- Рецепти шашликів до святкового столу
- Святкові гарячі страви з різних кухонь світу
- Прості і дуже смачні святкові гарячі страви з м'яса
- Пташине м'ясо
- Риба як головне блюдо
- баранина
- З лимоном в рукаві
- З гарніром
- З помідором і гарніром по-французьки
- З ананасом
- яловичина
- З чорносливом
- птах
- Куряча печінка з грибами і сметаною
- Відео для молодих господинь
Ну і почати, звичайно ж, слід з рецептів гарячих страв з курки, благо курятина - м'ясо «універсальне» і в приготуванні зовсім не складне. Найпростіший варіант - святкова курка, запечена в духовці, але не звичайна, а «апельсинова» - з ніжною, золотистою засмаженою скоринкою. А ще можна запекти курку в духовці в дивовижно смачне маринаді з імбиру, меду, лимона і соєвого соусу.
Запечена курка "Дивний аромат"
Для приготування запеченої курки в духовці до святкового столу підійдуть будь-які частини птиці - наприклад, за рецептом «Курка з апельсинами» можна взяти не птаха цілком, а, припустимо, курячі гомілки, стегна або стегенця. А ось для класичного святкового рецепта - курчати тютюну - необхідно буде заздалегідь купити саме тушку птиці цілком.
Як своєрідний «закусочного» варіанту можна приготувати дієтичні курячі рулетики з яблуками і абрикосовим джемом на пару - готову страву буде дуже смачним як в гарячому, так і в холодному вигляді. Ще один варіант такого святкової страви - пікантні курячі рулетики з гарніром з запечених овочів. А для любителів гостренькі смажених закусок ідеально підійде класичне блюдо - запечені курячі крильця.
Рецепти шашликів до святкового столу
Шашлики - це блюдо, яке можна приготувати не тільки на природі, але і в домашніх умовах, причому, не жертвуючи смаком - готуючи шашлики за оригінальним рецептом в банку, можна буде добитися навіть ароматного «серпанок» готового м'яса. Крім того, святковий шашлик можна приготувати на сковороді або самим простим способом - в духовці. М'ясо ж, як і у випадку зі звичайними шашликами на вугіллі / на мангалі, може бути абсолютно будь-яким - від курки до свинини або навіть баранини.
Святкові гарячі страви з різних кухонь світу
Ще один дуже простий спосіб урізноманітнити звичний склад святкового меню - скористатися оригінальними рецептами з різних національних кухонь світу. Так, наприклад, почати знайомство зі світовою кулінарією можна з приготування Таван - це запіканка з фаршу і картоплі з сирійської кухні. Готується блюдо дуже просто з цілком звичайних інгредієнтів, а результат виходить - пальчики оближеш. Також до святкового столу можна приготувати турецькі котлетки «Хасан-паша» або смачну грецьку мусака з кабачків, баклажанів і м'ясного фаршу.
Від однієї думки, що скоро буде свято, у більшості людей мимоволі починає підтікати слина.
Напевно, так працює наш організм - мозок знає, а тіло вимагає. Хоча, хто його знає ...
У будь-якому випадку проведення будь-якого торжества не обходиться без відповідного осередку. Чим смачніше, яскравіше і різноманітніше буде стіл, тим краще запам'ятатися будь особливий день для гостей і рідних.
Хороші рецепти і вміння приготувати - головне озброєння кожної господині.
Особливо це відноситися до головних страв. Гаряче і смачно приготовлене м'ясо на святковий стіл ніколи не образить смаки навіть найвибагливіших їдців. А якщо кожен раз готувати щось нове, то це буде особливо приємно для свикшімся зі звичними стравами родичів. А тепер рецепти гарячих страв на святковий стіл.
Прості і дуже смачні святкові гарячі страви з м'яса
Складові:
- Свинина (можна взяти яловичину) - 800 г
- Картопля - 3 шт (середнього розміру)
- Сметана (можна використовувати майонез) - 2 ст.л.
- Яйце куряче - 1 шт
- Цибуля ріпчаста - 1 шт
- Борошно - 3 ст.л.
- Вершки - 200-230 мл
- Зелень - петрушка, цибуля, кріп
- Часник - 2-3 зубчики
- Сіль і перець
Свинина (або яловичина) для святкового гарячого блюда нарізається як на відбивні і відбити. Для того щоб не було бризок, можна відбивати м'ясо, поклавши його в пакет. Далі готуватися «шубка» для відбивних.
Для цього на тертці потрібно натерти картоплю, нарізати цибулю і зелень дрібно, а часник пропустити через землянку або дуже добре подрібнити ножем. Додається яйце, сіль, перець і 2 С.Л сметани (майонезу) .Все інгредієнти перемішуються в мисці.
Шматки відбитого м'яса промочити в «шубці» і смажити на розжареному соняшниковій олії. Але смажити потрібно обережно перевертаючи, щоб оболонка не спадала. І так до тих пір, поки не з'явиться рум'яна кірочка.
Злегка прожарені шматки м'яса викладаємо на деко, змащене олією. Тепер можна залити вершками і поставити в нагріту духовку на 6-8 хвилин (температура приблизно 230 градусів).
В принципі, відбивні вже готові і до них, по суті, не потрібен гарнір, так як картопля обволікає шматочки м'яса. Але можна додати до страви щось свіже, як-то прикрасити його. Наприклад, красиво нарізаними помідорами, огірками або зеленню. Не завадить ложечка кукурудзи або горошку.
«Чаклуни»
Складові:
- Фарш (свинячий або яловичий) - 250 г
- Панірувальні сухарі - 4 ст.л.
- Картопля - 1 кг
- Ріпчасту цибулю - 1шт (великий)
- Куряче яйце - 2шт
- Рослинна олія - 50 г
- Сир твердого сорту - 100 г
- Сіль і перець
Для початку відварюється нечищена картопля в підсоленій воді. Після того як охолоне - почистити і натерти, використовуючи крупну тертку. У той час поки вариться картопля, можна зайнятися цибулею - дрібно нарізати і обсмажити на олії. До смажачі цибулі додаються сухарі і готуються до золотистого кольору.
Далі додається фарш і доводиться до повної готовності. Не забуваємо посолити і додати спеції за смаком. Процес смаження займає 15-20 мінут.Натертую картоплю посолити, поперчити, додати до неї курячі яйця . Потім потрібно місити це «тісто» і поступово додавати борошно, поки воно не почне прилипати до рук.
Тісто розділити на кульки, які слід розкачати в коржики. На коржі викласти фарш. Виходячи з пропорцій інгредієнтів в рецепті, кульок краще робити не більше 14 штук, а краще трохи менше. Слепляю потрібно подібно вареників. Напівфабрикати готові.
Ще не готових «чаклунів» занурюємо в підсолений окріп. Бажано розміщувати їх по дну каструлі так, щоб вони не стикалися один з одним, інакше можуть злипнутися. Варити потрібно протягом 10 хвилин. Після варіння вийняти, полити розтопленим вершковим маслом і посипати натертим твердим сиром.
Пташине м'ясо
Птах «Оригінальна»
- Складові:
- Куряче філе - 600 г
- Куряче яйце - 2 шт
- Майонез - 2 ст.л.
- Соус соєвий - 1 ст.л.
- Крохмаль - 1 ст.л.
- Сир твердого сорту - 200 г
- Рослинна олія
- Сіль і перець
Філе курки розрізати уздовж, після чого відбити і приправити сіллю з перцем. Далі готується кляр: змішати соус, яйця, майонез і крохмаль. Сир натерти на дрібній тертці. Шматочки філе потрібно змочити в клярі, потім занурити в натертий сир, потім назад в кляр, в сир, в кляр, в сир і, нарешті, знову в кляр.
З цією процедурою треба бути акуратніше. Якщо сир не прилипає до клярі (буває і так), тоді можна насипати сир безпосередньо в кляр і просто вмочати філе в цю суміш.
Обмоченное в клярі філе кладеться на сковороду і заливається залишилися кляром. Обсмажувати потрібно з двох боків до золотистої скоринки. Жарка займає небагато часу.
Приблизно по 3-4 хвилини на кожну сторону при середньому вогні. Птах «Оригінальна» готова. Можна подавати на стіл з будь-яким гарніром.
Рецепт «Курка маринована по-американськи»
Складові:
- Курка - 2 кг
- Часник - 2 великих зубчики
- Рослинна олія - 1 стакан
- кориця мелена
- Лавровий лист
- Гірчиця - 3-4 ст.л.
- Оцет - 3 ст.л.
- Сіль і спеції
Рослинна олія добре перемішати з гірчицею, приблизно до майонезной густоти. Підійде будь-яка гірчиця. Далі в цю ж суміш додаємо подрібнений або роздавлений часник, оцет, корицю, спеції, сіль і перець. Добре перемішати. Курку слід відразу розрізати на порції і змішати з маринадом.
У ємність з вмістом додати лавровий лист і поставити все в холодильник на добу. На наступний день курку запекти в духовці на деку (45-50 хвилин повинно вистачити).
Риба як головне блюдо
«Чарівна золота рибка»
Складові:
- Філе будь-якої риби - 250 г
- Помідор - 2 шт (невеликі)
- Картопля - 2 шт (середнього розміру)
- Сир твердого сорту - 50 г
- Ріпчасту цибулю - 1 шт (середній)
- майонез
- Свіжовичавлений лимонний сік
- Сіль і спеції
- Соєвий соус
- зелень
Рибне філе маринується в лимонному соці і соєвому соусі 30-40 хвилин.
Можна не переживати за сорт риби, підійде будь-яка, головне, щоб без кісток.
Потім філе потрібно посолити, поперчити і підсипати якихось спецій за смаком. Далі вибираємо посуд і укладаємо нарізану скибочками картоплю (чим тонше, тим краще).
На картоплю викладається нарізаний півкільцями цибулю. Цей шар солимо і перчимо до смаку. Зверху викладається риба. На неї укладаємо тонкі скибочки помідорів, а помідори злегка обсипає цибулею. Потім кладеться ще один шар картоплі, але трохи тонше, ніж перший. Сіль, перець, зелень і спеції, а далі майонез.
Після всіх виконаних операцій натираємо сир і посипаємо їм всю поверхню страви. Потім посуд поміщаємо в духовку і запікаємо на 45 хвилин при 180 градусах.
«Сьомга запечена в фользі»
Складові:
- Стейки сьомги - 4 шт
- Помідор - 4 шт
- Половина середнього лимона
- Сир м'якого сорту - 150 г
- Майонез - 4 ч.л.
- Рослинна олія - 2 ч.л.
- Кріп - 1 пучок
- Сіль і спеції
- фольга
Після промивання всіх інгредієнтів, їх необхідно просушити від проточної води. Рибу потрібно трохи присолити і додати спецій за бажанням. Всі стейки потрібно полити лимонним соком. Помідори ріжуться на круглі скибочки, сир натерти на крупній тертці , А кріп очищається від жорстких гілочок.
З двошарової фольги потрібно робити кишеньки такого розміру, щоб в них могли поміститися стейки. Але потрібно залишити місце вгорі для того, щоб кишеньки можна було закрити. Самі кишеньки змастити рослинним маслом , Але без надлишків масла, тільки щоб не прилипало. Сьомга жирна риба, тому зайве масло насправді завадить.
Далі розкладаємо стейки по кишенях. Поверх риби кладемо гілочки кропу, а на них помідорні гуртки. Після цього потрібно посипати натертим сиром (так як сир м'який, його можна помістити перед натиранням в морозильник хвилин на 8-10). Все це змащується майонезом (розрівняти можна виделкою). Краї фольги необхідно добре защипати.
У духовку на 25 хвилин, після чого оперативно вийняти, відкрити фольгу і поставити назад ще хвилин на 5-7. Температура в духовці як для будь-якого пирога.
Святковий стіл без смачної їжі таким вважатися просто не може! На ньому обов'язково повинні бути закуски, смачний гарнір і гаряче. Варіантів його приготування маса, так само як і інгредієнтів для таких страв: м'ясо, риба, птиця - в залежності від ваших уподобань можна істотно урізноманітнити меню.
І не важливо, мова про рецепти гарячих страв на новорічний стіл або до Дня народження, всі вони будуть доречні.
баранина
Готування блюд в рукаві - простий спосіб зробити вишукану страву . Так і у випадку з м'ясом барана, адже його запікання не зажадає від вас багато часу або сил. Звичайно такий тип м'яса не всім до душі, але для любителів баранини - це справжній скарб.
Якщо ви готуєте гарнір окремо, то і м'ясо запікається без доповнень. Але, якщо таке блюдо стане головним на столі, то баранчика можна доповнити шматочками картоплі, який також укладається в рукав.
Пам'ятайте, баранину обов'язково подають гарячою, адже після охолодження жир з неї твердне і навряд чи принесе вам смакове задоволення.
Таку баранину добре подавати з овочами, тому варто знати, яка буде відмінним гарніром.
З лимоном в рукаві
Для її приготування візьмемо такі продукти:
- М'ясо барана 2 кг (+ - 0,2 кг);
- Лимон - 2 середніх;
- Спеції (суміш трав, сіль, перець і кінза);
Процес приготування:
- М'ясо очищаємо, робимо надрізи по всі площини шматка (півтора см глибиною);
- Змішуємо в піалі спеції, натираємо ними м'ясо (не забувайте про надрізах);
- Лимон нарізаємо тонкими половинками гуртків, вставляємо кожен шматочок в надріз;
- Розправляємо на деку рукав, в нього викладаємо м'ясо, закриваємо і ставимо в духовку на півтори години (може трохи більше, в залежності від духовки) пектися при температурі 180 градусів;
- За хвилин 5 до закінчення процесу рукав розкрити, і відправити м'ясо назад в духову шафу. Це допоможе отримати хрустку скоринку на м'ясі.
З гарніром
Цей рецепт запікання м'яса передбачає одночасне приготування гарніру. Нам знадобляться:
- Баранчик - цілісний шматок вагою 1 кг;
- Картопля - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 2 середніх;
- Спеція хмелі-сунелі - 0,5 ч. Ложки;
- Соняшникова олія і перець з сіллю;
- М'ясо натерти спеціями та олією.
- Овочі нарізати: картопля - крупно, цибулю - товстими півкільцями;
- Все укладаємо в рукав, поливаємо зверху маслом із залишками спецій, трохи струсити вміст;
- Духовка повинна бути вже розігрітій до 180 градусів, в неї ставимо на півтори-дві години деко з рукавом на ньому;
- Насамкінець варто відкрити рукав з одного боку для зарум'янювання м'яса.
З помідором і гарніром по-французьки
Підготуйте продукти:
- Свинина - 0,5 кг;
- Картопля - 0,9-1 кг;
- Помідор - 2 штуки;
- Цибуля ріпчаста - 3 великі;
- Майонез - 1 пачка (0,2 кг);
- Сир твердих сортів - 0,25 кг;
- Спеції, сіль - за бажанням.
- Очищену картоплю і м'ясо порізати кубиками (по 3 і 2 см відповідно);
- Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями;
- Підготувати глибоке деко або велику форму для запікання, змастити її стінки маслом;
- Викладаємо в неї м'ясо, рівномірно розподіляючи по всій поверхні, солимо і перчимо, посипаємо половиною цибулі, заливаємо половиною майонезу;
- На цю масу укладаємо картопля, нарізані кільцями томати, потім залишився лук і посипаємо спеціями;
- Заливаємо майонезом і посипаємо натертим на крупній тертці сиром;
- У духовку при 180 градусах ставимо деко з їжею, запікаємо близько 40 хвилин.
З ананасом
Перед приготуванням його радимо замаринувати м'ясо, так буде смачніше.
- М'ясо свині - 0,5 кг;
- Сир а-ля Російський - 0,3-0,4 кг;
- Ананас консервований - 1 банка;
- Лук - 3 головки;
- Майонез і спеції - за потребою.
- М'ясо ріжемо як на відбивні, обробляємо кулінарним молоточком, змащуємо майонезом і спеціями, даємо постояти півгодини-годину;
- У цей час нарізаємо кружечками ріпчасту цибулю;
- Деко злегка змащуємо олією, викладаємо на нього все м'ясо з зазором 1,5-2 см між шматками;
- Зверху на свинину кладемо гурток цибулі, після нього ананас, ще трохи майонезу і посипаємо сиром;
- Запікаємо в духовці приблизно 35 хвилин.
яловичина
Рулет з грибами
Візьміть:
- Краї яловичини - 0,8-1 кг;
- Сир (типу Пармезан) - 0,1 кг;
- Печериці (або інші гриби) - 0,3 кг;
- Цибулина - 1 велика;
- Часник - 3 невеликих зубчики;
- Зелень (кріп) - 1 пучок;
- Спеції - за смаком.
- Нам необхідно з шматка м'яса зробити пласт товщиною 1-1,5 см, чого можна домогтися за допомогою розрізів і відбивні молотка;
- Готову тонку яловичину натираємо спеціями, залишаємо на деякий час;
- Гриби нарізаємо кубиками, цибулю - половинками півкілець;
- Далі цибулю треба страхувати до золотистого кольору на сковороді або в сотейнику;
- Додаємо до нього гриби і спеції, смажимо 5 хвилин;
- Видавлюємо до них часник, додаємо дрібно посічену зелень;
- На пласт м'яса викладаємо рівномірно таку начинку, залишаючи порожніми 3 см від одного з країв яловичини;
- Посипаємо все це сиром і звертаємо в рулет;
- Його варто перев'язати кулінарною ниткою, розташувавши вниз швом;
- Укладаємо рулет у форму, додаємо півсклянки води, закриваємо кришкою і ставимо в духовку (180 градусів температура);
- Через 20 хвилин виймаємо, поливаємо м'ясо соком, відправляємо назад, не накриваючи кришкою;
- Таку процедуру повторювати через кожні 20-25 хвилин;
- Зазвичай таке блюдо запікається приблизно 1 годину і 40 хвилин.
З чорносливом
Можна назвати цей рецепт класичним, багато господинь передають його з уст в уста.
- М'ясо - 0,5 кг;
- Чорнослив (Б.К.) - 20 штучок;
- Сало - 0,05 кг;
- Базилік свіжий - 1 пучок;
- Соєвий соус - 1 ст. ложка;
- Спеції, сіль, перець.
- М'ясо і сало перекручуємо в м'ясорубці, заправляємо спеціями;
- Розстелимо кулінарний пергамент, на нього рівномірно викладаємо фарш (1 см товщини);
- У центрі пласта викласти базилік і сливу;
- Фарш скрутити в рулет, зафіксувати ниткою;
- Випікати при 180 градусах 40-45 хвилин;
- Дістати блюдо, змастити його соусом і відправити ще на 5-10 хвилин зарумяніваться.
птах
Курчата в духовці
- Тушки курчат - 2 штуки;
- Печериці - 0,1 кг;
- цибуля-порей - 0,05 кг;
- Черрі-томати - 10 штук;
- Болгарський перець - 1 штука;
- Картопля - 3 великих бульби;
- Вершкове масло - 0,05 кг;
- Майонез 67% - 2 ст. ложки;
- Оливкова олія - 3,5 ст. ложки;
- Спеції.
- Порей і печериці нарізати пластинками, приправити майонезом і оливковою олією, всипати спеції - це буде начинка;
- Натерти м'ясо спеціями і нафарширувати начинкою, ніжки курчати з'єднати (пр. Ниткою, а краще зробити надрізи в грудях і вставити туди);
- У форму, змащену маслом оливок покласти курку і відправити на 15 хвилин в духовку (200 градусів);
- Овочі, що залишилися очистити і нарізати кубиками, черрі - половинками або НЕ ріжте зовсім;
- Додати овочі до м'яса, зверху викласти шматочки масла, повернути в духовку;
- Випікати треба їх хвилин 40-45 періодично дістаючи і поливаючи соком.
Качка з часником
Сьогодні навряд чи можна уявити гарячі страви до новорічного столу без вже стала традиційною качки. Ми раніше вже розповідали, але сьогодні ми підготували ще один простий і смачний рецепт.
беремо:
- Птах - 2 кг;
- Часник - підлогу головки;
- Майонез Провансаль - 0,1 кг.
- Очищену і помиту качку поділяємо на шматки, викладаємо на рушник, щоб пішла зайва рідина;
- Готуємо заправку: роздавлений часник змішати зі спеціями і майонезом;
- Цим соусом змастити шматочки качки;
- Розігріваємо духову шафу до 200 градусів;
- У деко укладаємо м'ясо, накриваємо зверху листом фольги;
- Випікаємо близько години, потім фольгу прибираємо;
- Ставимо ще хвилин на 15 для утворення скоринки.
Куряча печінка з грибами і сметаною
Нам буде потрібно:
- Печінка - 0,5 кг;
- Сметана 20% - 0,15 кг;
- Цибуля ріпчаста - 1 штука;
- Борошно для обсмажування - 1 ст. ложка;
- Печериці - 0,2 кг.
- В вершковому маслі пасеруємо дрібно порізану цибулю до золотистого;
- До нього додаємо гриби у вигляді пластинок;
- Печеночки ділимо на 3 частини кожну, очищаємо, додаємо в сковороду;
- Тушкуємо 15 хвилин на слабкому вогні, не забувайте помішувати;
- Змішуємо борошно і сметану, додаємо до них півсклянки води і виливаємо в сковороду; дізналися, як варити компот з черноплодки і зробили це. Він не тільки смачний, але і спрагу відмінно втамовує.
Відео для молодих господинь
Це відео навчить вас готувати справжнього різдвяного гусака.
А цей відео-рецепт допоможе вам приготувати пікантні свинячі реберця.