рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Як зробити керування освітленням з декількох місць?

Завдання управління освітленням з двох і більше місць часто зустрічається в побуті. Так можна організувати освітлення в під'їзді, довгому коридорі або приміщенні з декількома виходами. Це зручно і допомагає економити електроенергію. Що ж потрібно, щоб включати і вимикати світло декількома вимикачами?

Схема управління освітленням з двох місць дуже проста. Вона включає в себе два прохідних вимикача і широко поширена в інтернеті.

Тільки ось змонтувати таку систему контактної системи досить складно. Більш зручна монтажна схема управління освітленням з двох місць, показана на малюнку.

Всі з'єднання виробляють в трьох распаячних коробках - по коробці на кожний прохідний вимикач і коробка на світильник.

В першу коробку заводиться трьохпровідний кабель від вступного щитка (LN-PE) і трьохпровідний кабель від першого прохідного вимикача. Між першою і другою распаячних коробками прокладається чотирьохпровідний кабель.

У другу коробку заводиться чотирьохпровідний кабель від першої коробки, трьохпровідний кабель від другого прохідного вимикача. Між другою і третьою коробками прокладається трьохпровідний кабель.

У третю коробку заводиться трьохпровідний кабель від другої коробки і трьохпровідний кабель, що йде до світильника.

Для ламп розжарювання нормальної потужності, а тим більше для енергозберігаючих ламп досить перетину проводів у кабелі 1.5 кв.мм. Звичайно, можна трохи поскупитися і обійтися без захисного провідника PE, тоді проводів в кожному кабелі між коробками буде на один менше. Але це суперечить ПУЕ, та й взагалі жартувати з електрикою не варто.

з'єднання проводів в распаячних коробках зрозумілі з малюнка. Будьте уважні - типовою помилкою є установка ланцюжка вимикачів в розрив не фазного, а нульового провідника. Це дуже небезпечно, так як вимкнений світильник буде все одно перебувати під повним напругою мережі 220В!

Тому, навіть якщо лампа знаходиться на початку ланцюжка вимикачів, то фазу все одно потрібно довести до далекого прохідного вимикача і почати комутацію з нього. Так, до речі, і проводів менше знадобиться. Ось монтажна схема.

Ну а якщо потрібно керувати освітленням ні з двох, а з трьох і більше місць? І тут є вихід - схема з перехресним вимикачем!

Чомусь побутує думка, що підключення перехресного вимикача вимагає якихось особливих знань. І навіть досвідчені електрики неохоче беруться за таку роботу. Але подивіться на схему підключення.

Але подивіться на схему підключення

У порівнянні з першою схемою нічого виключно складного не з'явилося. Ще одна распаячних коробка, що включається в розрив між распаячних коробками 1 і 2. У цю ж коробку заводиться чотирьохпровідний кабель від перехресного вимикача. З'єднання в перехресному вимикачі, показані на схемі чорними провідниками, вже зроблені всередині вимикача, тому підключається він чотирма клемами. Схема з'єднань контактів усередині перемикача і позначення клем вказані в інструкції, на коробці або на зворотному боці самого вимикача.

Зазвичай до перехресного вимикача входять дроти підключають знизу, а виходять зверху. Але якщо ви зробите навпаки, нічого страшного не буде. І навіть якщо ви один вхідний підключіть зверху, а другий знизу і точно також розділіть виходять дроти - знову-таки, короткого замикання не станеться. Просто в одному з положень перехресного вимикача включити лампу при будь-яких положеннях інших вимикачів не вийде. Це і буде ознакою того, що дроти на перехресному вимикачі переплутані.

За тим же принципом в розрив між распаячних коробками 1 і 2 можна включити скільки завгодно перехресних вимикачів. А це означає управління освітленням з трьох, чотирьох, п'яти, шести і більше місць - скільки душа забажає. Чи не правда, все просто?

Звичайно, якщо вимикачів потрібно більше трьох, а тим більше чотирьох, то більш правильним і економічно вигідним є використання бістабільності реле. Але це вже тема окремої розмови.

А ось цікаве відео. Особливість тут в тому, що замість перехресного вимикача використовується здвоєний прохідний.

Рекомендуємо прочитати

Що ж потрібно, щоб включати і вимикати світло декількома вимикачами?
Ну а якщо потрібно керувати освітленням ні з двох, а з трьох і більше місць?
Чи не правда, все просто?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com