- класичний рецепт
- Соковиті котлети: свинина з кабачками
- Свинячі котлети з сиром в духовці
- Котлети з свинячого і яловичого фаршу
- Курка і свинина
- Кулінарні секрети
Страви з рубленого м'яса зустрічаються у всіх кухнях планети. Для більшості це не тільки національні страви, а й сама звична їжа, відома з дитинства. Готують котлети з будь-яких інгредієнтів: з чистого м'яса, з різних його сортів, з додаванням овочів, сиру і т.п. Однак в наші дні все частіше віддається перевага свинині.
Котлети зі свинини готуються швидко, виходять соковитими, смачними і дуже поживними. Кілька класичних рецептів, а також секретів приготування і будуть розглянуті в даній статті.
класичний рецепт
компоненти:
- свинина - 0,5 кг;
- яйце;
- цибулина;
- хлібний м'якуш (пшеничний) - 0,2 кг;
- панірування;
- масло;
- сіль і спеції.
Час: 30 хвилин.
Цінність (калорійність): 263 ккал / 100 гр.
Опишемо детально класичний рецепт котлет з свинячого фаршу. Можна придбати готовий фарш або зробити його самостійно. В даному випадку буде розглянуто власноручне приготування, а у всіх наступних буде матися на увазі даний рецепт. Відповідно, час на приготування (для інших описів) буде розраховано без урахування приготування фаршу.
Хліб замочують у молоці або воді, віджимають зайву вологу. Прокручують м'ясо, цибулю і хліб м'ясорубкою.
За бажанням можна використовувати велику рубку або, навпаки, найдрібнішу і прокрутити м'ясо двічі. Однак не варто використовувати блендер - з м'яса, перетвореного в пюре, можна робити ковбаси або суфле, а ось для котлет такий «помел» не підійде - блюдо вийде жорстким.
У готовий фарш вводиться яйце, сіль, спеції. Все перемішується. Наступна процедура - «відбиття». Маса береться в долоню і кидається об стіл або дно посуду з висоти приблизно 30 см. Особливих зусиль докладати не треба.
Процес повторюється 10-20 разів. Спочатку багатьом ця процедура здається дивною, але нехтувати їй не варто - при «ударах» маса насичується киснем, чому фарш стає податливим, пружним, а готові котлети м'якими, але соковитими.
З фаршу формуються заготовки круглої або еліпсоїдної форми. Кожна котлетка добре обвалюється в паніровці і поміщається на сковороду в сильно розігріте масло. Обсмаживши з двох сторін (скоринка повинна прийняти приємний, золотистий колір), вогонь зменшується і блюдо доходить до готовності під кришкою.
Соковиті котлети: свинина з кабачками
компоненти:
- фарш - півкіло;
- кабачок - 200 гр;
- сіль;
- масло;
- панірування.
Час: 20 хвилин.
Цінність (калорійність): 221 ккал / 100 гр.
Соковиті котлети з свинячого фаршу з кабачками готуються наступним чином. Для готування страви з даного рецептом можна використовувати класичний фарш, тоді котлетки вийдуть більш м'які, але і більш поживні (із зазначеною цінністю), а можна використовувати рецепт без хліба - в цьому випадку калорійність знизиться до 190-200 одиниць.
Кабачок пропускають через м'ясорубку або терку. Його необхідно трохи підсолити і дати відстоятися до виділення соку (кілька хвилин).
Рідина віджати, а м'якоть додати в фарш, гарненько перемішавши. Відбити масу. Сформувати котлети, з використанням панірування і обсмажити в розігрітій олії. Довести до готовності при мінімальній температурі конфорки, під кришкою.
Свинячі котлети з сиром в духовці
компоненти:
- фарш - 500 гр;
- сир - 70-100 гр;
- масло;
- панірування.
Час: 35 хвилин.
Цінність (калорійність): 230 ккал.
Відмінний рецепт швидкого і легкого в приготуванні страви. При цьому використовувати сир можна трьома різними способами:
- натерти і вмішати в фарш (даний рецепт рекомендується для духовки, але використовувати його для сковороди не варто - котлети можуть підгоріти і розповзтися);
- напівготові котлетки присипати сиром і далі готувати під них;
- сир нарізати брусочками і закласти всередину котлети - в процесі приготування він розплавиться і вийдуть свого роду «зрази з сиром».
Як же приготувати котлети з свинячого фаршу з сиром в духовці? Вибравши один із способів, формують котлети, ретельно наносять паніровці. У випадку зі зразами, панірування найбільш важлива - її мета, крім іншого, засмажити, що не випустити з страви розплавлений сир.
Духовка розігрівається. Буде цілком достатньо 180-200 градусів. Деко змащується і на ньому розміщуються котлети. Готуються близько 25 хвилин. Якщо сир вирішено посипати зверху, то зробити це необхідно через 15 хвилин.
Манти: рецепт приготування є в публікації нашого сайту.
Варіанти рецептів сирного крему для торта є в цієї статті.
Звідси можна взяти рецепти моркви по-корейськи.
Котлети з свинячого і яловичого фаршу
компоненти:
- фарш свинячий - 250 гр;
- фарш яловичий - 250 гр;
- хліб, сіль, цибуля і спеції - за класичним рецептом;
- масло;
- сухарі паніровочні.
Час: 30 хвилин.
Цінність (калорійність): 245 ккал.
Свинина, як правило, м'ясо більш жирне, ніж яловичина. Суміш цих інгредієнтів дозволить збалансувати смак - свинячий жир оживляти суху яловичину і зробить блюдо неймовірно смачним. У рецепті обидва м'яса представлені в пропорціях 50/50, проте якщо свинина дуже жирна, можна збільшити кількість яловичини.
Готується фарш за класичним рецептом, але з використанням яловичини. Формуються котлети, панірують і обсмажують в розігрітій олії.
Курка і свинина
компоненти:
- фарш свинячий - 250 гр;
- курячий - то ж кількість;
- інші інгредієнти для фаршу за класичним рецептом;
- масло (для смаження);
- сухарі для панірування.
Час: 30 хвилин.
Цінність (калорійність): 230 ккал.
Як приготувати смачні котлети з курячого і свинячого фаршу? Рецепт багато в чому повторює попередній. Однак співвідношення курки та свинини дають більш дієтичне поєднання, а ніжність страви підвищується в кілька разів.
Готується класичний фарш, відбивається. Формуються і панірують котлетки. Страву можна обсмажити на сковороді або запекти в духовці при 200 градусах.
Кулінарні секрети
Вище описані рецепти. Будь-яка господиня може вибрати їх або скомбінувати свій. У будь-якому випадку, варто знати кілька дуже важливих секретів, щоб страви вийшли на гранично високому рівні:
- Згадане вище «відбивання» допоможе не тільки зробити його більш еластичним, а котлети соковитими, але і частково позбавить від зайвої вологи, якщо фарш вийшов рідкуватим. Велика кількість вологи видалити, звичайно, не вдасться, але, якщо проблема не дуже масштабна, спосіб може допомогти.
- Особливим «шиком» в приготуванні фаршу вважає рубка м'яса за допомогою ножа, а не м'ясорубки. Щоб вийшли маленькі шматочки, а різати було зручніше, краще використовувати не до кінця розморожені м'ясо.
- Залежно від початкової рідини маси, в неї можна ввести не повне яйце, а тільки жовток. Для скріплення цього буде достатньо.
- Котлети з свинячого фаршу набагато легше формуватися, якщо перед кожною «ліпленням» змочувати руки холодною водою. Тоді фарш не липне до долонь, і котлетки виходять рівними.
- Якщо виникають сумніви, прожарена чи котлета, треба проткнути її зубочисткою: якщо з середини виходить прозорий сік - приготування закінчено; якщо у рідини рожевий або червоний колір - необхідно готувати далі.
- Якщо фарш робиться з хлібом, останнього повинно бути не менше 40% від маси м'яса. Це важливий момент! Якщо покласти менше, як не дивно, але і м'ясного смаку в страві буде менше.
- Не варто шкодувати панірування! Крім красивою скоринки, вона забезпечує закриття поверхні котлети при готуванні. В результаті виходить блюдо, засмажене зовні і соковите всередині. Якщо сухариків недостатньо, можна додати до них трохи пшеничного борошна.
- Не можна подавати котлети відразу. Крім дуже високої температури, всередині ще тривають процеси «сокоруху», і смак може бути зіпсований. Досить страви відстоятися 5 хвилин, і його смакові характеристики покращаться.
Свинина - один з найбільш зручних продуктів для котлет. Страви з неї виходять смачними, але необхідно дотримуватися правила і пропорції, зазначені в статті, інакше є можливість отримати суху і жорстку їжу. Якщо ж використовувати ці нехитрі поради, страву вийде соковитим і обов'язково викличе похвалу близьких!
І ще один простий рецепт смачних котлет - в наступному відео.
Як же приготувати котлети з свинячого фаршу з сиром в духовці?Як приготувати смачні котлети з курячого і свинячого фаршу?