- Томатний гострий соус до риби
- Соус «Тартар» з маринованими огірками
- Вершковий соус з білим вино
- Білий соус до риби
- Соус тартар на сметанному основі
- соус Унаги
- Білий соус до риби
- Вершковий винний соус до риби
- Вершково-сметанний соус
- Класичний китайський соус до рибних страв
- Білий соус з лимоном
- Сметанно-горіховий соус
- Томатний соус з помідорів
- Томатний соус для гасіння риби
- Класичний рецепт тартар соус
- Смачний соус тартар в домашніх умовах
- Шведський гірчичний соус
- Соус гірчичний до риби
- Соус білий до риби
- Білий соус класичний до риби
- Соус до риби
Соус для риби - найважливіший елемент рибних страв. Рецепти приготування соусів для риби можуть бути як прості, так і ресторанні. У першому випадку, це просто якийсь сметанний соус, в другому - соус тартар або бешамель. Додається до риби соус дозволяє приглушити не дуже приємний специфічний смак, який присутній у деяких видів риб, наприклад, тріски, сома, щуки. Або, навпаки, підкреслити благородний смак цінних порід - лососі, осетрових, форелі.
Складові:
- 750 мл рибного бульйону
- 50 г вершкового масла
- 2 яйця
- 2 столові ложки борошна
- сіль
- чорний або білий перець
Спосіб приготування:
- У сотейнику на невеликому вогні розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо, постійно помішуючи, щоб не було грудочок, борошно до золотистого кольору. Читайте ще: смачний рецепт приготування соусу для тефтелей.
- Поступово вливаємо рибний бульйон, не перестаючи помішувати.
- Як тільки влили бульйон - вимкніть вогонь і помішуйте до отримання однорідної маси.
- Знову запалюємо невеликий вогонь, повертаємо сотейник на плиту і доводимо соус до кипіння.
- Варимо соус муслін п'ять хвилин, весь час помішуючи.
- Солимо і перчимо соус до смаку, переливаємо у вогнетривкий посуд і ставимо на водяну баню.
- Білки відділяємо від жовтків, збиваємо їх до отримання піни.
- Окремо збиваємо і жовтки.
- Акуратно перемішуємо білки з жовтками і змішуємо масу з соусом.
- Перемішуємо до отримання однорідної маси і відразу подаємо до страви з риби.
Смачного!
Томатний гострий соус до риби
Складові:
- риба свіжа річкова - 400 г;
- цибуля-ріпка - 1 шт .;
- перець солодкий - 1 шт .;
- масло рослинне - 4 ст. л .;
- борошно і сухарі для панірування - 100 г;
- соус чилі в'єтнамський гострий - 2 ст. л .;
- індійська кінг-масала гостра - 1 ч. л .;
- соєвий соус Кіккоман - 1 ст. л .;
- соус кетчуп-лечо - 2 ст. л .;
- цукор - 1 ч. л .;
- майонез - 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Приступаємо до виготовлення томатного гострого соусу до смаженої риби
- Візьмемо трохи свіжої річкової (морської) риби, видалимо луску, нутрощі і промиємо її.
- Приберемо голови і хвости і наріжемо рибу на невеликі шматки, розміром не більше сірникової коробки.
- Рибу можна побризкати соєвим соусом, так вона ферментує і не розсипається під час обсмажування.
- Приготуємо паніровці з суміші борошна і мелених білих сухарів.
- Обваляємо шматочки риби в паніровці і почнемо обсмажувати їх з двох сторін на розігрітій олії.
- Риба - це не м'ясо, готується вона дуже швидко.
- Готові шматочки риби виймаємо з сковорідки і викладаємо на окрему страву.
- Починаємо готувати томатний соус гострий для рибних страв, для чого візьмемо один солодкий перець, цибулину, в'єтнамський гострий соус чилі з часником і трохи пекучого і ароматною індійської Масалов.
- Наріжемо подрібніше лук і червоний солодкий перець і помістимо їх в сковорідку, де обсмажувалася риба.
- Там залишилося досить масла.
- Приготуємо соєвий соус Кіккоман, кетчуп лечо, який містить натуральні томати та перці, а також нам буде потрібен майонез.
- Зрозуміло, при наявності свіжих стиглих помідорів, не потрібен ніякий кетчуп.
- Перець і цибулю обсмажити цілком достатньо.
- Додаємо в сковорідку соєвий соус, кетчуп, соус чилі і майонез.
- Повертаємо сковороду на вогонь, додаємо половину склянки окропу і чайну ложку цукру.
- Готуємо рибний соус на слабкому вогні ще 5 хвилин.
- Пробуємо блюдо на сіль і додаємо її в міру потреби.
- Можна додати трохи розтертої сушеної зелені.
- Знімаємо сковороду з вогню і переливаємо соус в соусник.
- Сервіруємо блюдо на плоских тарілках.
- Як гарнір застосовуємо відварену картоплю, нарізану кружальцями.
- У центрі тарілки розміщуємо соус, картопля і риба розкладаються по периметру.
- Прикрашаємо блюдо нарізкою свіжого кропу.
- Гострий томатний соус до риби за моїм рецептом готовий.
Смачного!
Соус «Тартар» з маринованими огірками
Складові:
- Французька гірчиця - 20 мл.,
- Сметана 20% жірності- 100 гр.,
- Мариновані огірки - 2 шт.,
- Майонез - 100 гр.,
- Кріп - 10 гр.,
- Часник - 2-3 зубчики,
- Сіль - щіпка,
- Чорний мелений перець.
Спосіб приготування:
- У миску перекладіть сметану.
- Додайте до неї майонез.
- Викладіть французьку гірчицю.
- Дрібними кубиками покришите мариновані огірки і додайте до решти інгредієнтів.
- Якщо ви хочете отримати більш однорідну структуру готового соусу, то натріть огірки на тертці.
- Всипте подрібнений свіжий кріп.
- Додайте пропущений через прес часник.
- Всипте чорний мелений перець.
- Соус перемішайте виделкою або вінчиком.
- Соус готовий, охолодіть його в холодильнику і подавайте до улюблених страв.
- До речі, в холодильнику в герметичній скляній баночці він може зберігатися не більше 4 днів.
Приємного вам апетиту!
Вершковий соус з білим вино
Класичний соус до риби, який неможливо зіпсувати.
Складові:
- 100 г вершкового масла,
- 1 чайна ложка борошна
- 100 г білого сухого вина
- 30 г зелені петрушки
- сіль
- чорний мелений перець
Спосіб приготування:
- Вершкове масло розтоплюємо в сотейнику на невеликому вогні, як і в попередньому рецепті.
- Постійно помішуючи, додаємо борошно і поступово вливаємо вино.
- Зменшуємо вогонь до мінімального і випаровуємо вино.
- Солимо і перчимо до смаку.
- Подаємо до столу, додавши в соус подрібнену зелень петрушки.
Смачного!
Білий соус до риби
Складові:
- стакан основного соусу майонез,
- 2 зубчики часнику,
- півлимона,
- чайна ложка лимонної цедри,
- половина пучка зелені кропу
Спосіб приготування:
- Приготування соусу майонез.
- Часник почистити, розтерти з кропом в ступці.
- З лимона вичавити сік.
- Завантажити в майонез часникову з кропом кашку, цедру і сік лимона, сіль, перець.
- Інгредієнти збити в майонезі, дати вистоятися.
- Майонезом з часником і лимоном заправте смажену рибу.
Смачного!
Соус тартар на сметанному основі
Складові:
- 150 м оливкового масла;
- 2 варені жовтки і 1 сирий;
- 2 ст.л. сметани;
- 1 ст.л. гірчиці;
- 2 маленьких маринованих огірка;
- кілька оливок або каперси;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- зелений лук і кріп;
- сіль і мелений перець.
Спосіб приготування:
- Дрібно наріжте зелень, огірки, каперси (оливки).
- Розітріть готові жовтки і покладіть один сирої.
- Змішавши, влийте масло, не перестаючи збивати всю масу.
- Покладіть туди гірчицю і сметану, а також трохи солі і перцю за смаковими уподобаннями.
- Додавайте потім і овочі з покришений зеленню.
- Перекладіть в потрібну ємність.
- Соус тартар з ніжною сметаною готовий до вживання вдома!
Смачного!
соус Унаги
Складові:
- Мирин - ½ ст.
- Цукор - ¼ ст
- Соєвий соус 1 ст.
Спосіб приготування:
- Беремо невелику каструльку і наливай в неї 1/2 стміріна - солодкого рисового вина
- Ставимо на плиту на середній вогонь і доводимо вино до кипіння, щоб випарувався алкоголь.
- Коли закипіло, додаємо 1/4 склянки цукру (білого або коричневого).
- Після того, як цукор розчиниться, додаємо 1/2 склянки соєвого соусу і знову доводимо все до кипіння.
- Зменшуємо вогонь і на маленькому вогні варимо соус хвилин 20.
- Прибираємо з плити і залишаємо соус остигати до кімнатної температури, а після цього переливаємо в соусник і можна подавати!
- В основному Унаги подається до роллам «Унагі» або роллам «Дракон».
- Також соусом поливають копченого або запеченого вугра, можуть заправляти відварений рис і змащувати рисові коржі.
- Іноді в соус додають смажені і перемелені кістки вугра або корінь імбиру.
- Ще готують додаючи при варінні свіжого вугра, варять 20 хвилин, а потім соус проціджують, остуджують і подають
- Для отримання більш густого соусу унагі, в нього додають картопляний крохмаль (з нашим кількістю інгредієнтів приблизно 3-4 грами).
- Замість цукру можна класти цукрову пудру або мед.
- Соус унаги необхідно зберігати в холодильнику в герметичній упаковці (банку, контейнер).
Смачного!
Білий соус до риби
Складові:
- майонез - 100 г.
- часник - 3 зуб.
- суміш перців - за смаком
- петрушка свіжа - пучок.
Спосіб приготування:
- Звільняємо стіл від зайвих предметів і виставляємо на робочу поверхню продукти, які необхідні для приготування соусу.
- Відразу підготуйте чеснокодавку і ложку, щоб перемішувати інгредієнти соусу.
- Також не забудьте про чашу, в якій будемо з'єднувати компоненти.
- Починаємо з того, що ділимо головку часнику на зубчики.
- Кількість зубчиків можна збільшити або зменшити.
- Орієнтуйтеся на свою перевагу.
- Зубчики очищаємо від лушпиння.
- Тепер саме час подрібнити часникові часточки.
- Видавлюємо їх в миску (чашку).
- Далі переходимо до додавання спецій.
- У нашому випадку - це суміш ароматних перців.
- На даному етапі також орієнтуйтеся на свій смак.
- У чашу до часниковою масою перекладаємо заявлену порцію майонезу (це може бути домашній майонез або магазинний).
- Тепер, використовуючи звичайну ложку, ретельно перемішуємо всі введені для часникового соусу інгредієнти.
- Якщо ви плануєте подавати соус до м'ясного або рибного блюда, перекладіть його в соусницю і прикрасьте гілочками свіжої зелені.
- Також такий часниковий соус з майонезом можна використовувати для салатів і смажених овочів (кабачків, баклажанів і т. Д.).
Смачного!
Вершковий винний соус до риби
Складові:
- вершкове масло 40 г
- цибуля шалот 3 шт
- часник 1 зубчик
- біле вино 100 мл
- вершки 15% 125 мл
- сік лимона 2 ч л
- петрушка 1 маленький пучок
- спеції: сіль за смаком
приготування:
- Цибулю і часник чистимо, миємо, дрібно нарізаємо.
- Петрушку моєму, зрізаємо товсті стебла, дрібно нарізаємо.
- У невеликій сковороді розтоплюємо вершкове масло, додаємо цибулю і часник, і готуємо до прозорості цибулі і отримання в'язкої консистенції.
- Додаємо вино і лимонний сік, прокип'ятити, і вливаємо вершки.
- Ретельно помішуючи доводимо до кипіння, додаємо петрушку і трохи солимо.
- Кип'ятимо і готуємо соус, поки він не почне густіти.
- Поливаємо приготованим соусом рибу при подачі.
Смачного!
Вершково-сметанний соус
Складові:
- вершки - ½стакана;
- сметана - ½ склянки;
- вода - 100 мл;
- зелень кропу або петрушки - на свій смак;
- часник - 1 зубчик (можна без часнику);
- сіль - на свій смак.
приготування:
- Подрібніть зелень.
- Пропустіть часник через Часничниці.
- У невелику каструлю викладіть вершки і сметану, влийте воду, додайте сіль, часник і зелень.
- Все добре перемішайте.
- Каструлю поставте на вогонь і закип'ятіть.
- Зніміть з вогню.
- Соус готовий.
- Залишилося тільки викласти в соусницю і подати до столу разом з рибним блюдом.
Смачного!
Класичний китайський соус до рибних страв
Складові:
- 70-75 мл оливкової олії;
- 60-70 мл класичного соєвого соусу;
- три ст. л. меду (бажано не зацукрованого, а рідкого);
- неповна чайна ложка крохмалю;
- маленький шматочок свіжого імбиру (приблизно чайна ложка).
Спосіб приготування:
- У каструлі або сотейнику змішайте оливкова олія з соєвим соусом.
- Введіть в таку суміш мед.
- На тертці (бажано дрібної) натріть шматочок свіжого імбиру, з цієї маси через марлю відіжміть весь сік і його також влийте в каструлю.
- Ємність поставте на вогонь.
- Коли суміш трохи нагріється, введіть в неї крохмаль, але повільно і дуже обережно, постійно заважаючи склад, щоб уникнути утворення грудок.
- Варіть рідина до загустіння, продовжуючи помішувати.
- Але кипіти вона ні в якому разі не повинна, так що не допускайте освіти навіть дрібних бульбашок.
- Для цього до мінімуму зменшіть вогонь і активно заважайте масу.
- А коли вона трохи загусне, зніміть її з плити і дайте охолонути.
Смачного!
Білий соус з лимоном
Складові:
- сметана 15-20% жирності - 100 г (2 повні ст л)
- соєвий соус - 1.5 ст л
- зелень (петрушка, кріп, тархун) - 1-2 ст л
- цедра лимона 1 ч л
Спосіб приготування:
- Сметану викладаємо до миску.
- Додаємо соєвий соус.
- Потрібно натерти цедру з лимона.
- Зняти бажано тільки жовту частину кірки лимона, так як біла м'якоть під шкіркою може надати гіркоту соусу.
- Хоча це справа смаку.
- Лимон цілком можна замінити на апельсин, соус вийде більш яскравий і менш терпкий, так як апельсинова цедра має солодкуватий смак.
- Свіжу зелень попередньо промити в холодній воді, обсушити рушником і нарізати.
- Якщо у вас є трава тархун, то раджу її додати, ця травичка додасть особливого смаку соусу.
- Все ретельно перемішуємо і соус із зеленню до риби готовий.
- Я готувала соус до червоній рибі, яка частенько виходить сухуватою, особливо м'ясо горбуші.
- Тому такий підлив до риби зробить її більш соковитою і м'якою.
Смачного!
Сметанно-горіховий соус
Складові:
- сметана 500гр
- часник 3-4 зубки
- горіхи 1 склянка
- кінза
- сіль перець
Спосіб приготування:
- Сметанудля цього соусу краще взяти жирну, тоді він буде густий.
- Якщо у вас під вікном не росте плодоносні дерево волоського горіха, то доведеться йти на ринок або в супермаркет.
- Краще купувати горіхи в шкаралупі, так вони довше зберігають свої корисні властивості.
- Але тоді їх треба помити, висушити, розколоти і дістати серцевину.
- Навряд чи вам захочеться з цим возитися, тому купуйте вже колоті і очищені.
- Вони повинні бути светлиміі соковитими на вигляд.
- Такі горіхи перед приготуванням треба підсушити на гарячій сковороді або обдати окропом.
- У нашому випадку підходить другий варіант - обдати окропом, адже вони все одно будуть у вологому середовищі.
- Покладіть горіхи в друшляк і обдайте окропом, розкладіть на рушник - нехай підсохнуть.
- Подрібніть горіхи.
- Я роблю це ножем, мені подобається, коли в соусі відчуваються шматочки.
- Можна подрібнити горіхи в м'ясорубці або блендері, тоді соус буде більш однорідним.
- Для подрібнення часнику використовуйте прес.
- У мисці змішайте сметану, горіхи і часник.
- Додайте сіль, перець за смаком і подрібнену кінзу.
- Якщо кінзи немає, можна зробити такий соус і без зелені.
- У такому варіанті він теж дуже гарний.
- Перемішайте добре все інгредієнти, перекладіть соус в чисту, суху банку, закрийте кришкою і зберігайте в холодильнику.
- У холодильнику такий соус зберігається 2-3 дні.
Смачного!
Томатний соус з помідорів
Складові:
- томати 6 кг.
- цибуля 0.6 кг.
- цукор 2 ст.л.
- лист лавровий 3 шт.
- сіль кухонна 1,5 ч.л.
- гвоздика 3 шт.
- оцет столовий 9% 1 ст.л.
- перець духмяний 8 шт.
Спосіб приготування:
- Як ви можете спостерігати, в наш список інгредієнтів входять лише натуральні продукти.
- Частина компонентів доведеться придбати в супермаркетах, а овочі візьмемо з власного городу або дачі.
- Напевно, помідори і цибулю вирощує кожна господиня, адже для даних рослин не потрібно занадто багато догляду.
- Ті, хто готував томатну пасту в домашніх умовах, знають, що овочі потрібно попередньо протушкувати.
- Для соусу дана процедура не потрібна, томати ми пропустимо крізь м'ясорубку.
- Якщо на овочах спостерігаються зіпсовані місця, то обов'язково їх прибираємо.
- Ріпчасту цибулю також дрібніше за допомогою м'ясорубки.
- Розміщуємо томатну пасту в каструлю.
- Вибирайте посуд більшого розміру, так як кількість помідорів у нас немаленька.
- Додаємо до загальної маси цибулю, гвоздику, запашний перець і лавровий лист.
- Рекомендується саме на цьому етапі додавати все прянощі, щоб при гасінні вони віддали всі свої аромати
- Робимо невеликий вогонь і варимо томатну масу близько 60-и хвилин, час від часу перемішуємо, щоб та не підгоріла
- Цього часу буде достатньо для повного розм'якшення овочів.
- Далі будемо пропускати їх через сито
- Намагайтеся виконувати це якісно, щоб макухи практично не залишалося.
- Особисто у мене вийшло трохи більше півкілограма.
- Лавровий лист і перець потрапили також сюди, оскільки в соусі вони вже не будуть потрібні - всі свої запахи вони віддали при гасінні.
- Уже маємо рідку масу, яка злегка нагадує соус, але ще далека від цього.
- Масу слід випарувати, щоб вона не була схожою на сік.
- Він повинен бути більш густуватим.
- Каструлю з томатною масою відправляємо на плиту і варимо не менше 2-х годин.
- Засипаємо через деякий час цукровий пісок.
- Також посоліть блюдо, щоб смак став збалансованим
- Чекаємо, коли маса загусне, після додаємо оцет і ретельно перемішуємо.
- Краще брати оцет 9%, але він не завжди під рукою.
- Замініть його більш слабким аналогом, але додайте більшу кількість.
- Після можна зняти пробу і посолити, або поцукрити на свій смак.
- Прийшов час розливати гарячий соус по банках.
- Їх заздалегідь слід простерилізувати будь-яким зручним способом.
- Останнім часом я використовую для цих цілей мікрохвильовку.
- Спершу кожну промиваю з содою, після наливаю воду і відправляю в мікрохвильовку на 5 хвилин, потужність ставлю максимальну
- Переходимо до процесу закачування банок.
- Після перевертаємо кожну дном догори і вкриваємо.
- Як тільки соус охолоне, його потрібно помістити в темне прохолодне місце - підвал.
- З нашого кількості помідорів вийшло близько 4-х літрів.
- Якщо його варити довше, то вийде в районі 3-х літрів.
- Обов'язково спробуйте зробити смачний натуральний соус за моїм рецептом.
Смачного!
Томатний соус для гасіння риби
Складові:
- 3 ст. л. томатної пасти;
- 3 ст. л. рафінованого оливкового масла;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- щіпка універсальної приправи для м'ясних страв;
- 3 шт. перцю-горошку;
- 2 шт. лаврових листочків;
- 3 шт. зубчиків часнику;
- за смаком сіль.
Спосіб приготування:
- Очищаємо головки ріпчастої цибулі від лушпиння та дрібно рубаємо ножем.
- У сковороді прогріємо рафінована оливкова олія.
- Викладемо в неї цибулю.
- Додамо відразу лаврові листочки і перець-горошок.
- Вводимо за смаком приправи і прянощі.
- Все перемішуємо і пасеруємо цибулю до повної готовності.
- Коли цибуля стане м'яким, додаємо томатну пасту.
- Ретельно все перемішати і будемо гасити на мінімальному вогні.
- Часникові зубчики очищаємо і рубаємо ножем.
- Викладаємо часникові зубчики в соус.
- Ще раз перемішуємо.
- Через пару хвилин відставляємо соус з плити.
- Соус для спагетті з томатної пасти потрібно настояти в закритому посуді 5-10 хвилин, а потім подати до столу з макаронними виробами.
Смачного!
Класичний рецепт тартар соус
Складові:
- сметана 500 г,
- каперси 80 г,
- майонез 500 г,
- 70 мл білого напівсолодкого вина,
- огірочки мариновані (корнішони) 200 г,
- 30 г кропу,
- 4 шт. варених яєчних жовтків.
Спосіб приготування:
- Каперси (очищені від насіння), огірки і кріп порізати дрібною соломкою.
- Занурити в блендер сметану, майонез, варені яєчні жовтки і збити до однорідної маси, додаючи поступово вино.
- У готову масу додати дрібно різані каперси, огірки і кріп, все перемішати гарненько ложкою!
- Основа до смачний соус тартар готова!
- До речі, в нього можна додавати подрібнену буженину, креветки, різну рибу і тоді він стане ще пікантні на смак.
Смачного!
Смачний соус тартар в домашніх умовах
Складові:
- 8 шт. курячих яєць,
- 800 г теши лосося,
- 2 головки червоної цибулі,
- 8 листочків базиліка,
- 2 ст. л. оливкового масла,
- 50 г петрушки,
- 2 ч. Л. лимонного соку,
- 120 г 25-% сметани,
- 120 г каперсів,
- перець чорний мелений,
- сіль.
Спосіб приготування:
- Для приготування страви лосось з соусом тартар знадобиться близько 20 хвилин вашого вільного часу.
- Яйця відварюємо протягом рівно 10-ти хвилин після закипання для того, щоб жовток не потемнів занадто сильно.
- Очищаємо, відокремлюємо жовтки від білків.
- Натираємо на тертці і те, і інше.
- Тішу акуратно нарізаємо скибочками завтовшки 4-5 мм, потім смужками такої ж ширини і кубиками.
- Посипати рибу дрібно нарізаними червоною цибулею, базиліком, солі і перчимо до смаку.
- Додаємо оливкову олію і лимонний сік, добре перемішуємо.
- За допомогою кулінарного кільця викладаємо тартар соус на тарілку.
- За його периметру викладаємо тертий жовток, потім білок, а зовнішній периметр прикрашаємо петрушкою.
- Дрібно нарізаємо чверть головки червоної цибулі, посипаємо їм петрушку.
- Завершуємо картину розкиданими по тарілці каперсами і знімаємо кільце.
- Зверху викладаємо сметану.
- Смачної буде і форель з соусом тартар.
Смачного!
Шведський гірчичний соус
Складові:
- 1 ст.л коричневого цукру
- 1 ст.л міцної гірчиці
- 1 ст.л міцної зерновий гірчиці
- 2 ст.л рідкого меду
- 1,5 ст.л винного оцту
- 2,5 ст.л води
- 4 ст.л рослинного масла
- мелений чорний перець
- ½ невеликого пучка кропу
приготування:
- Кріп віміті й обсушіті.
- ВИДАЛИТИ грубі стебла и подрібніті.
- У місці змішаті всі інгредієнті кроме кропу.
- Занурювальним блендером або міксером або в комбайні збити до кремового стану.
- Додати кріп і перемішати.
- Дати обов'язково настоятися.
- Подавати до риби (паровий, солоної, смаженої)
Смачного!
Соус гірчичний до риби
СКЛАДОВІ:
- Лук шалот - 1 штука
- Вино сухе біле 150 мл.
- Бульйон рибний 500 мл.
- Масло вершкове 25 гр.
- Лимон 1 штука
- Гірчиця гостра 1 столова ложка
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Способ Приготування:
- Для гірчичного соусу ми беремо цибулю - шалот.
- Він м'якше, духмяний і соковитіше цибулі ріпчастої
- Шалот відрізняється дуже своєрідним ароматом, тому страви з цим луком виходять дуже пікантними.
- Після термічної обробки він набуває ніжний смак, навіть злегка солодкуватий.
- Лук - шалот дуже хороший в стравах, де використовується вино.
- Отже, чистимо цибулю, моєму його під холодною водою і потім, подрібнюємо ножем нга обробній дошці.
- Беремо каструлю і виливаємо в неї біле сухе вино.
- Потім, додаємо до нього дрібно порізану цибулю - шалот, перемішуємо дерев'яною ложкою.
- Ставимо на газову плиту і варимо цибулю на середньому вогні, до тих пір, поки половина вина не випарується.
- Далі, вливаємо в каструлю рибний бульйон і уварюємо вміст каструлі на середньому вогні до 150 - 200 мл.
- Після чого, додаємо вершкове масло і сік, половини вичавленого лимона, все ретельно перемішуємо і варимо змішані інгредієнти ще 10 хвилин.
- По закінченню часу, додаємо в каструлю готову гостру гірчицю, перемішуємо соус ложкою і доводимо до кипіння.
- Протераем соус через сито.
- Знімаємо гірчичний соус з вогню і потераем його через сито, для отримання однорідної консистенції.
- Потім, беремо міксер і збиваємо протертий гірчичний соус до утворення піни.
- Останнє, що нам необхідно зробити, це приправити наш соус сіллю, чорним меленим перцем і соком, половинки вичавленого лимона.
- Все ретельно перемішуємо.
- Соус гірчичний до риби готовий!
Смачного!
Соус білий до риби
СКЛАДОВІ:
- 600 гр води
- чверть цибулини
- корінець петрушки
- часточка кореня селери
- 550 гр рибного бульйону
- 25 гр (1 столова ложка з горою) муки
- 25 гр вершкового масла або маргарину
- чверть цибулини
- корінець петрушки
- 1 лавровий лист
- 4-5 горошин чорного перцю
- сіль за смаком
- лимонний сік або лимонна кислота за смаком
Способ Приготування:
- Варимо бульйон, добре промите м почищені рибне сировину, певне вами для бульйону, заливаємо холодною водою, швидко доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь.
- Знімаємо піну, додаємо для аромату сирі очищені цибулю і біле коріння, можна і стебла петрушки, прикриваємо каструлю кришкою і варимо при тихому кипінні 50-60 хвилин.
- Готовий бульйон проціджуємо, щоб в соус не потрапили кісточки.
- Виварені овочі викидаємо.
- Як варіант - використовуємо будь-який наявний рибний бульйон від варіння або припускання риби з приємним ароматом.
- Приступаємо до приготування власне соусу.
- На сковороді або на дні каструлі розігріваємо вершкове масло або маргарин.
- Розсипаємо по ньому просіяне борошно.
- На середньому вогні, з активним помішуванням пасеруємо борошно з маслом до придбання нею світло-кремового відтінку і приємного аромату.
- Це займе 3-5 хвилин.
- Даємо борошні трохи охолонути і, поступово додаючи гарячий бульйон, розтираємо її в «кашку», по можливості без грудочок.
- З'єднуємо борошняну кашку з бульйоном і варимо з помішуванням до досягнення характерною соусної консистенції.
- Відразу ж кладемо в соус очищені і довільно нарізані цибулю і біле коріння.
- Варимо хвилин 30, до їх повного розм'якшення.
- За 7-10 хвилин до кінця варіння солимо за смаком, кладемо лаврушку і перець-горошок, можна і мелений, але його в соусі буде видно
- Потім протираємо соус через сито з металевою сіточкою.
- У ситі залишаться тільки спеції і не розвариться частини овочів.
- Після протирання соус слід ще раз довести до кипіння.
- Він хороший за смаком, з приємною гладкою консистенцією, ну а «білий» він відносно, швидше за бежевий - бульйон і борошняна пассеровкаімеют таки свій відтінок
- При бажанні додаємо в соус трохи лимонного соку або зовсім трохи лимонної кислоти, а також, щоб не допустити підсихання поверхні соусу, розводимо по ній невеликий шматочок вершкового масла.
- Основний білий соус на рибному бульйоні хороший і сам по собі, але частіше він служить тільки «базою» для приготування великого ряду похідних гарячих білих і томатних соусів до риби.
- Похідні готуються елементарно, шляхом додавання в основний соус тих чи інших інгредієнтів, які коригують смакову і ароматичну гаму соусу, щоб підкреслити достоїнства блюда, до якого він призначений.
Смачного!
Білий соус класичний до риби
СКЛАДОВІ:
- Борошно пшеничне - 40-50 гр. (2 ст. Ложки з маленькою гіркою);
- Масло вершкове (розм'якшене) - 50 гр. (2 ст. Ложки);
- Молоко - 500 мл. (2 гранованих склянки, наповнених доверху);
- Сіль за смаком;
- Перець білий (мелений) - за смаком;
- Мускатний горіх (мелений) - щіпка (за бажанням)
- Паприка (мелений солодкий перець) - щіпка (за бажанням).
Способ Приготування:
- Почнемо приготування соусу з розтоплення вершкового масла.
- Для цього нам знадобиться посуд з однією ручкою (типу ковша), з товстим дном і бажано з антипригарним покриттям.
- Розтоплюємо масло на дуже маленькому вогні.
- Масло має танути, але не в якому разі смажитися не повинно!
- Не в якому разі не використовуйте посуд з алюмінію і з тонким дном.
- У першому випадку соус прийме сіруватий колір, а в другому - пригорить.
- Масло для соусу повинно бути розм'якшене, але якщо немає часу на розмороження, то натерте на тертці.
- Це необхідно для того, щоб на плиті воно розтоплюється рівномірно.
- Якщо кинути вершкове масло розтоплювати замороженим шматком, то частина розтопиться і почне пригорати, а частина ще на розтане.
- А так як ми готуємо білий соус, то зміна кольору нам ні до чого!
- Масло розтопити і тепер будемо додавати пшеничне борошно.
- Борошно заздалегідь потрібно просіяти.
- Всипаємо борошно в розтоплене масло і ретельно розтираємо і перемішуємо дерев'яною лопаткою.
- Тримаємо посуд з борошном на плиті на помірному вогні, до тих пір, поки вона не почне закипати, підніматися «шапочкою» і піниться.
- Весь цей час від плити не відходимо, а постійно заважаємо і розтираємо борошно.
- Якщо з'являться невеликі грудочки, то хвилюватися нема про що, на даному етапі це не повинно вас бентежити.
- Перемішуйте борошно постійно, вогонь не додавайте, стежте за кольором муки - вона повинна придбати ніжно кремовий колір.
- Не в жодному разі не підгоріти!
- Як тільки наша мука підготувалася для подальших дій, знімаємо посуд з вогню і дуже маленькими порціями, тонкою цівкою вливаємо холодне молоко.
- Одночасно з вливанням молока, збиваємо вінчиком і перемішуємо соус.
- Вливши приблизно третю частину від всього обсягу молока, відставте молоко в сторону і займіться ретельно перемішування і збивання соусу, як тільки соус стане однорідної консистенції, влийте решту молока, додайте в соус сіль і спеції, поверніть посуд на плиту.
- Заважати не припиняємо.
- При помірному вогні, постійно помішуючи соус, доведіть його до кипіння, продовжуйте перемішувати.
- Виконуйте всі ці дії 5-7 хвилин, з моменту закипання.
- Для того, щоб не утворювалися грудочки, в соус додають саме холодне молоко.
- Якщо додати гаряче, то через високі температур борошна і молока, відбудеться зварювання, що і спричинить за собою утворення грудочок.
- Молоко можна додавати і тепле, але не кип'ячене, хоча в багатьох рецептах прописують додавати саме гаряче молоко.
- В цьому випадку соус доведеться протерти через сито або розбити грудочки, збивши міксером або в блендері.
- Час приготування соусу не в якому разі не повинно перевищувати 10 хвилин.
- Ми варимо соус, а не клейстер, тому необхідно точно дотримати час приготування.
- Тому після закипання соусу засікайте час і кожну хвилину пробуйте на смак.
- Після п'ятої хвилини ви помітите, як змінюються смакові якості соусу, набуваючи приємний молочний відтінок.
- Після закінчення 5-7 хвилин приготування, знімайте соус з вогню і перелийте його в сухий соусник.
- Якщо ваш соус вийшов дуже густим, то влийте достатню кількість молока, гарненько розмішайте і прогрійте на плиті.
- Якщо вийшов занадто рідким, то розітріть масло з борошном (1: 1), додайте в соус і проваріть після закипання 2 хвилини.
- Інший спосіб згущене соусу полягає в продовженні його варіння до 40-60 хвилин.
- За цей час присмак клейстеру зникне.
- Зберігати соус можна в холодильнику протягом 2-3-х днів.
Смачного!
Соус до риби
СКЛАДОВІ:
- вишня - 2 склянки;
- оцет 9% - 500 мілілітрів;
- цукор - 1 столова ложка;
- кориця мелена - 0,5 чайної ложки;
- корочка одного лимона.
Способ Приготування:
- Вишню добре вимити, видалити кісточку.
- Розім'яти її ложкою, роблячи з вишні своєрідне пюре.
- Додати до вишні оцет, цукор, корочку з одного лимона і корицю.
- На маленькому вогні довести суміш до кипіння.
- Варимо хвилин 10 -12. Читайте ще: смачний рецепт приготування соусу до макаронів.
- Потім суміш потрібно охолодити, вилити в підготовлену стерилізовану баночку або пляшку, закрити кришкою і поставити в холодильник на 2 дні.
- Через 2 дні вийшов оцет процідити через марлю, складену в два шари, перелити в підготовлений посуд.
- Соус відмінно підійде до рибних страв.
- Зберігати соус в холодильнику.
Приємного вам апетиту!