рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Хіпі в СРСР і Америці: розквіт руху і основи ідеології

  1. Історія руху
  2. Історія радянських хіпі
  3. Ідеологія
  4. Символіка
  5. Образ справжнього хіпі

Хіпі принесли в моду тайфун нових стилів і фарб, яких ніколи раніше не було

Світ влаштований таким чином, що в той чи інший період виникає покоління бунтарів, людей волелюбних, активно виражають протест проти суворих устоїв суспільства. Народжуються цілі молодіжні течії з новим сприйняттям світу, новим закликом до суспільства. Субкультура хіпі, народжена в середині двадцятого століття, - яскраве підтвердження існуючої закономірності. Це глобальне явище, яке свого часу пропагувало власну філософію, не боячись осуду. Багато захоплювалися неординарними, злегка дивакуватими людьми, хтось відверто засуджував такий спосіб життя, але байдужим до них точно ніхто не залишився. Зрозумілим є одне: хіпі в СРСР, Америці та Європі завжди мали стійку життєву позицію, а це, погодьтеся, гідно поваги. Осколки течії знайшли своє відображення в сучасному світі, подарувавши свободу, можливість самовиражатися, прагнення до індивідуальності. Хіпі підготували весь світ до того, що людина може і повинен бути особистістю, сміливо демонструвати альтернативне бачення життя.

Зміст статті:

Історія руху

Своїй появі субкультура зобов'язана вельми сумного періоду в світовій історії - В'єтнамської війни. Молоді люди з активною життєвою позицією виходили на вулиці, закликаючи зупинити кровопролиття, спонукаючи займатися любов'ю, але не війною. Перша згадка про «хіпі» прозвучало в одній з нью-йоркських телепередач. Ними була названа невелика група молодих людей, одягнених в яскраві майки, джинси, з довгими зачісками. Вони першими організували марш-протест проти війни у ​​В'єтнамі.

Вони першими організували марш-протест проти війни у ​​В'єтнамі

Ідеологія: самі хіпі часто висловлюють її словами «Мир, дружба, жвачка»

За однією з офіційних версій термін є похідним від англійського сленгового слова «hip», що в перекладі означає «включатися, розуміти, перебувати в курсі подій».

Як все починалося

[Ot-video] [/ ot-video]

Назва, придумане журналістом, асоціювалося з грандіозними змінами в соціумі, відмовою від насильства, філософією, сенс якої полягав у миролюбність, людинолюбство. Пік розквіту руху припав на 60-ті роки минулого століття, активно проникаючи в усі сфери життєдіяльності. Хіпі - спосіб життя, мислення, музичні уподобання, мода, відносини між людьми. Історія субкультури створювалася хвилеподібно: перша хвиля припала на кінець 60-х років, друга - початок 80-х. Третій раз хіпі активно заявили про себе вже в 90-х роках двадцятого століття.

Третій раз хіпі активно заявили про себе вже в 90-х роках двадцятого століття

Незалежно від статі -Ніс довге волосся чесали на прямий проділ і особливу стрічка навколо голови

В цей час в Америці спостерігалося економічне зростання, тому прихильниками руху стали в більшості своїй представники привілейованих сімей, багаті спадкоємці, забезпечена молодь. Вони мали фінансову свободу, приділяли багато часу танців, творчості, перевертаючи усталені уявлення про життя «з ніг на голову». Багато хто до цих пір вважають хіпі дармоїдами, неробами, насправді ці люди були створені безпосередньо суспільством, якому були потрібні радикальні зміни. Сьогодні рух хіпі не так популярно, оскільки субкультура переживає зменшення, але її представників і сьогодні можна зустріти в багатьох країнах.

Сьогодні рух хіпі не так популярно, оскільки субкультура переживає зменшення, але її представників і сьогодні можна зустріти в багатьох країнах

Хіпі жили насиченою, сумбурним життям

Історія радянських хіпі

Побратими американських представників неординарною субкультури були і в СРСР, що є фактом. Яскраве, кілька скандальне, незвичне суворому радянському соціуму протягом хіпі з'явилося в кінці 60-х років. Вперше вони голосно заявили про себе в 1967 році, в центрі Москви на Пушкінській площі, закликаючи вийти і приєднатися до маршу проти воєн і насильства. Цікаво, що «кістяк» радянського хіппарского руху становили представники еліти, діти так званих виїзних батьків. Молоді люди, одягнені по американській моді, тусувалися в людних місцях, створюючи цілі комуни. Багатьом, хто вперше чув «хіппанутих», було складно зрозуміти сленг, на якому вони спілкувалися між собою. Вживання модних слівець на основі арго і англійської мови стали головною «фішкою» в спілкуванні. Багато з них залишилися популярними і сьогодні, наприклад флет, вписка, олдові, герла, піпл, знаменита бітлівська життєстверджуюча фраза «Let It Be».

Багато з них залишилися популярними і сьогодні, наприклад флет, вписка, олдові, герла, піпл, знаменита бітлівська життєстверджуюча фраза «Let It Be»

До хіпі ставилися такі популярні групи як Бітлз

Взаємодія політичної номенклатури в СРСР і руху хіпі було складним, суперечливим. Свобода слова, самовираження були в той час, м'яко кажучи, не в пошані, але це не заважало радянським хіпарів тусуватися, одягатися на американський манер, слухати музику в стилі рок-н-рол, вести дозвільний спосіб життя.

Хіпі в СРСР

[Ot-video] [/ ot-video]

Одним з хіпових занять було аскерство (від англійського слова «ask» - просити) - випрошування грошей тих, хто проходить радянських громадян. Це дуже небезпечним розвагою, так як переслідувалося законом. Перебіг зародилося на зорі періоду «хрущовської відлиги», коли гайки в поведінці вже були не настільки закручені. Але з огляду на дефіцит модного одягу, музичних записів і інших важливих атрибутів хіпі, рух було нечисленним. На відміну від розкутою і волелюбної Америки, Хиппарі в СРСР асоціювалися скоріше з ледарями, аполітичними і бездарними особистостями, завжди протиставлялися «портрету справжнього радянського громадянина».

Чим жили хіпі за радянських часів

[Ot-video] [/ ot-video]

Статті в центральній пресі про представників асоціальної і неформату в той час субкультури носили тільки негативний, критичний характер.

Статті в центральній пресі про представників асоціальної і неформату в той час субкультури носили тільки негативний, критичний характер

Хіпі стали одним з найзначніших молодіжних рухів в світовому масштабі

Ідеологія

Цікаво, що всі ідеї миролюбних бунтарів, які в минулому столітті вважалися скандальними, утопічними, сьогодні є нормою, міцно увійшли в менталітет сучасної людини.

Цікаво, що всі ідеї миролюбних бунтарів, які в минулому столітті вважалися скандальними, утопічними, сьогодні є нормою, міцно увійшли в менталітет сучасної людини

Хіпі здобули популярність і за те, що нерідко селилися в глушині своїми відокремленими комунами

У чому феноменальна ідеологія субкультури?

  • Ненасильство. Мається на увазі не тільки фізичне насильство, а й моральне. Для справжнього хіпі неприйнятні будь-які обмеження, які нав'язуються суспільством. Будь-які спроби нав'язати моральні підвалини, моральність і сором, спосіб одягатися чи переваги в музиці всіляко відкидаються.

Пацифізм, боротьба проти воєн і будь-якого насильства - основний аспект ідеології хіпі. Вони влаштовували сидячі страйки, фестивалі, рок-концерти під головним гаслом Make Love, Not War.

хіпі рух

[Ot-video] [/ ot-video]

  • Відносини. У любові і всіляких її проявах у представників течії були свої принципи. Поняття «вільне кохання» багатьма розуміється, як розбещеність. Насправді хіпі закликали відкрито висловлювати свої почуття, пропагували щирість у відносинах, це стосувалося не тільки кохання чоловіка і жінки, але і дружби.
  • Наркотики. Ті, хто створив субкультуру, перепробували все, не визнаючи обмежень. На зорі наркотики вважалися способом розширити свідомість, що пізніше призвело до катастрофічних наслідків. Наступні покоління, включаючи сучасних представників субкультури, закликають до відмови від наркотиків і всього, що може нашкодити здоров'ю. Тому ототожнювати хіпі з наркоманами в корені несправедливо і неетично!
  • Духовний розвиток. Молодь прагнула до самопізнання, активно вивчала різні духовні практики. Саме тому в філософії тісно переплелися окультизм, шаманізм і спіритизм, етнічні традиції народів світу, змішання релігій, найважливіші догми, які в підсумку сформували символ віри. Істина полягає в тому, що той чи інший життєвий вибір людина робить не випадково, за ним стоять довгі роздуми, шлях до самопізнання через духовний розвиток.

З ними пов'язаний величезний пласт літератури, музики, мистецтва і філософії

  • Творчість. Помилково вважається, що хіпі - нероби. Насправді вони багато часу приділяли творчості, розкриття талантів, будь-то музика, художнє мистецтво, література або рукоділля.
  • Природність. Вона проявлялася в зовнішньому образі, поведінці, способі мислення. Абсолютна безпосередність, спонтанність, бажання бути ближче до природи сформували головну традицію - жити в громаді хіпі далеко від цивілізації. Висловивши таким чином пасивний протест, вони повністю відмовлялися від минулого життя, створивши нову сім'ю, знайшовши нових друзів, навіть взявши нове ім'я.

Хіпі - романтики, люблять все яскраве, оригінальне

Ідеологія хіпі полягає у відмові від споживчого способу життя, знищення природи, агресії, порушення стереотипів, знищення рамок, життя в мирі та злагоді, засудження будь-якого прояву насильства.

The Beatles - Twist And Shout (subtitulado)

[Ot-video] [/ ot-video]

Символіка

Зовнішні ознаки хіпі проявляли через ряд символів, які навіть через багато років залишаються впізнаваними в усьому світі.

Зовнішні ознаки хіпі проявляли через ряд символів, які навіть через багато років залишаються впізнаваними в усьому світі

Хіпі були проповідниками нового ставлення до любові

Зупинимося докладніше на самих яскравих символах течії:

  • Старий мікроавтобус марки «Фольксваген». Це був не просто транспорт для переміщення комуни. Розписаний кислотними квітами і гаслами автобус символізував відмова від розкоші і споживчого розвитку цивілізації.

Автомобілі розфарбовували в яскраві кольори і психоделічні візерунки, найчастіше із зображенням квітів, символів світу

  • Квіти. Багато хто знає про те, що хіпі - діти квітів, так їх називали в усьому світі. Це не випадково, адже молоді люди завжди носили з собою квіти, дарували їх оточуючим, вставляли в дула рушниць, прикрашали довгі зачіски вінками з живих квітів. Ніщо не могло висловити в більшій мірі їх почуття і наміри, як квітка, який прагне прямо до сонця.

Популярність руху дітей квітів охопила весь світ, пропагуючи свої погляди

  • Знак «Пацифик». Він нагадує лапку в колі і є символом миру в усьому світі. Такий значок малювали на майках, робили символічні прикраси, через його призму закликали відмовитися від насильства і руйнувань.

Пацифик ( «лапка») - символ миру, який використовується і для антивоєнних демонстрацій

  • Мандала гармонії світобудови, або Дао. У старовинній даоської філософії знак трактувався як Життєвий Шлях, символ особистісного розвитку.

У субкультурі хіпі було захоплення медитацією і даосизмом

  • Фенечки. Плетені з ниток, бісеру або шкіряних шнурів браслетики - не просто прикраса в стилі хіпі, але і символ дружби. Кольорове поєднання фенечек не було випадковим, кожен відтінок мав своє значення.

Різноманітні плетені браслети, які можна дарувати як символ дружби

Для справжніх послідовників культури хіпі та просто шанувальників яскравих і життєрадісних «дітей квітів і сонця» символіка має вирішальне значення. Сьогодні характерні кислотні відтінки, символіка, призовні гасла використовуються в створенні модного одягу і аксесуарів.

Епоха Хіппі

[Ot-video] [/ ot-video]

Образ справжнього хіпі

Не випадково перше представників субкультури називають хрестоносцями моди. Що це означає? Через манеру одягатися хіпі показували всім оточуючим, що світ не сірий і одноманітний, а яскравий і багатогранний. Ефект вибуху бомби мода хіпі справила в Радянському Союзі, де було не прийнято і навіть зухвало відкрито відрізнятися від усіх, підкреслювати індивідуальність через одяг.

образ хіпі

[Ot-video] [/ ot-video]

Невеликий екскурс сучасникам, як виглядав справжній хіпі:

  • Яскраві і строкаті кольори переважали в одязі. Етнічні візерунки, квіткові принти, ефект «старості» у вигляді яскравих латок, рваних і потертих деталей.

Зовнішність хіпі завжди була пізнавана - вільний одяг з психоделічними візерунками, рвані джинси

Улюблена одяг хіпі - розкльошені брюки або джинси. Такий фасон вважався «унісекс», одягали їх як жінки, так і чоловіки.

Наряди прикрашалися бісером, вишивкою, бахромою і іншими елементами декору. Чим оригінальніше був наряд, тим яскравіше людина висловлював свою індивідуальність. Справжньому хіпі важливий комфорт, тому вільні хвилясті силуети, зручне взуття - головні переваги в одязі.

Яскраву взуття з вишивкою, дуже любили носити хіпі

  • Зачіска. Тут важлива природність, принцип «чим простіше, тим краще». Як правило, жінки і чоловіки носили довгі зачіски, волосся вільно розпущені, спеціальні засоби для укладання ніколи не використовувалися, її робив легкий вітерець.

Зачіска в стилі хіпі

[Ot-video] [/ ot-video]

З прикрас використовувалися вінки з польових квітів і хайратник - стрічки, що перехоплюють вгорі волосся. Образ чоловіка хіпі кілька іісусоподобен: вільно спадаючі волосся до плечей і борода.

Хіпі носили довге волосся обв'язані стрічкою (навіщо обрізати то, що дає природа)

  • Аксесуари. Фенечки, значки з призовними до світу гаслами, різноманітні прикраси в етно-стилі, вишиті пояси, капелюхи, місткі сумки - все це ідеально підкреслить образ хіпі.

Неспроста хіпі називають хрестоносцями моди: яскраві окуляри, браслети, сережки

  • Музика. Субкультура багатогранна, музика - важлива складова життя хіпі. Вони не тільки слухають її, вони вміють її створювати. Знамениті зльоти, які вже увійшли в історію, відбулися саме на музичних фестивалях Вудствок, Rainbow Gathering, Монтерей та багатьох інших. З плином нерозривно пов'язані такі музиканти, як The Doors, Pink Floyd, Джон Леннон і The Beatles, Дженіс Джоплін і Джиммі Хендрікс.

Зірки рок-н-ролу, такі як Джиммі Хендрікс, з'являлися на публіці в квітчастих костюмах всіх сортів

В СРСР хедлайнерами тематичних фестивалів виступали групи Акваріум і перший радянський хіпі Васін Коля.

Радянський хіпі Васін Коля

[Ot-video] [/ ot-video]

Любов до природи, збереження екології були важливими складовими, хіпі були впевнені, що вони відповідають за все живе на Землі.

Філософія хіпі заслуговує на увагу і в сучасному світі. Так, представників субкультури можна рідко зустріти на вулицях, адже Система духовних громад з роками припинила своє існування. Однак шанувальники руху все ж залишилися, адже «діти квітів» вчать головному - жити в світі без війни, бути добрішими і цінувати любов у всіх її проявах.

Що це означає?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com