Не знаєте, чим втамувати спрагу в спекотний літній день? Я вам підкажу: зробіть найсмачніший домашній ядрений квас. Погодьтеся, нічого немає краще, ніж випити в жарку погоду келих домашнього, справжнього квасу. Квас люблять все: і дорослі, і діти. Тому не особливо хочеться купувати магазинний квас, та й за чим? Адже домашній квас смачніше, дешевше і корисніше! Рецепт не такий вже і складний, як може здатися на перший погляд. Існує дуже велика різновид квасів, крім хлібного: фруктовий, ягідний, медовий, дріжджовий, алкогольний. Також існує безліч страв з додаванням цього напою: наприклад, окрошка, заступника, чорба, холодник. Ми ж приготуємо квас без додавання дріжджів, дуже смачний, бурштинового красивого кольору. До речі, рецепт з усіма секретами приготування передала мені моя бабуся. За її рецептом ми і приготуємо найсмачніший ядрений домашній квас.
- вода - 3 літри;
- бородинський чорний хліб - 400 грам;
- цукор - 120 грам для першого разу; 2-3 столові ложки - для подальшого приготування;
- родзинки - 1 столова ложка.
Найсмачніший ядрений домашній квас. покроковий рецепт
- Приготуйте велику банку для квасу. Так як ми робимо квас перший раз, і робиться він без закваски: відповідно, цукру додаємо трохи більше, ніж в наступні рази.
- Всипте склянку цукру в банку і додайте половину літра води. Воду перед цим закип'ятіть і остудіть, щоб вона була теплою: десь 80 градусів. Розмішайте цукор до повного розчинення.
- Дуже велике значення має, який хліб ви будете використовувати для квасу. Добре взяти бородинський хліб, а якщо ви його не знайшли, візьміть будь-який житній хліб. Хліб наріжте на невеликі кубики: приблизно сантиметра 3-4. Підсмажте в духовці, щоб вийшли сухарики. Чим краще обсмажити, тим квас буде красивіше: бурштинового кольору. Але, ні в якому разі, не дайте хліба підгоріти. Інакше смак гіркоти передається безпосередньо квасу.
- У банку відправте підсушений хліб. Додайте води, майже заповнивши банку. І залиште ще трохи постояти, щоб він вода охолола до 40 градусів.
- Через деякий час, коли вода охолола і вже добре видно якого гарного кольору став квас, додаємо промитий водою родзинки. Накриваємо марлею і залишаємо. Поставити його можна на кухні, в більш темне місце прохолодне місце. Перемішувати квас не потрібно! Бродити квас почне через добу. А сам процес бродіння займе 2-3 дні - максимум.
- Три дні пройшло. Прийшов час фільтрувати наш домашній квас. Підготуйте друшляк і дві ємності. У друшляк виймаємо всю гущу, тобто шматочки хліба, а в іншу ємність, також через сито, процідіть залишився квас.
- Але залиште частина квасу (приблизно 3 столові ложки) в банку. У цю банку додайте назад половину того хліба, який вийняли в друшляк. Це буде для нової порції квасу. Якщо ви не хочете зараз зробити квас ще, то перекладіть гущу в банку з щільно закривається кришкою, і приберіть в холодильник.
- А якщо ж квас потрібен зараз, то продовжуємо. Сюди додаємо 2-3 ложки столові цукру, родзинок і трохи підсмаженого бородинского хлібця. Заливаємо водою і наполягаємо. Цей квас буде готуватися 1,5-2 дня. Відразу хочу сказати, що цей квас буде ще смачніше.
- Той квас, який ми процідили в другу ємність, можна сказати, готовий. Але він має злегка кислий смак: за бажанням, можна додати 1-2 ложки цукру. (Я використовувала коричневий тростинний цукор). Розмішайте цукор.
Найсмачніший ядрений домашній квас можна пробувати, бо він готовий! Розливають напій у скляні та пластикові пляшки, герметично закриваємо їх. На дно пляшок, для більш насиченого смаку, киньте 5-6 родзинок. Ізюм додасть квасу сильний, газований присмак. Ставимо квас в холодильник: для того, щоб він охолов і припинився повністю процес бродіння. А коли потрібно, подаємо річний освіжаючий напій. Квас бадьорить, додає енергії на весь день: а все тому, що приготований в домашніх умовах. Приємного вам втамування спраги! Хочете вміти готувати ще більше корисних домашніх страв - заходите на наш сайт «Дуже смачно».
Завантаження ...
Тому не особливо хочеться купувати магазинний квас, та й за чим?