- ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ Майстри та майстрині, І ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ ДУЖЕ ДЕШЕВО. БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА. РЕКОМЕНДУЄМО...
- Нижче інші записи по темі "Як зробити своїми руками - домохазяїну!"
- Підпишіться на оновлення в наших групах.
Закваска. У мене вона вже не один рік одна і та ж. Отримати її легко. Залити в каструлю воду, всипати борошно (1: 1 за обсягом - скажімо 200 мл води і 200 г борошна), добре розмішати, поставити в тепле (не гарячою!) Місце. Щільно не закривати - закваска повинна «дихати». Періодично, один-два рази на день, помішувати. Вид - як каша розмазня. Вода не повинна відстоюватися, вона не дає заквасці «дихати». Дня через два-три вона готова - пузириться і має характерний дріжджовий запах.
Опара. В отриману закваску вливається не більше літра теплої (до 35 градусів) води, добре розмішати, всипається приблизно стільки ж за обсягом борошна. Все добре розмішати і ставиться знову в тепле місце. Щільно не закривати! У теплому приміщенні тісто дійде і на столі - через 10-12 годин (я ставлю на ніч). Готове тісто - опара - піднімається, збільшуючись в обсязі рази в півтора.
У готову пузиряться і піднялася опару всипати борошно (попередньо посолити - 3 чайні ложки), замішуючи ложкою або віночком до густоти приблизно здобного тіста, вивалити на посипану борошном дошку, замісити, розкачати в валик, розділити на три частини. З кожної частини зробити корж товщиною до 2-3 см, укласти на деко. Листи знову помістити в місце, де тепліше. І як тільки тісто в них підніметься (через 4-6 годин), випікати.
Примітка. Коржі краще прикрити чистою тканиною, попередньо припудривши їх борошном, щоб тканина не прилипала.
Вивалюючи готове тісто на оброблення, частина його залишайте в каструлі (300-400 г), счистив все його на дно. Каструлька з таким тестом у мене стоїть під столом, прикрита кришкою (нещільно). І так кожен раз. У цю закваску додаєте води, робите опару і т.д. Вона, одна і та ж, буде служити вічно. А висівки я додаю, якщо їх в борошні немає. На якість тесту вони не впливають, зате на сам хліб - дуже!
Можна також готувати хліб так само, як вище, але з зерна грубого помелу замість борошна. Мелемо будинку на кавомолці. Чим хороша закваска на молотом зерні - вона не стає рідкою, а навпаки, загусає, і її не треба підмішувати. А вже круто замішую на магазинної борошні, інакше зерна в хлібі будуть тверді, як камінь. Зерно - пшениця, жито.
З добрими побажаннями ...
ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ Майстри та майстрині, І ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ ДУЖЕ ДЕШЕВО. БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА. РЕКОМЕНДУЄМО - ПРОВЕРЕНО 100% Є ВІДГУКИ.
Реклама