Поділитися на Facebook
Пропоную універсальний рецепт - швидкі пиріжки з капустою, який передався від бабусі моєї мами, а від мами до мене дійшов. Ці дріжджові пиріжки просто тануть у роті. М'яке, ніжне, пухнасте тісто, засмаженою скоринка і смачна ніжна начинка з капусти - нагадують мені смак дитинства. А зараз пропоную цей рецепт і вам.
- дріжджі - 2 чайні ложки (сухих дріжджів);
- вода - 250 мілілітрів;
- борошно - 6-7 склянок;
- молоко - 250 мілілітрів;
- сіль - 1 чайна ложка;
- рослинне масло - 100 мілілітрів;
- цукор пісок - 2 столові ложки.
- курячі свіжі яйця - 2 штуки;
- сметана - 2 столові ложки;
Для начинки:
- капуста білокачанна - 500 грамів;
- морква - 2 штуки;
- черешки селери - 2 штуки;
- корінь пастернаку - 1штука;
- цибуля - 1 штука;
- зелена петрушка - за смаком;
- томатна паста - 1,5 столові ложки;
- цукор - 1 столова ложка;
- сіль - 1 чайна ложка;
- коріандр - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- масло оливкове
Швидкі пиріжки з капустою. покроковий рецепт
Спочатку приготуємо тісто. Воно універсальне і може стане в нагоді для пирогів з різними начинками.
- Для початку активуємо дріжджі, тобто приготуємо опару. У теплу воду, приблизно 40-45 градусів (ні в якому разі не в гарячу, щоб не заварити дріжджі) додаємо трохи цукру і сухі дріжджі. Розмішуємо опару, і залишаємо на 10-15 хвилин, для того щоб дріжджі підійшли «шапкою».
- В опару пересипаємо цукор, що залишився, сіль, вводимо два яйця, сметану і рослинне масло. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
- Вводимо тепле молоко і поступово, частинами, додаємо в тісто для пиріжків просіяне борошно. Все добре перемішуємо і замішуємо м'яке, але не липке тісто. Вимішувати тісто для пиріжків потрібно на столі, трохи змочивши рослинним маслом долоні. У підсумку повинен утворитися м'який, що не забитий борошном грудку тіста.
- Ми залишаємо тісто накритим плівкою на годину або півтора, для збільшення в об'ємі.
- Коли тісто виросте вдвічі, його потрібно ще раз вимісити, підсипаючи борошном. І ще раз ставимо, накривши рушником, на 10 хвилин.
- Тим часом приготуємо капустяну начинку для пиріжків. Капусту білокачанну потрібно дрібно порубати: бажано, не в вигляді соломки. Морква і пастернак натираємо на тертці з великими отворами, цибулю, селеру і петрушку подрібнюємо ножем.
- На розігріту сковороду наливаємо оливкову олію і обсмажуємо цибулю до прозорості, потім до цибулі відправляємо натерту моркву, корінь пастернаку і нарізані стебла селери.
- Пасеруємо овочі протягом декількох хвилин і додаємо подрібнену капусту. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо капустяну начинку для пиріжків 5 хвилин.
- Заправляємо нашу начинку: сіллю, цукром, перцем чорним, запашним меленим, коріандром і томатною пастою. В томатну пасту попередньо можна додати 3-4 столові ложки води, щоб розвести до стану соусу.
- Всі інгредієнти перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 5-7 хвилин.
- Коли начинка з капусти почне потроху прихоплюватися в сковорідці, посипаємо зеленню і відставляємо, щоб трохи охолола.
- З тіста формуємо пиріжки: поділяємо його на порції, формуємо невеликі кульки, потім качалкою розгортаємо їх до освіти гуртків товщиною 0,7 -1 сантиметр.
- В середину кожного кружечка викладаємо начинку з капусти і защипуємо краю, щоб не висипалася начинка.
- У глибоку сковороду або казан наливаємо багато рослинного масла.
Порада. Можна брати половину масла рослинного і половину - топленого свинячого сала.
- Коли масло добре розігріється, кладемо в нього пиріжки і смажимо до готовності - тобто, до освіти золотий скоринки.
Порада. Перед тим, як викладати пиріжки, можна в масло кинути маленький шматочок тесту: якщо навколо нього утворилися бульбашки і тісто почало швидко закипати - це значить, що масло набрало достатню температуру, щоб в ньому смажити пиріжки.
- Готові пиріжки з капустою викладаємо на паперовий рушник, щоб зайвий жир стік.
Смачні, рум'яні, апетитні пиріжки з капустою на швидку руку за бабусиним рецептом - прекрасне частування. В якості начинки можна брати м'ясний фарш, яйця і зелень, варену картоплю - і навіть сир. Такі смажені пиріжки з будь-якою начинкою будуть дуже смачними.
джерело