Приблизно до 9-10 місяця життя діти зазвичай готові до того, щоб спробувати свій перший суп. Але у всіх індивідуальні особливості, і, якщо педіатр не заперечує, пригощайте дитини «першим» раніше, в 7 або 8 місяців. Дітям- «искусственникам» лікар може порекомендувати таке харчування і з 5-6 місяців. Годувати малюка супом можна один раз в обідню перерву і двічі - на обід і на вечерю. До року дитині потрібно 100-150 мл, потім ця кількість доводиться до 200-250 мл.
Правила приготування для малюка
Будь-які супи заповнюють запаси живильної рідини, стимулюють апетит, а також виділення травного соку, придатного для засвоєння інших страв. Вони і називаються «першими» стравами, так як відкривають обід. Різні юшки «постачають» малюкам різні поживні речовини:
- овочеві - мінеральні солі, рослинні волокна (клітковина), органічні кислоти;
- круп'яні, макаронні, молочні - рослинний білок, вітаміни, крохмаль;
- бобові - рослинний білок, вітаміни, мікроелементи.
Ось кілька простих принципів, дотримання яких допоможе вам створити смачне і корисне перша страва для своєї дитини.
- Якість води. Вода з-під крана або навіть кип'ячена не підходять. Готуйте на бутильовану питну воду.
- Свіжість. Овочі необхідно підготувати (тобто вимити, очистити, нарізати) безпосередньо перед тим, як вони опиняться в каструлі або пароварці. Перед кожним годуванням потрібно варити свіжий суп, виходячи з цього розраховується і кількість інгредієнтів.
- Користь. Щоб краще зберегти поживні речовини, не слід занадто довго тримати каструлю на сильному вогні. Досить довести рідину до кипіння, потім готувати з мінімальною підігрівом.
- Без бульйону і спецій. Поки дитині не виповниться три роки, педіатри радять уникати будь-яких, особливо міцних, бульйонів на основі м'яса, риби, птиці. І, зрозуміло, ніяких бульйонних кубиків. Використовуйте дві і більше різновидів овочів. Якщо ті чи інші продукти ще не були введені в прикорм, додавати їх не потрібно. Солити також не слід: при варінні виділиться досить солей з овочів.
- Суп-пюре для дітей до року готують тому, що у них ще немає достатньої кількості зубів, щоб жувати. Крім того, кремова консистенція хороша для слизової шлунка, на таку їжу легко впливають ферменти. Як зробити крем-суп, розглянемо далі.
Варити смачні поживні страви для малюка нескладно, а рецептів їх безліч. Ми розповімо про популярних варіантах, що підходять для різного віку, і розкриємо цікаві «кухонні» секрети.
молочні супи
Молочний суп для дітей готують як з макаронами, так і з крупами, овочами. Спочатку продукти відварюють до готовності, потім заливають киплячим молоком. Воно може бути цілісним або сухим - звичайно, якщо немає алергії на молочне. Незбиране молоко необхідно наполовину розбавляти водою, поки дитині не виповниться два роки. Сухе розводите з водою до консистенції сметани, потім доливайте трохи води (всього потрібен літр води на 50 г сухого молока).
Для молочного супу підходить толстостенная каструля. Молоко не пригорить, якщо, перш ніж влити його в каструлю, ви сполоснете її холодною водою. Варіть на тихому вогні при частому помішуванні.
Ось один з рецептів з картоплею (відповідний суп для дитини 7 місяців).
- Невелику очищену картоплину вимийте, наріжте тонкою соломкою.
- Залийте нарізану картоплю 100 мл води, поваріть протягом 10 хвилин.
- Влийте 1 стакан гарячого молока. Закип'ятіть, залиште на плиті на 2 хвилини.
- Покладіть шматочок вершкового масла.
Дуже популярний рецепт - з макаронами або вермішеллю.
- У 500 мл окропу всипте 5-6 столових ложок тонкої вермішелі- «павутинки», варіть 7 хвилин.
- Відкиньте вермішель на друшляк.
- 1,5 л молока закип'ятити, викладіть вермішель, варіть на несильному вогні 3 хвилини.
- Заправте вершковим маслом.
овочеві супи
Овочевий суп для дитини дуже корисний - головне пам'ятати, що при дуже високій температурі корисні речовини в овочах протримаються недовго. Ось, наприклад, такий рецепт.
- Тонкими скибочками наріжте одну невелику картоплину, 15 г гарбузової м'якоті і 15 г моркви.
- Залийте моркву водою (2 столові ложки), додайте шматочок вершкового масла і потім, поки морквина не стане м'якою.
- Додайте картоплю, гарбуз, кілька суцвіть броколі.
- Залийте овочі склянкою води, закрийте каструлю кришкою, готуйте на несильному вогні 20 хвилин. Приберіть каструлю з плити відразу після закипання.
Для різноманітності можна чергувати такий суп з овочевим пюре. Можна зробити і суп-пюре для дітей від року: зварені овочі протирають через сито або подрібнюють блендером, потім заливають охолодженим відваром від тих же овочів (іноді і молоком) і доводять до кипіння.
Гороховий суп для дітей нерідко один з найулюбленіших. Незважаючи на те, що горох - дієтичний продукт, він дуже поживний, тому що містить багато білка. Єдине зауваження: не варто занадто часто готувати таке блюдо, так як боби - причина зайвої газоутворення.
Легкий гороховий суп можна давати малюкам у віці від півроку. Для приготування потрібно брати не сухий, а заморожений або свіжий зелений горошок.
Ось основні принципи готування горохового супу для дитини 8 місяців. У блюдо допустимо додавати м'ясо (курка, індичка, телятина), зварене окремо і подрібнене в м'ясорубці або блендером.
- Щоб горох краще розварився, з вечора замочіть його в прохолодній воді.
- Варіть суп на овочевому бульйоні.
- Викладайте спочатку ті інгредієнти, які довше готуються. Наприклад, спочатку горох, потім моркву, картоплю і цибулю.
Якщо у вашій родині їдять дієтичний гороховий суп, в якому немає копченостей, жирного м'яса, спецій і інших «незрозумілих» (і некорисних) для малюка інгредієнтів, просто розбавте його водою наполовину і годуєте дитину.
Супи з м'ясом
Ви можете приготувати м'ясний суп для дитини 1 року. До цього віку ви напевно вводили в прикорм м'ясо. Просто викладіть в уже готовий овочевий бульйон м'ясне пюре з баночки. Додавайте і звичайну курку або телятину: м'ясо вариться окремо і потім подрібнюється (іноді в фарш вводять попередньо змочену булку). А якщо влити в фарш столову ложку холодної води і сформувати маленькі кульки, у вас вийдуть фрикадельки.
Свіжі фрикадельки опускайте в бульйон за 10 хвилин до готовності. Фрикадельки (як і овочі - кабачки, цвітну капусту, моркву) можна заготовити і заздалегідь, заморозивши в морозильній камері.
Ось так готують суп з фрикадельками для дітей.
- Викладіть в киплячу воду 3-4 заморожених фрикадельки і поваріть 10 хвилин. В цей час вимийте, начистити і наріжте дрібними кубиками овочі.
- Висипати овочі в каструлю, варіть приблизно 25 хвилин на слабкому вогні при помішуванні (час збільшується, якщо серед овочів є картопля).
Майже в кожному будинку суп - неодмінна частина трапези, і, хоча способи приготування для дорослих і зовсім маленьких відрізняються, привчати дитину до цієї страви просто необхідно. Ви дізналися різні рецепти супів для дітей і можете урізноманітнити раціон вашого малюка, наблизивши його до їжі, звичної для всієї родини. Це не єдине і не головне блюдо для обіду (основну живильну навантаження все ж несуть другі страви), але чим частіше він буде в меню дитини, тим краще.