- Томатний кетчуп-соус «Класичний»
- Складові:
- Кетчуп з паприкою
- Складові:
- Кетчуп «Гострий»
- Складові:
- Кетчуп з перцями
- Складові:
- Кетчуп з яблуками
- Складові:
Основою кетчупу є стиглі помідори. Увібравши в себе частку річної сили денного світила, ці соковиті овочі зберігають в своїх «томатних засіках» вітаміни Р, РР, К, вітаміни групи В і аскорбінову кислоту (її тут майже стільки, скільки в лимонах і апельсинах). Крім того, в помідорах виявлено каротиноїди, пектинові речовини, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева), фруктоза, сахароза, солі калію, магнію, заліза, кальцію і фосфор, яким не страшна навіть первинна теплова обробка. Схоже, наш організм точно знає корисну ціну цій приправі.
Кетчуп може включати в себе безліч смачних приправ: часник, яблука, гострий і болгарський перець, гриби, оливки, мариновані огірочки ... А застосувань кетчупу - маса, його додають в перші страви або просто намазують на хліб, їдять з птахом, м'ясом і рибою або кладуть в спекотне або рагу. Шашлики не обходяться без його присутності, а багато складних соуси просто неможливо приготувати без його живого участі.
Пропонуємо вашій увазі 5 кращих рецептів смачного домашнього кетчупу, який ви легко зможете приготувати самостійно!
Читай також: Домашній кетчуп: найпростіший покроковий рецепт
Томатний кетчуп-соус «Класичний»
Складові:
- Помідори - 3 кг
- Цукор - 150 г
- Сіль - 25 г
- Оцет 6% - 80 г
- Гвоздика - 20 шт.
- Перцю горошком - 25 шт.
- Часник - 1 зубчик
- Кориця - щіпка
- Гострий червоний перець - щіпка
Спосіб приготування:
1. Помідори дрібно наріжте, викладіть в каструлю, поставте на вогонь і уварити на 1/3, не закриваючи кришку.
2. Потім додайте цукор, проваріть 10 хвилин, всипте сіль і варіть ще 3 хвилини.
3. Покладіть в каструлю з томатами спеціями і приправами, проваріть 10 хвилин і протріть через сталеве сито або друшляк.
4. Знову викладіть в каструлю, доведіть до кипіння, влийте оцет і розкладіть по стерилізованим баночках. Засукайте банки.
Далі ви можете експериментувати з цим базовим рецептом, додаючи в нього різні смакові спеції і прянощі, щоб урізноманітнити ваш асортимент смачної домашньої колекції.
Кетчуп з паприкою
Складові:
- Помідори - 5 кг
- Лук - 3-4 шт.
- Солодкий перець - 3 шт.
- Сіль - 2 ст.л.
- Цукор - 300 г
- Оцет 9% - 100-150 мл
- Мелений чорний перець - 1 ч.л.
- мелений червоний перець - 0,5 ч.л.
- Кориця - до смаку
- Зелень - пучок
Спосіб приготування:
1. Помідори наріжте, складіть у каструлю з товстим дном, поставити на вогонь.
2. Лук наріжте, додайте до помідорів, а солодкий перець очистити, нарізати і також додайте до помідорів.
3. закипілої масу Уваров в 2 рази на маленькому вогні протягом 3 годин при відкритій кришці. Остудіть і протріть через сито.
4. Знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Додайте сіль, цукор, перець, корицю, оцет. Крім зазначених спецій можна додати інші - куркуму, коріандр і т.д.
5. Зелень зв'яжіть в пучок і опустите в томатну масу. Знову варите протягом 3 годин, щоб випарувалася рідина.
6. Розкладіть гарячим по стерилізованим банкам і закатати.
Кетчуп «Гострий»
Складові:
- Помідори - 500 г
- Лук - 500 г
- Кольоровий солодкий перець - 1 кг
- Гострий перець - 2 великих стручка
- Рослинна олія - 100 мл
- Оцет 9% - 1 скл.
- Цукор - 0,5 скл.
- Сіль - 1 ч.л.
- Часник - 7 зубчиків
- Чорний перець - 7 горошин
- Запашний перець - 7 горошин
Спосіб приготування:
1. Помідори, цибулю, солодкий і пекучий (разом з насінням) перець подрібніть (м'ясорубкою або блендером). Отриману масу поставте на вогонь, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте 30 хвилин, помішуючи.
2. Потім додайте рослинне масло, оцет, цукор, сіль, горошини перцю, часник, пропущений через прес. Уварите до бажаної густоти, постійно помішуючи.
3. Розкладіть гарячим по стерилізованим банкам, закатати.
Кетчуп з перцями
Складові:
- Помідори - 3 кг,
- Часник - 10-15 великих зубчиків
- Цукор - 1 скл.
- Сіль - 1 ст.л. з верхом
- Перець болгарський - 10 шт.
- Гострий перець - 1-3 стручки
Спосіб приготування:
1. Помідори, солодкий і гострий перець подрібніть (пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером), викладіть в каструлю, додайте сіль, цукор і поставте на вогонь.
2. Після закипання зменшіть вогонь до мінімуму і проваріть протягом 40 хвилин.
3. За 10 хвилин до закінчення варіння додайте часник, пропущений через прес.
4. Розкладіть по стерилізованим банкам, закатати їх.
Кетчуп з яблуками
Складові:
- М'ясисті помідори - 10 шт.
- Яблука - 4 шт.
- Мелений чорний перець (без гірки) - 1 ч.л.
- Мелена кориця - 1 ч.л.
- Мелений мускатний горіх (без гірки) - 1 ч.л.
- Мелений гострий червоного перець - 0,5 ч.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Мед - 1 ч.л.
- Оцет 9% - 2 ст.л.
- Часник - 3 великих зубчики.
Спосіб приготування:
1. Помідори наріжте, складіть у каструлю, тушкуйте під кришкою до м'якості і протріть через сито.
2. Яблука наріжте, також тушкуйте до м'якості під кришкою і протріть через сито.
3. З'єднайте томатне і яблучне пюре в каструльці, поставте на повільний вогонь і тушкуйте до густоти приблизно 10 хвилин.
4. Потім додайте перець, корицю, мускатний горіх, сіль, мед і варіть ще 10 хвилин.
5. Додайте оцет, подрібнений часник, проваріть ще 5 хвилин і негайно розкладіть по стерилізованим банкам. Закатати їх.
Читай також: Західноєвропейський кетчуп: покроковий рецепт