Здається дивним, що після найсвітлішого свята - Святої Пасхи, коли стражданнями Спасителя було знято тягар гріха, що тяжів над людським родом, і коли тільки радість може наповнювати серця, через 7 днів після Трійці настає пост. Але Петрів піст розумний і корисний, в тому числі і з медичної точки зору, оскільки припадає на самий жаркий час року, коли жирна їжа і м'ясо з працею засвоюються, і виключення з раціону цих продуктів приносить тільки користь.
Однак, голод - не є сам по собі благом для людини. З Біблії ми дізнаємося, що сотворив світ, Бог створив для їжі плоди дерев і насіння трав. Канони Петрівського посту не такі самі, як Посту Великого. Тим більше, що на нього припадає багато церковних свят, а свято є свято, - і як не порадувати своїх близьких, приготувавши пісний пиріг з вишнями!
Інгредієнти для тесту.
I частина - 2 склянки води, 1 склянка цукру, 0,5 склянки рослинного (дезодорированного) масла;
II частина - 50 г дріжджів, 2 ч. Ложки цукру, 1 склянка води або картопляного відвару (можна використовувати відвар, отриманий після варіння картоплі для інших страв, - тоді сіль в тісто додавати не доведеться).
І ще знадобиться близько одного кг борошна, точне дозування її в цьому рецепті встановити складно, але тісто має бути дуже м'яке.
Інгредієнти для начинки.
- 300-400 г вишні;
- 2 столових ложки цукру;
- 1чайную ложку крохмалю.
Пиріг з вишнями - рецепт приготування.
- Спочатку все компоненти І частини помістіть в невелику каструлю доведіть до кипіння і, прокип'ятивши на малому вогні 15 хвилин, остудіть до кімнатної температури.
- Дріжджі розведіть у теплій воді (картопляному відварі), додайте цукор.
- Половину борошна просійте в глибоку миску, зробіть в центрі поглиблення, влийте туди розведені у воді дріжджі і замісити опару до густоти сметани, поставте в тепле місце.
- Коли опара підійде, влийте туди остигнула частина І і замісіть тісто, поступово підмішуючи борошно, що залишилося, поки не отримаєте м'яке, пухнасте тісто. Дайте тісту підійти і знову вимісити його.
- З більшої частини тесту (приблизно 3/5) розкачайте пласт в 1,5 см, покладіть на змащене деко так, щоб краї тіста трохи виходили за краї дека.
- Вишню звільніть від кісточок, змішайте з цукром і крохмалем. Крохмаль дозволить зберегтися соку вишні при випіканні. Покладіть начинку з вишні на розкатаний і поміщений на деко пласт тесту, акуратно розподіливши по поверхні рівним шаром.
- Частину тіста розкачайте до товщини 1 см, наріжте на смужки шириною 2-3 см, поздовжні краю смужок надріжте по косій, не прорізаючи середини, щоб вийшла «ялинка». Смужками прикрасьте пиріг зверху, укладаючи їх хрест - навхрест.
- Дайте пирогу расстояться 12-15 хвилин і випікайте в жарко нагрітій духовці (220о) 15-20 хвилин.
Дістаєте пиріг з вишнею пісний з духовки і насолоджуєтеся спочатку зовнішнім виглядом і запахом, а потім і чудовим смаком!