рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Водяний скорпіон - фото, опис, ареал, харчування, розмноження

  1. Опис водяного скорпіона
  2. Зовнішній вигляд
  3. Спосіб життя
  4. особливості дихання
  5. Тривалість життя
  6. Ареал, місця проживання
  7. Чим харчується водяний скорпіон
  8. Розмноження і потомство
  9. Відео про водяному скорпіона

Ця комаха не дарма назвали водяним скорпіоном. Нехай і зовсім невеликих розмірів, але він цілком виправдовує свою грізну назву, та й зовні, якщо придивитися, дуже нагадує небезпечного смертоносного мешканця пустель. Так що брати в руки не рекомендується ні того, ні іншого - можна отримати дуже болючий укол.
Зміст статті:

Опис водяного скорпіона

Водяний скорпіон належить до сімейства водних клопів, що мешкають в прісних водоймах, де майже немає течії. У них дуже своєрідна зовнішність, звички хижака, вони здатні годинами чекати на здобич, хапаючи чіпкими лапами і вбиваючи її смертоносним укусом.

Зовнішній вигляд

Здатність до мімікрії рятувала багатьох комах, допомагає вона і прісноводного клопу з грізною назвою. Водяний скорпіон в довжину може бути від 1,7 до 4,5 см, тіло циліндричне або овальне, майже плоске. Голова забезпечена антеннками, очі фасеточні, є також смертоносний хоботок. Передні лапки дуже потужні, з їх допомогою скорпіони захоплюють жертву. Ще дві пари ніжок потрібні для пересування, вони покриті крихітними щетинками. Клопи мають крильця, злегка виступаючі надкрила доходять до кінця тіла.

Це цікаво! Водяні скорпіони, незважаючи на назву, дуже погано плавають і майже не літають, так як їх крила розвинені слабко. Тому і вибирають вони водойми тільки зі стоячою водою або дуже тихим плином, але густо зарослі рослинністю.

Клопи пофарбовані в сірувато-бурий колір, лише іноді їх черевце буває яскраво-червоним, але помітно це тільки тоді, коли водяний скорпіон летить над поверхнею води. Завдяки здатності маскуватися розгледіти комаха дуже складно, він схожий на потонув трохи підгнилий листочок.

Спосіб життя

Водяні скорпіони вкрай неквапливі: вони неспішно пересуваються, годинами чекають видобуток, влаштувавшись на одному з рослин. Вони можуть причаїтися неглибоко під водою, виставивши на поверхню дихальну трубку, який в довжину зазвичай дорівнює довжині тіла. Досить потайний спосіб життя скорпиончик змушений вести, щоб ховатися від ворогів, яких у нього безліч, а також добувати собі їжу.

Адже клоп не здатний швидко пересуватися, він просто чекає, коли здобич сама прийде до нього в лапи. Вчепившись лапками за травинку, він сидить у своїй засідці, спостерігаючи. Йому допомагають не тільки очі. Органи почуттів, за допомогою яких клоп відчуває рух води, є на гомілках, черевце забезпечено органами, які допомагають підтримувати рівновагу. Змусити клопа злетіти може тільки небезпека. На перельоти він вирішується і в разі, якщо водойми загрожує висихання, що водяний скорпіон здатний вловити. До нової оселі і джерела їжі він летить впевнено, природні локатори не підводять цих малюків.

Проводячи більшу частину часу в водоймах, на зиму клопи перебираються на сушу і влаштовуються в прілого траві, опалому листі, у моху, будь-якому затишному містечку.

Це цікаво! Чи не встигли покинути водну стихію Скорпиончики не обов'язково гинуть, вони цілком комфортно влаштовуються в створених ними ж повітряних кульках, вмерзнули в лід.

Природа наділила комаха великою кількістю пристосувань для виживання. Одне з них - чіпкі лапки, що дозволяють по кілька годин утримуватися на листочку або травинці, незважаючи на рух води, течія і вітер. Мімікрія - друга засіб для виживання. Ні вороги, ні видобуток не здатні помітити серед трави клопа, схожого на давно впав в воду листочок.

особливості дихання

4 грудних дихальця і ​​16 черевних дихальців допомагають водяному скорпіона дихати атмосферним повітрям і на суші, і під водою. На задній частині тіла знаходиться відросток - дихальна трубка, яку комаха піднімає над поверхнею при полюванні. Втягнутий трубкою повітря надходить в черевні дихальця, проходить по трахеї, а потім - в простір, що знаходиться під крилами. Так створюється необхідний запас кисню. Волоски, які вистилають трубку зовні, не дають потрапляти всередину воді, Уздовж дихальної трубки повітря потім починає зворотний рух до черевним Дихальця.

Складна система допомагає комасі перебувати під водою до 30 хвилин, щоб зловити здобич.

Тривалість життя

При сприятливому збігу обставин водяний скорпіон може прожити кілька років. У цієї комахи багато ворогів, його можуть вбити морози, небезпеки підстерігають його кожну хвилину. Тому далеко не всі особини переживають навіть першу зиму. Але в лабораторних умовах ці клопи живуть по 3 -5 років.

Важливо! При несприятливих умовах водяні скорпіони здатні впадати в сплячку, регулюючи процеси життєдіяльності, анабіоз триває до того часу, поки не стане досить тепло і волого.

Повернутися до змісту

Ареал, місця проживання

Замулені русла обмілілих річок, ставки, болота, зарослі береги дрібних річечок - улюблені місця проживання водяних скорпіонів. Їх можна зустріти в Азії, Африці, Європі, особливо багато цих комах там, де вода прогрівається до 25-35 градусів. Гладь води, багато зелені, мулу і тини, крихітних комах - це рай для люблячого неспішність прісноводного клопа.

Незважаючи на те, що в природі налічується більше 200 видів водяних скорпіонів, в середній смузі Росії мешкає всього 2 види, інші вважають за краще тропіки, де завжди тепло, завжди в достатку їжа, повно укриттів. В регіонах, де тепло всього 6 місяців, личинки скорпіонів не встигають пройти всі стадії дорослішання німф, а без потрібної кількості линьок, не ставши повноцінною дорослою особиною, личинка просто гине.

Повернутися до змісту

Чим харчується водяний скорпіон

Причепившись за рослина лапками, скорпіон терпляче чекає здобич, прикидаючись безневинним листочком. Варто вловити рух води поруч, скорпіон насторожується, чекаючи, коли жертва підпливе якомога ближче.

Це цікаво! Сильні передні клешні захоплюють і міцно стискають жертву, притискаючи до стегна. З такого захоплення вирватися просто неможливо.

Харчується клоп личинками комах, може схопити потужними передніми лапами комаха, малька, пуголовка. Міцно стискаючи видобуток, скорпіон впивається своїм міцним хоботком в тіло і висмоктує всю рідину. Смерть в «обіймах» клопа досить болюча, адже навіть людина з дуже великою масою тіла здатний відчути біль від укусу водяного скорпіона. Крихітна личинка або пуголовок відчувають біль у сто крат сильніше, це позбавляє їх здатності чинити опір.

Повернутися до змісту

Розмноження і потомство

Парування водяних скорпіонів відбувається восени або в перші дні весни. Потім самочка відкладає до 20 яєць, досить великих для невеликого комахи. Яйця, які мають кілька джгутиків, вона прикріплює спеціальним секретом на листи рослин або в їх м'якоть так, щоб вони залишалися під водою, а невеликі вусики - джгутики виступали на поверхню, забезпечуючи всередину доступ повітря.

Відростки - заміна дихальної трубки і дихальців дорослої комахи. Через кілька тижнів з яєць з'являються личинки, дуже схожі на дорослих водяних скорпіонів. У німф немає відростка - трубки, крил, харчуватися вони можуть тільки планктоном.

За час зростання личинки 5 разів линяють, з кожним линянням стаючи все більше. Остання линька відбувається перед зимівлею, в неї клоп впадає, вже досягнувши розмірів дорослої комахи і маючи необхідні для полювання сильні лапи і дихальну трубку.

Повернутися до змісту

Відео про водяному скорпіона

Повернутися до змісту

Відправляючи коментар, ви підтверджуєте, що погоджуєтеся на обробку персональних даних відповідно до політикою конфіденційності

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com