рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Чабер, або чубріца - унікальна ароматна спеція

  1. Інгредієнти (20 грам)
  2. про рецепт

У Болгарії в будь-якому пристойному ресторані на столах замість звичного меленого чорного перцю, стоять сільнички з трапезної чубріцей (чабер з сіллю) У Болгарії в будь-якому пристойному ресторані на столах замість звичного меленого чорного перцю, стоять сільнички з трапезної чубріцей (чабер з сіллю)   Тим, хто хоч одного разу був в Болгарії, напевно, запам'ятався особливий смак багатьох місцевих страв, яким властива легка пряна нотка, зовсім не звична нашому смаку

Тим, хто хоч одного разу був в Болгарії, напевно, запам'ятався особливий смак багатьох місцевих страв, яким властива легка пряна нотка, зовсім не звична нашому смаку. Це смак чубріци - інакше чабер (чабёр).

Чубріца чи не найпопулярніша болгарська приправа, яку не додають, хіба що, в чай. Більшість страв з м'яса, риби і овочів містять цю приправу - в чистому вигляді, або в складі різноманітних сумішей.

У нас багато з легкістю плутають чабер і чебрець, через співзвуччя. Насправді це зовсім різні рослини. Чебрець, або чебрець - зовсім інша спеція, зазвичай додається до м'яса і копченостей. Чабер - дуже давня приправа, яку використовують практично у всіх кухнях Середземномор'я, на Балканах, Кавказі, Азії. Наприклад, в молдавській кухні його називають «чімбру», На Кавказі - «цитрон» і «Джамбул». У грузинській кухні - «кондарі».

Чабер це звичайне садове або дика рослина, однорічна. Його просто сіють, як у нас кріп, і він зростає по всьому городу. Невисокі, до півметра, кущики з короткими і вузькими листям. Цвіте дрібними квітками. Абсолютно невибагливий до умов вирощування, але, як пишуть садівники, чим краще грунт - тим сильніше аромат чабера.

Серед більш ніж трьох десятків видів чабера, інтерес для кулінарії являє садовий і гірський чабер. У них велика кількість ефірного масла, яким чабер зобов'язаний своїм ароматом і смаком. Що примітно, в сухому чабером аромат набагато сильніше, ніж у свіжому.

Без чабера (чубріци) неможливі різноманітні болгарські суміші спецій, серед яких, в першу чергу, варто згадати « шарену сіль ». Це суміш звичайної солі, сухого подрібненого чабера, пажитника (фенугрека), паприки і ще деяких добавок. Сильний пряний аромат робить шарену сіль дуже вишуканою приправою. Я, наприклад, дуже люблю додавати її в кістлявий окорок.

Без чабера неможливо приготувати болгарську мусака - виключно смачне м'ясне блюдо, що нагадує пиріг з м'яса і картоплі, іноді мусака з баклажанами. Болгарські кебаби - кебабче , Зі свинячого і яловичого м'яса з чабером. Це взагалі хіт болгарської кухні.

У будь-якому пристойному ресторані або бістро на столах замість звичного меленого чорного перцю, стоять сільнички з «трапезній чубріцей», сумішшю чубріци з сіллю. До речі, знаю багато людей, які стали фанатами чубріци, і до сих пір найкращий презент з Болгарії - НЕ магнітик на холодильник, а пакетик трапезній чубріци.

Інгредієнти (20 грам)

  • Чабер (чубріца) за смаком
  • Сіль за смаком
  • Червона паприка за смаком
  • Червоний гострий перець за смаком
  • Фенугрек (пажитник) за смаком
  • Інші спеції за смаком
  1. Зазвичай ми купуємо багато пакетиків сухого готового чабера (чубріци), які стоять зовсім недорого, і даруємо всім друзям, хто розуміє, навіщо це. Останнім часом, з огляду на те, що у нас в продажу з'явився чабер, розфасований в пакетики, кількість замовлень зменшилася. Але, як то кажуть, від подарунків гріх відмовлятися.

    Готові суміші болгарських спецій з чубріцей

  2. Цього року наші болгарські друзі, знаючи як ми любимо чабер, зробили нам царський подарунок - подарували зв'язку висушених кущів чабера, вирощеного на городі у їхніх батьків. Інструкція свідчила - трохи підсушіть на сонці, тому що вони ще трохи вологі, а потім обірвемо все листочки. Так і зробили.

    Цього року наші болгарські друзі, знаючи нашу любов до чубріце, зробили нам царський подарунок - подарували зв'язку висушених кущів чабера

  3. В цьому році в кінці серпня в Болгарії було неабияк спекотно, тому інструкція була виконана чітко і акуратно. Виставили кущ на сонці, а потім обережно обірвали всі листочки на розкладену газету.

    Виставили кущ на сонці, а потім обережно обірвали всі листочки на розкладену газету

  4. Трохи трудомістке заняття - очистити обірвані листочки від залишків стебел. Вони грубі і гострі. Просто треба перебрати всі руками, відділяючи палички від листя.

    Трохи трудомістке заняття - очистити обірвані листочки від залишків стебел. Вони грубі і гострі

  5. В результаті вийшла досить велика купка сухого листя чабера з дуже сильним ароматом, який лоскотав ніздрі і викликав рясне слиновиділення. Навіть є захотілося. Власне, у нас вийшов чистий чабер, який ми привозимо з Болгарії з року в рік.

    В результаті вийшла досить велика купка сухого листя чабера з дуже сильним ароматом

  6. Приїхавши додому, ми в першу чергу приготували мусака. Чабер спеція дуже ароматна, тому додавати її треба обережно. У літературі рекомендують додавати 0,2-0,6 гр чабера на порцію страви. Це дуже незрозуміло і умовно. Ми додаємо на смак. Щіпку сухого чабера розтираємо пальцями, щоб подрібнити, потім перемішуємо. Потім додаємо ще, поки смак нас не задовольнить. Варто сказати, що мусака або кебабче повинні мати яскраво виражений смак чабера, це важливо.
  7. Частина привезеного чабера ми, звичайно ж, роздали друзям. Частина залишили в чистому вигляді, а частина додали в суміші, які ми використовуємо для готування. Втім, ми також привозимо трохи готових сумішей.
  8. Шарена сіль. Зазвичай це, що складається з 5-6 компонентів, суміш. Всі компоненти красиво висипаються в баночку шарами, щоб утворився гарний орнамент або малюнок. Для вживання в якості приправи суміш перемішується.

    Шарена сіль - відмінний сувенір і прекрасна ароматна приправа

  9. До складу шареной солі входить звичайна кухарська сіль, сухий чабер (чубріца), червоний солодкий або гострий перець, і, досить незвична спеція, яка в Болгарії називається «сміндух». Сміндух це пажитник, або фенугрек - спеція з сильним, і навіть дуже, ароматом. Ще є назва - шамбала. Як добавки в шарену сіль додають подрібнену печену кукурудзу або гарбузове насіння. Часто є й інші добавки, які різні в різних регіонах. Співвідношення інгредієнтів - на ваш смак, хоча кількість пажитника зазвичай більше.
  10. Трапезні (столові) суміші з чабером. Тут величезна різноманітність. Враження, що склад трапезних сумішей варіюється від господаря до господаря. Зазвичай це суміш сухого чабера, солі, паприки або гострого перцю. Використовується замість звичайного меленого чорного перцю під час обіду. Дуже сильно облагороджує смак готових страв. Часто до таких сумішей додають пажитник, і грань між шареной сіллю і трапезними сумішами практично пропадає.
  11. З огляду на, що всі інгредієнти для сумішей у нас є в продажу, спробуйте приготувати такі спеції для себе. Упевнений, що навіть звичайні домашні котлети придбають зовсім інший смак, і вам дуже сподобається. Не забувайте тільки основне правило - не переборщіть, все добре, що в міру.

Суміш спецій, що містить чабер відмінно підходить для готування.

про рецепт

Болгарська кухня

  • Вихід: 20 грам
  • Підготовка: 10 хв
  • Приготування: 10 хв
  • Готується за: 20 хв

Автор: Сергій Джуренко

Збережіть рецепт для друзів

Чабер (чубріца)

4.97 119

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com