Нарешті збулася моя солодка мрія, і я приготувала десерт Тірамісу в домашніх умовах.
Тірамісу, мабуть, один з найпопулярніших італійських десертів. Можна сказати, що разом з піцою і пастою, він є візитною карткою італійської кухні.
Класичний рецепт Тірамісу - це неодмінно печиво Савоярді, сир маскарпоне і чудовий кавово - шоколадний аромат. Цей ніжний повітряний десерт прийшов до нас з Італії і так і прижився тут, завдяки його численним шанувальникам.
Печаль тільки, що великий ризик «нарватися» на підробку. Мені пощастило, - тірамісу я вперше спробувала в одній популярній одеської піцерії, в ті щасливі часи, коли в ній «панував» італійський шеф-кухар.
Шалено смачний вишуканий італійський десерт готується без випічки, що надає йому особливу красу. Оригінальна такого назва в дослівному перекладі звучить так - «підбадьорити мене». Підбадьорити може як незабутній кавово - вершковий смак, так і ціна готового багатошарового десерту. Виходить він дійсно недешевим - печиво Савоярді і сир маскарпоне коштують досить дорого, але дивовижно смачний десерт цього заслуговує.
Якщо у вас є в наявності всі необхідні інгредієнти, то його приготування займе максимум 30 хвилин. Багато господині печуть печиво для десерту самі, а Маскарпоне замінюють різними аналогами. Все - таки, я вважаю за краще готувати справжній Тірамісу з основою з готового печива савоярді і сиру маскарпоне. Але якщо раптом у вас не виявиться потрібного інгредієнта, то поділюся з вами найбільш вдалими рецептами, якими можна замінити печиво і сир.
Справжній оригінальний сир і печиво обійдуться вам в супермаркеті близько 10 -12 доларів. Савоярді або «дамські пальчики» - пористе бісквітне печиво, приготоване особливим способом, яке використовують при приготуванні знаменитого італійського десерту. Розфасоване печиво в пачки по 400 грам і такий пачки вистачить на приготування двох пристойних порцій. Саме печиво зроблено у вигляді паличок і покрито глазур'ю, яка не дасть йому відразу ж розм'якнути. Для тих, хто хоче замінити печиво домашнім варіантом, наведу найбільш вдалий рецепт заміни.
- Яйце - 3-4 штуки;
- Цукор - 125 грам;
- Борошно - 100 грам;
- Крохмаль картопляний - 100 грам.
Відокремити білки і жовтки. Охолоджені білки збити в міцну піну з дрібкою солі. Додати 80 г цукру і збивати міксером хвилин 6. Жовтки збити з цукром, що залишився до білого міксером не менш 5 хвилин. Додати в жовтки спочатку третину білків і перемішати силіконової лопаткою, а потім і інші. До вийшла яєчної маси висипати частинами просіяні і змішані борошно з крохмалем. Тісто вийде як на густі оладки. Набрати тісто в кондитерський мішок і відкидають на деко з пергаментним папером. Печиво повинне мати форму «дамських пальчиків» приблизно 2см на 7 см. Присипте їх на деку трохи цукровою пудрою і випікайте при температурі 180 190 градусів хвилин 10, до рум'яного кольору. Готове печиво добре остудити і зберігати в скляній закритій банці.
Що стосується сиру, то не рекомендую заміняти його сиром, сметаною або іншими м'якими сирами. Це вже вийде новий десерт з новою назвою. Правда, маскарпоне з успіхом можна приготувати самостійно. Я, ось, скоро планую поділитися своїм досвідом приготування сиру в домашніх умовах, заодно дам рецепт приготування маскарпоне.
- Сир маскарпоне - 250 грам;
- Печиво Савоярді - 100 - 200 грам;
- Яйце - 2 шт .;
- Цукрова пудра - 50 грам;
- Кава (250 мл води +3 ч.л. кави +2 ст.л. цукру); Кава варимо натуральний, якісний, Никанн розчинної !! 🙂
- 2-3 ст. л лікеру «Амаретто» (можна замінити коньяком), якщо готуємо десерт для дітей, алкоголь виключаємо
- Какао і шоколад для присипки.
Тірамісу класичний рецепт:
- Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтираємо до білого кольору з цукровою пудрою.
- Добре охолоджені білки збиваємо в міцну піну з дрібкою солі.
- Сир Маскарпоне розминаємо виделкою, змішуємо з жовтками і розтираємо до однорідності.
- Підмішуємо туди збиті в міцну піну білки.
- Цей багатошаровий десерт зазвичай роблять в плоских прозорих формах з бортиками, щоб печиво помістилося по всій довжині.
- Дно плоскої форми обмазати кремом і на нього викласти дуже щільно печиво, яке попередньо потрібно занурити на 2-3 секунди в суміш кави і лікеру. Вільний простір між печивом, якщо таке трапиться, заповніть шматочками придатними за розміром.
- Зверху викладіть крем товстим шаром і покладіть знову ряд з печивом.
- Верхній шар повинен бути знову з крему. Десерт повинен постояти в холодильнику ніч.
- Посипати верх Тірамісу краще перед подачею на стіл. Через дрібне ситечко насипте рівномірно какао. Його можна змішати з невеликою кількістю цукрової пудри (це більше підійде для дитячого варіанту) При бажанні, можна на какао потерти трохи шоколаду.
- Через те, що цей десерт практично неможливо розрізати завдяки його ніжною структурі, багато хто готує його порційно - в келихах або порціонної скляному посуді.
Ось такий він, класичний рецепт Тірамісу. Він прикрасить будь-який святковий стіл, а також набагато поліпшить ваш настрій 🙂
Як завжди, хочу побажати - готуйте із задоволенням, підписуйтесь на оновлення блогу і приходьте до нас за новими смачними рецептами.
А підписатися на нові статті можна тут = >> хочу підписатися
Подивитися всі рецепти
На головну
Завантаження ...