- особливості страви Лечо вважається традиційною стравою угорської кухні - любимо жителями дуже багатьох...
- З баклажанами
- З рисом
- З квасолею
- З морквою
- Лечо в мультиварці на зиму
- Відео
особливості страви
Лечо вважається традиційною стравою угорської кухні - любимо жителями дуже багатьох країн. Легкість приготування та чудовий смак, а також ідеальне поєднання лечо з багатьма стравами роблять його все більш популярним.
Лечо чудово поєднується з м'ясом, птицею, макаронами, картоплею, вживається в якості закуски і салату.
Традиційні складові цієї страви: шпик, томати і паприка - поступово доповнилися низкою інших інгредієнтів. Тисячі господинь почали здійснювати закрутку лечо на зиму за своїми власними рецептами, використовуючи звичні для них овочі.
Дуже схоже на нинішнє соління сала в домашніх умовах , Тому що і тут господині додають різні інгредієнти все далі і далі відхиляючись від класичного рецепту.
Відома маса рецептів про те як смачно засолити сало і у кожного він свій: від нехитрих способів до трудомістких.
Одним з простих є сало з часником. Саме тут знаходиться інформація про те як солити сало з часником. Приготування цієї страви дуже любимо кулінарами через його простоти.
Найбільшу популярність придбали рецепти, до складу яких входять тільки перець і помідори, доповнені різноманітними спеціями. Консервація дозволила заготовлювати це блюдо на зиму, поповнюючи запас вітамінів в морозну зиму.
Солодкий перець багатий величезною кількістю корисних елементів. Калій, фосфор, фтор, магній, залізо, вітаміни С, А, Е, В, РР благотворно впливають на стан зору, шкіри, волосся, підвищують імунітет.
Солодкий перець показаний при цукровому діабеті, безсонні, депресивних станах, погіршенні пам'яті. Він позитивно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту, знижує артеріальний тиск і перешкоджає утворенню тромбів.
Любимо він і тими, хто стежить за своєю вагою, адже калорійність солодкого перцю дорівнює 28 ккал на 100 гр овоча.
Вживання солодкого перцю небажано при хронічних шлунково-кишкових захворюваннях.
Томати містять велику кількість вітамінів, серед яких С, А, В, РР і К, а також фруктозу, глюкозу, цинк, йод, магній, марганець і т.д.
Вони здатні відновити обмін речовин, благотворно впливають на процес кровотворення, роблять стінки судин більш міцними і еластичними.
Помідори багаті ликопеном, який будучи потужним антиоксидантом, підвищує в крові рівень гормону щастя - серотоніну.
Калорійність томата - 20 ккал на 100 гр.
І початківці, і господині зі стажем будуть раді поповнити свою скарбничку рецептів про те як зробити лечо на зиму, яке припаде до смаку їх домашнім, друзям і знайомим.
Не варто забувати і про самих маленьких, які люблять різні смачні ласощі, наприклад у вигляді варення з мандаринів, рецепт якого оригінальний і простий. Крім того, таке варення володіє різними корисними властивостями, що істотно відбивається на нашому здоров'ї.
Салат лечо на зиму, рецепти
Як готувати лечо на зиму? Лечо без оцту на зиму найкраще готувати з найбільш зрілих, м'ясистих плодів. Якщо вибрати плоди різного кольору, то заготовка буде мати більш незвичайний смак і привабливий зовнішній вигляд.
Дуже добре поєднуються перці різного ступеня зрілості. Наприклад, зрілий червоний плід добре оттеняется молодим зеленим овочем. Жовтий плід додасть своїх фарб і ароматів в цю палітру.
Нарізати перець можна самими різними способами - кому-то зручніше порізати його соломкою, а для кого-то простіше нарубати дрібними кубиками.
З баклажанами
Любителям незвичайних і пікантних закусок потрібно зробити лечо з баклажанів на зиму. Незвичні інгредієнти приємно вразять і порадують всіх членів сім'ї.
Для його приготування знадобиться:
- Баклажани - 3 кг .;
- Морквина - 1 кг .;
- Болгарський перець - 1 кг .;
- Добірні головки ріпчастої цибулі - 10 шт .;
- Часник - 1 головка.
Для маринаду потрібно:
- Соняшникова олія - 300 гр .;
- Цукровий пісок - 300 гр .;
- Сіль - 3 ст.л .;
- Оцет 9% - 1 ст.л.
Перш ніж приступити безпосередньо до процесу готування, позбавте баклажани від гіркоти. Для цього замочіть їх у холодній воді на пару годин.
В цей час почистіть перець від насіння і плодоніжок. Поріжте овочі тонкою соломкою.
Очистіть і подрібніть часник. Можна змішати його з овочами відразу, але лечо вийде ароматне, якщо додати його хвилин за 5 до готовності лечо.
Тепер потрібно приготувати маринад. З'єднайте всі необхідні компоненти і доведіть до кипіння.
Потім гарячим ароматним маринадом потрібно залити овочеву суміш і згасити близько півгодини.
Готову закуску розкладають по чистим просушеним банкам і стерилізують хвилин 20 і закочують.
З рисом
Ця страва виходить не тільки разюче смачним, але і дуже ситним.
Лечо з рисом на зиму готується просто, а якщо додати в нього улюблені прянощі і спеції, то вийде відмінна гостра закуска, а для любителів лаврового листа, можна додати по одному листку в кожну банку.
Готову страву добре поєднується зі свіжою дрібно посіченою зеленню.
Для лечо знадобиться:
- Болгарський перець - 500 гр .;
- Томати - 3 кг .;
- Морквина - 500 гр .;
- Ріпчасту цибулю - 500 гр .;
- Рис - 1 ст .;
- Цукровий пісок - 1 ст .;
- Рослинна олія - 1,5 ст .;
- Сіль, запашний перець за бажанням.
Промийте рис, він може бути будь-яким, заваріть окропом, накрийте кришкою і закутайте каструлю рушником.
Помідори помийте і потримайте протягом декількох хвилин в окропі, потім видаліть шкірку і поріжте дрібними шматочками. Потім за допомогою блендера приготуйте з них пюре. Помідорні масу перекладіть у велику каструлю і, постійно перемішуючи, варіть її приблизно годину на слабкому вогні.
Почистіть цибулю і наріжте його тоненькими півкільцями. Морква також помийте і натріть на середній терці.
Перець почистіть, видаливши хвостики і серцевину з насінням. Вимийте під прохолодною проточною водою і поріжте.
Потім в каструлю з провареними томатами додайте цибулю, перець, моркву і тушкуйте ще півгодини.
З рису злийте рідину і додайте його до овочів, приправте сіллю, цукром, перцем і маслом. Поваріть все хвилин 30-40.
Гаряче лечо щільно укладіть в чисті стерилізовані банки протягом 5 хвилин. Банки закатати кришками і ретельно укутайте на ніч, перевернувши вниз шийкою. Вранці готову закуску помістіть в холодильник.
З квасолею
Ця пікантна закуска здатна зігріти в зимову холоднечу, а велика кількість овочів, що входять до її складу, забезпечить запас вітамінів на всю зиму.
Для приготування лечо з квасолею на зиму знадобиться:
- Суха квасоля - 500 гр .;
- Томати - 3,5 кг .;
- Солодкий перець - 2 кг .;
- Гострий перець - 1 шт .;
- Рослинна олія, цукор - 1 ст .;
- Оцет 9%, сіль - 2 ст.л.
Квасоля вимийте і на ніч замочіть в теплій воді. А вранці відваріть до готовності.
Томати перетворите в пюре за допомогою м'ясорубки або блендера. Потім помістіть їх в об'ємну каструлю, приправити сіллю і цукром і варіть хвилин 20.
Почистіть і поріжте солодкий перець, тушкуйте разом з помідорами протягом чверті години.
Додайте квасолю, влийте масло і варіть хвилин 10. В кінці додайте оцет, все перемішайте і приберіть з плити.
Готове лечо розкладіть по стерилізованим банкам і закупорте.
З морквою
Продовжити літо можна за допомогою смачного, ароматного лечо з морквою. Особливо яскравий і натуральний смак у страви збережеться, якщо не додавати в нього прянощів.
Для приготування лечо на зиму з морквою знадобиться:
- Томати - 3 кг .;
- Болгарський перець - 2 кг .;
- Морквина - 700 г .;
- Ріпчасту цибулю-600 г .;
- Цукор - 1 ст .;
- Рослинна олія - 300 г .;
- Оцет 9% - 2ст.л .;
- Сіль - 2 ст.л.
Прокрутіть вимиті помідори на м'ясорубці. Потім перекладіть масу у містку каструлю і поставте на плиту.
Перець почистіть, промийте і наріжте тонкими смужками або квадратиками. Коли помідори закиплять, додайте в них перець.
Морква за бажанням натріть на тертці або перейдіть через м'ясорубку. Наріжте півкільцями цибулю, обсмажте пару хвилин.
Додайте в сковорідку морква і обсмажте овочі до золотистого кольору. Змішайте їх з перцем і томатної масою.
Посоліть, додайте цукор, а після того, як суміш закипить - оцет.
Ледве суміш почне кипіти, знімайте її з вогню і гарячої розкладайте по банках.
Лечо в мультиварці на зиму
Приготоване в мультиварці лечо виходить особливо смачним і ароматним. Все завдяки тому, що інгредієнти в ній нудяться, просочуючись соком один одного. Смачна, помірно гостра закуска доповнить будь-яку страву, ставши чудовим гарніром або основою для оригінального соусу.
Наведено простий рецепт приготування смачного лечо на зиму. Для нього знадобляться:
- Томати - 1,5 кг .;
- Солодкий перець - 750 г .;
- Ріпчасту цибулю - 3 шт .;
- Часник - 4 зубчики;
- Соняшникова олія - 0,5 ст .;
- Цукор - ¾ ст .;
- Сіль - 1 ст.л .;
- Оцтова есенція - 0,5 ч.л.
Для початку підготуйте всі овочі. Помідори помийте, видаліть плодоніжки і шкірку.
Легко видалити шкірку можна, якщо злегка надрізати плоди, як ніби чистите апельсин. Надрізати дуже акуратно, щоб вона не знімалася разом з м'якоттю. Після цього на пару хвилин помідори занурте в киплячу воду. Після знімайте її, обережно підчіплюючи ножем. Шкірочка повинна з легкістю віддалятися, в іншому випадку помістіть помідори ще раз в окріп.
Очищені плоди поріжте часточками і подрібніть за допомогою блендера.
Цибулю очистіть, промийте і подрібніть кубиками. Перець також промийте, очистіть від насіння і плодоніжки, наріжте кубиками. Очищені зубчики часнику пропустіть через прес.
Підготовлені овочі викладіть в чашу мультиварки, додайте часник, цукор, сіль, масло. Все добре перемішайте і встановіть режим «Гасіння» на годину.
Після цього додайте в мультиварку оцтову есенцію. Потримайте все хвилин 10 в режимі «Підігріву».
Готову закуску гарячим розкладіть по чистим стерилізованим банкам, остудіть, закутавши в ковдру, і приберіть в холодильник.
Відео
У відео показаний процес приготування лечо за звичайним рецептом зі стандартним набором овочів.
Читайте також: