- Лікувальні і корисні властивості
- Застосування в кулінарії
- Як розводити агар-агар в воді
- Як розводити агар-агар в соку
- дозування
- калорійність
- Відмінність агар-агар від желатину
- Протипоказання
Агар-агар
Інтернет магазин здорового харчування
Корисні властивості
Агар-агар є рослинним замінником желатину.
Агар-агар на Вікіпедія »»
Корисні властивості
Агар-агар - найсильніший драглеутворювач.
Лікувальні і корисні властивості
Основна харчова цінність продукту полягає в вуглеводах, на які припадає близько 76% маси. Білків міститься близько 4%, а жири відсутні.
Агар-агар на 70-80% складається з полісахаридів, які включають в себе глюкуроновую і пировиноградную кислоти, галактозу, пентозу, ангірогалактозу, а також агарозу і агаропектін. У агар-агар містяться магній, калій, залізо, марганець, кальцій, йод, а також велика кількість клітковини.
Агар-агар - це, перш за все, пребиотик , Який служить харчуванням для корисних мікроорганізмів в кишечнику і тим самим сприяє підвищенню імунітету. Він не засвоюється організмом. У зв'язку з наявністю з своєму складі грубих рослинних волокон, агар набухає в шлунку, а потім, не розкладаючись в кишечнику, залишає організм. При цьому перистальтика кишечника після проходження через нього набряклий волокон агар-агар помітно активізується. Через таких властивостей агар нерідко рекомендують застосовувати в якості легкого натурального і ефективного проносний засіб, що не викликає звикання і не вимивається мінеральні речовини з організму. Правда, щоб отримати такий ефект, потрібно вжити набагато більше цієї речовини, ніж використовується в кулінарних цілях. До інших корисних властивостей агару можна віднести його здатність виводити токсини і прискорювати відновлення організму після отруєння.
Крім того, ця речовина здатна нормалізувати рівень глюкози в крові, а також зв'язувати і виводити з організму надлишок холестерину. Агар надає ефективну обволікаючу дію на шлунок, що допомагає знизити підвищену кислотність травних соків. А також ця харчова добавка допомагає очистити печінку від надмірної кількості жовчі і всіляких шкідливих сполук, тим самим нормалізуючи і покращуючи її роботу. Часто агар використовується в дієтах для нормалізації ваги.
У агар-агар, як і у всіх водоростях , Міститься велика кількість йоду, тому агар у вигляді порошку можна додавати в салати для заповнення дефіциту йоду, який відповідає за нормальну роботу щитовидної залози.
Застосування в кулінарії
Агар можна придбати у вигляді порошку, пластівців, пластин і стрічок. Зберігається він у прохолодному сухому і захищеному від світла місці від 1 до 3 років. У домашніх умовах агар можна застосовувати для приготування мармеладу, торта, чизкейка, тістечок, молочних десертів, морозива, ягідних і фруктових желе.
Агар не розчиняється в холодній воді. Він повністю розчиняється тільки при температурах від 85 до 100 ° С. Гарячий розчин є прозорим і в'язким. При охолодженні до температури 35-40 ° С він стає чистим і міцним гелем, який є термообратімим. Це означає, що п ри повторному нагріванні до 85-100 ° С агар втрачає густоту і знову стає рідким.
Як розводити агар-агар в воді
Розчиніть 1 чайну ложку порошку агар-агар в склянці холодної питної води і залиште на 15-30 хвилин для набухання. По закінченні цього часу доведіть рідину з агаром майже до кипіння при постійному помішуванні віночком протягом 5-7 хвилин, щоб не залишилося грудок і осаду. Рідина при цьому повинна стати в'язкою. В цей час в суміш можете додати цукор і спеції за смаком. Коли агар розчиниться, зніміть рідина з вогню, додайте необхідні для страви компоненти і остудіть при кімнатній температурі. А потім поставте в холодильник до повного застигання.
Щоб визначити, наскільки правильно ви розвели агар, перед охолодженням готового блюда, зачерпніть чайну ложку рідини і залиште її на хвилину в морозильнику. Якщо суміш застигла - пропорція обрана вірно, і можна охолоджувати все блюдо. Якщо немає - слід розвести ще трохи порошку в воді і влити в загальну масу.
Як розводити агар-агар в соку
При високих температурах в кислому середовищі желирующая здатність агару знижується. Щоб уникнути цього нагрійте сік, морс або компот, але не доводьте до кипіння, покладіть в нього агар при температурі близько 60-70 ° С. Інтенсивно перемішайте суміш до повного розчинення агару. Трохи охолодивши рідина, можна додати шматочки фруктів , ягоди і інші наповнювачі, потім поставити в холодильник до повного застигання. Пропорція співвідношення агару до рідини теж залежить від кислоти середовища: чим кисліше розчин, тим більше агару потрібно.
дозування
Порошок агар-агар береться в співвідношенні 1 чайна ложка на 1 склянку рідини, яку ви хочете желіровать.
калорійність
Калорійність на 100 г - близько 300 кКал.
Відмінність агар-агар від желатину
Агар-агар - речовину, яка потребує складного і багатоетапного виробництва, тому він дорожче желатину, одержуваного з виварених кісток, хрящів і сухожиль тварин. Вегетаріанці і прихильники здорового способу життя віддають перевагу агар-агар.
Переваги агар-агар перед желатином:
- Агар-агар - корисний рослинний продукт, що складається з полісахаридів, води, мінеральних солей і пектину водоростей. Желатин ж являє собою перероблену сполучну тканину (кістки, сухожилля, хрящі) великої рогатої худоби.
- Желюючий властивості агару перевершують аналогічні властивості желатину. Агар на відміну від желатину швидше застигає, тому його потрібно в 3 рази менше. Десерти та страви з агар-агаром зберігають форму і не обпливають при кімнатній температурі.
- Агар не має смаку і запаху, тоді як желатин володіє м'ясним присмаком, який проявляється в готовій страві при великій концентрації желатину. Тому желатин може спотворювати смак десертів і солодких суфле на кшталт пташиного молока, а агар - немає.
- Агар не має кольору, яким міг би забарвити розчинювальну його рідина. А колір желатину - жовтуватий, сама речовина - каламутне.
- Агар не має будь-яких протипоказань і дозволений в усьому світі, в тому числі в складі лікувальних препаратів. А желатин може викликати алергію і запори.
- Крім усього іншого, агар пригнічує розвиток мікроорганізмів, і це його антибактеріальну властивість сприяє продовженню терміну придатності приготовлених страв при зберіганні.
Протипоказання
Протипоказання: в разі зловживання агар-агаром (більше 4 г в день) може наступити рясна і тривала діарея, а також існує ризик порушення бактеріального співвідношення в кишечнику. А це може стати причиною виникнення різних інфекцій.
Теги по темі Агар-агар спеція пряність приправа. Екстракт порошок ефірне масло Агар-агар спеція маринована ягоди насіння насіння настоянка чай напій мелений. Агар-агар протипоказання вирощування приготування рецепт. Корінь плоди горошок дерево Агар-агар спеція трава стручок квіти рослина. Агар-агар протипоказання користь свіжа корисні властивості агар-агар спеція корисні властивості лікувальні властивості. Агар-агар застосування протипоказання поєднання купити для схуднення. Інтернет магазин купити Агар-агар спеція здорове харчування р ецепти Агар-агар протипоказання відгуки смак запах аромат.
Спеції для здорового харчування - корисні властивості, лікувальні властивості, застосування, поєднання з іншими спеціями.