Зміст:
- квіткові композиції
- насипні малюнки
- їстівні фігури
- Декорування морепродуктами
- натомість посуду
Жодне торжество, будь то день народження, весілля або Новий рік, не обходиться без святкового столу, який повинен бути красиво сервірований: скатертину, серветки, столові прилади. Зазвичай на цьому господарі зупиняються. А дарма, адже сервіровка - це ще й прикраса страв. Звичайно, прикрасити відразу і закуски , І гаряче, і нарізку складно. А ось на салати, які весь час будуть знаходитися на столі, звернути увагу безперечно варто.
квіткові композиції
Що ви асоціюєте з красою? Напевно в названому вами ряду знайшлося місце квітам. Квіткові мотиви використовуються для декорування тканин, одягу, аксесуарів. Так чому б не подумати про те, як прикрасити салат їстівними квітами?
- Квітка з перцю. З овочів і фруктів люди, які захоплюються карвінгом, створюють дивовижні бутони. Ну а тим, хто не знайомий з мистецтвом художньої різання, можна почати з елементарного. Від червоного або жовтого болгарського перцю відріжте задню частину і очистіть від насіння і плодоніжки. Бутон готовий! Як листя використовуйте скибочки зеленого перцю. Серцевину квітки можна заповнити тертим сиром з майонезом.
- Кали з сиру. Творити можна не тільки з овочів! Плавлений сир - прекрасна основа для таких квітів, як кали. Попередньо охолоджені сирні пластинки скрутіть в кульочки. Всередину вставте тичинки з перцю або моркви. Стебла замінить будь-яка зелень: петрушка, кріп, зелена цибуля, базилік.
- Весняний букет з помідорів і яєць. Прекрасні перші весняні квіти - гіацинти і тюльпани - можуть розпуститися не тільки на клумбах, а й в салатниці. Томат середнього розміру поділіть навпіл, верхню частину із плодоніжкою зріжте у вигляді зубчиків. Тюльпан готовий. Для гіацинта натріть на тертці яєчний білок і додайте масі потрібну форму. Якщо ви хочете бузковий або бордовий гіацинт, то змішайте білок з буряковим соком. Стебла зробіть з лука, а листя - з кропового гілочок.
- Латаття з огірка. Наріжте овоч з шкіркою тонкими овальними скибочками - пелюстками. Їх потрібно вставляти прямо в салат, тому можете для зручності зробити в центрі страви невелику виїмку. Спочатку обкласти її скибочками по периметру. Для серцевини візьміть два «пелюстки» і оберніть один в інший, формуючи при цьому бутон. Потім вставте його в виїмку. Краї блюда прикрасьте огірковими кільцями. Для них підготуйте ще один огірок, але нарізайте його вздовж, також не знімаючи шкірки.
- Троянди з моркви і буряка. Ну і куди ж без цариці всіх кольорів? Відваріть овочі. З них потрібно отримати довгі (хоча б 7-8 см) очищення. Для цього уявіть, що зрізає шкірку з яблука або картоплі. Потім ці «стрічки» скачайте в рулони. Розбавлять букет пір'я цибулі і петрушки.
Щоб квіткове оформлення виглядало ефектніше, робіть його на однотонному тлі: шарі майонезу, тертого сиру і т. П
насипні малюнки
Якщо вам подобається посипати салати, то перетворите цей процес в створення якої-небудь картинки або фігури. Отже, озбройтесь теркою і шаблоном:
- Інь Ян. Любителям східної філософії такий варіант сподобається. Роздрукуйте зображення символу в потрібному масштабі і намітьте лінії-кордони, за якими ви будете заповнювати салат. Для білої половини натріть на тертці білок, для чорної - дрібно поріжте чорнослив або маслини. Викладати малюнок починайте з кружечків.
- Шахівниця. З тих же інгредієнтів (білок, чорнослив, маслини) вийде і салат-розвага. Правда, ця ідея набагато важче у виконанні. А тим, хто цікавиться, як швидше прикрасити салат, фото шахівниці в допомогу. Виріжте чорні поля і прикладіть трафарет на салатницю. Зверху посипте маслини. Потім акуратно приберіть трафарет і заповніть «віконця» яєчним білком.
- Зірка. Аналогічним чином створюються і малюнки, наприклад, у вигляді зірки. За допомогою трафарету викладіть з тертої відвареної моркви фігуру, а інший простір заповніть білком або відвареною картоплею. До речі, прикрашати подібні малюнки квітами не забороняється.
- Лугова ромашка. У продовження квіткової теми: прикраси необов'язково повинні бути з продуктів, які правильно нарізані і складені. Натріть на тертці яєчні білки або варену картоплю і сир. У центрі викладіть коло з сиру, а з тертої маси білого кольору - пелюстки ромашки. І ще один штрих: подрібніть кріп і заповніть їм місця навколо квіточки.
- Календар. Яку дату ви святкуєте? Її можна відобразити на одному з страв. Зробіть фон з дрібно натертої картоплі або сиру. А далі - справа смаку. Наприклад, цифра може бути зроблена також насипом або складена з скибочок якогось овоча, як робиться назва місяця. До свята Перемоги або 23 Февраля можна викласти прапор Росії. Де взяти синій овоч? Зробити самим: харчовий барвник змішайте з білком яєць - і готово!
Якщо під рукою не виявилося якогось овоча, то замініть його на продукт такого ж кольору. Наприклад, огірок на зелений перець.
їстівні фігури
Якщо в питанні, як прикрашати салат своїми руками, ви вже не новачок, то зверніть увагу на форму страви. Варто лише трохи пофантазувати, як раптом на столі замість олів'є виявляється велика апельсинова часточка!
- Серце. Одна з найкрасивіших і улюблених усіма фігур - це серце. А салатик у вигляді двох сердець як не можна до речі доведеться до свята Всіх закоханих. Спершу надайте салату потрібну форму: викладіть велике серце, на яке частково заходить другий сердечко меншого розміру. Заповніть серця подрібненими продуктами різних кольорів: червоним і жовтим перцем, крабовими паличками і сиром і т. П. Для оселедця під шубою підійде поєднання моркви і буряка. З яєчних половинок і оливок зробіть очі, рот - з морквини, перцю або томата. Маленькому серцю (дівчинці) виріжте з половинки яблука бантик.
- Пчілки. На один з «квіткових» салатів може приземлитися бджола. Крилами для неї послужать лусочки ріпчастої цибулі. Тулуб зробіть з оливки і маслини, розділених поперек на 4 частини. Чергуючи шматочки, надіньте їх на шпажку і завершите всі цілої оливкою - головою.
- Подарунок. Викладіть салат в квадратної, прямокутної або круглої форми. Зверху і з боків покрийте «подарункову упаковку» сумішшю з перетертих білків і майонезу. Тепер коробочку потрібно прикрасити стрічкою з бантом. Для цього терту варену моркву укладіть у вигляді двох смуг, що перетинаються посередині. Щоб краю виглядали акуратніше, декорують їх зернятками граната. Бант виготовляється з недовареною морквини. Поріжте її вздовж і сформуйте з пластин частини банта. У центр покладіть шматочок моркви або насипте гранат. Салат у вигляді подарункової коробки можна навіть подарувати, якщо всередину заховати добре упакований презент (не дуже маленький).
- Часточка лимона / апельсина / кавуна. «Солодкий» салат у вигляді фрукта напевно сподобається ласунам. Салатної маси надайте форму півкола. Можна зробити і коло. Якщо ви хочете відчути кавун, то посипте круглу боковинку і невелику частину зверху огірком, цибулею або перцем. Потім зробіть прошарок з сиру, жовтка або жовтого перцю, а решту салату, включаю боковинку, заповніть червоним солодким перцем. Гарбузовим насінням можуть побути маслини. Для апельсинової або лимонної часточки натріть на тертці моркву або сир. Посипте масою всю «часточку», а зверху намалюйте прожилки майонезом або сумішшю майонезу з сиром.
- Пустеля. Кращого оформлення страви для ковбойському вечірки не придумаєш: з невеликих солоних або маренових огірочків за допомогою зубочисток зберіть кактус. Хочете квітуча рослина? Виріжте з червоного перцю невеликий квіточку і приколіть шпажкою до кактуса. Навколо колючого рослини насипте жовткові або сирні бархани. Якщо ваш салат в цілому має жовтий відтінок (як Крабовий, наприклад), то його можна нічим додатково не посипати.
Подібне оформлення страв вимагає подачі на стіл без салатниць, тому приготуйте широкі і неглибокі тарілки.
Декорування морепродуктами
Красива прикраса салатів можна зробити і з інших інгредієнтів. Зокрема, з тих, що відносяться до морепродуктів:
- Червона риба. Покрийте салат шаром майонезу і укладіть пластини рибного філе решеточкой. Всередину кожного квадратика можна покласти гранатних зерен. З таких же шматочків філе зробіть квітка, звернувши їх в рулетик. Якщо у вас є кондитерський мішок, то, заправивши його майонезом, можна красиво обрамити салат.
- Ікра. Цей делікатес найчастіше подається на бутербродах, але він також прекрасно підійде для прикраси порційного салату у вигляді серця. Так як сердечка будуть невеликими, то можна скористатися формою для випічки, щоб акуратно викласти салат. Покрийте салатики майонезом. На одному перевернутому серце викладіть ікрою намисто і плаття, на іншому, в правильній орієнтації, - смокінг і краватку-метелика з маслин, а з яєчного білка - сорочку. Подавати таку галантне блюдо краще в парі.
- Креветки. Цей морепродукт завдяки своїй формі підійде для формування пелюсток. Салат викладіть гіркою і покрийте однорідною масою: майонезом, тертим сиром, білком і т. П. Зверху з креветок складіть квіточку, він буде схожий на ромашку. Його центр можна заповнити ікрою. Нижче зробіть кілька «креветочних» ярусів, просто обклавши морепродуктів салат по колу. Всередину кожної креветки помістіть трохи ікри.
- Морська капуста. Справжній підводний світ на одному з страв допоможе відтворити морська капуста. Рости вона буде, обрамляючи салат. Маслини, немов каміння, розташуються на дні морському, а прекрасні золоті рибки вийдуть з моркви. Тулуб рибок зробіть з кружечків, а плавники - з тонкої соломки. Яскравого кольору в підводне царство додадуть листя салату.
- Крабові палички. Хоч цей продукт досить умовно відноситься до моря, все ж справжній «морський» вид страви він додасть. Салатну масу оформите у вигляді коржа - тулуба краба. Кілька паличок наріжте квадратиками і викладіть панцир краба, а 8 штук розріжте навпіл. У двох половинок зробіть на одному кінці клішні, вирізавши посередині трикутник. Покладіть на тарілку палички у вигляді вигнутих ніжок і лапок з клешнями. Очки морському жителю зробіть з оливок. Таке оригінальне блюдо буде дуже до місця на тематичній морський вечірці .
Перш ніж прикрашати блюдо будь-яким морським продуктом, спробуйте їх на смакову сумісність. Якщо все в порядку, то сміливо приступайте до декорування.
натомість посуду
Гарне оформлення салатів - це не тільки малюнки або форми, це ще і спосіб подачі страви. Бій традиційним салатницю, дорогу новим рішенням!
- В кошику. Червона Шапочка в кошику несла бабусі пиріжки, а ви в такий же ємності можете подати салат гостям, тим більше що корзинка буде їстівною. Та й випікати нічого не треба: відріжте шматок круглого хліба, вставте по периметру солону соломку. Тепер протягніть стебла зеленої цибулі, немов ви плетете справжню кошик з лози.
- У перці. Нафарширувати цей овоч можна не тільки перекрученим м'ясом. Акуратно виріжте плодоніжки, ложкою вийміть насіння і промийте овоч водою. Можна заповнювати перець «овочевим фаршем». А якщо ви готуєтеся до Хеллоуїну, то можете прорізати в перці очі і рот, тоді як костюми , Але і страви підкреслять атмосферу.
- У хлібі. У невеликій довгастої булці прорежьте частина верху, акуратно вийміть всю м'якоть. У вас повинно вийти подобу лаптя. Заповніть його салатом, і можна подавати на стіл. Для такої оригінальної тарталетки салати слід підбирати не надто калорійні.
- У картопляному колодязі. Поріжте великий сиру картоплю довгими скибочками. На кінцях зробіть прямокутні вирізи, щоб картопляні бруски можна було скласти у вигляді колодязя. Один скибочку залиште цілим для барабана. Обсмажте картоплю на сковороді, остудіть і зберіть конструкцію. Барабан прикріпіть за допомогою шпаг. Мотузку замінить локшина, а відро можна зробити з невеликого в ширині овоча: морквини, редису, огірка.
- У лаваші. Оригінальна і проста ідея для подачі салату - загорнути в лаваш або яєчний млинець. Причому зробити це можна різними способами: рулет, мішечок, конверт. Якщо ви накриваєте новорічний стіл, то вибирайте мішечки - вийде зовсім як у Дідуся Мороза.
Коли ви чекаєте велику кількість гостей, краще покликати підмогу для приготування таких порційних салатів, адже робити блюдо припаде на кожну персону. Але ця праця буде винагороджений: ніякої брудного посуду після свята не залишиться!
Прикраса салатів - захоплюючий процес, тому цілком ймовірно, що, одного разу спробувавши цікаве оформити блюдо до святкового столу, вам захочеться творити і в звичайні дні. Творчих вам успіхів!
Так чому б не подумати про те, як прикрасити салат їстівними квітами?Ну і куди ж без цариці всіх кольорів?
Яку дату ви святкуєте?
Де взяти синій овоч?
Хочете квітуча рослина?