- опис страви
- Рецепт бозбаш по-турецьки з фото
- Різні варіанти приготування
- З картоплею
- з яловичини
- З курки або індички
- Ечміадзинського
- з баранини
- З фрикадельками
- Ізмірський
- З чим подавати?
- висновок
Кюфта - поширене блюдо в країнах Близького Сходу і Південної Азії. За найбільш популярною версією, її вперше почали готувати турки.
Рецептур кюфта дуже багато. Вони відрізняються в залежності від регіональних традицій.
Традиційна кюфта є зліплені з м'ясного фаршу кулі, зварені в бульйоні. Зазвичай вона готується з баранини.
...
опис страви
Перші рецепти приготування кюфта можна знайти в ранніх арабських кулінарних книгах, де її рекомендують робити з баранини, попередньо змащуючи кулі яєчним жовтком, приправленим шафраном.
У Туреччині ж існує понад 290 рецептів страв.
У сусідній Вірменії кюфта готується з яловичини і подається на стіл разом зі свіжим вершковим маслом і дуже пекучими невеликими перцями, званими Цицак.
У Бенгалії існує варіація вегетаріанської кюфта, яку виготовляють з використанням рису, різних овочів і фруктів.
Турецька кухня рясніє смачними стравами. Хочете приготувати, то ці рецепти страв для вас: ачма , імам баялди , лахмаджун , бабагануш , баклажани по турецьки .
Як приготувати кюфта бозбаш по турецьки, дізнаєтеся уважно прочитавши всю статтю.
Рецепт бозбаш по-турецьки з фото
- Енергетична цінність 1 порції: 1006 ккал.
- Білки: 40 гр.
- Жири: 67 гр.
- Вуглеводи: 63 гр.
- Рівень: складний.
- Час готування: 2 години.
- Категорія: вечеря, обід, перше, друге.
- Спосіб приготування: варіння.
- Кількість порцій: 4.
Для приготування знадобляться м'ясорубка, велика каструля і сито.
Складові.
- грудинка (баранина) - 200 гр;
- курдюк -135 гр;
- бараняче м'ясо - 0,5 кг;
- цибуля (бажано гованскій) - 170 гр;
- картопля - 3 великих штуки;
- Нутовая боби - 180 гр;
- рисова крупа - 40 гр;
- сливи - 4 штуки;
- шафран - щіпка;
- сіль за смаком;
- чорний перець за смаком;
- куркума щіпка.
додатково:
- лука-шалот - 4 штуки;
- винний оцет - 50 мл;
- м'ята щіпку;
- листя шафрану по дрібку;
- барбарис щіпку.
приготування:
- промиту грудинку і цибульні головки опускаємо в ємність з водою і поміщаємо на потужний вогонь. Після закипання додаємо Нутовая боби (заздалегідь залишені в воді мінімум на 8 годин) і залишаємо на маленькому вогні 1 годину, регулярно видаляючи пінку.
Після додаємо сіль, потім проціджуємо отриманий бульйон через сито, попередньо виймаючи з нього цибулини. Шафран заливаємо окропом і поміщаємо поруч з теплою плитою.
- Ретельно промите бараняче м'ясо і курдючний жир просушити чистою тканиною і з цибулинами провернути через м'ясорубку. Потім додати сіль, поперчити.
Додати в фарш, залишений в воді на годину рис і куркуму. Всі складові змішати.
- Періодично опускаючи руки в теплу воду, ліпимо з приготованого фаршу (до цього залишаємо продукт в морозильній камері, щоб маса ущільнився) кулі вагою приблизно по 200 грам. Свіжу аличу або сливу (дозволяється використовувати сухофрукти) ріжемо на шматочки і кладемо в кулі.
- Половину столової ложки куркуми розчиняємо в бульйоні. Потім обережно опускаємо в киплячу рідину сформовані кулі і залишаємо 5 хвилин. Після можна обережно все перемішувати і зняти утворилася пінку.
Кульки варять 10-15 хвилин, обов'язково під закритою кришкою і на маленькому вогні. Після кладуть картоплю, нарізану кубиками.
- Пару ложок розчину шафрану додаємо в блюдо, щоб воно стало злегка жовтого відтінку. Прибираємо каструлю з плити.
Порада: Можна поверх кульок покласти по пелюсточки шафрану.
- Лук на 10-15 хвилин витримуємо в винному оцті.
Бульйон слід ще раз пропустити через сито, щоб прибрати відокремилися від кульок і нуту рисові зернятка, шматки цибулі. - В окрему піалу помістити кюфту, грудинку, нут і картопля. Покрити їх бульйоном.
- При бажанні блюдо приправляють висушеними м'ятними листям, барбарисом. До кюфте подають заздалегідь замаринований цибулю і свіжий хліб.
Дивіться на відео приготування кюфта бозбаш по-турецьки:
Різні варіанти приготування
Не секрет, що кюфта має безліч варіантів приготування, нижче ми детально поговоримо про найбільш популярних з них.
З картоплею
У цій варіації кульки кюфта обсмажують у фритюрі.
Складові:
- фарш (бажано яловичий) - 0.5 кг;
- картопля - 2 штуки;
- цибуля - 1 штука;
- петрушка - пучок;
- яйце - 1 штука;
- панірування - 300 гр;
- соняшникова олія для фритюру;
- сіль і перець за смаком.
готування:
- подрібнюємо очищений від шкірки картоплю на крупній тертці. Дрібно ріжемо цибулю і петрушку.
- У попередньо збите яйце додаємо сіль і перець. Всі компоненти разом з фаршем ретельно змішуємо у великій посуді. Потім видаляємо зайву рідину.
- З готового фаршу формуємо кюфту розміром з невеликий лимон. Обвалюють отримані кульки в панірувальних сухарях і готуємо у фритюрі до появи золотистої скоринки.
- Приготовану кюфту кладемо на паперову серветку, щоб видалити надмірний жир. Кюфту подають разом з овочами і зеленню.
Приготування кюфта з картоплею показано на відео:
з яловичини
Ця страва готують в духовці. До нього подають томатний соус.
Для приготування кюфта з яловичини знадобляться наступні інгредієнти:
- яловичина - 250 гр;
- цибуля ріпчаста - 50 гр;
- часник - 2-3 зубчики;
- сухарі панірувальні - 100 гр;
- яйце - 1 штука;
- масло рослинне - 30 гр;
- томатна паста - 70 гр;
- червоне вино - 30 гр;
- вершкове масло - 25 гр;
- перець духмяний - за смаком;
- кориця - до смаку;
- кмин і кумін - за смаком;
- паприка - за смаком;
- сіль за смаком.
приготування:
- прокручуємо через м'ясорубку цибулю, часник і яловичину.
- Фарш заправляємо сіллю, перцем і корицею. Додаємо яйце і панірувальні сухарі.
- Скачує кульки по 50 грам.
- Доводимо духовку до 180 градусів. Викладаємо кульки на намасленний деко і поміщаємо в духовку на 20 хвилин.
- Готуємо соус:
- Для соусу збиваємо разом червоне вино з томатною пастою.
- Додаємо до суміші вершкове масло і приготовані кульки.
- Ставимо на невеликий вогонь.
- Через 7-8 хвилин страва готова.
Як приготувати кюфту з яловичини, дізнаєтеся з відео:
З курки або індички
Варіація кюфта з курки (індички) за смаком не поступається традиційному блюду. Нижче дізнаєтеся, як варити дане блюдо.
Складові:
- філе (бажано брати м'яса стегон і ніжок) - 1 кг;
- картопляний крохмаль - 11 гр;
- яйце - 1 штука;
- цибуля - 160 гр;
- холодна вода - 260 мл;
- коньяк - 30 мл;
- мелений чорний перець - щіпка;
- сіль за смаком;
- вершкове масло для подачі.
приготування:
- куряче м'ясо прокручуємо пару раз через м'ясорубку. Отриманий фарш поміщаємо в чашу блендера, додаємо воду, сіль і доводимо фарш за допомогою насадки «ніж» протягом п'яти-семи хвилин.
- Додаємо до суміші яйце, крохмаль і перець, провертає ще кілька хвилин.
- В кінці додаємо чарочку коньяку, очищений і подрібнену цибулю. Знову збиваємо суміш пару хвилин.
- Заповнюємо водою каструлю місткістю не менше 6 літрів і поміщаємо на вогонь.
Нагріваємо воду до температури 39 градусів. Фарш з допомогою піали невеликими порціями опускаємо в підготовлену воду.
- Кюфта буде готова через годину. Протягом приготування вона вдвічі збільшується і піднімається на поверхню бульйону.
- Приготовану кюфту викладаємо на блюдо, нарізаємо, заправляємо вершковим маслом.
Ще один варіант кюфта з курки показаний на відео:
Ечміадзинського
Ця вірменська варіація страви готується з крупою ачар, яку можна знайти в магазинах вірменської продукції.
Складові:
Як готувати кюфту Ечміадзинського? Для цього потрібно слідувати наступною інструкцією.
- Залити крупу ачар холодною водою і залишити на годину.
- Злити воду і засипати крупу в киплячу підсолену воду, додати свіже вершкове масло, закрити кришкою і знову закип'ятити.
- Кришку прибрати, вогонь зробити менше і далі варити до готування.
- Попередньо підсмажений кубиками цибулю змішати з майже приготованим пловом. Через пару хвилин сформувати з плову довільну гірку, закрити кришкою і на невеликому вогні протримати ще 5-10 хвилин. На 1 склянку ачара (можна замінити полби) необхідно 2,5 склянки води.
- Додати до приготованого фаршу коньяк або горілку. Розминати, поки суміш не стане менш щільною. Потім додати в масу яйце і продовжувати збивати до отримання єдиної маси. З суміші зліпити 2-3 кулі і перекласти в прохолодну воду. Поставити на невеликий вогонь.
- Кюфта готується за 40-45 хвилин. Подають кюфту разом з Ачарья і вершковим маслом.
Наочно приготування страви добре видно на відео:
з баранини
Представляємо ще одну варіацію смаженої кюфта.
Знадобляться такі інгредієнти:
- м'ясний фарш з баранини - 400 гр;
- рослинне масло (краще оливкова) - 2 столові ложки;
- зіра - 1 ст. ложка;
- гострий червоний перець - 0,5 чайної ложки;
- сушений чебрець - 1 ст. ложка;
- лимон 1 шт;
- чорний перець за смаком;
- сіль за смаком;
- паприка - 1 чайна ложка.
приготування:
- попередньо прокаленную на сковорідці зиру розтерти з великої кам'яною сіллю. Дрібно натерти шкірку лимона.
- Перемішати в тазику фарш з баранини, натерту цедру лимона, пекучий кайенский перець (допускається замість нього використовувати звичайний мелений чилі), солодку паприку, зіру, сіль і перець.
- Отриману суміш треба ретельно розім'яти і зліпити дві пари кюфта середнього розміру. Кюфту проткніть дерев'яними паличками і покладіть в морозилку на 15 хвилин.
- Після починаємо обсмажувати кюфту на сковорідці з оливковою олією, на середньому вогні. В процесі за допомогою паличок перевертаємо м'ясо для рівномірного обжарювання.
- Через 10 хвилин кюфта буде готова.
Як приготувати кюфту з баранини, показано на відео:
З фрикадельками
Можна приготувати смачне першу страву - кюфта шурпа, яке відмінно підійде для ситної вечері в сімейному колі.
Для приготування потрібно продукти:
- фарш (бажано яловичий) - 200 гр;
- попередньо зварений рис - 2 склянки;
- брокколі - 200 гр;
- морква - 1 штука;
- гілочки базиліка - 3 штуки;
- цибуля-порей на смак.
готування:
- перемішайте фарш з подрібненим базиліком і попередньо відвареним рисом. Спеції можна додавати на розсуд.
- Ретельно вимісити отриману суміш.
Вологими руками зліпити невеликі котлетки.
На середній терці приготуйте моркву. Розріжте на дрібні колечка білу частину цибулі-порею. Брокколі подрібніть до дрібних суцвіть.
- У каструлі з рослинним маслом зажарьте морква. Додайте нарізану цибулю і протушкувати суміш до отримання характерного золотистого кольору.
- Наливаємо в каструлю 4 склянки води. Коли вода закипить, додаємо в суп котлетки. Готувати потрібно на слабкому вогні. Через 10 хвилин суп можна подавати.
Хочете приготувати смачну страву, дивіться відео:
Ізмірський
Ця страва готують з картоплею і помідорами.
Складові:
- картопля - 0,5 гр;
- яловичина - 0,4 гр;
- цибулю-шалот - 2 штуки;
- петрушка - 0,5 пучка;
- нана - 2 ст. ложки;
- аджика - 1 ст. ложки;
- гострі перчики - 2 штуки;
- помідор - 2 штуки;
- хліб 0.5 штук;
- масло для смаження і змащування;
- сіль за смаком;
- чорний перець за смаком.
готування:
- Сухі кірки тостів обрізати. Частину, що залишилася м'яку частину змочити водою на 3 хвилини.
- До фаршу додати дрібно нарізані цибулю і петрушку, хлібні м'якушки, м'яту, зіру, спеції. Суміш ретельно перемішати.
- Виліпити кюфту, перекласти її на деко і перемістити в духовку на 15-20 хвилин при температурі 250 градусів.
- Крупно порізану картоплю готувати на сковорідці до появи золотистої скоринки. Посолити і викласти на серветку.
- У 2 столових ложках рослинного масла підсмажити один дрібно нарізану цибулю, потім налити розмішану в 150 мл води аджику, змішати і зняти з вогню.
- Зняти кюфту з духовки. Додати до неї підсмажені цибулю і картоплю, шматочки помідора, пекучий перець.
- Змастити кюфту рослинним маслом і знову помістити в духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів.
- Перед подачею на стіл приготовлену кюфту посипати петрушкою.
Дивіться корисне відео з приготування Ізмірському кюфта:
З чим подавати?
Кюфту подають на стіл цільними кульками. Гості самостійно розрізають м'ясо і заправляють шматочками свіжого вершкового масла.
Кюфта бозбаш відмінно підходить в якості першої страви. До неї можна подавати злегка підсушені коржі, різну зелень (петрушка, цибуля-порей, кінза і так далі).
Довідка: до обсмаженою різновидам кюфта обов'язково подавайте гарнір. Для цього підходять крупи (гречка, рис, жито), а також смажена картопля, спагеті і будь-овочеве пюре.
висновок
Тепер ви знаєте, як приготувати турецьку кюфту в домашніх умовах. Але приготування кюфта вимагає часу. Якщо ви не хочете витрачати багато часу на підготовку, то можете купити готовий фарш в великих супермаркетах. Проте, приготований в домашніх умовах фарш набагато смачніше і ароматні.
Якщо ви вирішили перейти на здорове дієтичне харчування, то скористайтеся цими рецептами супів пюре : з гарбузом , з цвітної капусти , з морепродуктами , з брокколі , з горохом і копченості .
Вибирайте вподобаний рецепт і дивуйте домочадців!