Кулінарна азбука:
Фото: Fotolia
Якщо ти збираєшся пригостити друзів стравами на грилі, то і про відповідні соусах варто подбати! Пропонуємо взяти на замітку рецепти легких соусів . Вони готуються швидко, не вимагають термічної обробки, подаються холодними. Постарайся подати відразу кілька видів апетитних соусів, - такий «букет» прикрасить стіл і привнесе в трапезу приємну різноманітність!
Основні компоненти соусів - сметана, майонез, йогурт. Вони надають страві особливу ніжність, а спеції і приправи - пікантність. Ці соуси вдало «відтіняють» смак м'яса , риби і овочів , Так як містять кислуваті або гострі інгредієнти (сік лимона, часник , Сік апельсина).
СОУС З зеленим цибулею
Фото: Дмитро Королько / ЦФА «Бурда»
На 4 порції ЗНАДОБИТЬСЯ:
- 1/2 пучка зеленої цибулі
- 1 зубчик часнику
- 150 г сметани
- 50 г нежирного майонезу
- 1 чайн. ложка гірчиці
- сіль
- цукор
- мелений чорний перець
Приготування:
- Лук обполоснути і порубати. Часник очистити і пропустити через прес.
- Сметану змішати з майонезом і гірчицею. Підмішати часник, приправити сіллю, цукром і меленим чорним перцем за смаком. Додати рубаний лук і все добре перемішати. Готовий соус злегка остудити.
Добре подати до риби, креветок, шашликів, стейкам, а також з печеною картоплею, цукіні, баклажанами і солодким перцем.
СОУС з базиліком
Фото: О.Кулагін / ЦФА «Бурда»
На 4 порції ЗНАДОБИТЬСЯ:
- 1-2 гілочки базиліка
- 200 г нежирного салатного майонезу
- 2 чайн. ложки соку лимона
- щіпка цукру
- сіль
- мелений чорний перець
Приготування:
- Базилік обполоснути, воду з гілочок струсити, листочки обірвати і порубати.
- Змішати в мисці майонез і сік лимона. Додати цукор і приправити соус сіллю і меленим чорним перцем за смаком. Підмішати р ублений базилік. Накрити миску з соусом кришкою і помістити в холодильник на 15 хв. Перед подачею на стіл прикрасити листочками базиліку.
Смачно: з м'ясом, смаженими на грилі овочами.
СОУС з кінзою
Фото: К.Віноградов / ЦФА «Бурда»
На 4 порції ЗНАДОБИТЬСЯ:
- 1/3 пучка кінзи
- 100 г нежирної сметани
- 100 г густого натурального йогурту
- 1/2 чайн. ложки кунжутного масла
- 2 чайн. ложки куркуми
- 1 стіл. ложка соку апельсина
- сіль
Приготування:
- Кінзу обполоснути, воду з гілочок струсити, листочки обірвати і дрібно порубати.
- Сметану змішати з йогуртом. Підмішати кунжутне масло, додати куркуму і сік апельсина. Посолити, покласти рубану кинзу і все добре перемішати. Накрити соус кришкою і помістити в холодильник на 15-20 хв.
Подати до свинини, ягнятини, курячому філе, рибі.
Як приготувати домашній майонез, читай тут !
Коли мова йде про салатних заправках, майонез можна з успіхом замінювати гірчицею, кетчупом і рослинним маслом. Десяток рецептів літніх салатів з легкими заправками на твій вибір - на сторінках липневого номера журналу «Ліза. Смачного!"
Думка редакції може не збігатися з думкою автора статті.