- Що являє собою крупа манка?
- Манка і дитина
- Зі скількох можна давати?
- Як правильно варити?
- Як правильно починати підгодовувати?
- думка педіатрів
Питання про те, чи припустимо ростити дітей на манки, як це робили в радянські часи, встав перед лікарями тільки років 10 тому. Це пов'язано з прогресом в методах діагностики алергічних захворювань, а також порушень обміну речовин.
Сама по собі манна крупа для дітей безпечна, адже не дарма ж на ній виросли кілька поколінь дітей. Але при деяких станах, які неможливо діагностувати вчасно, її прийом може погіршити стан малюка. Тому зараз, як превентивний захід, введення манної каші в прикорм дитині відстрочений. Про причини, а також про те, як правильно готувати і годувати малюка манкою, ми поговоримо нижче.
зміст:
Що являє собою крупа манка?
Сама манна крупа - це дрібні крупинки і пил, що утворюються при молотити пшениці. Їх збирають окремо і розфасовують, відповідно до розміру часток і маркування. Тому за складом манка ідентична пшениці. Вона багата мікроелементами (фосфором, калієм, залізом), вітамінами Е і групи В. При невеликій кількості білка, вона містить лише 1% жирів . Измельченность крупи зводить до мінімуму кількість клітковини, що дозволяє їй легко засвоюватися. Крупа проходить транзитом до кишечника і всмоктується тільки в нижніх відділах тонкої кишки.
Манна каша застосовується як поживний продукт при захворюваннях нирок, травної системи, а також після перенесених операцій.
Поряд з позитивними властивостями, у манної крупи є і негативні. Велика кількість речовини фітину і мікроелемента фосфору впливають на обмін кальцію, змушуючи його вимиватися з кісток. Також манна крупа, як і пшениця, може викликати алергію. Тут все індивідуально.
Манка і дитина
Сьогодні педіатри не радять рано вводити манку через можливість захворювання на целіакію. При цій хворобі кишечник не проводиться фермент, який розщеплює глютен, що призводить до порушення всмоктування речовин в кишечнику. Виявляється в проблемах зі стільцем, анемією, затримкою в рості і розвитку. Зустрічається целіакія досить часто: 1 випадок на 200-300 чоловік. Успадковується захворювання генетично, а проявитися може в будь-якому віці, як у дитячому, так і дорослому. Підступність хвороби полягає в тому, що всі симптоми неспецифічні, і потрібні знання і великий досвід, щоб вчасно її запідозрити.
Деякі мами кидаються в іншу крайність, взагалі виключаючи манну кашу з дитячого раціону. Важливо розуміти, що помірність у харчуванні не зашкодить. Пропонувати її дітям краще після року. Не варто зловживати живильним і калорійною стравою, в меню малюка їй місце 1-2 рази на тиждень.
Зі скількох можна давати?
У зв'язку з особливостями розвитку кишечника крихти і дозріванням ферментативної функції, манка, як і інші глютенові страви, вводиться ближче до року. Приблизно в 11-12 місяців.
Як правильно варити?
Вам буде потрібно 2/3 склянки крупи і 1/2 склянки води або молока. Доведіть будь-яку рідину до кипіння, потім по чуть-чуть сипте крупу, постійно помішуючи. Постійно заважати потрібно до готовності. Так в каші НЕ буде грудочок, які так не люблять діти. Хвилин через 4-5 каша набрякне і буде готова. Пам'ятайте, що каша на воді не дуже калорійна. Але зваривши її на молоці і додавши туди масла, ви збільшите кількість калорій.
Деякі господині радять поварити всього 1-2 хвилини, вимкнути, накривши кришкою, почекати поки вона сама набубнявіє. Але тоді є ймовірність, що з'являться грудки.
Як правильно починати підгодовувати?
Будь-яка каша, в тому числі і манна вводиться поступово. У перший раз дитині дають так звану 5%, тобто співвідношення молока і води повинно бути 1: 1. Потім, коли малюк звикне до нового продукту, можна робити 10%, повністю на молоці. Манку вводять поступово в 2-ій або 4-ий прийом їжі, додаючи по чайній ложці в день. В результаті малюк повинен з'їдати 150 г в день.
думка педіатрів
Більшість педіатрів схиляються до того, що манка не рекомендується дітям з проблемами кишечника, порушенням травлення, з надлишком маси тіла, алергічні захворювання. Решті, з нормальним розвитком і не мають протипоказань, можна вводити в прикорм, але не частіше вищезазначеного кількості.
В же час деякі медпрацівники не вважають блюдо необхідним і не бачать нічого страшного, якщо малюк так і не спробує її.
Отже, якщо дитина здорова і йому до смаку манна каша, то нехай їсть на здоров'я, але в міру. Тим більше що її вартість невисока, поживні і смакові властивості високі. Якщо ж ні, то змушувати не потрібно. Її можна прекрасно замінити іншими крупами.
Як правильно варити?
Як правильно починати підгодовувати?
Зі скількох можна давати?
Як правильно варити?
Як правильно починати підгодовувати?