У дитинстві мені говорили: «Їж кашу, а то сил не буде». Сумнівний аргумент, щоб нагодувати дівчинку. Але, так чи інакше, я знала, що вівсяна каша корисна, а якщо додати варення, то ще й смачна.
До речі, в цій статті детально і цікаво описано про користь вівса і про його застосуванні в народній медицині.
Вівсяна крупа ні мені, ні моїй родині не полюбилася. Одного разу пробувала готувати її як гарнір до м'яса. Ось власне це і був перший і останній раз. Але я вважаю, що це як у смішному висловлюванні мультяшного героя Альфа: «Ви не любите кішок? Так ви просто не вмієте їх готувати! ». Так що думаю справа в тому, що я не стала вчитися її правильно готувати.
Інша справа вівсяні пластівці. Ні, мова не про пластівцях до сніданку, в які треба тільки додати молоко. А про тих пластівцях, з яких ми все варимо кашу. Власне це і є перше моє блюдо.
Все зазвичай їдять кашу на сніданок, дочка ж вважає за краще її на вечерю. Ну що ж, менш корисною вона від цього не стає.
Складові:
- молоко - 200 мл.,
- вівсяні пластівці - 3-4 ст.л.,
- ягоди,
- цукор,
- вершкове масло.
Все дуже просто і знайомо нам з дитинства. Отже, виливаю молоко в невелику каструльку і трохи розігріваю, але не доводжу до кипіння. Засинаю вівсянку і цукор за смаком (≈2 ч.л.), перемішую, даю швидко закипіти і залишаю варитися на повільному вогні близько 5 хвилин. Час чітко я не відстежую, визначаю, як то кажуть, «на око».
Мені не подобається розварена каша, тому і дочки таку не готую. Після закінчення часу, я вимикаю конфорку і даю каші трохи постояти. Вона не тільки трохи охолоне, а й доварити. Через кілька хвилин додаю трохи вершкового масла і перекладаю в тарілку. Зазвичай в кашу кладу ягоди, які завжди є в замороженому вигляді в холодильнику. От і все. Смачно і корисно!
Другий рецепт блюдом то і не назвеш, це скоріше напій на основі вівсянки.
Складові:
- вівсяні пластівці - 3ч.л.,
- молоко - 200 мл.,
- цукор - 1-2 ч.л.,
- банан - ½ шт.
Чимось нагадує молочний десерт, тільки більш ситний. Починаю з варіння каші. На 100мл молока кладу 2 ст.л. вівсянки. Варю 5-7 хвилин. Забираю з вогню і даю трохи охолонути. У цю ж ємність додаю цукор, молоко, що залишилося і нарізаний банан. Все перемелюю блендером. Доньці дуже подобається цей напій, а я безмірно рада, що він ще й корисний.
Вівсянка без сумнівів неймовірно корисна, але кожен день її їсти не можна. Вона містить фітинову кислоту, яка заважає засвоюватися кальцію в організмі. Просто чергуйте вівсянку з іншими видами каш, що не менш корисні.
Анна Ш.
Але я вважаю, що це як у смішному висловлюванні мультяшного героя Альфа: «Ви не любите кішок?