Стерлядь - це риба з родини осетрових, зі стародавніх часів вважалася царської рибою, і рецепти її приготування дійшли до наших днів. Вважалося, що подаючи стерлядь на стіл, господар таким чином проявляємо до гостей повагу і бажає їм достатку і доброго здоров'я. Правда, не всі початківці кулінари знають, як правильно готувати цю рибу і скільки часу потрібно на приготування страв. Риба стерлядь не вимагає особливої кулінарної обробки, і її досить просто випатрати і запекти. Зіпсувати стерлядь невмілими діями неможливо, так як навіть у недосвідченої господині блюдо вийде смачним.
Стерлядь - недешева рибка, яка вважається делікатесної. Але до якогось свята чи торжества можна розщедритися і порадувати гостей і домочадців своєї стряпнёй. Існує велика кількість рецептів приготування страв з стерляді, ми ж пропонуємо ознайомитися з деякими з них.
Перед приготуванням рибу потрібно підготувати. Для цього добре промиваємо тушку, зскрібає слиз. Потім зрізаємо так звані жучки, намагаючись не вколотися. Надрізаємо черево і ретельно вичищаємо його, акуратно видаляємо візігу (чорна смужка, яка проходить по всьому хребту). Її можна витягнути, проткнув хребет ножем. З голови витягуємо зябра і очі, добре промиваємо тушку і обсушуємо паперовими рушниками.
Стерлядь «Царська» в вершковому соусі, запечена цілком
Цю розкішну рибу ми пропонуємо запекти цілком у духовці, використовуючи різні інгредієнти, які додадуть страві вишуканість, чудовий смак і незрівнянний аромат. Перед запіканням риба повинна промаринуватися.
Використовувані продукти:
- Тушка стерляді вагою близько двох кілограмів.
- Масло «Селянське» - 100 г.
- Вершки 20% - 1 стакан.
- Борошно - одна щіпка.
- Один лимон.
- Маслини без кісточок - на ваш смак.
- Біле сухе столове вино - ¼ склянки.
- Спеції / сіль / перець.
Як правильно приготувати стерлядь:
- Цю рибу очищати від луски не потрібно, але необхідно видалити верхній плавник, який схожий на колючий хребет. Акуратно зрізаємо його, намагаючись не проколоти пальці. З голови видалити зябра, а з черева - нутрощі. Гарненько промиваємо стерлядь і обсушуємо її паперовими рушниками.
- Настала черга маринування тушки. Для цього потрібно підготувати спеції. Їх можна зробити самостійно, промолов в блендері перець горошком і велику сіль. Деякі господині беруть морську сіль, але вона може додати страві запах йоду. Щоб не помилитися, купіть в супермаркеті спеціальну ароматну суміш для риби, куди входять крім перцю і солі, також і мелена зелень.
- З усіх боків ароматної сумішшю обмазуємо тушку стерляді.
- Розтоплюємо масло, виливаємо його на фольгу, на якій буде запікатися риба.
- Кладемо стерлядь на деко; на ньому вже лежить фольга з маслом.
- Рибу поливаємо залишилися розтопленим маслом так, щоб спеції чи не змило. При необхідності тушку змастіть руками: вона не повинна залишатися сухою.
- Акуратно загортаємо стерлядь в фольгу: покладіть її на середину листа і з усіх боків зробіть защипи руками. Порожнеч не може бути!
- Духовка повинна бути підігріта до середньої температури, приблизно 150 градусів.
- Рибу ставимо в духовку і випікаємо протягом 10 - 12 хвилин. Це ще не все.
- За цей час ми встигаємо приготувати вершковий соус. Борошно розводимо вершками і ставимо на слабкий вогонь. Постійно перемішуючи, чекаємо, поки соус не загусне. Вимикаємо, подсаливаем і перчимо.
- Після десяти хвилин дістаємо рибу з духовки, перевертаємо тушку на спинку, і заливаємо в черевце вершковий соус. Перекладаємо на новий лист фольги, загортаємо також, як в першому випадку і відправляємо в духовку ще на 10 - 15 хвилин. Якщо необхідно, щоб риба була злегка підсушеної, на п'ять хвилин залиште її запікатися у відкритій фользі.
- Дістаємо готову стерлядь, прикрашаємо її скибочками лимона і маслинами. Пора до столу!
Стерлядь з грибами і рисом
Цей рецепт приготування полягає в тому, що тушки риби потрібно начинити і відправити запікатися в духовку. Начинкою можуть служити будь-які продукти, але найбільш поширеними є гриби та овочі. Ми пропонуємо вашій увазі рецепт стерляді з грибами і рисом.
Склад продуктів:
- Тушка стерляді - 2 штучки, невеликі.
- Один стакан рису.
- Білий йогурт «Класичний» - 100 г.
- Свіжі печериці - 800 г.
- Масло пряжене вершкове - 15 г.
- Ріпчасту луг - 150 г.
- Сіль / спеції для риби / перець / зелень.
Послідовність приготування страви:
- Почищену і потрошённую рибу зверху і зсередини натираємо сіллю і спеціями і на час залишаємо її без уваги.
- Гриби нарізаємо вздовж, щоб вийшли платівки.
- Увага! Печериці мити не потрібно, інакше вони вберуть воду і при смаженні перетворяться в кашу. Візьміть кухонний рушник і витріть їх, якщо побачите забруднені місця.
- Рис потрібно промити, залити водою, щоб вона покрила рис до половини чайної ложки. Варити до готовності рису.
- Цибулю чистимо і дуже дрібно ріжемо. У розігріте на сковороді масло висипаємо цибулю до тих пір, поки він не стане прозорим, а потім висипаємо гриби. В кінці смаження додаємо сіль і перець.
- Охолоджений рис змішуємо з цибулею і грибами. Це буде начинка.
- На деко кладемо лист фольги, викладаємо акуратно на нього стерлядь черевцем вгору. Кожну рибку начиняє і сколюємо черевце кожної рибки зубочистками. Намагайтеся не заляпати фольгу начинкою.
- Тепер потрібно примудритися і перевернути стерлядь спинкою вгору. Відправляємо рибу в духовку, розігріту до ста вісімдесяти градусів. Стерлядь будуть готові через півгодини.
Юшка із стерляді
Цей рецепт юшки з стерляді досить простий і швидкий в приготуванні. Адже, як відомо, вуха тим і відрізняється від рибного супу, що овочі не потрібно обсмажувати, а картопля додавати - «вуха псувати».
Склад необхідних продуктів:
- Риба стерлядь - близько 1 кг.
- Коріння петрушки і селери - по 20 г.
- Кріп - на ваш розсуд.
- Лук - 150 г.
- Спеції, сіль, перець - на смак.
Як готувати:
- Підготовлені тушки риби добре промити, висушити і залишаємо до пори, до часу.
- Чистимо коріння селери і петрушки і подрібнюємо їх у блендері.
- Лук очищаємо від лушпиння, але не ріжемо: він буде вариться в бульйоні цілком.
- Рибу розрізаємо на порційні шматочки, заливаємо холодною водою і даємо воді закипіти. Протягом варіння постійно знімаємо піну, щоб бульйон був прозорим.
- Через дві - три хвилини після закипання риби в бульйон відправляємо подрібнені петрушку і селеру, цибулю і продовжуємо варити до готовності.
- Потім каструлю з юшкою вимикаємо і кладемо шматочок вершкового масла для пікантного аромату.
- Перед подачею на стіл, юшку посипаємо рубаним кропом. Неймовірно смачна страва, спробуйте!