- Склад і калорійність
- Чим корисна для здоров'я
- Застосування в дієтології
- Застосування в народній медицині
- Шкода і протипоказання
- Чи є користь від в'яленої щуки
- Пара слів про ікру
- Поради щодо вибору
- Коротка кулінарна довідка
Щуку на Русі по праву вважали найбільш шанованою з усього риб'ячого племені. Вона - один з головних персонажів народного фольклору. Страви з цієї річковий розбійниці займали центр царського столу. Сьогодні число цінителів її гастрономічних якостей не зменшилося. Але все частіше люди змушені замислюватися не тільки про користь риби в раціоні. Жорсткі реалії сучасної екології можуть змусити надовго відмовитися навіть від думки поласувати річковий рибкою.
Фото: Depositphotos.com. Автор: vladvitek.
Великі особини зазвичай метрової довжини, масою до 20 кг. Завдяки витягнутому тілу цю рибу неможливо переплутати з будь-якої іншої. Паща усипана безліччю найгостріших зубів. Луска дрібна. Забарвлення сіро-зелених відтінків з дрібними світлими плямами. Хвіст і плавники яскраво-червоні. Воліє жити в озерах і затоках річок. Уникає застійних водойм і швидких течій.
Склад і калорійність
Щучье м'ясо своєрідно. У ньому зовсім немає вуглеводів, мінімум (всього 1,1%) жирів і 18,4% білків.
- Вітамінний ряд: PP, E, C, B9, B6, B2, B1, A.
- Мінеральний склад (в мг на 100 г риби): K - 260; Ca - 40; Mg - 35; Na - 40; P - 200; Fe - 0,7.
Калорійність при різних видах термообробки (на 100 г) в ккал:
- свіжа - 84;
- відварна - 98;
- смажена - 127;
- фарширована - 141;
- солона ікра - 87.
Чим корисна для здоров'я
Важливі корисні властивості щучьего м'яса:
- Набір мікроелементів сприяє нормальній ритмічності серцевих скорочень.
- Наявність природних антисептиків зміцнює імунітет для боротьби з інфекціями.
- Прискорене засвоєння білків полегшує процес перетравлення їжі, що корисно при проблемах з підшлунковою залозою і печінкою.
- Регулярне присутність в меню страв з щуки надає тонус нервової системи.
- Знижує ризик виникнення діабету.
- Щучий жир регулює рівень холестерину в крові, володіє профілактичною силою від хвороб серця і судин.
Застосування в дієтології
Володіючи низькою калорійністю, щучье м'ясо є дієтичним продуктом. Цей факт використовується при розробці оптимального плану харчування для людей, що мають обмеження по здоров'ю.
До дієтичним рибних страв ставлять високі норми. Виключена обсмажування риби, соління та копчення. Щуку допускається відварювати, тушкувати, запікати.
Відомо, що будь-яка дієта викликає у організму стрес. Вітаміни групи B, що містяться в м'ясі щуки в достатній кількості, допоможуть подолати його наслідки: заспокоять нерви і поліпшать сон.
Застосування в народній медицині
З давніх-давен народні медики для приготування своїх ліків використовували різні частини і органи щуки.
- Вважалося: щоб видалити більмо, потрібно закапати в око жовч ще живий хижачки.
- Вмістом жовчного міхура риби виводили паразитів з організму, лікували лихоманку.
- Щоб вгамувати біль підшлункової залози, давали поїсти натщесерце щойно звареної м'яса річковий розбійниці.
- Розтертими в порошок кістками щучої голови лікували сечокам'яну хворобу, рятували від енурезу, використовували цей дивний, за сучасними мірками, склад при важких пологах.
Зверніть увагу: ми ні в якому разі не закликаємо вас повторювати подібні рецепти і перевіряти їх дію на собі.
Шкода і протипоказання
Щука здатна нашкодити людині і має для цього дві можливості. Від її гострих зубів часто страждають спінінгісти в момент незручного вилучення приманки з пащі тільки що спійманої хижачки. Причому ранки після укусу кровоточать дуже довго. Це безпосередній шкоду.
Є непрямої шкоди, який незрівнянно небезпечніший простого укусу. Щука має властивість накопичувати в собі шкідливі бактерії і речовини, якщо змушена жити в водоймах з поганою екологією. Тому перед вживанням в їжу важливо знати, де вона була спіймана.
Підставою для бойкоту страв, приготованих з щуки, може служити лише індивідуальна непереносимість.
Чи є користь від в'яленої щуки
Розмова про будь-в'яленої риби потрібно починати, досконально вивчивши особливості самого процесу.
При порушенні технології на одному з етапів в'ялення можна наразитися на ризик зараження гельмінтами (глистами). Один з них - лентець широкий. Передається від риби, зараженої його личинками. Поселяється в кишечнику людини і може паразитувати там роками, виростаючи до 20 м і більше.
Нейтралізувати личинки можна за допомогою достатньої термічної обробки. Або методом глибокої заморозки на 6-8 годин.
Слід зауважити, що в'ялена щука містить надлишок солі, який призводить до порушень обміну речовин, затримуючи в організмі воду.
Як бачите, щоб отримати максимальну користь від цієї річковий мешканки, в'ялити її не слід. Краще скористатися більш звичними і простими способами термообробки, такими як варіння і гасіння.
Пара слів про ікру
регулярне вживання в їжу ікри щуки :
- приводить в норму показники артеріального тиску;
- піднімає гемоглобін в крові до прийнятного рівня;
- зміцнює імунні функції організму;
- цьому перешкоджає передчасному старінню;
- нормалізує роботу відділів головного мозку;
- перешкоджає розвитку атеросклерозу;
- благотворно впливає на стан в період вагітності, а також при реабілітації осіб, які перенесли важкі хвороби;
- підвищує лібідо;
- проявляє оздоровчий ефект на нігтях, волоссі і шкірі.
На Русі ікра щуки цінувалася настільки високо, що була доступна лише царям і їх найближчого оточення. Багато гурманів вважають, що її смакові якості ні в чому не поступаються ні червоній ікрі, ні чорної.
Яка користь від оселедцева ікри .
Поради щодо вибору
Зібравшись на ринок купувати щуку, необхідно розуміти головне - риба повинна бути виловлена тільки що. Основні показники свіжості:
- зябра виключно рожевого кольору;
- очі кришталевої чистоти;
- хвіст вологий;
- ніяких сторонніх запахів, крім запаху річковий твані.
Інший істотний критерій правильного вибору - місце вилову. Не секрет, що водойми, на берегах яких розташовуються промислові об'єкти, потерпають від регулярних скидів небезпечних нечистот.
Ще один важливий момент полягає в способі лову. Недобросовісні рибалки використовують в своєму промислі незаконні методи. Мережі відносяться до таких. Риба потрапляє в них різна, в тому числі і хвора. Необізнаній покупцеві важко виділити її в загальній масі.
Інша справа - щука, спіймана, наприклад, на спінінг. Така рибка здатна гідно чинити опір в боротьбі за виживання, що говорить про її незвичайній силі і здоров'я. Млява або хвора хижачка ніколи не стане ганятися за спінінгів приманками.
Порада: відрізнити рибу, що потрапила у тенета, можна за характерними порізів тулуба.
При виборі щучої ікри знадобляться такі відомості:
- в свіжому вигляді має білий колір;
- після засолювання змінює світлий відтінок на бурштиновий.
Важливо знати і деякі подробиці приготування. Існує небезпека заразитися від щучої ікри діфіллоботріозом (різновид гельмінтозу). Тому перед засолкою ікри її необхідно (як мінімум двічі) обдати окропом.
Порада: безпечніше купувати ікру у перевірених продавців.
Коротка кулінарна довідка
Існує думка, що м'ясо у щуки сухувате і кістляве. Але, знаючи деякі секрети її обробки, можна приготувати справжні делікатеси.
Популярні пироги і котлети, вуха і балик, заливна і фарширована риба, посмажені з цибулькою та морквою, пельмені.
Способи термообробки підійдуть всі відомі. А результат вже буде залежати від майстерності кухаря.
Щоб надати пікантності страві, підійдуть низькокалорійні соуси, сік лимона, гірчиця. Ароматності додадуть петрушка, базилік. Щука добре поєднується з картоплею і свіжими овочами.
Переваги щуки в наявності і не викликають сумнівів. Її користь підтверджена століттями. Але небезпека, що виходить від цієї хижачки, також знаходиться в руках людей, що створюють для цього всі умови.
Користь риби судак для організму .