рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Вишиванка. Історія і значення символів

  1. Вишиванка. Історія і значення символів
  2. Вишиванка. Історія і значення символів
  3. Вишиванка. Історія і значення символів

Українська вишиванка це національний одяг, плід складної і копіткої роботи, яка наповнена величезною палітрою кольорів і сакральними орнаментами.
Далі ми докладно розповімо, як правильно підібрати орнамент і які секрети криються за традиційними візерунками.
Історія вишиванки
Перш ніж заглядати в історію вишиванки, спершу дізнаємося, що це таке. Вишиванка це назва української вишитої сорочки, спосіб і техніка, виконання якої є всесвітньо відомим видом мистецтва. За відомостями археологів історія вишиванки має дуже давнє коріння.
Давньогрецький історик Геродот (близько 425 рік до нашої ери), якого називають «батьком історії», в своїх працях про життя і побут скіфів писав, що традиційний одяг цього народу була прикрашена вишивкою. В арабських манускриптах X століття є відомості про те, що арабські купці розповідали про русів, які носили вишитий одяг. При розкопках на Черкащині були виявлені народний костюм і вишиванка, приблизно в IV століття. Крім того на думку етнографів історія вишиванки, її візерунок і техніка виконання ідентична з орнаментами і малюнками, які наносилися на посуд і меблі древніх жителів України. Вишиванка була дуже популярна в період трипільської культури і в період неоліту.
За старовинною традицією вишивкою займалися жінки, які передавали свої навички з покоління в покоління. До того-ж вишиванки тут "http://www.ua.all.biz/vyshivanki-bgg1082198" (http://www.ua.all.biz/vyshivanki-bgg1082198) можливо придбати просто зараз. Історія вишиванки зберігає в собі характерні ознаки місцевості, які відрізняються технікою виконання, гамою кольорів і орнаментом. Мотиви орнаментів вишиванки можна розділити на три групи: рослинні, геометричні та зоомофорние або тварини.
Геометричні орнаменти зберігають в собі багато таємних символів, тісно переплітаючись з слов'янської міфологією. Геометричний орнамент це один з найпоширеніших видів вишивання. Для нього характерні ромби, кружечки, хрести, лінії, зигзаги. Крім того серед геометричного орнаменту дуже популярні символ «каракулі» і знак «безконечник», які прийшли до нас з часів трипільської культури. Перехід від геометричного до рослинного світу на вишивання, здійснювався за допомогою візерунка «пики», в народі його називають «зірочка» або «розетка».
Українська вишиванка це національний одяг, плід складної і копіткої роботи, яка наповнена величезною палітрою кольорів і сакральними орнаментами

Вишиванка. Історія і значення символів


Значення таємних символів геометричних орнаментів потрібно почати з Води і Сонця. Оскільки саме ці дві стихії частіше за інших зустрічаються на українській вишиванки. Візерунок сонце зображували восьмикутним квіткою або розеткою. А ось візерунок води схожий на скрученого вужа. Орнаменти Вода і Сонце символізують дві стихії. Їх наносили на дитячу сорочку як оберіг материнської та батьківської енергії. Візерунки виконані хрестиком і з зображенням міні свастики це руху за сонцем, яке символізує добро, і служать захистом від злих сил. Вишиванка прикрашена ромбом з крапкою посередині це символ родючості і чоловічої сили. Такі візерунки вишивалі блакитними нитками, які позначали повітря і небесну стихію.
Рослинні орнаменти на вишиванці повинні були продемонструвати красу природи. Ці візерунки уособлюють реально існуючі в природі форми. Найпоширенішими рослинними орнаментами в традиційній українській вишиванці вважаються такі мотиви: «калина», «дубове листя», «виноград», «барвінок», «хміль» і багато інших.
Значення таємних символів рослинного орнаменту потрібно почати з візерунка калини. У стародавні часи це дерево пов'язували з народженням Всесвіту і вогненної трійцею: Місяць, Сонце і Зірки. Назва калини походить від стародавнього назву сонця «коло». Візерунок калини на вишиванці символізував безсмертя роду, а також Відродження. Візерунок дуб вишивали тільки на чоловічих сорочках. Дуб дерево Перуна, який був покровителем чоловічої енергії, розвитку та життя. Сорочка з цим орнаментом була магічним оберегом, яка живила чоловіка силою українського роду. Значення таємних символів рослинного орнаменту продовжить виноград. Такі візерунки символізували радість і красу сімейного життя. На думку етнографів, виноградник це якась життєва нива, де чоловік як голова родини виступає в ролі сіяча, а ось дружина зобов'язана ростити і доглядати за лозою і сім'єю. Вишиванки з виноградом притаманні Полтаві і Києву. А ось на Чернігівщене візерунки з виноградом наносили на рушники і скатертини. Одним з головних візерунків вважається червоний мак. Вважалося, що вишиванка з маками повинна захистити його господаря від будь-якого зла. У сім'ях де чоловіки гинули на війні дівчата на свої сорочки наносили цей візерунок, зобов'язуючись зберегти і продовжити козацької рід. А ось візерунки хмелю означають любов, молодість і буйство. Сорочки з хмелем носили хлопці, які готувалися до шлюбу.
І третій вид орнаменту це зооморфний або тваринний. Найчастіше на вишиванку наносили зозулю, рибу, зайця, сову, метелика або півня. Зоомофорние орнаменти можна побачити в сукупності з різноманітними химерними сплетеннями.
Особливості орнаментів вишиванки на території України.
Вишиванка має багато відмінностей, і залежить від територіального розташування.
Для Гуцульських вишиванок характерним є рослинні і геометричні візерунки. Різноманітні композиції створюють в червоною, жовтою і зеленій гамі. Головне завдання місцевих майстринь надати вишитому виробу золотистого відблиску.
На території Львівської області можна зустріти кілька десятків типів візерунків. У більшості випадків це геометричні орнаменти, які наносять на білий фон. Завдяки такій техніки вишиванки з Львівської області мають вигляд легкості і прозорості.
Значення таємних символів геометричних орнаментів потрібно почати з Води і Сонця

Вишиванка. Історія і значення символів


У вишивках Закарпатській області найпоширенішими є мотиви «каракулю», зигзагоподібної форми. Як правило, колірна гамма місцевих вишиванок дуже широка. Але найпоширенішими квітами вважаються чорний і червоний колір.
Для Буковини характерні геометричні та рослинні мотиви. Вишивають як правило дрібним хрестиком, крученим швом або білою гладдю. Крім того на Буковині у вишиванках дуже часто можна побачити шовкові нитки, металеві блискітки і бісер.
У Тернопільській області для вишивки використовують бавовняні нитки, з згущують стежками. Уздовж усього рукава окремі елементи обводятся кольоровими нитками. Завдяки такому прийому вишивка отримує високий рельєф і виразний колір візерунка.
Характерною рисою для вишиванок Волині вважаються прості і в той же час дуже чіткі геометричні візерунки. Як правило, наносили їх на сіре полотно червоними нитками.
Вінницькі вишиванки славляться різноманіттям технік і колірної гами. Найпоширенішими є хрестик, низ, настилання та вирізання. Крім того окремі елементи вишиванки у вінницькій області обрамляють і з'єднують допоміжними швами.
На вишивках Полісся найчастіше прості композиції. Найпоширенішими візерунками в цьому регіоні вважаються ромбовидні лінії, які чергуються з геометричними візерунками. За часту для вишиванок використовували лляне полотно сірого кольору.
А ось Чернігівські майстрині славляться білими вишивками. Місцеві вишиті сорочки мають рослинної або геометричній орнамент, який наноситься білими нитками з вкрапленнями червоного або чорного кольору. Це дуже кропітка робота, яка виконується дуже дрібними стібками.
Для вишиванок Київської області характерною рослинною і геометричній орнамент. Як правило, це квіти хмелю, грона винограду, ромби, квадрати або восьмипелюсткові розетки. Виконують ці візерунки червоної, білої з легким відтінком чорної нитки.
Південні регіони України з техніки і колірній гамі, практично ні чим не відрізняються від вишивок Центральної України. Виконуються вони напівхрестиком або хрестиком.
У вишивках Закарпатській області найпоширенішими є мотиви «каракулю», зигзагоподібної форми

Вишиванка. Історія і значення символів


Велике значення при виборі орнаменту слід приділити вишивальним швах і кольором вишиванки. В кольорі вишиванки є дуже багато таємних символів. В чорні вишиванки як правило наряджали мерців. Чорні візерунки несуть погану енергетику і символізують горе від втрати близької людини. А ось вишаванкі з орнаментом білим по білому вибрали молоді скромні дівчата. Така вишиванка підкреслювала природну красу дівчини і служила захистом від злих сил. Червоний колір означає в вишиванках це добрий і сонячний знак удачі і захисту. Щоб додати фарб до золотих і срібних ниток майстрині під основну нитку використовували нитки жовтого, червоного або чорного кольору. А ось срібні нитки поєднували з блакитним і білим кольором. Зелений колір на вишиванці це символ народження і зростання, яким наносили візерунки трави і листя. Жовтий колір - достаток, багатство. Жовтий колір символізує сонце, як енергію всього живого на землі.

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com