Більш того, на думку деяких істориків кулінарії, борщ може бути українською або російською. Саме для того, щоб Ви не плуталися і завжди могли приготувати саме те саме блюдо, яке планували, та ще й без сюрпризів, ми пропонуємо сьогоднішню статтю. У цьому огляді ми поговоримо, звичайно, і про історію страви, про його користь і дізнаємося про те яким буває саме червоний борщ, також ми навчимося готувати борщ український з м'ясом за класичним рецептом.
Історія українського борщу
Борщ, як рецепт - вважається складовою саме українських куховарських книг. Вважається, що борщ - це овочеве перша страва на основі м'ясного або грибного бульйону. І рівно настільки, наскільки типові щі для російських, для українців знаком борщ. Правда, ніхто не заперечує і того, що серед східних слов'ян про те як варити борщ знають майже все і шанують його повсюдно. Придумали його, найімовірніше, за часів Київської Русі, а так як столицею Російського царства був саме Київ, то і страва це, схоже, вперше з'явилося саме в цих широтах. В результаті, після тривалих суперечок було вирішено віднести його до сімейства українсько-білоруському.
Тепер зупинимося докладніше саме на те який борщ потрібно приймати саме за справжній український рецепт. Таким безперечно є червоний гарячий борщ. Цікаво й те, що якщо Ви спробуєте це блюдо в різних регіонах України, то дуже здивуєтеся. Адже борщ ніде не повторюється. Так в Полтавській і Дніпропетровській областях борщ прийнято «затирати» - додавати в нього підсмажену муку. На півдні борщ завжди варять з пшоняної або гречаною крупою, а на заході і зовсім не додають половини інгредієнтів, а замість того роблять борщ рідким і кладуть в нього свіжий сік вишні і яблук. Що стосується м'яса, то його в борщ теж додавали не завжди - це ж не мала розкіш для селян, а тому в НЕ святкові дні борщ часто просто зажарювали салом - шкварками. Ну а в Пост і зовсім варили на грибному відварі. В результаті, сам борщ, його компоненти і калорійність ніколи не повторюються, як і смак. Ось такий він різноманітний, цікавий, але все одно дивно смачний - борщ.
Тепер саме час дізнатися докладніше про те з чого складається ця страва і з'ясувати що ж таке заправка для борщу і з чого її роблять, а головне як! Заправка для борщу - це суміш овочевих інгредієнтів, які перед додаванням до основної страви вимагають попередньої термічної обробки. Як Ви вже зрозуміли, до них відносяться: буряк, морква, ріпчаста цибуля і томатний наповнювач, причому бажаного натурального домашнього походження. Крім заправки в борщ необхідно додавати картоплю, капусту білокачанну і різні прянощі і приправи. І, звичайно, не ігноруйте м'ясо або, на крайній випадок, гриби - з ними борщ куди ситніше.
користь борщу
Від інгредієнтів перейдемо до користь страви. І сьогодні, на думку ХозОбоз, якраз той рідкісний випадок коли годі й розповідати - все і так зрозуміло. І навіть не дивлячись на думку про те, що перші страви не всім гарні і показані, ми наведемо лише кілька аргументів на користь борщу:
- всі інгредієнти борщу дивним чином поєднуються один з одним і в результаті отримуємо ідеально збалансований склад. Білки, жири і вуглеводи поєднуються як за помахом чарівної палички. Завдяки такому складу борщ прекрасно засвоюється і приносить максимум користі;
- не варто забувати і про те, що овочі - це потужне джерело вітамінів і мінералів;
- всупереч всім нападкам, багато хто все таки схиляються до того, що гарячі відвари все таки корисні. Головний тут аргумент - думка східний і азіатських довгожителів, які без гарячого і рідкого просто не живуть;
- борщ працює як санітар організму і очищає його від токсинів, а значить ми оздоровлюємося, і омолоджує.
Тепер нам все відомо і про історію і про те чим борщ корисний, хочеться лише згадати про те, що є ще одна обов'язкова доповнення без якого і рецепт, і сам борщ будуть незакінченим - мова про невеликі булочках з часниковою заправкою. Да-да-да - це саме вони адже борщ з пампушками - це те, запах чого ми дізнаємося з мільйона! Про те як приготувати пампушки Ви зможете дізнатися з одного з рецептів на нашому сайті. А поки просто розберемося в тому як зварити борщ. Отже, щоб приготувати по-справжньому смачний борщ дотримуйтесь нашу рецептом.
Інгредієнти для борщу
- М'ясо - 1 кг
- Вода - приблизно 3 літри на 6 л каструлю
- Буряк - 3 шт.
- Морква - 2 шт.
- Картопля - 6 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Капуста білокачанна - 1/4 шт.
- Томатний сік - 750 мл
- Цукор - 1 ст.л
- Зелень - пучок
- Сіль і спеції - за смаком
Зверніть увагу на те, що кількість інгредієнтів можна варіювати на свій розсуд, в залежності від того густий або рідкий борщ Ви любите. Наш борщ буде досить густим.
Як приготувати борщ
- Підготуємо всі необхідні продукти;
Спочатку заготовив всі необхідні продукти. Очистимо, помиємо і наріжемо овочі
- Перш за все наливаємо в каструлю 2 л. води і ставимо її на вогонь;
Беремо 6 л каструлю з водою і поміщаємо на вогонь
- У воду опускаємо нарізане великими шматками м'ясо свинини;
У каструлю з водою поміщаємо нежирні великі шматки свинини і залишаємо варитися
- Капусту нарізаємо соломкою.
Капусту нашінковиваем не надто дрібною соломкою
- Нарізану соломкою буряк висипаємо в глибоку миску і змішуємо з цукром;
Буряк, попередньо нарізану соломкою, слід засипати цукром
- Тепер миску з зацукрованої буряком накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 15;
Щоб буряк пустила сік, накриваємо її кришкою і залишаємо на 15 хвилин
- У міру варіння м'яса на поверхні бульйону буде з'являтися піна - її слід знімати ложкою.
Не забувайте зняти піну з бульйону, в якому вариться м'ясо
- Коли зніміть піну, залиште варити м'ясо ще на 20 хвилин.
Після того як піна з бульйону знято, його слід варити ще 20 хвилин
- Поки вариться бульйон займемося овочами. У сотейник наливаємо рослинне масло;
У глибокий сотейник або сковороду наливаємо рослинне масло
- Коли олія нагріється, додаємо нарізану кубиками цибулю;
Лук обсмажити на олії до прозорості
- Тепер висипаємо нарізану соломкою моркву;
У обсмажену цибулю додамо нашатковану соломкою моркву
- Як тільки морква злегка пропассеруется висипаємо буряк разом з соком.
Коли з'явиться запах моркви слід додати буряк разом з соком
- Туди ж виливаємо необхідну кількість томатного соку або соусу, це один з основних інгеріентов борщу.
У сотейник наливаємо томатний сік і всю заправку перемішуємо
- Не забуваємо посолити і приправити овочі за смаком;
Щоб заправка вийшла ароматної її слід посолити і заправити спеціями
- Потім накриваємо сотейник кришкою і тушкуємо не менше 20 хвилин;
Гасити заправку слід під кришкою протягом 20 хвилин
- Поки гасяться овочі займемося картоплею. Її необхідно нарізати кубиками середнього розміру і висипати в основну каструлю;
Картоплю нарізаємо кубиками і додаємо в каструлю з киплячим бульйоном
- Вариться картопля якраз 20 хвилин - це час, необхідний для приготування овочевої заправки;
Картоплю варимо стільки ж скільки і тушкуємо заправку - рівно 20 хвилин
- Через 20 хвилин додамо в бульйон нашатковану капусту;
Тепер слід додати нарізану соломкою капусту
- В останню чергу заправляємо борщ тушкованими овочами;
Залишилося додати підготовлену заправку
- В результаті борщ за кольором повинен виглядати як на нашому фото, при необхідності доливаємо каструлю окропом;
У Вас повинен вийде такий борщ як на нашому фото. Якщо каструля не повна - доливайте окріп
- Насекан зелень і додаємо в борщ. Ми залишаємо прокипіти 5 хвилин і при необхідності додаємо сіль і спеції.
Додаємо дрібно нарізану зелень, а також сіль і перець. Ми залишаємо кипіти не менше 5 хвилин
- Борщ готовий! А щоб він був по-справжньому українським, подати його краще з чорним хлібом, шматочком ароматного сала і часничком.
Готовий український борщ краще подати з салом, чорним хлібом і, звичайно, часничком
Ось ми і розповіли Вам як готувати борщ, навчили Вас робити це швидко і смачно. Дуже сподіваємося, Ви станете користуватися нашими порадами і отримувати насолоду від кожної ложки. Бажаємо всім приємного апетиту і гарного настрою. Завжди Ваш ХозОбоз. Чекаємо нових рецептів борщу і не тільки!