- Сушарка: принцип роботи
- Сушарки для фруктів і овочів: як правильно вибрати
- Місткість і лотки
- потужність
- матеріал
- спосіб управління
- Додаткові можливості і функції
- Що можна приготувати в сушарці?
Влітку наш раціон майже повністю складається з овочів і фруктів, тому ми максимально збагачуємо свій організм необхідними речовинами, вітамінами і мікроелементами. Але з настанням осені свіжі продукти стає знайти важко, а їх якість в рази погіршується. Щоб радувати себе корисними овочами, фруктами та іншими продуктами, можна з літа їх засушити. Для цього вам всього лише знадобляться потрібні інгредієнти і якісна сушарка.
Якщо ви вперше вирішили зайнятися сушінням фруктів і овочів, ми рекомендуємо вам ретельно розібратися у виборі приладу. Як правильно вибрати сушилку для фруктів і овочів ? Читаємо і розбираємося разом.
Сушарка: принцип роботи
Сушарка - це кухонний прилад, який за лічений час заготовити фрукти, овочі, гриби і трави на наступні кілька місяців. При тому, що продукти не будуть тривалий час псуватися, вони зберігають всі свої корисні властивості і вітаміни.
Сьогодні можна знайти так багато варіантів, що відразу виникає питання як вибрати хорошу сушилку. Для цього потрібно орієнтуватися на основні характеристики.
За принципом роботи, сушарки можуть розділятися на два типи:
інфрачервоні;
конвекційні.
Перший тип сушарок працює, використовуючи ІЧ-випромінювання, яке максимально проникає в продукт і поглинається водою, при цьому тканини фрукта або овоча не зачіпають. Таким чином вода випаровується при 40-60 градусів, висушуючи інгредієнти. Після такої сушки, продукти зберігають свої корисні речовини і вітаміни, а якщо їх замочити на 10-15 хвилин, вони майже нічим не будуть відрізнятися від свіжих.
Другий тип - конвекційний. У такій сушарці повітря нагрівається теном, а після роздувається вентилятором, обдуваючи продукти і випаровуючи вологу з їх поверхні. Але крім цього, існує і більш простий варіант сушарки - без вентилятора. Тут відбувається природна конвекція, адже тепле повітря завжди буде підніматися вгору.
Як визначитися з типом сушарки? Тут все залежить від ваших фінансових можливостей і запитів. Конвекційні сушарки набагато дешевше інфрачервоних, але можуть більше засушити продуктів за обсягом. Зате інфрачервоні зазвичай працюють швидше. Тому варто ретельніше придивитися до всіх особливостей різних типів сушарок і вибрати те, що підійде саме вам.
Сушарки для фруктів і овочів: як правильно вибрати
Тепер, якщо ви хочете круглий рік харчуватися натуральними і корисними овочами і фруктами, вам не потрібно болісно довго висушувати продукти під сонцем. Нові кухонні прилади впораються з цим завданням в рази швидше! Головне знати яку сушилку краще вибрати для овочів. Як тільки ви визначитеся з типом сушарки, можна сміливо дивитися на основні параметри приладу, а саме:
місткість і лотки;
потужність;
матеріал, якість матеріалу;
спосіб управління;
додаткові можливості і функції.
Місткість і лотки
Місткість приладу для сушіння повністю залежить від кількість піддонів в ній. Найчастіше пропонують від 3 до 8 піддонів, а в одному такому відсіку може розміститися кілограм продуктів. У деяких пристроях передбачені додаткові піддони, які можна придбати окремо.
Секції для сушки бувають:
сітчастими
суцільними.
Якщо ви хочете просто сушити продукти, можна брати сітчасті, але з суцільними піддонами можна легко готувати пастилу з фруктового пюре.
потужність
У двигун сушарки вбудовані спеціальні ТЕНи, які і відповідають за потужність приладу. Чим більше таких тенів в сушарці, тим більше потужність. Вони нагрівають повітряні потоки, які створюються за допомогою вентилятора.
Щоб приготувати пастилу або просто засушити фрукти і овочі, необхідні Тени на 350-450 Вт. А якщо мова йде про рибу або м'ясо, тут знадобиться сушарка могутніше 450 Вт.
матеріал
Для того, щоб вибрати сушилку для фруктів необхідно звернути увагу на матеріал, з якого вона виготовлена:
Пластикові - незважаючи на те, що пластикові сушарки легкі, їх просто переносити з одного місця в інше, вони не сильно нагріваються, такі прилади можуть бути виготовлені з поганого матеріалу. Неякісний пластик при готуванні починає неприємно пахнути, що говорить про токсини в ньому. Продукти з такою сушарки їсти не рекомендують;
спосіб управління
Електронне - зазвичай застосовується у більш дорогих сушарок. Завдяки такому управлінню, можна встановлювати або регулювати більш точну температуру;
Додаткові можливості і функції
Головна корисна функція сушарки - захист від перегріву. Ця функція контролює процес готування продуктів і оберігає прилад від виникнення пожежі. Але все ж в рекомендаціях по використанню сушарки зазначено, що краще не залишати прилад без нагляду.
Ще однією корисною можливістю можна вважати рівномірну сушку на всіх літаках. Вам не потрібно переставляти піддони місцями, фрукти і овочі однаково просушиваются в будь-якому з лотків.
Що можна приготувати в сушарці?
Якщо ви ще не зважилися на покупку сушарки, вам варто більше дізнатися про її можливості. Сушка яблук і грибів - це не все, що може електронний прилад. Крім традиційних сухофруктів, ви можете робити бурякові чіпси, в'ялені помідори, цукати з груші і навіть пастилу.
До речі, пастила на сьогоднішній день не тільки корисне ласощі, яке вважають за краще люди, які ведуть здоровий спосіб життя, а й спосіб заробітку! Вам буде потрібно мінімум часу і продукти, а в результаті ви отримаєте приблизно 80 грн за 100 грам пастили. Хоча хто захоче віддавати таку солодкість, навіть за великі гроші?
Крім овочів і фруктів, ви можете готувати в сушарці м'ясо , Рибу і навіть трави! Якщо пристрій живиться ці процеси, в ній може вийде дуже смачна в'ялена яловичина або риба.
Тепер коли ви знаєте як вибрати сушилку для овочів і фруктів, справа залишається за малим - знайти ту єдину. За допомогою сушарки ви будете цілий рік насолоджуватися корисними продуктами і радувати себе смачною пастилою, при цьому ви будете в повній впевненості, що сухофрукти і інші інгредієнти натуральні і не містять хімії.
Як визначитися з типом сушарки?Що можна приготувати в сушарці?
Хоча хто захоче віддавати таку солодкість, навіть за великі гроші?