Квас готують з хліба і фруктів, виходить хлібний квас, з якого готують окрошку, і фруктовий який відмінно втамовує спрагу. Такі прохолодні напої можна готувати на дачі, коли багато фруктів і овочів, і завжди знайдеться кірочка черствого хліба. Фрукти годяться для приготування квасу, а овочі для приготування овочевої окрошки на хлібному квасі. Особливо добре готувати окрошку, коли з'являються перші овочі це редис і зелену цибулю. Ставити квас можна в банках, бутлях, емальованих відрах і каструлях, коли квас буде готовий його перелити в зручні ємності і поставити в холодне місце - в льох або підвал, якщо на дачі немає холодильника. До речі для приготування квасу майже завжди використовуються дріжджі, але якщо запозичити хоч півсклянки закваски у сусідів, то можна обійтися і без дріжджів. Квас можна поставити на заквасці, використовуючи її як дріжджі.
Готуємо квас з житнього хліба. Нарізати тонкими скибочками житній хліб , Підсушити його в духовці, щоб краєчки подрумянились. Чим поджарістая хліб, тим смачніше квас, колір такого квасу дуже насичений. Для приготування 5 літрів квасу треба взяти 800г сухарів. Готові сухарі треба залити 4 літрами окропу і дати їм відстоятися 2-3 години. Потім заготовку для квасу процідити. Додати 25г дріжджів і цукор за смаком, на 4 літри води приблизно 400г цукру. Поставлений квас повинен вибродівшєє 6 годин, це приблизний час, все залежить від температури. Якщо тепло і квас стоїть на сонечку він почне бродити швидко і природно бродіння закінчиться раніше.
Коли бродіння закінчиться, а це ви побачите станом хліба в квасі, він повинен осісти на дно, в квас додати по столовій ложці тертого кореня хрону і меду. Дати квасу настоятися один день, потім можна його перелити в бутлі і поставити в холод. Частина закваски використовувати для приготування свіжого квасу, а решту можна викинути. За бажанням в квас можна додавати пряні трави з городу, це може бути базилік, м'ята або естрагон. Квас буде ще приємніше і ароматні.
Як приготувати квас з ревеню. Якщо на ділянці ви вирощуєте ревінь, то кращого продукту для приготування квасу не треба й бажати. Живці ревеню очистити і нарізати шматочками не більше 2см, скласти їх в киплячу воду і варити 5-10 хвилин. Відвар остудити і процідити. Відвар з ревеню присмачити цукром і дріжджами, поставити в тепле місце і дати йому відстоятися 10 годин. Готовий квас з ревеню треба розлити в ємності і поставити в холодне місце. Для приготування квасу треба взяти на один літр води 200г ревеню, 100 г цукру, але краще за смаком, 2г дріжджів.
Як зробити фруктовий квас. Фруктовий квас відрізняється від хлібного квасу, тим, що при його виготовленні не треба використовувати дріжджі. У емальоване відро або велику каструлю треба покласти будь-які фрукти або ягоди, але краще або фрукти, наприклад яблука чи груші або тільки ягоди, наприклад полуницю, малину, брусницю, смородину. Заповнити ємність треба майже доверху і головне, щоб сировина для приготування квасу було зіпсоване. Ягоди для квасу треба залити кип'яченою водою і помістити ємність в прохолодне місце. Квас повинен настоятися кілька днів. Зливають квас у міру потреби, додають цукор і вживають. При цьому в ємність треба постійно доливати воду замість тієї, що злили, зливати квас можна до тих пір, поки він не стане зовсім рідким.
Можна приготувати квас лимонний. Треба взяти 2-3 лимона, зняти з них цедру і нарізати її соломкою. Лимони очистити від білих плівок і нарізати їх тонкими часточками. Взяти 3 літри води додати склянку цукру і закип'ятити. У гарячий сироп додати лимонні дольки для квасу і половину цедри, покласти жменьку промитого родзинок. Коли заготовка для квасу охолоне треба додати в неї 20г дріжджів, розведених у воді. Квас треба витримати 15 годин у теплому місці. Коли квас буде готовий, щоб не перестояв і не став надто кислим, його треба злити з осаду і фруктів. Готовий квас процідити і розлити в невеликі пляшки, поставити в холод.
Яблучний квас з «антонівки». Треба взяти п'ять яблук видалити серцевину, розрізати на четвертинки і скласти в каструлю. Залити водою 2,5 літрами і варити поки яблука не розваряться повністю. Потім відвар процідити і перелити в банку. Дріжджі 10г розмішати в невеликій кількості відвару і вилити в банку. Додати в квас 2 склянки цукру і добре розмішати. Поставити яблучний квас на холод. Квас буде готовий, як закінчиться бродіння. Квас буде мати яскраво виражений аромат антонівських яблук. Якщо квас робиться з солодких яблук, то до них добре додати м'яту, листя щавлю або цедру лимона.