- 1. Ніжний соус з сиром фета oposude.com Калорійність: 83 ккал на 100 г. Для чого підходить: бутерброди...
- 2. Яблучний соус з каррі
- складові
- 3. Соус Ранч
- складові
- 4. Йогуртова заправка з гірчицею
- складові
- 5. Зелений соус-крем
- складові
- 6. лимонно-медової заправка з оцтом
- складові
- 7. Нутовая соус
- складові
- 8. Пряний чатні
- складові
- приготування
- 9. Сальса
- складові
- 10. Кисло-солодкий соус
- складові
1. Ніжний соус з сиром фета
oposude.com
- Калорійність: 83 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: бутерброди і червона риба.
складові
- 50 г сиру фета;
- 1 стакан йогурту;
- 1 свіжий або солоний огірок;
- гілочка кропу.
приготування
Подрібніть всі інгредієнти в блендері. За допомогою йогурту суміш можна робити рідшою або густий. Соус стане смачніше, якщо настоїться в холодильнику. Кріп можна замінити на будь-яку іншу зелень або болгарський перець.
2. Яблучний соус з каррі
gustiditalia.com
- Калорійність: 65 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: м'ясо, птиця, овочі.
складові
- 1 яблуко;
- 200 г йогурту;
- 1 чайна ложка каррі.
приготування
Яблуко натріть на тертці або подрібніть в блендері, змішайте з йогуртом і каррі. Можна використовувати готове яблучне пюре з дитячого харчування, але в ньому може бути цукор - калорійність збільшиться.
3. Соус Ранч
postila.ru
- Калорійність: 90 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: картопля, м'ясні страви, гарніри.
складові
- 125 мл сколотин;
- 125 мл сметани;
- 50 г шніт-цибулі;
- 10 г зеленої цибулі;
- 1 зубчик часнику;
- 1 чайна ложка сухої гірчиці;
- 2 чайні ложки яблучного оцту;
- сушені або свіжі трави - за смаком;
- запашний перець і сіль - за смаком.
приготування
Цей соус придумав американський фермер. В оригінальній версії рецепта замість сметани використовується майонез . Сметаною або кислим молоком можна замінити і сколотини, якщо ви її не знайшли. З домашньою сметаною соус вийде смачніше, але калорийнее.
Подрібніть цибулю і часник, залийте пахтою і сметаною, додайте решту складових і перемішайте.
4. Йогуртова заправка з гірчицею
youtube.com
- Калорійність: 61 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: салати, овочі, м'ясо.
складові
- 250 мл натурального йогурту;
- 1 чайна ложка гірчиці діжонської;
- 1 чайна ложка яблучного оцту;
- щіпка сушеного кропу і петрушки.
приготування
Цю заправку легко зробити навіть без блендера. Досить все гарненько перемішати.
5. Зелений соус-крем
grandkulinar.ru
- Калорійність: 63 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: паста, тости і бутерброди.
складові
- 100 г зеленого горошку;
- 1 свіжий огірок;
- зелена цибуля - за смаком;
- 1 стакан йогурту.
приготування
Подрібніть в блендері або міксері овочі, змішайте з йогуртом. Любителі пікантного смаку можуть додати столову ложку чилі.
6. лимонно-медової заправка з оцтом
pinterest.com
- Калорійність: 71 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: овочеві салати з великою кількістю зелені, риба, морепродукти.
складові
- 25 мл лимонного соку;
- 2 чайні ложки меду;
- кілька крапель винного оцту;
- сіль за смаком.
приготування
Цей соус готують безпосередньо перед подачею страв, просто перемішуючи всі інгредієнти. Мед не відноситься до дієтичних продуктів, але в таких малих дозах він не зашкодить фігурі.
7. Нутовая соус
ecoliya.in.ua
- Калорійність: 80 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: пшеничне і рисова локшина, м'ясо, сендвічі.
складові
- 100 г відвареного нуту;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 100 мл апельсинового соку;
- сухий або свіжий перетертий часник;
- сіль, перець - за смаком.
приготування
Подрібніть все в блендері, додавши води в залежності від бажаної густоти соусу.
8. Пряний чатні
vseoede.net
- Калорійність: 58 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: рис, тофу, тушкована квасоля.
складові
- 300 г ріпчастої цибулі солодкого або напівсолодкого сорти;
- 250 г яблук;
- ¹/₂ чайної ложки оливкової олії;
- 45 г лайма;
- 15 г кореня імбиру;
- 1 перець чилі;
- 6 зубчиків часнику;
- кориця, гвоздика, мускатний горіх, чорний перець - за смаком.
Якщо ви хочете отримати жовто-зелений чатні, вибирайте білий лук і зелені яблука, якщо хочете соус червоного кольору - синій цибуля і червоні яблука.
приготування
Чатні - це відомий індійський соус з незвичайним солодко-пряний смак. Для його приготування наріжте цибулю і часник. Викладіть в сотейник, додавши трохи оливкового масла. Накрийте кришкою і залиште нудитися на повільному вогні.
Наріжте яблука, виключаючи серцевину, і лайм разом з шкіркою. Додайте фрукти в сотейник. Після цього дрібно наріжте імбир, перець чилі і разом зі спеціями відправте в сотейник. До соусу можна додати трохи солі або цукру.
Гаситься чатні близько години на повільному вогні. Якщо суміш в процесі варіння загусне, додайте трохи окропу.
9. Сальса
gastronom.ru
- Калорійність: 24 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: мексиканська їжа (кукурудзяні коржі, начос), м'ясні страви, гарніри .
складові
- 500 г стиглих томатів;
- 1-2 перцю чилі;
- 4 зубчики часнику;
- 10 г ріпчастої цибулі;
- 40 мл соку лимона або лайма;
- 50 г свіжої кінзи;
- приправи - за смаком.
приготування
Це один з безлічі рецептів сальси, наближений до класичного. При бажанні можна додати болгарський перець, морква та інші овочі.
Щоб приготувати сальсу, вимийте томати і очистіть їх від плодоніжок. Закип'ятіть в каструлі воду і опустіть в неї томати на пару хвилин. Потім перекладіть їх в холодну воду, почекайте, поки вони охолонуть, і зніміть з них шкірку.
Подрібніть м'якоть томатів, цибулю і часник. Вичавіть туди лимон або лайм. Очистіть від насіння і дрібно нарубати перець чилі. Будьте обережні, він дуже їдкий - краще використовуйте рукавички. Додайте в соус рубану зелень і спеції. Перемішайте і поставте в холодильник на кілька годин.
10. Кисло-солодкий соус
thevegancorner.com
- Калорійність: 75 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: страви азіатської кухні, смажені овочі, Мал .
складові
- 200 мл ананасового соку;
- 60 мл води;
- 3 столові ложки томатної пасти або соусу;
- 2 столові ложки оцту;
- 1 столова ложка соєвого соусу;
- 1 столова ложка крохмалю (бажано кукурудзяного).
приготування
Це дієтичний варіант кисло-солодкого соусу без цукру. Втім, цукор все одно міститься в соєвому соусі і томатній пасті, але в невеликих кількостях. Якщо є можливість, використовуйте свіжовичавлений ананасовий сік, але з банки або пакета теж підійде.
Змішайте сік, воду, оцет, соєвий і томатний соуси в каструлі з товстим дном або сотейнику. Нагрівайте суміш на середньому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Якщо ви хочете отримати більш густий соус, додайте крохмаль, розведений гарячою водою.