рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Ретуш портретів. Урок від Виноградова Олександра

Спочатку трохи про себе. Я звичайний фотограф-любитель. Камеру купив близько 5 років тому в надії навчитися фотографувати шикарні пейзажі і макросюжети. Але з часом виявилося, що ні макрушнік ні пейзажист з мене не виходить, а ось з портретами як щось на зразок виходить. Тому вирішив зупинитися на портретах і «копати» в цьому жанрі і далі. Хоча, зізнатися, іноді роблю веловилазкі за туманами, заходами і жучками-метеликами і раніше захоплююся чудовими роботами майстрів цих жанрів. Енімал-фото теж дуже поважаю.

Вже 3 роки щільно користуюся Компутер Apple, тому всі скріншоти в пості будуть Маковський. Але не лякайтеся, працює максофт точно так само як і на Винда, тільки в гарячих клавішах на Маке «Команд» замість віндового «Контроль»

Як проявщіка року 4 юзаю Capture One. Не сказати, що це якась любов і що я перепробував купу конвертерів і вибрав цей, немає. Просто якось відкрив С1, почувши про хороший колір, і мені сподобалося. Я не прихильник стрибати за різними програмами, вважаю, що краще копати в одному напрямку і максимально вивчити можливості однієї софтина. Загалом, проявлення буде показана на прикладі С1. Уроків по С1 досить в мережі або на оффсайте.
Фотку вибрав з недавньої фотосерії з Анею в занедбаному цеху одного московського ремонтно-механічного заводу. Чи не найбільш показова в плані ретуші, але і не найгірша. Від картинок, яких спочатку хотів показати урок (більш вдалих по світу, наприклад цієї або цієї ) Не залишилося Равок - я періодично чищу невеликий «гвинт», залишаючи тільки ТІФФкі, але на них вже змінений колір в С1 і частина статті про проявлення в С1 довелося б опускати.

Отже, ось підсумкове фото, як його бачить С1 без моїх змін. Камера А99, світло з вікон.

1. Насамперед налаштовуємо яскравість знімка. Доки крутити експу, куди крутити і навіщо взагалі її крутити? Ми знімаємо портрет, тобто найголовніше в кадрі - особа. Ось і відштовхуєтеся від яскравості особи, воно повинно бути досить добре проекспоновані. Я особисто привожу його до такої експозиції, коли середні по яскравості ділянки шкіри мають яскравість 160-190 (сіра циферка поруч з трьома цифрами RGB). На жаль, курсор мишки не скріншоти, а піпетка зараз коштує трохи правіше центру Аніного чола. Цифра ця дуже приблизна і може здорово коливатися в обидві сторони, в залежності і від сюжету і від жанру і від задумки і від часу дня. Крутимо експозицію і обов'язково стежимо за Гістограмою. Вона завжди повинна бути перед очима для максимального контролю. За годину роботи око замилюється, монітор відблискує, ретачер може бути не виспався, але гістограма завжди чесно відображає реальну яскравість і не дасть помилитися.
Потім я підтягнув в Рівнях нижній правий повзунок, додавши ще більше яскравості світлим ділянкам. Тим самим вирівняв трохи гистограмму. Взагалі, я дуже часто використовую Рівні, навіть частіше, ніж Криві. Зазвичай керуюся правилом, щоб гістограма починалася плавно з одного нижнього кута і закінчувалася так само плавно, йдучи в інший. Але це ідеальний випадок і під наші портрети врядли підійде, тому все робіть, покладаючись на власне відчуття смаку і міри. Про них я окремо ще напишу.
На провалені трохи тіні я зазвичай забиваю. Якщо витягати їх, пропаде контраст і картинка стане схожа на HDR-енную. На невеликі переосвітлення раджу теж не звертати уваги.

2. Потім крутимо баланс білого. В цілому він тут непоганий і нічого робити я не буду. Мені навіть подобаються холодні відблиски. А синюватий фон завжди непоганий для портрета. Якщо все ж робити тепліше, то може так скінтон і стане правильним, та й білки очей побіліють, але загальна колірна гамма знімка порушиться. А це не айс.
3. Потім я трошки приберу Насиченість і додам чіткості і Структури. Це все смаківщина і без цього можна б було обійтися або потім додати при бажанні в ФШ. Тобто самі дивіться по ситуації і задумом.

В цілому картинка по яскравості і контрасту у нас тепер нормальна.
Кілька порад і моментів:
- додаючи контраст, завжди зменшуйте насиченість, особливо в тінях.
- у С1 розумний движок насиченості який в першу чергу додає її там де її немає і навпаки.
- стежте завжди за яскравістю особи і рук - вони акценти вашої композиції і по ідеї не повинні страждати від того, що затемнені або слабоконтрастні або їх «забиває» якийсь яскрава пляма на задньому тлі.
- портрети на темному тлі виглядають зазвичай набагато кращий, тому підбирайте фон темніше тону шкіри вашої моделі. Взагалі правильний підібраний фон не менш важливий, ніж сам об'єкт.
- правильний (або краще красивий) скінтон дуже важлива штука. Людське око не помітить «кривий» колір трави або неба, але косяки з кольором шкіри відразу кинуться в очі.
В цілому картинка по яскравості і контрасту у нас тепер нормальна
4. Потім, якщо потрібно, висвітлюються (або затемнюємо) потрібні області на знімку за допомогою масок. Наприклад ви знімаєте модель в контровому світлі без відбивача і вам потрібно висвітлити шкіру. Або світло занадто жорсткий і друга половина особи не освітлена. Або ж навпаки на тлі поруч з моделлю занадто яскрава пляма, яке буде відволікати глядача від неї, перетягуючи увагу на себе. Або ж ось вам потрібно прибрати насиченість з носа моделі (почервонів на морозі наприклад) або зелений рефлекс від трави на вилиці. Все це можна зробити масками в С1. Причому, можна працювати не тільки з яскравістю і контрастом, а й з кольором, різкістю (промазав раптом трохи фокус на очах), чіткістю, прибирати муар. Загалом дуже корисна штука, що дозволяє отримувати на виході з конвертера максимально близький до фінального результат.
Знову ж найважливіше - не переборщити. Тут потрібно покладатися тільки на власне почуття міри і смаку. На будь-якої картинки неозброєним оком не повинно бути видно втручання редактора. Тому максимально добре вишиковуйте світлову схему (грубо кажучи, керуйте наявними світлом) відразу. Благо у СОНЕК Еві і людський лайввью, де відразу можна контролювати як лягає на модель свет.У нас світло ліг досить добре. Нічого змінювати не будемо. На зображенні просто приклад накладеної маски.

Хороший рада. Якщо сумніваєтеся з відтінком шкіри, яким то кольором або тонуванням, не знаєте тепліше або холодніше зробити, боїтеся перенасиченості або блеклости - відкрийте картинку зі схожим сюжетом, яка вам подобається іншого фотографа і робіть колір або колірну гамму схожу на його. Взагалі не бійтеся, що то копіювати. Оригінальність - це звичайно круто, але «немає нічого нового під сонцем». Заспокою вас тим, що ви ніколи не повторите один в один навіть свою роботу, ні то що чужу. Та ще, коли у вас інша модель, інший світ і інший фон. У мене з собою на телефоні ціла папка портретів, які мені подобаються і я часто туди заглядаю.
Хороший рада

5. Тепер робота з кольором. У С1 відмінний манагер кольору. Можна дуже тонко вибрати будь-який відтінок кольору і крутити його HSL (тон-насиченість-яскравість). Куди крутити і скільки крутити?
Це теж чиста смаківщина. Спершу аналізуєте картинку і вибираєте колір який вам потрібно змінити. На нашій в цілому все непогано. Але, для прикладу я тицьнув піпеткою в білок очі, щоб потім знебарвити його і зробити яскравіше. В результаті у мене пішла непотрібна синь і очі стали яскравіше і виразніше. На цій фотці ще не особливо видно, а на інших прибирання «синяви» з відблисків (відображення неба) з підняттям яскравості дає відмінний результат. Спробуйте.
Потім тицьнув у волосся (на зображенні я показав яка область для редагування обрана) і зробив Аню ще більш блондинистій І третин піпеткою трохи прибрав жовтизну з шиї і під нижньою губою, вирівнявши тон шкіри. Нагадаю, що якщо у вас спливає колір в одній області при корекцією в інший, ви можете маскою вибрати потрібну область для роботи, не чіпаючи інший потрібний колір.
Зауважу, що С1 це звичайно не панацея від всіх бід. Якщо ви будете знімати під зеленим листям вашу модель або дружину, наполовину стирчить з блакитного басейну, ніякої С1 вам не допоможе від зелених і синіх рефлексів на шкірі. Тому максимально пильно підходите до навколишнього модель обстановці. Аня тут варто в сірому запиленому цеху (а потім вже сидить в майже абсолютно білої студії і одягнена в білому, друга Равка буде нижче) тому паразитних рефлексів і відтінків майже немає.
Поради:
- спалах допомагає перемогти рефлекси, але картинка спалахової особливо «в лоб» як правило убога і я зовсім її не використовую. Хіба тільки на весільних бенкетах.
- за моїми спостереженнями зелені і сині поверхні дають найгидкіший рефлекси, бежеві, рожеві, коричневі і жовті (тобто які мають найтісніший контакт тонам шкіри) так не псують колір. Тому знімати наречену в кімнаті з синіми стінами краще повернувши до вікна, тоді вплив рефлексів мінімізується. А штучне світло (люстри і світильники) краще зовсім відключати.
- використовуйте будь-які світлі некольорових поверхні як відбивачі. Наприклад вибілені стіни будинків або колону палацу.
5

6
6. На завершення я кадруються картинку (вирішив зробити квадрат, тому що нічого інформативного по краях кадру немає). Забираю галками ХА і purple fringing (це швидше за звичкою, на цьому сюжеті його і в помині немає.) І двома градіентинмі масками (так! В С1 можна робити і градиентную плавну маску, яка наприклад замінить градієнтний фільтр в пейзажній зйомці) роблю легку віньєтку зліва і права від моделі, щоб трохи закцентувати на ній увагу.
Порада. Не перебільшуйте з віньєткою. Наприклад на світлому фоні вона взагалі не виглядає. Можна локально затемнити напівтемні місця фону на зображенні, тим самим виділивши модель, але знову ж таки, зі світлим фоном такий номер не пройде.
Різкість на виході не чіпаю. Картинка і так предостатньо різка і з настройками за замовчуванням.

Все зберігаю в 16-бітний Тіффом. Чому в цей формат? Тому що інфа з РАВА абсолютно не втрачається і якщо щось захочу змінити в ФШ, зможу потім без втрат і артефактів це зробити.

З проявленням все. Потім відкриваємо отриману ТІФФку в ФШ.

1. Оцінюємо картинку на предмет того, що де можна підправити у вашій моделі. Мені наприклад хочеться зробити їй пооб'емнее шевелюру, ну і може трохи звузити вилиці і підборіддя. Ще праве плече випирає і виглядає масивно. Хоча в цілому і так все непогано. Відкриваємо картинку в фільтрі Liquify (пластика).
І самим верхнім інструментом «Деформація» (хай вибачать мене Фотошопофіли за російський ФШ), не забувши маскою закрити ті частини картинки, які ніяк не повинні змінюватися, тягнемо в потрібному напрямку нашу Аню, здійснюючи задумане. Важливо: зробити все максимально якісно (непомітно), щоб колеги-форумчани й носа не підточили після публікації результату. Тобто і локони повинні реальним колечком закручуватися, і очі не бути величезними як на картинках того художника з казки про Незнайку і шия не бути занадто довгою. Кружечки в боке теж намагайтеся не деформувати. Перед роботою з Пластикою рекомендую почитати в мережі уроки по користуванню її інструментами.
Деякі поради, якими я керуюся при зйомці і роботі Пластикою:
- Зазвичай шия має бути присутня на знімках, тобто голова не повинна тупо лежати на плечах. Це не правило, але краще дотримуватися цього. Причому тонка і довга (в міру) дівоча шия надає жіночності вашої моделі, як і вузькі плечі і трохи стирчать ключиці. Тому широкоплечих краще трохи відвертати від камери.
- Руки (долоні) не повинні бути розгорнуті до камери, долонька (особливо якщо велика) повинна бути повернута або в 3 \ 4 або ребром. Про те як фоткати довгоносих, пухленьких і т д читайте в численній літературі або інтернеті. Наприклад, є відмінна книга Вільяма Мортенсена «Модель. Проблеми позування ». Їй 100 років в обід, але вона і зараз дуже актуальна.
Я злегка розійшовся і поправив Ані не тільки те, про що писав: трохи звузив руки, опустив плечі, підкрутив завитки локонів. Все це знову ж смаківщина, самі вирішуйте наскільки далеко зайти і пам'ятайте, що людина повинна залишитися в кінці кінців схожим на себе. На зображенні я показав зеленим, де я змінював обриси. Червоним кольором - маска, що не дає внести зміни.

Червоним кольором - маска, що не дає внести зміни

Ось що було до і що тепер стало:

Ось що було до і що тепер стало:

2. Тепер приступаємо безпосередньо до ретуші. Ону я роблю за принципом частотного розкладу. Описувати його не буду. У мережі безліч відмінних уроків, тому дерзайте самі. Фішка цього способу в тому що можна змінювати шар з фактурою шкіри (прищики, пори, зморшки, родимки) незалежно від шару з кольором і яскравістю (світла і тіні на шкірі, синці під очима, синці на тілі, кольорові рефлекси і ін). Тобто наприклад ти можеш прибрати темний коло під оком не чіпаючи веснянок або важливих морщіночек.
В шарі Хайпасс я латкою прибираю Ані прищики, непотрібні родимки і зморшки на шиї.
Порада. Завжди залишайте якесь у родимок, важливих мімічних зморшок, пори і фактуру шкіри. Не робіть з дівчинки «льодяник» або «порцелянову лялечку». Фотка повинна залишитися фоткою.

Фотка повинна залишитися фоткою

В шарі блюр вирівнюю рельєф, прибираючи непотрібні темні і світлі цятки, які не взяти в Хайпассе. Ще в в цьому шарі можна звичайною губкою десатуріровать або навпаки додати насиченість в потрібних місцях.

Потім в шарі Обсяг Пензлем і включеним основним кольором Чорним або Білим (змінюється клавішею Х) малюємо якщо треба обсяг або ж просто коректуємо світлотіньовий малюнок на картинці
Потім в шарі Обсяг Пензлем і включеним основним кольором Чорним або Білим (змінюється клавішею Х) малюємо якщо треба обсяг або ж просто коректуємо світлотіньовий малюнок на картинці. Білій пензлем можна підкреслити відблиски, темної - тіні. Тут теж потрібно діяти вміло і з розумінням, щоб фотографію все ж залишити фотографією, а не фотоарт. Я підкреслив Об'емчик на плечах, ключицях, губах, прибрав темряву під очима. В ідеалі потрібно звичайно бути візажистом або художником, щоб знати, де додати а де прибрати. Купив собі книжку по Академічному малюнку, все ніяк не прочитаю до кінця

Поради:
- при ретуші завжди віддаляйте (зум в мінус) картинку після ряду дій. Погане, як і хороше краще бачиться на відстані.
- При сортуванні і відборі кращих фоток теж керуйтеся цим принципом. За прев'юшки завжди легше визначити вдала чи композиція, ніж втупившись у велику картинку носом.
- Після завершення роботи, обов'язково залишайте оригінал, тому що на наступний день як правило вилізуть всі косяки, які замилений довгою роботою очей відразу не побачив. Я зазвичай ретачу в нічні робочі зміни, сонний і втомлений, тому обов'язково знаходжу на наступний день гору косяків

3. Тепер найцікавіше. Є такий спосіб надати зображенні трохи об'ємності, правильно називається він не знаю як, але я кличу його Chanel mixer. Робимо ось що:

- Тиркало в коригує шарах в Мікшіровнаіе каналів (той самий ченел міксер)

- Потім вибираємо Зображення - Зовнішній канал   - Вибираємо канал Синій, а режим накладення Звичайний   - в мікшування каналів ставимо галку у Монохромний і у цього шару, що коректує міняємо режим накладення на Яскравість
- Потім вибираємо Зображення - Зовнішній канал

- Вибираємо канал Синій, а режим накладення Звичайний

- в мікшування каналів ставимо галку у Монохромний і у цього шару, що коректує міняємо режим накладення на Яскравість. Картинка повинна знову стати кольоровий.

- Тепер рухаєте бегуночкі приблизно так як поставив я, хоча для різних сюжетів можуть бути дуже різні варіанти. Але зазвичай в сумі (цифра під ними) виходить від 100 до 120. І не забуваємо стежити за гістограмою! Потім ті місця, які занадто висвітлити або затемнити стираємо білої пензликом з потрібною вам прозорістю. Або ж просто змініть прозорість коригуючого шару.
- Тепер рухаєте бегуночкі приблизно так як поставив я, хоча для різних сюжетів можуть бути дуже різні варіанти

Цей спосіб працює не з усіма сюжетами, але часто виручає, коли особа занадто плоске (наприклад контровий світло ззаду).
Ніколи не покладайтеся на постпроцесс і ретуш при створенні фотографії, думаючи що вона все врятує! Будь-яка крута фотка - це симбіоз світла і композиції. Тобто вам потрібно відразу з хорошим світлом зняти вашу модель, в цікавій позі і з потрібною емоцією. Ретуш - це тільки приправка до страви. Якщо приготував на обід какашку, ніяким суперсоусом з неї цукерочку не зробити.

4. Очі (висвітлення-затемнення райдужки).
Створюємо коригувальний шар з кривими. Інвертуємо його (CTRL + I). Міняємо режим накладення шару на Екран. Потім білої пензлем з параметрами приблизно 25 «непрозорість», і 30 «натиск» малюємо по колу вздовж зіниці навпаки відблиску від вікна. Теж все на смак і колір. Затемнювати райдужку тим же способом, тільки режим накладення використовуємо Множення. Чи не переборщити - ось саме тут головне. Як і всюди.
4

Ще про коригувальні шари:   Коригувальний шар «Тон / Насиченість» дозволяють локально коригувати тон і власне насиченість, якщо раптом ви забули це зробити в С1
Ще про коригувальні шари:
Коригувальний шар «Тон / Насиченість» дозволяють локально коригувати тон і власне насиченість, якщо раптом ви забули це зробити в С1. Причому все робиться через маску і легко відкотити все зміни або змінити вплив шару.
Через коригувальний шар «Вибіркова корекція кольору» можна наприклад змінити колір фону. Для цього включаєте цей шар, вибираєте в його вікні кольору які потрібно поміняти (потрібно вибрати колір максимально близький до справжнього кольору фону, тут - сірий) і потім крутите бегуночкі. І перете потім чорної пензлем місця де не потрібно міняти колір (модель). Ось так наприклад можна зробити:

При затиснутою клавіші ALT можна натиснути на іконку з маскою і побачити саму маску і внесені зміни. Це дуже допомагає не пропустити шматочок картинки при стирання / додаванні маски.

Потім можна злити все всі верстви (CTRL + SHIFT + E) і поколупати (тонувати наприклад) картинку в Nik color Efex або Alien Skin Exposure. Потім пошарпіть, де потрібно. Колір нігтів теж можна трохи поміняти і прибрати прікленние стразики. Все на ваш розсуд.

Ось ніби і все.

Чому то на деяких скронях картинка стала більш контрастною і темної (робив їх через сторонню прогу, рідна не вміє малювати на скріншотах). Врахуйте це при читанні.
тут Равка для експериментів, тут ТІФФка після С1. Тут ще одна Равка з цієї ж серії для різноманітності.

Отже, ось так виглядав РАВ:
Отже, ось так виглядав РАВ:

Так він став вигялдеть після корекцій і перекладу в Тіффом:

І так після маніпуляцій в ФШ:

Автор: фотограф Виноградов Олександр

Доки крутити експу, куди крутити і навіщо взагалі її крутити?
Куди крутити і скільки крутити?
Чому в цей формат?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com