рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Меланжеві нитки - основа для творчості :: вишивка хрестом

  1. теоретична база
  2. практичне використання
  3. Післямова

... Тільки сміливим підкоряються моря!
"Пісенька про капітана"

Чи помічали ви в каталогах і місцях продажу ниток для вишивання моточків муліне, колір в яких плавно перетікає з одного в інший? По-русски ці нитки називають «меланж». Чи не правильно думати, що через мінливість кольору вони підходять тільки для гладі, подивимося, як їх можна застосовувати для вишивки хрестом.

теоретична база

Часто під Меланжева муліне розуміється продукція фірми DMC, тобто в мотку муліне плавно змінюється один відтінок, але це не зовсім вірно.

Умовно меланж можна розділити на чотири групи: variegated, space dyed, shadow dyed і overdyeds. Ми подивимося в чому особливість їх кольорових гам і технологій виробництва.

Муліне variegated випускається промисловим способом такими великими брендами як DMC і JP Coats. У пасмі все нитки пофарбовані однаково, через 1 метр колір повторюється. Палітра меланжу з бавовни від DMC містить 18 кольорів, колір в мотку одного відтінку (наприклад, перехід від блідо-блакитного до темно-синього). Бавовняний меланж Anchor більш різноманітний у своїй колірній гамі, тут є навіть мульти-колір (multicolor floss).

Меланж space dyed, shadow dyed і overdyeds в Росії практично не представлений, тому з ним ми знайомі мало. Фактично це перефарбовані в різні кольори одноколірні нитки, причому випускати їх може як велика фабрика так і дрібне приватне виробництво із застосуванням ручного фарбування (hand-dyed).

Space dyed - фарбування натурального або вибіленого матеріалу відрізками, найчастіше нитки роблять кольоровими. Процес може здійснюватися машинним способом або вручну: рідка фарба розбризкується або наноситься пензлем.

Shadow dyed - надання відтінку натуральної, вибіленої або попередньо вже пофарбованої нитки. Як правило, колір використовується тільки один, по довжині нитки варіюється лише його інтенсивність.

Overdyed - нанесення вручну рідкої фарби нерівними проміжками на вже забарвлену нитку так, щоб базовий колір нитки не зникав, а гармонійно поєднувався з новим.

При ручному фарбуванні майстри використовують посуд з інертних матеріалів (скла, нержавіючої сталі). Для отримання потрібного відтінку може бути смішаним відразу кілька фарб, для прискорення процесу «схоплювання» застосовуються спеціальні реагенти. Потрібні суміші наносяться на нитку, а потім майстер рукою розмазує фарбу, щоб відтінки почали плавно переходити один в одного. Після цього моточків завантажуються в спеціальні печі для завершення процесу фарбування. Потім нитки промивають від залишків фарби, за допомогою холодної води остаточно закріплюють колір і підвішують в приміщенні без сонця з кімнатною температурою для просушування, яка в свою чергу може зайняти 7-10 днів. Звичайно, майстри намагаються, щоб фарби були стійкими і не линяють, але гарантувати цього ніхто не може, тому стандартною вимогою до такого роду меланжу є відсутність прання (або прання в холодній воді). Не варто забувати і про різні фактори (хімічний склад води, рівні вологості, складі фарби), які заважають сталості відтінку в різних партіях.

Один з найвідоміших виробників різнокольорових ниток - Caron Collection ( http://www.caron-net.com/ ). Ця фірма випускає кілька марок фарбованих вручну ниток, наприклад Watercolours (100% бавовна), Impressions (50% шовку, 50% шерсть), Waterlilies (100% шовк). На сайті фірми крім каталогів ниток можна знайти цікаві уроки та інструкції по роботі з цією категорією меланжу.

Ще одна добре відома марка фарбованої вручну продукції категорії overdyed - Sampler Threads on The Gentle Art ( http://www.thegentleart.com/ ).

практичне використання

Працювати з меланжевими нитками можна двома способами: для отримання насичених кольорів виконуйте хрестик відразу, для більш «змащеного» ефекту виконайте ряд напівхрестом , А потім за допомогою тих же напівхрестом поверніться у вихідну точку. Кожен з цих способів дає свій неповторний ефект, ви навіть можете спробувати їх комбінувати, щоб отримати зовсім унікальні поєднання відтінків.

За допомогою меланжу можна не тільки домогтися цікавих колірних ефектів, але і зменшити кількість кольорів у вишивці.

Є велика спокуса підрізати нитки, викидати здаються невідповідними фрагменти колірних переходів, але не поспішайте це робити, спробуйте слідувати за кольором!
У рідкісних випадках (наприклад, на зображенні «Сніговики») дизайнери пропонують розрізати нитку по довжині на темні і світлі тони. Для підвищення контрастності, світлі ділянки використовуються близько фігур сніговиків, а темні - по краях зображення. Щоб пом'якшити колірні переходи вишивають не рівно стовпчиками, а змійкою. Дуже цікавий ефект, чи не так? Шматки, на які розбитий дизайн за допомогою окантовок (backstitch), вишивайте як єдине ціле, переходячи до нового елементу тільки повністю закінчивши попередній. Так у вас вийде гарний ефект мозаїки.
Ще один варіант укладання стібків - вибудовування колірних переходів по діагоналі. Таким способом можна не просто вишити фон, але і зробити з нього підкладку для якогось складного візерунка. Зовсім екстремальний варіант - одночасне поєднання імітації мозаїки і діагонального напрямку колірного градієнта.

А хто сказав, що не можна скласти звичайну нитку муліне з меланжевої ?! Сміливіше експериментуйте! Наприклад, при такому комбінуванні осіннє листя вийдуть більш натуралістичними. Використовуйте один колір в якості базового і 3-4 меланжевих для різних областей листочків.


Новини Підписка на новини Чи знаєте ви ... Off-новини (посилання)

Якщо потрібно заповнити меланжевими нитками якусь велику область, але смуги вас абсолютно не влаштують, то спробуйте кілька способів:

  • Метод цяточок: вишиваючи хрестики в розкид, заповніть площа на 1/4, а потім вишивати вже класичним способом; при такому способі вишивання колірні переходи вийдуть більш плавними;
  • якщо дизайн дозволяє, то великі площі можна заповнювати геометричними фігурами (квадратами, трикутниками), утвореними колірними переходами;
  • при вишиванні парною кількістю ниток спробуйте скласти колірні переходи в протифазі або просто складіть одну ниточку навпіл.
У силуетній вишивці, коли використовується тільки один колір, меланжеві нитки допоможуть обіграти фактуру предметів, надати їм об'єм, та й просто дати додаткову «родзинку» дизайну. Використовуйте ці нитки для нескладних візерунків і орнаментів, які помітно пожвавиться від колірних переходів. Суворі геометричні фігури придбають відтінок несерйозності. Тут треба все добре продумати, можливо, навіть доведеться спочатку потренуватися на «вишивці-чернетці».

Любительки повного екстриму можуть зробити і контури-backstitch меланжем, ефект буде більш ніж оригінальним.

Через мінливого відтінку нитки можуть здаватися вигорілими, тому їх можна використовувати для вишивок з імітацією під старовину (вікторіанських мотивів, семплером).

Меланжеві нитки не кинуті напризволяще, дизайнери активно користуються ними при розробці своїх проектів. Деякі обмежуються введенням одного-двох номерів меланжу в дизайн, інші використовують меланж для повноцінного вишивання по всій схемі. Такі нитки знадобляться при відшиваючи робіт за схемами Mosey N Me, Lizzie Kate, Jean Hilton, Rainbow Gallery і навіть Mirabilia!

Ну як, вам вже не терпиться приступити до вишивання? У цьому випадку почніть зі проекту книжкової закладки Knotwork Bookmark від найвідомішого дизайнера Teresa Wentzler. Для натхнення завітайте галерею готових закладок - ви знайдете безліч варіантів комбінування меланжевих ниток і звичайних і обов'язково придумаєте своє оригінальне поєднання!

Післямова

Матеріал для цієї статті збирався досить довго, по крихтах з різних джерел і дискусій вивуджує цінні зауваження і припущення. Велике спасибі нашим закордонним колегам-вишивальник, який опублікував в інтернеті свої чудові статті:
Stitching with Variegated Thread
Stitching with Overdyeds
Decorative Threads

Сподіваюся, спільними зусиллями ми переконали вас, що Меланжевої муліне не таке вже й страшне і цілком підходить для вишивки хрестом.

Дякуємо всім учасникам форуму «Завальнюк», окрема подяка VicVic за неоціненну допомогу з англійськими перекладами і загальними зауваженнями на темі.

Дуже цікавий ефект, чи не так?
А хто сказав, що не можна скласти звичайну нитку муліне з меланжевої ?
Ну як, вам вже не терпиться приступити до вишивання?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com