- склад фрукта
- Вплив персиків на організм
- В'ялені, сушені персики: користь і шкода
- Нектарини і інжирні персики: користь і шкода
- Вживання персиків для схуднення
- Чи можна їсти персики вагітним?
Персики напевно пробував кожен: ці соковиті, солодкі фрукти з яскравою бархатистою шкіркою. Вирощують їх в багатьох країнах, і виробництво з кожним роком тільки набирає обертів. Не дивно, адже плоди персикового дерева містять в собі цілий комплекс незамінних корисних речовин, благотворно впливають на людину.
склад фрукта
Персики, безперечно, можна назвати осередком цілющих речовин. Найважливіші з них:
- велика кількість мінеральних солей: калій, натрій, магній, кальцій, фосфор, мідь, цинк, марганець, залізо;
- вбирає токсини речовина - пектин ;
- ряд вітамінів: каротин, аскорбінова кислота, ретинол, ніацин, токоферол, вітамін K, B;
- різні органічні і насичені кислоти (винна, яблучна, лимонна);
- ефірні масла;
- білки жири вуглеводи;
- клітковина (харчові волокна);
- органічні сполуки - рослинні пігменти.
Вплив персиків на організм
Персики, ніж корисні вони для людини? При постійному поїданні вони значно покращують стан організму, виявляючи такі властивості:
- регулярне вживання даних фруктів в їжу допомагає стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту, надає послаблюючий ефект;
- завдяки рослинним пігментам відбувається профілактика онкологічних захворювань
- зміцнюють імунну систему, борються зі старінням організму, проблемами зі шкірою (зморшками) хронічною втомою, апатією;
- зміст достатньої кількості сильних антиоксидантів (в тому числі хлорогенова кислоти) знижує ризик захворювання серцево-судинними і деякими невралгічними захворюваннями, раком;
- прискорюють метаболізм (вітамін B);
- печінку, шлунок, товста кишка очищаються від токсичних і шкідливих речовин за рахунок дії харчових волокон (клітковини) і калію, які також знижують вірогідність виникнення виразки, хвороби нирок, раку товстої кишки;
- надають м'яке послаблювальну дію на кишечник, що допомагає впоратися з запорами;
- вміст заліза і вітаміну K надійно оберігає серцево-судинну систему від появи і розвитку захворювань, запобігає згортання крові;
- полегшують стан страждають на ревматизм, подагру, артрит;
- сприяють зміцненню кісткової системи та зубів, запобігають утворенню карієсу завдяки кальцію, фосфору, фтору і заліза в складі фрукта;
- нормалізація вмісту холестерину в крові, що перешкоджає виникненню атеросклерозу;
- підвищують концентрацію уваги, покращують пам'ять, настрій, стимулюють роботу мозку, дають енергію;
- вирішують деякі проблеми із зором за допомогою вітаміну бета-каротину.
Незважаючи на значну користь, яку несуть персики, вони мають також низкою протипоказань:
В'ялені, сушені персики: користь і шкода
Найбільш очевидний плюс в приготованих таким чином фруктах полягає в тому, що їх можна досить довго зберігати і вживати в холодну пору року, на відміну від свіжих.
Процедури сушки і в'ялення дозволяють плодам не втратити свій арсенал корисних речовин, зберегти всі вітаміни та інші елементи.
В цілому, сушені та в'ялені фрукти володіють тими ж властивостями, що звичайні, а крім цього є відмінною профілактикою простудних захворювань в осінній і зимовий час року, так що варто вживати їх частіше.
Нектарини і інжирні персики: користь і шкода
нектарин , Всупереч поширеній думці, вийшов зовсім не в результаті схрещування персика з іншим фруктом, а всього лише є одним з його сортів. Виник він абсолютно випадково внаслідок самозапилення культури. Людям, які займаються розведенням персиків, сподобався такий продукт, і вони стали вирощувати, відбирати найкращі плоди, збільшувати обсяг виробництва.
Інжирні персики були названі так через свою плоскої форми, але більш ніякого відношення до інжиру вони не мають, так що є звичайним сортом персика.
Корисні властивості і можливу шкоду обох перерахованих видів збігаються з якостями традиційного фрукта.
Вживання персиків для схуднення
Незважаючи на комплекс речовин, в тому числі і рослинних жирів, якими володіє фрукт, він має досить низьку калорійність - в середньому всього 45 калорій на один плід. Організм, переварюючи його, витрачає більше калорій, ніж отримує.
При цьому персики чудово і надовго справляються зі спрагою і почуттям голоду.
Так що при розумному вживанні цих смачних плодів (краще свіжих, а не консервованих) в їжу можна відкоригувати свою вагу, поліпшити стан шкіри і волосся.
Не забувайте, що персики, як і будь-які інші фрукти, не варто їсти після двох годин дня, оскільки тоді метаболізм знижується, а організм може не встигнути витратити калорії.
Чи можна їсти персики вагітним?
Користь цих фруктів для вагітних жінок незаперечна:
Цими властивостями володіють будь-які види персиків - як свіжі, так і сушені або консервовані.
Ось, мабуть, головна інформація, яку слід знати про персиках. Їжте і будьте здоровими!
Чи можна їсти персики вагітним?