шт .;
- цибуля - 2 шт .;
- овочевий бульйон - 400 мл;
- вершки - 100 г;
- 2 столових ложки оливкової або іншої олії;
- свіжа м'ята;
- сіль, перець за смаком.
Для старту варимо овочевий бульйон, і готуємо наші продукти для супу. Кабачок чистимо, м'яту моєму під проточною водою, нарізаємо цибулю. Каструля потрібна об'ємом в 2-3 л, наливаємо в неї 2 ст. ложки оливкової олії і ставимо на повільний вогонь. Обсмажуємо в ній цибулю до золотистого кольору і додаємо порізаний кубиками кабачок з картоплею. Їх теж потрібно обсмажити протягом пари хвилин.
Тепер до овочів потрібно додати бульйон, посолити і укласти зверху пучок м'яти. Варка займе 25 хвилин з моменту закипання, помішувати суп не слід. Коли суп буде готовий, обережно витягніть м'яту, влийте вершки і присмачити блюдо меленим перцем. Страва, так само як і в попередньому рецепті, потрібно подрібнити занурювальним блендером до однорідності. Суп готовий.
оладки
Страв з кабачків існує безліч. Відмінним варіантом легкого перекусу можна назвати пишні оладки з кабачків на кефірі. Щоб скористатися цим рецептом вам знадобиться:
- кабачки - 4 шт .;
- кефір - 1 л;
- яйця - 4 шт .;
- борошно - 800 г;
- петрушка - 100 г;
- два зубчики часнику;
- сода - 2 ч. ложки;
- цукор-1 ч. ложка;
- сіль - ½ ч.ложки;
- мелений перець за смаком.
Готування починаємо з подрібнення кабачка за допомогою великої або середньої терки. Потім його слід викласти в каструлю і, додавши солі, почекати близько 10 хвилин. Утворений при цьому сік слід періодично зливати. У цей час можна нарізати петрушку. Через 10 хвилин слід востаннє злити сік з кабачків і до них додати зелень, видавити часник і поперчити за смаком.
Далі готуємо кефірну масу. Для цього процесу візьміть ще одну мисочку, в яку ми додаємо кефір, яйця, цукор і сіль. Суміш необхідно рівномірно перемішати, добре виходить це зробити міксером. Коли маса готова, починаємо поступово додавати борошно.
Розігріваємо олію, з'єднуємо отриману кефірну масу з кабачками, і ложкою викладаємо на гарячу сковороду кабачкові оладки. Обсмажуйте їх по обидва боки до отримання золотистого кольору. Цю страву добре подавати зі сметаною.
тривала заморозка
Якщо ж у вас в холодильнику з минулого сезону залишилися заморожені кабачки, то їх теж можна пустити в справу і приготувати з них запіканку. Для реалізації страви візьміть:
- заморожені кабачки - 1 кг;
- цибуля - 2 шт .;
- яйця - 4 шт .;
- сир твердих сортів - 250 г;
- 2 зубки часнику;
- пучок зеленої цибулі;
- вершкове масло - 50 г;
- сіль і перець.
Кабачки розморожуємо і натираємо на дрібній тертці. Нарізану цибулю і часник обсмажуємо на попередньо розігрітій сковорідці. Паралельно на іншій сковороді натертий кабачок обсмажуйте до тих пір, поки він не набуде золотистого відтінку.
У мисці змішуємо готовий кабачок і часник з цибулею, потім до них додаємо тертий сир, нарізану зелень і яйця. Все акуратно перемішуємо, щоб консистенція була максимально однорідною.
Форму для випікання рясно змащуємо вершковим маслом, виливаємо в неї кабачкову масу і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати протягом 30-35 хвилин.
пісні страви
Під час посту ви так само можете порадувати себе смачними стравами з цього овоча, наприклад, фаршированими кабачками. Для втілення в життя даного страви нам знадобляться:
- морква середнього розміру - 1 шт .;
- середня цибулина - 1 шт .;
- оливкова олія - 2 ст. ложки;
- зелень - 20 г;
- середнього розміру кабачки - 2 шт .;
- сіль перець.
Помийте і наріжте кабачки широкими кільцями (один плід нарізається на 4-5 частин). Видаліть серединку і подрібніть її, а самі кільця в цей час відправте в гарячу підсолену воду хвилин на 15.
Цибулю нарізаємо півкільцями, натираємо моркву і обсмажуємо все 10 хвилин в оливковій олії на повільному вогні. Потім додаємо до них м'якоть кабачка, солимо, перчимо. Отриманою овочевою сумішшю фаршируємо кабачкові кільця і відправляємо їх в духовку приблизно на 20 - 30 хвилин при температурі 180 градусів. Постноестраву з кабачків готове.
Як було сказано на початку статті, кабачок чудово підходить для дитячого харчування, завдяки своїй високій засвоюваності і гипоаллергенности. Його можна вводити в раціон дитини в вигляді пюре одним з перших прикорму. Перед приготуванням кабачок промивають під проточною водою, обов'язково знімають шкірку і промивають ще раз.
Проварити овоч потрібно до того моменту, коли він стане м'яким, але бажано не довше 10 хвилин. Води потрібно рівно стільки, щоб шматочки кабачка були нею покриті. Пюре для першого прикорму готується однокомпонентним, тобто містить тільки сам кабачок без масла, цукру або солі. Відварену кабачок перетирають через дрібне сито або розтирають блендером.
Чим же примітний цей овоч?