рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Обробка льону і конопель на Русі

  1. Велике значення простих рослин Конопля і Льон - рослини дуже давні. Вони відносно невибагливі і...
  2. Господарське значення льону
  3. Господарське значення конопель
  4. процес обробки
  5. Льон і коноплі в наш час

Велике значення простих рослин

Конопля і Льон - рослини дуже давні. Вони відносно невибагливі і завжди добре росли в багатьох областях Росії. Так, досить широко було розвинене виробництво льону і конопель в Олонецкой, Вологодської, Новгородської, Вятської губерніях. Псковська губернія в XVIII-XIX ст. славилася достатком льону.

славилася достатком льону

Зразки снопів льону і конопель Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Ці рослини здавна відігравали величезну роль в житті людей і їх призводство практично безвідходним. З стебел роблять пряжу і нитки, насіння йде в їжу, з них варять каші, киселі, роблять масло. Навіть макуха, що залишився після обробки, відмінний корм для худоби.

Ще не так давно, до винаходу синтетики і інших замінників, люди справді не могли б вижити без цих простих, і, в той же час, дорогоцінних рослин. Але і зараз, похідні з них широко використовуються в господарстві.

Але і зараз, похідні з них широко використовуються в господарстві

Старовинні російські інструменти для обробки льону і конопель і лляні вироби, одержувані з їх допомогою Schekinov Alexey Victorovich , GNU 1.2

Про ремеслі

Ремесло вирощування та обробки льону і конопель було широко розвинене на Русі. Ці рослини користувалися великим попитом, відповідно і промисел по льоно- і коноплярства був добре розвинений.

Безпосередньо пов'язані з цим промислом ремесла - прядіння та ткацтво , А так само шиття і вишивання . Але можна так само назвати і виготовлення вітрил, канатів, мотузок, а так само маслобойное.

Обробка конопель, Касимовський у., Експонат музею. Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Господарське значення льону

Значення льону важко переоцінити. Він обробляється з незапам'ятних часів, що підтверджується пам'ятками культури, літописами, знахідками археологів.

Ця культура стійка до засух, оскільки вміє глибоко пускати коріння, добуваючи вологу з нижніх шарів грунту. Особливо добре росте льон в Північних районах Росії.

Інструменти для збору врожаю льону і конопель Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Завдяки волокнистої структурі стебла, особливому його будовою, з льону виходять міцні нитки, які використовують в ткацтві , При виготовленні одягу, а так же мотузок і для інших господарських потреб.

Насіння льону дуже поживно, з нього варять кашу, віджимають масло, а макуха йде на корм худобі. Насіння льону дуже корисно, масло і насіння використовують для лікування багатьох захворювань. Багатьом відомі його цілющі властивості при лікуванні гінекологічних захворювань.

Багатьом відомі його цілющі властивості при лікуванні гінекологічних захворювань

Обручі для зв'язування конопляних снопів. Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Екологічно чисті тканини з лляних ниток намагаються носити люди, які прагнуть до здорового способу життя.

Господарське значення конопель

Це чудове рослина незаслужено відкинуто в наш час, але ж ще не так давно, в Радянські роки і до Революції, обробіток конопель було на високому рівні в Росії.

Стебла конопель так само, як і льон, мають волокнисту структуру і служать основою для виготовлення міцних ниток, з яких виготовляють канати, шпагат, парусину і брезент.

Цікаво зауважити, що конопляна папір наприклад, виходить більш екологічна, вона не потребує застосування відбілювачів, як, скажімо, папір з деревного волокна.

Цікаво зауважити, що конопляна папір наприклад, виходить більш екологічна, вона не потребує застосування відбілювачів, як, скажімо, папір з деревного волокна

Селянка мне льон. Пермська губернія. 1910р. Прокудін-Горський , CC BY-SA 3.0

У народі з конопель завжди варили ситну і корисну кашу, додаючи в неї конопляну олію.

процес обробки

Обробка льону і конопель схожа, оскільки ці рослини мають приблизно одні й ті ж якості і властивості.

Збір врожаю цих культур завжди вважався відносно не складним. Їх просто косили як хліб, а в деяких районах висмикувати з коренем. Зараз звичайно рідше можна побачити збір цих культур вручну, частіше це роблять за допомогою техніки.

У давні часи в'язали снопи і ставили їх на зразок двосхилим даху, чекаючи, щоб підсохли стебла і дозріли насіння.

Існує й інший спосіб сушіння, на особливих сушарках або на парканах. Стебла в результаті набувають особливої ​​жирність і еластичність.

Тріпала. Музей Етнографії, СПб Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Потім рослини особливим чином вимочують і потім тріпають. Тіпання - один з важливих етапів для подальшої переробки.

Раніше тріпати льон і коноплі вміли, мабуть, майже всі жінки. Для тіпання використовували нехитрі пристосування, вручну м'яли спеціальним дерев'яним билом.

З розім'ятих волокон на прядки пряли нитки, а потім на ткацькому стані виготовляли тканини. Насіння відправляли на олійницю або в крупорушку.

Льон і коноплі в наш час

І в наш час без цих культур важко обійтися. Цікаво, що масло льону і конопель, наприклад, використовується навіть при виготовленні клейонки і лінолеуму, а так само при виробництві мила і оліфи.

З насіння і стебел конопель можна отримувати метанол (деревне спирт), а так же бензин і метан. Отримане вугілля можна спалювати на електростанціях, замість деревного, а на метанолі їздять гоночні автомобілі.

На жаль, через те, що в деяких сортах конопель містяться наркотичні речовини, її вирощування стали скорочувати і навіть назва намагаються не згадувати.

На жаль, через те, що в деяких сортах конопель містяться наркотичні речовини, її вирощування стали скорочувати і навіть назва намагаються не згадувати

Обробка конопель трепалом. Музей етнографії, СПб. Путівник по російським ремеслам , CC BY-SA 3.0

Льон, зі зрозумілих причин, більш популярний. У Торжку, в 1931 році, був створений Всеросійський науково-дослідний інститут льону (ВНІІЛ). Завданнями інституту є селекція, розробка технології обробітку і первинної переробки льону.

У 1924-1992 роках в Москві видавався науковий журнал «Льон і коноплі».

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com